UUSIMMAT

Sidin sulosoinnit eivät vaikene

17.01.2006 12:17 | Jukka O. Kauppinen

Retromusiikki on aina ajankohtaista, siitä ei pääse mihinkään. Etenkin Commodore 64 -kotimikron SID-äänipiirien sulosoinnut hivelevät uskollisten fanien korvia yhä tänään. Eikä kaikkien tarvitse olla edes antiikkisten tietokoneiden faneja, sillä vanhaa tietokonemusiikkia esitetään jatkuvasti yhä uusissa, erilaisissa muodoissa.

retromusaa_juttu_1.jpgSID-musiikki ylipäätään ja korostetusti pelimusiikin historian arvostetuin muusikko Rob Hubbard ovat saaneet ympärilleen melkoisen fanijoukon, joka soittaa 80-luvun peli- ja demomusiikkia mitä erilaisimmilla tavoilla. Maailmalla ja etenkin Pohjoismaissa on useita yhtyeitä ja artisteja, jotka ovat keskittyneet SID-musiikin tai Hubbardin sävellysten soittamiseen livenä. Jotkut tekevät kappaleista uusia studioversioita ja julkaisevat niitä levyillä. Osa uusista versioista pyrkii alkuperäisen sävellyksen kaltaiseen toistoon, osa taasen niiden esittämiseen mahdollisimman uudessa muodossa.

C64HQ.COM-nettisivu julkaisi juuri kivan bootleg-videon Kööpenhaminassa marraskuussa pidetystä retrokonsertista. Konsertissa esiintyivät muun muassa Visa Röster, Rob Hubbard ja Mark Knight, SID’80s, Jeroen Tel ja tietysti SID-musan ikoni Press Play on Tape -yhtye. Hieman yli tunnin mittainen video näyttää muutaman esiintyjän setit.

Videon keikasta voi ladata osoitteesta c64hq.com ja klikkaamalla vasemman reunan navigaatiosta Audio/Video. Video löytyy kohdasta Copenhagen Retro Concert video bootleg.

retromusaa_juttu_5.jpg
retromusaa_juttu_6.jpg
Kuvia Kööpenhaminen konsertista.

Press Play On Tape -yhtyeestä voi lukea lisää bändin nettisivuilta osoitteessa pressplayontape.com. Yhtye toimii ja keikkailee aktiivisesti, ja onpa se julkaissut kaksi levyäkin. Saitilta voi myös ladata bändin keikkavideoita. Aivan ehdottomin katsottava on tietysti äijien poikabändivideo, joka pohjautuu Martin Galwayn Comic Bakery -biisiin.

retromusaa_juttu_2.jpg

Suomalaisia retroesiintyjiä

Lähin suomalainen vastine PPOT:lle lienee demoscenettäjien kokoama David Hasselhoff Big Band. Bändi soittelee silloin tällöin demopartyillä. Ohjelmistoon kuuluu niin vanhaa pelimusiikkia kuin uudempia demobiisejä – ja tietysti The Hoffin legendaarisia biisejä. Tai ainakin Knight Riderin soundtrack.

Ja viimeisenä muttei suinkaan arvottomimpana, mainitaan oma poikamme Tero. Commodore 64:llä säveltävä Tero keikkailee silloin tällöin soittaen C-64:llä niin omia sävellyksiään kuin klassisia SID-biisejä, usein hyvinkin runsaspäiselle ja riehaantuneelle yleisölle.

retromusaa_juttu_3.jpgTeron teoksia voi tilatakin, joskin tähän mennessä niitä on julkaistu vain vinyylimuodossa. Cracker’s Revenge -LP, First Blood -miniLP ja Bombs Away -sinkku ovat kuitenkin ehtaa muzakkia, jota kehtaa soittaa ja nautiskella. LP:hän on muuten kasettidatana tallennettu piilotettu dataraita, josta löytyy Teron C-64-musiikkia sisältävä demo. Melkoista kikkailua. Teron levyjä voi tilata Rikos Recordsin sivujen kautta, mutta niitä on saatavissa myös esimerkiksi Jyväskylän Airon Musiikista, Tampereen levykauppa Voltista ja Helsingin Lifesaver Recordsista.

Rikos Records julkaisee Teron sävellyksistä cd-kokoelmalevyn, joka sisältää Teron molemmat LP:t ja sinkun erikoisversioineen. Levy julkaistaan kevään mittaan.

Lataa Teron livekeikka eDomesta

retromusaa_juttu_4.jpg eDomen ja Rikos Recordsin yhteisenä lahjana lukijoille tarjoamme nyt Teron viime vuonna Jyväskylän Lutakossa esittämän livekeikan nauhoituksen. Tarjolla on aitoa musisointia, sillä nauhoitus on tehty suoraan mikseristä.

(tiedostot poistettu, sorry. JOK)

Muropaketin uusimmat