Uusimmat

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless – langattomien pelikuulokkeiden aatelia

04.10.2011 16:00 Tero Lehtiniemi

Langattomuus on viime aikoina lyönyt itseään läpi toden teolla. Hiiret ja näppäimistötkin toimivat nykyään langattomasti kunnolla ilman epämääräisiä foliovirityksiä, ja patterien kestokin alkaa olla inhimillistä luokkaa. Peliohjaimissakin allekirjoittanut kelpuuttaa langat ainoastaan latausjohtojen muodossa.

PC-kuulokkeissa langattomuus on ollut kova sana jo pitkään, mutta konsolipelaajat on kerrostalojen tai kanssa-asujien vaatiman hiljaisuuden vuoksi ajettu joko johdollisten kuulokkeiden ääreen tai sitten nöyrästi vähentämään telkkarin voimatasoa. Sound Blaster Tactic3D -kuulokesarjallaan aiemminkin ihastuttanut Creative on nyt kuitenkin vastannut pelaajien rukouksiin: sarjan uusimmat, Omega-lisänimellä kulkevat kuulokkeet ovat suhteellisen täydellinen ratkaisu.

PC-puolella ja designinsä puolesta Sound Blaster Tactic3D Omega perustuu uskollisesti sivustolla jo aiemmin arvosteltelemaamm Sigma-malliin. Kuulokkeet ovat isot, istuvat miellyttävästi päähän ja peittävät korvat juuri sopivasti. Headset-osiota edustava kuuloke on jämäkkää materiaalia, ja tarvittaessa sen saa irrotettua vikkelästi.

Teknologisten aspektien luettelu ja kertaaminen on siinä mielessä turhaa, että ei-hifisteille eli muun muassa allekirjoittaneelle ne eivät sano juuri mitään. Paljon hienoja termejä, joista tärkeimpänä ehkä se, että peli tukee 3D-ääniä, mikä peleissä on luonnollisesti ihan hieno juttu.

Olennaisimpia Sigman ja Omegan erottavia tekijöitä on kaksi: ensinnäkin Omegat ovat langattomat, ja toisekseen ne tukevat PC:n ja Macin lisäksi myös PlayStation 3:sta ja Xbox 360:ta.
PC-osastolla teknologia perustuu tosiaan samoihin ohjelmistoihin, joissa on kattavat säätömahdollisuudet. Huumoriveikot voivat myös muokata äänensä kuulostamaan esimerkiksi demonilta, mutta tämä kuulostaa tarpeelliselta ominaisuudelta lähinnä pikkutyttöjen pelottelijoille.

Sanomattakin liene selvää, että tällaiset ominaisuudet on rajattu tiukasti PC-ympäristöön. Sekä PlayStation 3:lla että Xbox 360:lla äänituki rakentuu laitteiden sisäisen Plug & Pray -ominaisuuden varaan, mutta molemmat laitteet löytävät uuden tulokkaan vaivattomasti.

Napit kaakkoon

Kuinka konsolipuolella laite sitten toimii? Molempiin laitteisiin kuulokkeet liitetään iskemällä usb-piuha telineenä toimivasta jalustasta kiinni konsoliin, ja tämän jälkeen äänistä vastaavat komponenttipiuhat liitetään vielä erikseen. Ihan täysin vaivatonta kuulokkeiden vaihto laitteesta toiseen ei siis ole.

PlayStation 3:lla homma toimii täydellisesti, ja kuulokkeet ratkaisevat yhden vakavimmista niin sanotuista first world problemeista: vessassa käynnin ajaksi ei kuulokkeita tarvitse laskea pöydälle, vaan asioinnin voi hoitaa sulavasti kuulokkeet päässä.

Xbox 360:lla toteutus on astetta mutkikkaampi, johtuen laitteen alkeellisesta kuuloketeknologiasta. Omegat on nimittäin liitettävä erillisellä piuhalla boxin ohjaimessa olevaan plugiin aivan kuten kaikki muutkin Xbox-kuulokkeet. Näin länsimaista rappiota edustava johtoallergia ei tälläkään kertaa täysin helpota, mutta tästä voimme syyttää lähinnä Microsoftia.

Miten on sitten äänenlaadun laita? Omegaan ja pätevät suurin piirtein samat kehut ja haukut kuin Sigmaankin. Musiikintoistossa Omegakaan ei ole omillaan pääosin huonon bassontoiston vuoksi, mutta peliäänet erityisesti 3D:nä vakuuttavat. Pelasin esimerkiksi Resistance 3:n kokonaan läpi nämä kuulokkeet korvilla, ja meininki oli huomattavasti kuumottavampaa kuin perinteisellä äänentoistolla.

Koska kyseessä on headset, on mikin (ei hiiren) laadulla merkitystä. Kuten Sigma, myöskään Omega ei petä. Äänenlaatu on kirkas, eikä ota minkään sortin häiriötä ympäristöstä, vaikka jotkut allekirjoittaneen äänen ehkä sellaiseksi laskevatkin. Tämä yhdistettynä langattomuuteen ja miellyttävään istuvuuteen tekevät Omegen kanssa pelaamisesta todella miellyttävän kokemuksen.

Kaiken kaikkiaan Tactic 3D Omegat jättivät sen verran vakuuttavan fiiliksen, että lunastin testilaitteen omakseni ja otin sen suoraan aktiivikäyttöön. Xbox 360:n yleisen onnettoman mikrofonitoteutuksen takia en piruillaksenikaan käytä mitään kuulokkeita ko. konsolin kanssa, joten naapurit saavat nyt kärsiä. PS3- ja PC-käytössä laite on pelikäyttöön kuitenkin erinomainen eikä jätä toivomisen varaa juuri millään osastolla. Pattereitakaan ei tarvitse, vaan laite ladataan usb-piuhan kautta, ja tätä operaatiota varten Omegoille on pakkauksessa myös varsin näyttävä teline.

Musiikinkäyttöön liittyen huono laatu on sinänsä oleellinen kritiikin kohde, mutta Omegoja markkinoidaan pelikuulokkeina ja sellaisina ne ovat alansa huippua. Sitä paitsi, mitä järkeä on kuunnella musiikkia, jos sillä ei voi häiritä muita ihmisiä?

Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless

Valmistaja: Creative Labs
Hinta: n. 179e
Lisätietoja: Sound Blaster Tactic3D Omega Wireless

Tekniset tiedot:

 • Kuulokkeet: 50 mm neodyymimagneettikuulokkeet
 • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
 • Impedanssi: 32 ohmia
 • Herkkyys: 102dB/mW
 • Liitännät: 3.5mm/USB2.0
 • Mikrofonin taajuusvaste: 80 Hz – 14 kHz
 • Mikrofonin impedanssi: < 2.2k ohmia
 • Mikrofonin herkkyys: 41dBV/Pa

Tärkeimpiä ominaisuuksia:

 • Erilliset kuulokkeiden ja mikrofonin vahvuuden säätimet suoraan kuulokkeissa
 • Nopea vasteaika, ei häiriörä muista lähistöllä olevista langattomista laitteista
 • Kevyt rakenne, mukavat päässä pidempiäkin aikoja
 • Konsoleiden ja Mac/PC-koneiden lisäksi voi liittää myös esimerkiksi MP3-soittimeen tai mediakeskukseen
 • Erikseen irrotettava ja kiinnitettävä mikrofoni
Lisää aiheesta

Sound Blaster Tactic 3D Sigma – Tukevat kuulokkeet pelaajalle

Lue myös

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Steelseries Spectrum 7XB – Langatonta kuulokelaatua Xbox-pelaajalle

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

Roccat Alumic – kovan luokan hiirimatto