Uusimmat

Silverlit Heli Blaster – kauko-ohjattavaa kopterihupia

05.09.2011 21:01 Jukka O. Kauppinen

Viime vuodet ovat hellineet kauko- ja radio-ohjattavien lelujen ystäviä. Pienten lentävien lelujen teknologia on kehittynyt huimin askelin, samalla kun laitteiden hinnat ovat laskeneet huimaa vauhtia. Nykyään Suomenkin kaupoista saa kivoja lentoleluja samaan hintaan kuin muutama vuosi sitten suoraan idän ihmekaupoista tilaamalla.

Silverlit Heli Blaster -helikopteri on tästä oiva esimerkki. Se on näpsä lentolelu, joka pysyy satunnaisemmankin pilotin kätösissä.

Ensin kuitenkin ne huonot uutiset. Heli Blaster on kauko-ohjattava kopteri. Ei siis radio-ohjattava. Infrapunaohjaus toimii keskimäärin ihan mukavasti, mutta siinä on aina omat rajoituksensa. Näköyhteyden kopteriin on oltava koko ajan esteetön, kantomatka on rajallinen ja auringonsäteet saattavat häiritä lentämistä. Mutta kun rajoitukset tietää, niin jepulis että on hauskaa.

Siitä on erinäisiä vuosia kun räpläilin ensimmäisiä pieniä sisäkäyttöisiä lelukoptereita. Niihin verrattuna Silverlit on aivan ihmepeli. Valokuvallisen todistusaineiston perusteella esimerkiksi vuonna 2007 leikin jollakin minivatkaimella, jonka ohjattavuus oli enemmän tai vähemmän nollaluokkaa. Tehoja pystyi kyllä säätämään mutta kopteri minne sitä itseään huvitti. Heli Blaster sen sijaan lentää ihan kauniisti suoraankin, kunhan kopterin on ensin saanut trimmattua ja sormet tottuneet ohjaustuntumaan.

Se tuloo kohti! Sumuinen tilannekuva taistelukopterin iskusta viihdetilaisuudessa.

Mutta leluhan tämä on, eikä mikään tarkkalentoinen oikea rc-kopteri. Lentoonlähdöt ovat aina aggressiivisen räväköitä kun kopteri pinkaisee ilmaan ja kieppuu aikansa hallitsemattomasti. Esimerkiksi toisessa ”lelukopterissani” on myös tuplaroottorit, mutta siinä molemmat on kytketty moottoriin. Heli Blasterissa toinen roottori sen sijaan pyörii vapaasti, mikä kyllä vakauttaa lentoa, mutta vasta ankaran trimmailun jälkeen. Niinpä jokaisen lentosession alussa ohjaajan on ensin testattava mihin suuntaan kopteri tällä kertaa haluaa kieppua, sitten hakattava ankarasti trimminamiskoja. Normaalikokoisessa huoneessa kopteri ehtii kolista moneen kertaan tuoleihin, seiniin ja uteliaisiin kissoihin, ennen kuin trimmit purevat ja lento alkaa näyttää hallitulta.

Tässä vaiheessa ohjaaminen ja lentäminen on aloittelijaystävällistä, ehkä liiankin. Pääroottorin tehonsäätö ja sivuttaisohjaus on toteutettu suhteellisesti, eli tehoja/kääntymistä voi säätää portaattomasti. Kaasu on puolestaan on/off, mutta sitä. ei käytännössä tarvita, sillä kopteri on joka tapauksessa sen verran nokkapainoinen, että se lentää koko ajan eteenpäin. Testauksessa tosin hieman oudoksutti kauko-ohjaimen kaasu/kääntämisvivun väkinäinen eriyttäminen eri akseleille, mutta ehkä se on vasta-alkajia varten. Eivät rassukat hämmenny liikaa. Ruuvimeisselin omistajat pystyvät kuitenkin poistamaan rajoitinlevyn. Kurvaten ja kaasutellen, wohoo!

 

 

Näin se lentää. Aitoa lentelykuvaa sisä- ja ulkotiloissa. Ohjaajina JOK ja Vappis. Kuvaajina JOK, Q ja Eiska.

 

Hassuna erikoispiirteenä Heli Blasterissa on nokassa kuusipiippuinen rakettilaukaisin. Eli jumpelus, sillä voi ammuskella maaliin tai kiusata läsnäolijoita. Muoviraketit singahtavat pienen jousen avittamina, laukaisun tapahtuessa kauko-ohjaimen päätynapeista.

Ihan hupaisa idea, joskin omassa testikäytössäni raketit saivat olla enimmäkseen laatikossaan. Ne kun muuttivat kopterin painopistettä niin paljon eteen, että laite ei meinannut mahtua lainkaan olohuoneeseeni. Kopteri oli täydessä lastissa myös niin painava ja vaikeasti trimmattava, ettei lentely ollut lainkaan hupaisaa. Vajaalla kolmen raketin lastilla touhussa oli jo jotain järkeä.

Kauko-ohjain ja kopteri virallisissa kuvissa

Heli Blaster on mukava lelu, joka pienen totuttelun jälkeen lentelee kauniisti myös kotoisissa sisätiloissa. Ensikertalaisten kannattaa kuitenkin suorittaa koulutuslentonsa ulkona, autotallissa tai muussa isommassa ja esteettömässä tilassa. Näin kopteri ei vaurioidu peruuttamattomasti jo harjoitusvaiheessa. Tosin melkoisia mällejä saa ajaa, että se joutuisi korjaamolle – lamppuihin, kattoihin, tuolinjalkoihin ja muihin esteisiin on törmäilty jo monet kerrat, parin kolmen metrin vapaapudotuksista puhumattakaan, eikä kopteri ole ollut moksiskaan. Mutta jos oikein huonosti käy, niin mukana tulee muutama vararoottorinlapa.

Alleviivattakoon myös, että tämä on ehdottomasti sisäkopteri, ellei ulkona ole sitten täysin tyyntä. Pienetkin ilmavirrat tuntuvat heti ohjauksessa. Oheisella videolla näkyy alussa erään kesäpäivän lentelyjä, kun ilma oli vielä täysin tyyni. Pari tuntia myöhemmin ilma liikkui jo siihen malliin, että kopteri meni minne tuulen henki halusi. Ohjaajan ainoa valinta oli päättää mihin puskaan koneen pudottaa.

Hauska vehje siis, jolla wannabe-ilmailija pääsee vaarattomasti ja kohtuullisen halvalla lentohommiin. Ja onhan tämä passeli sisälelu vaativammallekin lentelijälle.

 

Silverlit Heli Blaster

Valmistaja: Silverlit

Hinta: Noin 40-50 euroa

Lisätietoja: Silverlit Heli Blaster kauko-ohjattava helikopteri

Jukka O. Kauppinen

 

Pakkolasku!

 

Tekniset tiedot

 • Pääroottorin halkaisija 180 mm.
 • Pituus 195mm. Takaroottorin halkaisija 40mm.
 • Tuotteen paino: 48g (ilman raketteja).
 • Lentoakku: 3.7V 8.8w 200mAh 6g , Li-Po.
 • Laturi: Integroitu lähettimeen / LED-latausvalo / automaattinen virransammutus.
 • Lennon kesto: 5-10 minuuttia
 • Paristoja: 6 x 1.5V AA-alkaliparistoja (lähetin)
 • Lentovalmis: Toimitetaan täysin koottuna lentovalmiina.
 • 3- kanavainen digitaalinen suhteellinen infrapunaohjaussysteemi: Nousu, leijunta, lasku, käännös vasemmalle ja oikealle, lento eteenpäin ja taaksepäin.
 • Kantomatka: jopa 10m
 • A, B ja C -taajuudet. Mahdollistaa jopa kolme eri Silverlit helikopteria lentää yhdessä.
 • Ikäsuositus: 10 + . Aikuisen läsnäolo toivottu turvalliseen operointiin.
 • Varaosat: Kaksi varatakaroottoria ja poistotyökalu mukana.
 • Raketit: Kahdeksan muovirakettia ja maalitaulu.
 • Tuotepaketin mitat: 330 x 300 x 90mm. Paketin paino: 0.7kg.

Lue myös

Brothers in Arms: Furious 4 – Hitler mainittu!

Men of War: Vietnam -ensikosketus – neukkuna Vietnamissa

Merchants & Marauders (Lautapeli)

Nightfall (Lautapeli)

Roccat Kulo -kuulokkeet ovat epämukavat

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

Testissä kaksi erikoisempaa USB-muistitikkua

Verbatim Store’n’Go 500 Gb For Mac – mobiilia dataa