Sound Blaster Tactic3D Wrath – oivat langattomat kuulokkeet pelaajalle

08.05.2012 16:00 | Heikki Takala

En ole koskaan ollut langattomien kuulokkeiden ystävä. Minusta on aina vaikuttanut siltä, että laadukkaisiin langattomiin kuulokkeisiin on aina pitänyt pistää moninkertaisesti rahaa, jotta ne ovat toimineet edes suunnilleen samalla tasolla normaalien peruskuulokkeiden kanssa. Satunnaiset sihinät ja suhinat sekä koko kerrostalon kännykkähäiriöt yhteen älämölön juhlaan keräävä lähetinpalikka on monesti käynyt testissä olohuoneessa, ja tehnyt yhtä usein tilaa vanhoille kunnon langallisille kuulokkeille.

Siksi jo peruspremissi Creative Wrath -kuulokkeiden kanssa on penseä. Lupaukset ovat kovat: langattomat USB:n kautta toimivat monikanavakuulokkeet, jotka soveltuvat niin vaativan musiikin kuin elokuvien kuunteluun ja pelaamiseen. Ilman sihinöitä. Näinköhän?

Finish Him!

Creative on mieltynyt Johnathan ”Fatal1ty” Wendelin inspiroimiin kuulokkeisiin. Vaikka Wrath ei kannakaan ammattipelaajan merkkiä, on väritys silti silmiinpistävän sama kuin Fatal1tyn nimikkokuulokkeissa. Pääasiassa musta design tummanpunaisilla ääriviivoilla on silmälle miellyttävä, ja piiloutuu helposti hellasärön katseelta tietokonepöydän pimeämpään nurkkaan.

Yksi asia joka ei kuitenkaan soikeaan päähäni koskaan ole sopinut on Fatal1ty -kuulokkeiden kaari. Syystä tai toisesta se alkaa sattumaan nopeasti päälakeen, joka pakottaa joko pitämään kuulokkeita hipetihoppi tyylisesti niskan takana, tai pitämään reilun tauon silloin tällöin. Tilanne ei ole juuri muuttunut Wrathin suhteen. Vaikka kupit ja sangat ovat kunnollisesti pehmustettuja, ne alkavat painamaan yllättävän nopeasti. Tämä kokemus on varmasti jokaisella erilainen, ja suosittelen  kokeilemaan luureja ennen ostopäätöstä.

Itse äänenlaadussa ei ole sen sijaan mitään valittamisen aihetta. Wrath kehuskelee niin THX-tasoisella surround-äänellä, kuin sihinättömällä audiolla pitkänkin kantaman päästä. Kuulokkeita testattiin Battlefield 3 -pelillä, joka on epäilemättä merkkipaalu nykyaikaisten pelien äänisuunnittelussa. Surround toimi poikkeuksetta täysin uskottavan kuuloisesti, enkä havainnut mitään ongelmia vihollisten paikantamisessa kolmiulotteisessa tilassa. Tiimin haukkuminen onnistui ehkä liiankin hyvin, sillä mikki on hyvälaatuinen ja tuntuu nappaavan myös mutinat, joita ei ollut alunperin tarkoitettu muiden korville.

Äänenlaatu itsessään on kenties enemmän kuin mitä tämän hintaluokan kuulokkeilta voi odottaa. Dynamiikassa löytyy jotta räjähdykset ja sinfoniat pääsevät oikeuksiinsa, ja musiikin kuuntelu on miellyttävää ainakin hiljaisemmilla volyymeilla. Raskasta rockia huudattavat saattavat pettyä, sillä kovalla äänenpaineella ääni tuntuu muhjuuntuvan turhan paljon. Tämä on kuitenkin odotettavissa peruskuulokkeilta.

Wrathin ohjelmisto on kohtalaisen yksinkertainen. Ohjauspaneeli on miellyttävän minimalistinen, ja sisältää kaikki tarvittavat säädöt pelejä ja elokuvia varten. THX-ominaisuudet ohjaavat pääasiassa surroundia, joka on oletuksena hieman aggressiivisen oloinen. Pieni tuunaus alaspäin korjaa ongelman. Mukaan on ympätty myös Creativen Crystalliser, joka on pohjimmiltaan keskitaajuuksia flattaava ja korkeampia ja matalampia taajuuksia korostava ekvalisaattori. Tämä soveltuu hyvin tietynlaisen musiikin kuunteluun, mutta ne jotka haluavat kuulla myös kitaran kitararockissa, haluavat kenties jättää ominaisuuden pois päältä. Huomioitavaa on myös se että kuulokkeet asentuivat heittämällä niin Windows- kuin Mac -koneille. Niin Lion kuin Windows 7 tunnistivat kuulokkeet heti, eikä ongelmia tullut.

Pienen tuunauksen jälkeen niin elokuvat kuin pelit toimivat loistavasti. Ja kenties se suurin meriitti kuulokkeissa on niiden sihinättömyys. USB-dongle antaa yllättävän häiriövapaata signaalia pitkänkin matkan takaa, ja nopea testi osoitti kantaman myös olevan pitkä. Tästä osoituksena oli muun muassa alakertaan jätetty läppäri, ja yläkertaan kävellyt kuuntelija. Kiviseinien läpi signaalia tuskin silti saa kulkemaan.

Kuulokkeet on helppo unohtaa päähän kohtalaisen pitkän akkukestonsakin puolesta. Creative lupailee kuunteluajaksi noin kahdeksaa tuntia, joka pitää luultavasti melko hyvin paikkansa. Satunnaisella yökäytöllä niin elokuvien kuin pelien parissa kuulokkeet joutuu lataamaan noin kerran viikossa. Aktiivitunneilla mitattuna käyttöaikaa saattaa helposti olla jopa luvattua enemmän, joten kuulokkeet soveltuvat pitkiinkin pelisessioihin. Lataus tapahtuu mukana toimitettavan mini-usb piuhan avulla suoraan tietokoneesta.

Kaiken kaikkiaan Creative Wrath on vakuuttava tapaus. Surround toimii kuten pitää, ja puhdas langaton audio on itselleni varsin uusi asia. Irrotettavan mikin puolesta kuulokkeet sopivat hyvin myös elokuvien katselemiseen, ja ovat varsin tyylikkäät. Käytännössä ainoa napinan aihe on ergonomia. Itse pystyin pitämään luureja päässäni maksimissaan noin kaksi tuntia kerrallaan, mutta olenkin isopäinen. Kaiken kaikkiaan Creative Wrath on oiva hankinta langattomia kuulokkeita etsivälle. Ne ovat hintaansa nähden yllättävän hyvät, ja tarjoavat mainiota langatonta audiota surroundin kera.

 

Creative Sound Blaster Tactic3D Wrath Wireless Headset special edition

Valmistaja: Creative

Hinta: n. 129 euroa

Kotisivu: http://fi.creative.com

Heikki Takala

 

Tekniset tiedot
 • Kuulokkeet
 • Elementit: 50 mm:n neodyymimagneetti
 • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
 • Impedanssi: 40 ohmia
 • Herkkyys: 102 dB/mW
 • Mikrofoni
 • Mikrofonin tyyppi: häiriöääniä poistava kondensaattori
 • Taajuusvaste: 100 Hz – 7 kHz
 • Impedanssi: < 2,2 kilo-ohmia
 • Herkkyys: -40 dBV/Pa
 • Käyttöliittymä
 • Pakkaamaton 2,4 GHz:n langaton teknologia
 • Järjestelmän minimivaatimukset
 • 32- tai 64-bittinen Windows 7; 32- tai 64-bittinen Windows Vista ja SP1 tai uudempi; Windows XP Professional x64 Edition tai Windows XP ja SP 2 tai uudempi; Mac OS X v10.5 ja uudemmat
 • USB 1.1- tai USB 2.0 -portti
 • 1,6 GHz:n Intel Pentium 4 tai sitä vastaava AMD-suoritin (512 Mt:n RAM-muisti)

Lue myös

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Far Cry 3 – haastattelussa tuottaja Petter Sydow – monta pelikokkia saman padan ääressä

Runebound (Lautapeli)

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

uDraw GameTablet on susi lelun vaatteissa