Uusimmat

Sociable Soccer -ensikosketus – Suomessa tehdään maailman parasta futispeliä

Sociable Soccer

14.07.2016 14:00 Jukka O. Kauppinen

Kova otsikko, vai mitä? Mutta kun se on totta! Sociable Soccer on peli, joka pieksää ilmestyessään kaikki muut futispelit sinne nolouden suohon, josta ei ole paluuta.

Tai ainakin niin toivon. Ja uskon, koska olen kokenut digifutiksen tulevaisuuden, joka tosin samalla ammentaa ihan ripauksen verran historiasta.

Joskus muinoin 1990-luvulla ilmestynyttä Sensible Soccer / Sensible World of Soccer -futispelejä pidettiin videopelijalkapallon huipentumina. Hyviähän ne olivat, mitä sitä kiistämään! Brittiläinen Sensible Software oli 8- ja 16-bittisen aikakauden huippufirmoja, ja firman käsistä tuli hitti toisensa perään. Kuten nuo futispelit, joiden yhteydessä kannattaa mainita myös italialaisen Dino Dinin oivalliset Kick Off -pelit, jotka olivat huikean hauskoja toimintafutiksia nekin.

Mutta 90-luku jäi sinne 90-luvulle, ja Sensible Socceritkin hiljalleen jäivät historiaan.

Sensible Soccer (Amiga, 1992)

Sensible Soccer (Amiga, 1992)

Sociable Soccer

Kunnes sitten. Erään pelitapahtuman yhteydessä suomalaiset pelimiekkoset sattuivat nojailemaan samaan baaritiskiin Sensible Softwaren mainion Jon Haren kanssa, ja siinä Sihi-juoma jos toinenkin veivät juttuja villiinsuuntiin. Lopputuloksena suomalainen Combo Breaker -studio työstää parhaillaan Jon Haren kanssa henkistä jatko-osaa wanhalle kunnon Sensible Soccerille.

Mutta heti tähän kohtaan iso kursiivi, boldaus ja alleviivaus: henkistä jatko-osaa.

Sociable Soccer ei ole Sensible Soccer. Se ei ole  jatko-osa. Se ei yritäkään olla sama peli. Ehei. Sociable on aivan oma teoksensa, joka hakee Haren klassikosta tiettyä fiilistä ja pelaamisen iloa, mutta rakentaa pelimeininkinsä tämän päivän ehdoilla, nykyaikaisella pelattavuudella ja tekniikalla.

 

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Sociable Soccer

 

”60 framea, laitteesta riippumatta” on yksi taikasana, joita Combo Breakerin kaverit sanovat kerran toisensa jälkeen. Oli versio mikä tahansa, pyöri peli sitten iPadilla, Nvidia Shield Android-konsolilla, PC:llä tai konsoleilla, 60 ruutua sekunnissa on sääntö, josta ei tingitä.

Toinen on pelaamisen hauskuus ja nopeus. Oppimisen helppous. Helppo sisäänpääseminen. Eipä voi kiistää, etteikö homma toiminut verrattoman hyvin. Saavuimme toimistolle, sain padin käteeni ja siinä sitä mentiin. Pari hetkeä meni uuden ohjaimen totutteluun ja sitten futismatsit pyörivätkin täyttä kyytiä. Kohta olin jo johdossa, vaikka vastassa oli Combo Breakerin Jouni Mannonen. Ai että, tyhmä journo johtaa matsia, edes hetken!

Ehkä voitin, ehkä en, mutta juju oli tämä: peliin pääsi nopeasti sisään ja futisactioni oli sekä nopeaa että pirullisen hauskaa. Syötöt, harhautukset ja potkailut olivat äkkiä selkäytimessä, ja homma toimi. Ei voi kuin kehua tuntumaa, joka on saatu jo tällaisessa 50-prosenttisen valmiissa versiossa hienosti kohdalleen.

Futaaminen sujuu monella tapaa: modernimman tyylin ystäville löytyy sivusta kuvattu, hieman isometrinen näkökulma. Itse olin enemmän sujut klassisen, suoraan ylhäältä kuvatun kameran kanssa.

sosiablesoccer_ensikosketus_201607_06

Yllätysvetona minulle lyötiin päähän HTC Vive -virtuaalikypärä, ja sittenhän se hassuttelu vasta alkoikin.

Ensin jampat laittoivat minut oikein todella korkealla sijaitsevalle näköalapaikalle, jossa oli vähän huimaavanpuoleiset näkymät. Siinäpä sitten seisoskelin kun koneen äärellä olleet kaverit siirtelivät minua paikasta toiseen kokeilemaan erilaisia virtuaalitodellisuuskuvakulmia futispelaamiseen. Oikein kivaksi osoittautui kentän kulmalla, vähän ilmassa ollut piste, josta katsottuna futiskenttä näytti kuin miniatyyriukkojen vilinältä. Pelaaminen oli täysin toimivaa, sujuvaa ja kaiken lisäksi 3D-näkymässä potkuja ja pallon lentoratoja pystyi seuraamaan rutkasti 2D-näkymää tarkemmin. Eli korkean tai pitkän potkun alastuloon pystyi valmistautumaan selvästi paremmin.

Hassua oli sekin, että periaatteessa Sociablea voi pelata ihan vain yhtä nappia rämpyttelemällä. Pelimekaniikka on rakennettu sen verran selkeäksi ja toimivaksi, että ihan peruspotkimisellakin pystyy pelaamaan sujuvasti. Edistyneemmille pelaajille on sitten vielä erikseen erilaisia potkuja ja syöttöjä, mutta tämän pelaaminen ei ole tosiaankaan kiinni motoriikasta.

 

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Ei kuulkaas mahda mittään. Sociable Soccer on mahdottoman hauska urheilu- ja toimintapeli, joka löytää sen kaikkein tärkeimmän ja usein hukassa olevan pelien ominaisuuden: lystinpidon. Se sukeltaa suoraan hauskanpitoaltaan syvään päähän, eikä hukuta pelaajaansa hankalien tai monimutkaisten pelimekaniikkojen sotkuun. Juuri tällaista sosiaalisen hupailun ja moninpelaamisen pitää olla.

Joten: raakileenakin hauskin urheilupeli ikiaikoihin. Vapise, FIFA!

 

Sociable tukee moninpelaamista ainakin samalla koneella. Lopulliset lähiverkko- ja nettipelituket ovat vielä avoimia, ja riippunevat tiimin myöhemmin valitsemasta moninpeliplugarista.

 

Sociable Soccer julkaistaan ainakin jollain alustoillaan tämän vuoden aikana ja lopuille vuonna 2017. Suunnitelmissa ovat ainakin PC, PlayStation 4, Xbox One, iOS ja Android.

 

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Sociable Soccer

Sociable Soccer

 

Sociable Soccer

Tekijä: Combo Breaker

Julkaisija: Combo Breaker

Tulossa: PC, PlayStation 4, Xbox One, iOS ja Android.

Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella, mahdollisesti internetissä)

Pelin kotisivu: http://sociablesoccer.com

Jukka O. Kauppinen

 

Combo Breaker -firmassa pelejä vääntävät Jouni Mannonen, Sami Vanhatalo, Sami Arola ja Amar Djouad, jotka ovat duunailleet aiemmin esimerkiksi jotain tällaista: Max Payne, Alan Wake, Death Rally, Bike Baron, Ice Rage, Dead Nation ja The Walking Dead: No Man’s Land.

Jon Haren ja Sensible Software n pelihistoriasta löytyvät puolestaan mm. teokset Sensible World of Soccer, Cannon Fodder, Wizball, Mike Tyson Boxing, Real World Golf, British Lions Rugby ja Speedball 2 HD.

Lisätietoja: Sensible Soccer

Lisätietoja: Sensible Software

 

Sociable Soccer

Sociable Soccer

 

Lisää aiheesta

Futisklassikkojen paluu – 2016 on vihreiden kenttien vuosi

Jon Hare ja Sensible Soccer – osa 1

Jon Hare ja Sensible Soccer – osa 2

Legendaarinen Sensible Soccer saa jatkoa, suomalaisstudio tekee peliä itsensä Jon Haren kanssa

Näin tehtiin kulttiklassikko Cannon Fodder!

Seksiä, huumeita, naisia ja pelirahaa

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat