Uusimmat

Speedlink Kudos Z-9 – edullinen pelihiiri ei yllä huipulle

21.10.2016 11:47 Heikki Takala

Kilpailu pelaajatalouden jyrsijöiden kesken on kova. Siinä missä Razer luottaa lähinnä vilkkuviin valoihin, ovat Logitech ja Steelseries profiloituneet hieman vakavammilla tuotteillaan kohti kilpapelaamista. Pienemmällä markkinaosuudella hääräävät puolestaan Corsair sekä useat kauppojen omat brändit, jotka erottuvat hyllystä lähinnä paketeillaan. Ja sitten on Speedlink. Eivätkös ne tee jotain modeemeja?

Speedlink ei missään mielessä ole tunnettu valmistaja pelimaailmassa. Yhtiö on profiloitunut tuottamaan lähinnä halpoja webbikameroita ja wifi-adaptereita, mutta se ei estä heitä ainakaan yrittämästä. Pelaajien rahapussit ovat usein suuria, ja niille on kiva päästä. Ongelma on erottumisessa. Kuinka oma tuote saadaan esille? Ilmeisesti vastaus on punainen väri ja kännykkäapplikaatio.

Ne eivät ole hiiren ainoat meriitit. Kudos Z-9 tuntuu kädessä varsin hyvältä. Muihin hintaluokkansa hiiriin verrattuna Kudos on päättänyt pinnoittaa tarttumakohdat jonkinlaisella kumimaisella aineella, joka on tervetullutta vaihtelua kovamuoviin tottuneilla. Hiiri ei lipsu herkästi kädestä kovemmissakaan sessioissa, ja yhdeksän ohjelmoitavaa nappia riittänevät ainakin perusmobaajille varsin hyvin. Kohtalaisen pieni koko kannattaa ottaa kuitenkin ostopäätöstä tehdessä huomioon, isommassa lapasessa tämä ei välttämättä tunnu hirvittävän hyvältä, ja hiiri tukee vain oikeakätistä käyttöä.

Luonnollisesti mikään hiiri ei lisi täydellinen ilman vilkkuvia ledejä, ja valot saa hohtamaan 64 erilaisella värillä. Sikäli kun sillä on juurikaan väliä. Värit on mahdolllista ohjelmoida myös profiilin mukaan, jolloin sininen esimerkiksi edustaa työtä, vihreä räiskintää ja niin edelleen.

Speedlink

Tositoimissa

Kustomoitavaa Kudoksessa riittää. Hallintaohjelmisto pitää sisällään kaiken mitä voi tarvita, ja jokaisen näppäimen pystyy ohjelmoimaan uudelleen makroja myöten. Erityisen hyödylliseksi koin sensorin herkkyyttä säätelevät sliderit, jossa sensorin herkkyyden pysty ja vaakatasossa pystyy määrittelemään erikseen. Jostain syystä, joka ei itselleni aivan auennut, hiiren pystyy konfiguroimaan myös kännykkäsovelluksella. Tämä on kaiketi hyödyllistä jos pelikone vaihtuu lennossa joka päivä, mutta itselleni se oli lähinnä kuriositeetti.

Kustomoinnin jälkeen seuraa luonnollisesti kokeilu. Työkäytössä Kudos ei petä, tosin samaa voinee sanoa mistä tahansa pelihiirestä. Pikselintarkkuutta vaativat tehtävät Photoshopissa onnistuivat sulavasti, ja näppäimet hyväksyivät myös ohjelman makrot helpommille työtehtäville.

Samaa voi sanoa yksinpeleistä. Hitaampaa reagointinopeutta vaativat pelit kuten Tomb Raider ja Quantum Break toimivat mallikkaasti, eikä lagia oikeastaan näkynyt missään.

Se oikea testi oli kuitenkin Overwatch, ja tässä reaktiotestissä Kudos oli lähinnä alempaa keskiluokkaa. Kustomoinnista huolimatta tarkkuus ei ollut ikinä aivan täydellistä, vaan pikemminkin sinnepäin. Tämä ei varmasti satunnaispelaajalle muodostu ongelmaksi, mutta kilpailuhenkiselle kylläkin.

Speedlink

Speedlink

Kustomoinnista huolimatta en saanut koskaan Kudosta käyttäytymään juuri niin kuin olisin halunnut. Joko sensori oli hieman liian nopea tai hieman liian hidas. Overwatch antaa tämän vielä ajoittain anteeksi, Counter-Strike taas ei, joten pelikirjastoa kannattaa ehdottomasti tutkia ennen hiiren ostoa.

Samalla myös hiiren koko tuli vastaan. Overwatch ja räiskinnät ylipäätään vaativat varsin nopeita liikkeitä. Useammin kuin kerran huomasin hiiren liikkuvan käpälässäni ei toivottuun asentoon, joka vaati jatkuvasti pientä korjailua. Kuten sanottua, tämä tuskin on ongelma pienikätisille, suuremmille kylläkin.

Toisaalta Kudoksen ongelmat eivät juuri yllätä. Noin 60 euron hiireksi sen voisi väittää tekevän juuri sen mitä pitää, eikä yhtään enempää. Toisaalta, alaa dominoiva Steelseries Rival maksaa suunnilleen saman verran, ja on huomattavasti tarkempi sensoriltaan.

 

SpeedLink Kudos z-9

Valmistaja: SpeedLink

Hinta: noin 65 euroa

Lisätietoja: http://www.speedlink.com/?p=2&cat=4111&pid=3361

Heikki Takala

 

Tekniset tiedot

  • Yhdeksän ohjelmoitavaa painiketta, selkeästi pykälöity 4-tie vieritysrulla plus dpi-ja profiilikytkimet
  • Herkkyys 50 -8200 dpi
  • Helppokäyttöinen konfigurointiohjelmisto ja sisäinen muisti profiileja ja makroja varten
  • Nolla-vasteajalla toimivat näppäimet viiveettömille toiminnoille
  • 64 väriä profiilin ilmaisimen valaistukselle
  • Punaisella valaistu vieritysrulla
  • 4-tie-vieritysrulla
  • Ergonomisesti muotoiltu peukalosyvennys oikeakätisille
  • Joustava 1.8m USB-kaapeli kestävällä suojalla

Speedlink

Lisää aiheesta

SpeedLink ULTOR Illuminated Keyboard: uusi haastaja astuu kehään ja yllättää

Logitech G900 Chaos Spectrum – kaikkien aikojen paras hiiri?

Arvostelupäivitys: “6GV2 ei ole aivan se unelmieni näppäimistö”

Pieni, muuntuva ja vähän kämyinen – RAT 1 on jännä halpispelihiiri PC-pelaajalle

MSI GK 701 -mekaaninen pelinäppäimistö – näpittelyn perustyökalu

Mad Catz R.A.T. Pro S – hiiri kuin lelurobotti

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat