Spartacus Legends – K18, F2P ja päät poikki

04.03.2013 20:00 | Jukka O. Kauppinen

F2p-ilmaispelien hyökyaalto tuntuu PC:kin jokseenkin hämmstyttävän valtavalta ja monimuotoiselta, mutta Ubisoftin Spartacus Legends onnistuu silti yllättämään. Sillä miten oikeastaan pitäisi suhtautua ilmaispelattavaan, nettimoninpelattavaan K18-gladiaattoritaistelupeliin konsoleille?

Vaikea kysymys. Luulenpa, että Spartcus Legendsin kohdalla on tyydyttävä vain hienoiseen punahermuiseen herutteluun ja odottaa valmista peliä, ennen kuin siitä vetää mitään kovin syvällisiä johtopäätöksiä. Sillä vaikka peli miten tässä vaiheessa tarjoilisi irtopäitä ja ihanaa teurastusta, niin lopullinen tuomio kuullaan vasta sitten kun nähdään miten sille riittää pelaajia ja miten miekkailu toimii livenä netin yli.

Mutta kerrataanpas ensin alkua. Gladiaattoreita. Taisteluja. K18. Hyvältä kuulostaa. Ehdin esittelyssä haastaa niin pelin tekijöitä kuin muitakin toimittajia ottamaan mittaa miekkamiehestäni, ja ainakin näin lähietäisyydellä pelin hurmos tuntui toimivan. Peli pohjautuu enemmän tai vähemmän Spartacus-tv-sarjaan, heittäen pelaajat luomaan ”omaa legendaansa areenalle.”

”Elä gladiaattorifantasiaasi”, peli lupaa. No, minun fantasiassani oma pääni ei pompi areenan pohjalla, mutta luultavasti monelle se olisi unelmien täyttymys.

Ainakin taistelu on ihastuttavan veristä ja täytyy sanoa, että ihmettelin monta kertaa kuinka perhepeleissäkin kunnostautunut puhtoinen Ubisoft uskaltaa mennä näin kovalle linjalle. Hyvä ihme sentään. Eivät ne verenroiskeet ja syvät haavat mitään, mutta kun raajat silpoutuvat ja pelaajat vain nauravat vain räkäisesti, niin nyt todellakin mennään pitkälle. Enpä osaa sanoa milloin olen viimeksi nähnyt peliä, joka ansaitsee K18-lätkän näin ilmiselvästi.

Pelkän taistelun lisäksi pelaajien on myös manageroitava, koulutettava ja varustettava taistelijaansa. Pelaajan tallissa olevia gladiaattoreita voi kouluttaa kahdeksassa eri taistelutyylissä, ja heille annettavia aseita ja varusteita voi myös kustomoida. Näin soturien kirjon pitäisi olla kohtuullisen laaja, kuten todellisessakin historiassa. Tosin pelissä taistelijoiden varustekirjo on aika lailla monipuolisempi kuin historiassa, mutta ei anneta sen häiritä.

 

Totuus pelistä, tekijän suusta

 

Nettiulottuvuus on tietenkin se kiintoisin juttu. Pelaa ilmaiseksi, Ubi lupaa. ”Mikromaksuilla voit valita taistelijasi kohtalon ja nostaa hänet ikuiseen kunniaan”, menee seuraava lause. Mitäs mikromaksuilla sitten saadaan? Tiedä häntä. Luultavasti ainakin pelirahaa tai nopeammin erilaisia varusteita. Ubisoft on koettanut olla f2p-mallissaan reilu, joten mitään instawin-potioneita tuskin voi ostaa. Jää nähtäväksi.

Nettipelin lisäksi tarjolla on myös maksuton moninpeli samalla koneella.

Paha sanoa millainen teos Spartacusista muovautuu. Mutta verisyys ja ilmaisuus antavat sille varmasti hyvän lähtöpotkun, katsotaan sitten julkaisun jälkeen miten homma toimii ja miten peli jaksaa ylipäätään pitää otteessaan. Millä eväin pelaajista oikein pidetäänkään kiinni niin, että he jaksavat mättää viikko- ja kuukausikaupalla mättämässä toisiaan miekoilla ja atraimilla?

 

 

Spartacus Legends

Tekijä: Kung Fu Factory

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: ?

Pelin kotisivu: Spartacus Legends

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

Army of Two: The Devil’s Cartel -ensikosketus – luvassa riemukasta luotibalettia

BioShock Infinite – haastattelussa pelisuunnittelija Shawn Elliot (osat 1-4)

BioShock Infinite -ensikosketus: lentävän kaupungin paratiisi (osa 1)

Creative Sound Blaster Z – häpeilemättömän loistava äänikortti

Crysis 3 -ensikosketus – seitsemän ihmeen nanoviidakko

Crysis 3 -haastattelu – huippukehittynyt predator ja jousi [1-3]

Nyyppä EVE Onlinen maailmassa: ihmeiden galaksi

U-Boat Leader (lautapeli)