Uusimmat

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

12.11.2011 15:00 Muropaketin toimitus

Recon3D on Sound Blaster –perheen tuorein tuotos. Laitteen kohderyhmä on selvä, sillä USB-porttiin kytkettävä äänikortti soveltuu PC:n lisäksi käytettäväksi myös Xbox 360- ja PS3-konsolien kanssa. Laite tukee THX TruStudio PRO- ja Scout Mode –teknologioita, joiden avulla ääntä käsitellään toivottuun suuntaan.

Vanhan liiton PC-harrastajat muistavat Creativen Sound Blasterin standardina, joka hallitsi vuosien ajan pelaajien äänikorttimarkkinoita. Sittemmin järjestelmien rakenteen kehittyminen ja emolevylle integroitujen äänipiirien yleistyminen haukkasi ison osan erillisten äänikorttien markkinoista, eikä PC-rakentajien enää tarvinnut hankkia erillistä äänikorttia tietokonetta kootessaan. Äänikorteista tuli pakollisten hankintojen sijaan erikoistuotteita, jotka tarjoavat perustasoa parempia ääniominaisuuksia. Nykyään Sound Blaster onkin ainoa merkittävä brändi, joka on onnistunut pysynyt pinnalla äänikorttimarkkinoiden alusta nykypäivään saakka.

Uuden ulkoisen, USB-liitännäisen Recon3D-äänikortin tarjoaman ääniprosessoinnin merkittävin etu on havaittavissa äänimaailman kolmiulotteisuudessa. Etenkin Scout Modessa äänten suunnan hahmottaminen helpottuu huomattavasti. Esimerkiksi Battlefield 3:n ennestään muhkea äänimaailma sai Scout Moden myötä vielä enemmän kolmiulotteisuuden tuntua, ja luotien viuhumisen ja askelten kopinan tulosuunnan hahmottaminen onnistui paremmin. Vaikka THX TruStudio PROn pitäisi periaatteessa sopia paremmin yleiseen surround-äänimaailmaan, tykästyin enemmän Scout Moden soundiin käytännössä äänilähteestä riippumatta. Efektien korvatuntuma on kuitenkin hyvin yksilöllinen, ja pelkkä kuulokkeiden vaihtaminen vaikutti eri asetusten sopivuuteen.

Recon3D:n mukana toimitetaan tietokoneella toimiva hallintaohjelmisto, jonka avulla laitteen esiasetuksia ja äänen ominaisuuksia voidaan säätää kätevästi. Ohjelmistosta löytyy myös hyödyllisyydeltään kyseenalainen toiminto, jolla puheäänen sävyä voi muuttaa haluamaansa suuntaan. PC:llä tehdyt omat asetukset tallentuvat laitteelle ja ovat siten käytettävissä myös konsoleilla pelattaessa. Laitteessa itsessään ei olekaan yksinkertaisia peruspainikkeita erikoisempia säätimiä, joten hienosäätö onkin tehtävä tietokonetta välikätenä käyttäen.

Varsin näppärä ja yksinkertainen laite siirtyy kätevästi PC:ltä konsoleille ja takaisin. Merkittävin ero konsolipuolelle siirryttäessä on Xbox 360:n ja PS3:n optisen lähdön käyttö laitteen äänitulona, kun PC:llä pelkkä USB-johdon kytkeminen riittää Recon3D:n hyödyntämiseksi. Xbox 360:llä mikrofoniliitäntä tulee kytkeä mukana toimitettavien sovittimen ja johdon avulla ohjaimeen, mikä tekee virityksestä piirun verran epäkäytännöllisempää. Päällisin puolin Recon3D on siistin näköinen paketti, jonka yläpintaa hallitsevat isot hallintanapit, joiden avulla säädetään äänenvoimakkuutta ja äänimaailmaa.

Vaikka Sound Blaster Recon3D tarjoaakin kokonaisuutena kätevän paketin, jolla piristää kodin viihdekeskusten äänielämystä jopa huomattavissakin määrin, ei se itsessään ole yksioikoinen tie ääninirvanaan. Vaikka laite parantaa äänimaailmaa halpojen saippuapurkkikaiuttimienkin kanssa, ovat laadukkaat kuulokkeet ehdoton lisähankinta potentiaalin hyödyntämiseksi. Vajaan sadan euron hintaisena ulkoinen Recon3D on kuitenkin oiva hankinta, etenkin jos taloudessa pelataan sekä PC:llä että konsoleilla.

 

Sound Blaster Recon3D

Valmistaja: Creative

Hinta: Noin 99 euroa

Lisätietoja: Sound Blaster Recon3D

Jukka Moilanen

 

Creativen tuotekuvaus:

Neliytimiseen Sound Core3D -ääni- ja puhesuorittimeen perustuva USB-äänenparannusratkaisu tuo konsoli- tai tietokonepeleihin tehokkaat peliäänet. Laitteistokiihdytteisen THX TruStudio Pro- ja Dolby Digital -dekoodauksen avulla se muuntaa jopa tavallisen stereoäänen huikeaksi 3D-tilaääneksi kuulokemikrofonilla tai kaiuttimilla. Patentoitu Scout Mode -toiminto parantaa kuuloasi taistelukentällä, joten kuulet vihollisesi, ennen kuin he kuulevat sinut. Kalibroi ja tallenna kaikki ääniasetukset suoraan Recon3D-yksikköön, minkä jälkeen voit käyttää niitä kaikissa ympäristöissä ainutlaatuisen Recon3DProfile-järjestelmän avulla.

 

Tekniset tiedot

  • 24 bitin digitaali-analogimuunnos (jopa 48 kHz stereolähtöihin)
  • Äänitulot
  • o Yksi 3,50 mm:n (1/8 tuuman) stereoliitin mikrofonituloa varten
  • o Yksi 3,50 mm:n (1/8 tuuman) stereoliitin Aux-tuloa varten
  • o Yksi 3,50 mm:n (1/8 tuuman) stereoliitin analogista linjalähtöä tai kuuloketoistoa varten
  • USB

Lue myös

Assassin’s Creed Revelations -ensikosketus osa 2 – Ezion matkan päätepiste

Batman Arkham City -haastattelussa Rocksteady Studios

Battlefield 3 -haastattelussa DICEn ykkösjehu

Creative ZEN Style M300 – edullinen Applen haastaja

Gears of War -kurkkumikrofoni – murise kuin Marcus Fenix

Logitech G13 -pelinäppäimistö – onko mininäppiksestä hyötyä?

Uncharted 3 – pelin näyttelijät kertovat haastattelussa miten homma hoituu

Xbox 360 Wireless Speed Wheel – näppärä rattiohjain padipelaajille