Uusimmat

Sound Blaster EVO Zx: turhan tyyriit mobiililuurit

12.12.2013 15:00 Miikka Lehtonen

Creative on vuosien varrella tehnyt paljon laadukkaita tuotteita äänikorteista kuulokkeisiin. Aina ei voi kuitenkaan onnistua ja nyt taisi tulla vastaan se harha-askel. Paperilla todella lupaavilta vaikuttavat Evo Zx –kuulokkeet kun eivät toimi käytännössä ihan niin hyvin kuin olisi voinut toivoa.

Ensimmäinen viittaus tulevista ongelmista löytyy jo paketin kannesta: ”suunniteltu iPhonelle, toimii myös PC:llä”. Onko tämä nyt hyvä lähtökohta kunnon PC-headsetille?

Ylläoleva kuvaus ei suinkaan ole vitsi. Creativen yli 200 euroa maksavien pelikuulokkeiden paketin kannessa todellakin mainostetaan: ”suunniteltu iPhonelle, iPodille ja iPadille. Toimii myös Androidilla, PC:llä ja Macilla”.

Ajattelin ennakkoon, että kyse oli vain markkinointihöpinästä. Joku ajatteli, että otetaan iOS-miehiltä rahat pois ja tarjotaan PC-pelaajille lujaa laatua. Toisin kävi: kuulokkeet on selvästi suunniteltu ensisijaisesti nimenomaan mobiilikäyttöön ja PC-miehet tulevat sitten mukana miten tulevat.

Ensivaikutelma on laatikon jäätävää tarraa lukuun ottamatta positiivinen. Evo Zx näyttää todella nätiltä, sillä linjakkaat ja kompaktit kuulokkeet ovat hehkeä yhdistelmä rohkeaa punaista, kiiltävää mustaa ja hohtavaa kromia. Eri toimintatiloista kertovat ledit ovat myös tyylikkäitä ja sopivat hyvin yleisvaikutelmaan.

Rakenteeltaan kuulokkeet ovat kokoon taiteltavaa mallia ja sangen hennon näköiset, mutta ne eivät natise tai nitise. Heti ensikokemalta tuntuu, että nämä päässä voi temmeltää urakalla.

Olin kuitenkin  hetken skeptinen itse kuulokkeiden suhteen. Normaalisti pidän Logitech-tyylisistä suljetuista kuulokkeista, joissa kupit peittävät koko korvan. Yleensä näin saa paremman äänieristyksen, mikä tarkoittaa tietenkin myös parempaa kokemusta. Creativen kupit ovat puoliavoimet, mutta pehmusteet ovat niin muhkeat ja ote päästä niin luja, ettei se käytännössä haitannut. Luurit ovat päässä todella mukavat ja estävät ulkopuolelta tulevaa melua tarpeeksi tehokkaasti.

Ensivaikutelma oli siis positiivinen, joten olin valmis siirtymään siihen testin varsinaiseen osioon, eli käyttökokemuksiin. Ja sitten tulikin pieni yllätys. Eikö näiden pitänyt olla langattomat?

Erikoisia kytkentöjä

”Suunniteltu iPhonelle, toimii PC:llä” suoritti iskunsa varomattoman arvostelijan kimppuun kun oli aika kytkeä kuulokkeet koneeseen. Koska kyseessä olivat langattomat luurit, etsin pakkauksesta PC:n päähän kytkettävää vastaanotinta. Turhaan etsin, sellaista ei ole olemassakaan. Evo Zx hoitaa langattomuutensa Bluetoothin avulla, eikä mukana toimiteta minkäänlaista vastaanotinpalikkaa. Se on vähän heikko juttu yli 200 euron kuulokkeissa. Koska pöytäkoneestani ei Bluetooth-vastaanotinta löydy, ei sitten käytetä langattomasti. Mitäs kytkentävaihtoehtoja jäi jäljelle?

Paketissa mainostetaan, että kuulokkeet voi kiinnittää koneeseen myös 3,5 millin kuulokeliittimellä, joka jakautuu PC:n päästä kahteen osaan kuulokkeiden ja mikrofonin kytkentää varten. Tätäkään vaihtoehtoa ei tosin voitu käyttää, koska sitäkään johtoa ei – toistan korostuksen vuoksi – yli 200 euron hintaisten kuulokkeiden mukana toimitettu.

Niinpä PC-miehelle ainoa vaihtoehto oli turvautua USB:hen. Se kaapeli mukana sentään toimitettiin, oletettavasti koska USB on myös ainoa tapa ladata luureja. Nopeasti kävi ilmi, että USB-johtoa ei todellakaan oltu suunniteltu pelikäyttöön. Se on järeää tekoa ja pinnoitteeltaan todella kitkaista kumia. Niin järeää, että kun plugin tökkää kiinni kuulokkeisiin, USB-johto törröttää voimalla suoraan hartiaan. Vaikka sen vääntäisi mihin päin tahansa, se painaa ikävästi olkapäähän, hankaa kiinni vaatteisiin ja haittaa pään liikuttelua pelin aikana. Todella ärsyttävää. Onneksi liitin on sentään standardi Micro-USB, joten kyllähän vaihtoehtoisia kaapeleita kotoa löytyy, mutta jälleen: yli 200 euron kuulokkeet ja tässä on se ainoa paketin mukana tuleva vaihtoehto? Nyt oikeasti hei, Creative!

Jos laitteesta sattuu Bluetooth-vastaanotin löytymään, kytkentä sujuu jo paljon mukavammin. Paritus onnistui niin PlayStation 3:een, PlayStation Vitaan kuin vuoden 2012 Macbook Airiinkin ongelmitta ja lennosta. Mobiililaitteita varten mukana on myös mahdollisuus NFC-paritukseen: napautat puhelimella toista luuria ja paritettu on. Teoriassa. Käytännössä ominaisuus ei koskaan minulla toiminut, vaikka puhelimeni kiivaasti väittää NFC-paritusta tukevansa.

Mutta lopulta kuulokkeet on siis kytketty ja on aika sukeltaa siihen tärkeimpään: kuuntelukokemukseen. Miltä kaikki oikeasti kuulostaa?

Kumisevaa bassoa

Kun kuulokkeen kolminumeroinen hintalappu alkaa kakkosella, minä odotan niiltä tiettyä, aika korkeaa laatua. Vaikka luureissa olisi mitä tahansa muita hienoja kommervenkkejä ja ominaisuuksia, näin hintavien kuulokkeiden täytyy kuulostaa hyvältä.

Oletusarvoisesti Evo Zx:n ääni on todella bassovoittoinen ja ihmeellisen kumiseva. Kuulokkeista itsestään ei löydy kuin yksi rulla äänenvoimakkuuden säätelyyn. Kaikki muu tapahtuu tietenkin ohjelmallisesti. Ajureista löytyy kolme profiilia pelaamista, elokuvien katselua ja musiikkia varten. Käytännössä ne ovat tietenkin vain pikavalintoja, joilla saa erilaisia ekvalisaattoriasetuksia. Niitä voi myös itse muokata ihan taajuusalueittain, kuten pitääkin.

Itse vietin pitkän hetken yrittäessäni taistella kuulokkeiden ääntä miellyttäväksi, mutta en siinä koskaan oikein onnistunut. Vaikka miten tuunailin, ääni oli jatkuvasti bassovoittoinen, eikä koskaan niin kirkas ja tarkka kuin olisin toivonut. Testailin luureja musiikilla laidasta laitaan: hieman Sabatonia, vähän Turisasta, Iron Maidenia, dubstepiä, klassista musiikkia, pehmeää viuluttelua Master & Commanderin soundtrackilta ja niin edelleen.

Mikään kokeilluista äänilajeista ei varsinaisesti kuulostanut huonolta, mutta ei myöskään niin hyvältä kuin olisin tämän hintaluokan kuulokkeilta odottanut. Kun yli puolet halvemmistakin kuulokkeista irtoaa paljon tasapainoisempaa ja miellyttävämpää ääntä, voin vain pohtia, mitä ihmettä on oikein tapahtunut.

Ehkä taustalla on ajatus siitä, että luurit on suunniteltu pelikäyttöön? Pelikuulokkeissahan usein ääni on bassovoittoinen, jolloin pelien ryminät ja räminät pääsevät oikeuksiinsa. Kun venäläispanssarit palavat ja zombit kuolevat, ei äänen hienouksia oikein ehdi ihmettelemään. Mutta kuka toisaalta ostaa näin hintavat luurit pelkkään pelikäyttöön?

Erikoisuutena Evo Zx ei sisällä lainkaan peliheadseteissä yleistä boom-mikkiä, eli sellaista sellaista erillistä tankoa, joka vedettäisiin esiin kuulokkeesta tai käännettäisiin alas suun viereen. Moisen sijaan kuulokkeissa on sisäänrakennettu mikrofoni, joka nappaa äänen hieman boomia kauempaa. Testailu tapahtui sillä perinteisimmällä tavalla: headset päähän, Mumble-serverille ja pelit käyntiin. Kollega Jani Halme vannoi vastaanottavana osapuolena, että mikrofoni blokkaa hyvin taustameteliä ja että ääni kuului läpi selvästi, mutta ”oudon kuuloisesti”. Ja niinhän se nauhoitetestin perusteella oli: kyllä näillä pelaa, mutta vertailu vaikka Logitechin G430-headsetiin kääntyi selvästi Logitechin eduksi, eikä sekään mitään hifiä ole.

Tässäkin lienee takana ajatus siitä, että kyseessä ovat ensisijaisesti mobiilikäyttöön tarkoitetut luurit. Suun viereen väännettävä boom-mikki olisi liikkeessä kömpelö ja hölmön näköinen, joten näillä mennään.

Kenelle tarkoitettu?

Koko kolmiviikkoisen testijakson ajan mielessäni oli yksi kysymys, jota yritin useaan kertaan ratkoa: kenelle nämä on tehty? Ei selvästikään PC-pelaajille, sillä PC-miehet löytävät markkinoilta useita parempia ja halvempiakin vaihtoehtoja. Mutta ei kai yli 200 euron headset nyt pelkkään mobiilikäyttöönkään voi olla suunniteltu? Siltä se kuitenkin vaikuttaisi.

Urheiluhengen nimissä yritin keksiä luureille jos jonkinlaista käyttöä. Kytkin ne Bluetoothin avulla PlayStation 3:een ja Vitaan ajatellen, että ehkä näin saisi kelvolliset yleiskuulokkeet. Sellaiset, jotka toimisivat kivasti PC:ssä, puhelimessa ja pelikonsolissa. Mutta tyhjä arpa: PlayStationit kyllä parittuvat kuulokkeisiin helposti, mutta antavat niiden kautta ulos vain äänichattia, eivätkä lainkaan peli- tai elokuvaääntä. Tämä ei tietenkään ole Creativen vika, mutta mainittakoon kuitenkin.

Joten käytetään sitten mobiilisti. Testailin kuulokkeita iPad 2:n, HTC:n One X –puhelimen ja Macbook Airin kanssa. Ja hyvinhän ne toimivat. Paritus todellakin onnistuu lennosta ja mobiililaitteillekin saa sovelluksen, jolla niiden kautta voi suoraan säätää kuulokkeiden ääntä monipuolisesti. Tästä siis peukku. Paritus onnistuu kivasti myös yhtä aikaa kahteen laitteeseen, joten kuulokkeet voi kytkeä vaikka puhelimeensa samalla kun datailee Bluetoothin kautta PC:llä. Puhelimeen voi vastata suoraan kuulokkeiden oman napin avulla.

Ja mobiilikäytössä kuulokkeet kyllä toimivat. Ne ovat päässä mukavat ja vaikka ääni ei ole sitä parasta tasoa, kyllä se mobiilikäyttöön riittää. Mutta, piru vieköön, tässä puhutaan edelleen yli 200 euron kuulokkeista. Ja siinä kohtaa ”kyllä se riittää” ei ole enää tarpeeksi hyvä juttu. Tarvittaisiin vähän parempaa tai vastapainoksi huomattavasti pienempää hintalappua.

Niinpä kuulokkeille jääkin aika pieni käyttäjäryhmä: sellainen, joka kaipaa Bluetoothilla kytkettäviä kuulokkeita, jotka toimivat samaan aikaan mobiililaitteessa ja tietokoneessa. Jos kuulut itse tähän ryhmään, Evo Zx voi olla harkitsemisen arvoinen tapaus, mutta miltei mihin tahansa muuhun käyttötapaukseen on tarjolla parempia, halvempia tai molemmat ehdot täyttäviä vaihtoehtoja. Mikä harmi!

 

Creative Evo ZX
Valmistaja: Creative
Hinta: noin 230 euroa
Lisätietoja: http://fi.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-evo-zx
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot

Suosituskäyttö: PC multimedia, matkapuhelin, tablet
Ominaisuudet: laskostettava, Near Field Communication (NFC), apt-X audiokompressointi, CrystalVoice, Advanced Audio Coding (AAC)
Taajuusvastaus: 20 – 20000 Hz
Herkkyys: 102 dB/mW
Impedanssi: 29 Ohm
Himmennin: 40 mm
Lähetysalue: 10 m
Lisävarusteet: kantolaukku
Akun kesto (jopa): 8 tuntia

 

Lue myös

Pac-Man Championship Edition DX+ (PC)

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD (PS3, Xbox 360)

Diablo III: Reaper of Souls –ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Goodbye Deponia (PC)

Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)