UUSIMMAT

Sithin kosto – lisenssipelin paluu

30.06.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Tähtien sota -pelit ovat viime vuosina kokeneet laadullisesti uuden nousun, kun LucasArts omien yritystensä jälkeen uskalsi antaa kalleimman lisenssinsä ulkopuolisten kehittäjien käsiin. Tästä esimerkkinä ovat muun muassa Jedi Knight: Jedi Academy, Galactic Battlegrounds, Rogue Squadron -pelit, Knights of the Old Republic, Star Wars: Battlefront sekä Republic Commando. Myös viimeisimpään elokuvaan pohjautuvasta Revenge of the Sith -pelistä vastaa LucasArtsin ulkopuolinen tekijätiimi, nimeltään The Collective.

The Collective ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa tunnetun lisenssin kimpussa. Tiimi on aiemmin käsitellyt peleissään muun muassa Buffy, vampyyrintappajaa (Buffy: The Vampire Slayer), Star Trekiä (Star Trek: Deep Space Nine – The Fallen) sekä Indiana Jonesia (Indiana Jones and the Emperor’s Tomb). Kuinka sitten taittuu tiimiltä peli viimeisestä Tähtien sota -elokuvasta?

Lopun alku

Star Wars: Revenge of the Sith -peli seuraa tarinallisesti melko uskollisesti itse elokuvan tapahtumia. Kolmannesta persoonasta kuvattu toimintapeli ei pyri kuitenkaan kattamaan kaikkia elokuvan tilanteita, vaan keskittyy vain Anakin Skywalkeriin ja Obi-Wan Kenobiin.

Pelin tuottajan Justin Lambrosin mukaan peli on suunniteltu täydelliseksi jedi-toimintakokemukseksi. Tällä tarkoitetaan Voiman ja valosapelin käyttöä taistelussa separatistien droidilaumoja ja muita vihollisia vastaan. Peli on huomattavasti enemmän toimintaan keskittyvä kuin The Collectiven aikaisemmat pelit. Seikkailulliset elementit on jätetty minimiin.

Episodi III:n synkkyys tuntuu. Pelistä huokuu lopun alun ja kaiken murenemisen epätoivoinen tunne. Jo pelkkä Anakin-pelihahmo tuntuu pahaenteiseltä. Pelaaja ohjaa tilanteen mukaan joko Anakinia tai Obi-Wania. Alussa parivaljakko taistelee yhdessä, mutta pian tiet erkanevat kohdatakseen vasta lopussa, kohtalokkaassa kaksintaistelussa, jonka tuloksena syntyy Darth Vader. Enempää pelin kulusta ei ilman suurempia juonipaljastuksia voikaan kertoa.

Erikoisena poikkeuksena peli sisältää myös vaihtoehtoisen lopun, joka eroaa elokuvasta melkoisesti. Tällä merkittävällä muutoksella on tietenkin Lucasfilmin hyväksyntä, joten sitä voi pitää eräänlaisena mitä jos -versiona.

Oppia oikealta valosapelimestarilta

LucasArts on ottanut pelinsä suhteen saman asenteen kuin Electronic Arts Taru sormusten herrasta -peleissä: kokonaisuuden on näytettävä, tunnuttava ja kuulostettava mahdollisimman paljon elokuvalta. Ulkoisesti tämä pitää paikkansa, hahmojen taistelutyylejä myöten. The Collective sai apua pelin tekemisessä legendaariselta stunt-koordinaattori Nick Gillardilta, joka on kehittänyt kaikki uusien elokuvien valosapelimiekkailutekniikat ja opettanut ne näyttelijöille.

Gillard kävi Anakinia näyttelevän Hayden Christensenin kanssa The Collectiven studioilla näyttämässä, miltä valosapelitaistelun pelissä pitäisi näyttää, ja hän on muutenkin auttanut tiimiä taisteluliikkeiden suunnittelussa peliin. Anakin, Obi-Wan ja muut hahmot siis liikkuvat, näyttävät ja taistelevat samalla tavalla kuin elokuvassakin. Elokuvan mukaisesti pelissä käydään myös monia valosapelikaksintaisteluja, joissa pitää päihittää moniosaisissa taisteluissa voimakkaampia päävastustajia, kuten kreivi Dooku tai kenraali Grievous.

Panostus pelin audiovisuaaliseen antiin toimii sen eduksi Tähtien Sodan toiminnan henkiin herättämisessä. Yksinpelin ohella pelissä on myös muutama kaksinpelimahdollisuus. Mukaan on otettu muutama yksinpelin taso, jotka on muutettu yhteispelattavaksi. Näissä pelaajat ohjaavat Obi-Wania ja Anakinia ruudulla yhtä aikaa. Mielenkiintoisempi pelimuoto on kaksintaistelu, jossa pelaaja ottaa yhteen toisen ihmispelaajan kanssa pelin eri valosapeleita heiluttelevilla hahmoilla.

Star Wars: Revenge of the Sith -peli ei toki ole – tai edes yritä olla – innovatiivinen uusien urien avaaja. Se on audiovisuaalisella mäiskeellä varustettu vauhdikas lisenssitoimintapeli, joka tukee hyvin elokuvakokemusta.

Miika Huttunen

Tekijä: The Collective
Julkaisija: LucasArts/Activision
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox
Pelin kotisivu: Star Wars Episode III

Muropaketin uusimmat