Uusimmat

Speedlink XEOX Pro Analog Gamepad – puolitien padi

20.01.2013 14:00 Juho Anttila

Erilaisilla pelaajilla on erilaiset kädet ja mieltymykset. Tästä syystä markkinoilla on tilaa vaihtoehtoisille ohjaimille siitä huolimatta, että konsolivalmistajat tarjoavat käyttöön kauttaaltaan laadukkaat perusohjaimet. XEOX Pro Analog Gamepad on yksi tällainen vaihtoehtoinen ratkaisu.

Äideistä ja tyttäristä voitaisiin puhua, mutta ainakin omasta mielestäni Xbox 360:n suurikokoinen ohjain on aina ollut piskuista ja huteraa PlayStation 3 -ohjainta mukavampi työväline. Siksi ohjain, joka tuo PlayStation 3 -konsolille Xbox 360 -ohjaimen mukavuuden ja toimii bonuksena vielä PC:llä kuulosti lupaavalta.

Ulkoisesti Speedlinkin ohjain onkin mitä tarkin kopio Xbox 360 -ohjaimesta. Nappuloiden sijoittelu kopioi esikuvaansa yksi yhteen, ainoastaan start- ja back/select-nappulat on nostettu keskellä olevan Xbo… anteeksi, XEOX-nappulan yläpuolelle. Myös muoto on käytännössä täsmälleen sama kuin langallisen Xbox 360 -ohjaimen. Vaikka XEOX onkin langaton, akku on saatu pienikokoisena piilotettua laitteen sisälle.

Tuntuma huojuu

Laitteen kumimainen pinnoite jakanee mielipiteitä. Pinta ei anna periksi sen enempää kuin perinteisempikään muovipinta, mutta tuntuma käteen on, paremman sanan puutteessa, mattamaisempi. Sama pätee myös ohjaimen väriin, joka on hillityn musta.

Liipasimet tuntuvat käteen hitusen vertailuohjelman vastaavia löysemmiltä ja samalla halvemmilta. Puskurinäppäimissä sen sijaan on laajempi ja selkeämpi liikerata, mikä antaa luottamusta nappien kestävyyteen. Xbox 360:n lyhytrataiset puskurinäppäimet kun menevät helposti tukkoon ainakin tahmasormisemman pelaajan käsittelyssä. Vastapainoksi XEOXin etupaneeliosastossa tuntuu kuitenkin lievää lonksuntaa, mikä luo pienen lelumaisuuden tuntuman.

Tattien kohdalla eroa vertailulaitteeseen saa hakea. Liikeradat tuntuvat tutulta, tattia painamalla tuntuva naksahdus sen sijaan on totuttua napakampi. Tämä on yksiselitteisesti hyvä asia, sillä jälleen kerran Xbox 360:n tattien painallus jää aika epämääräiseksi.

Peukalonappien kohdalla XEOX lankeaa sen sijaan vanhaan ansaan. Jo perustuntuma on omituisen tahmea ja yksi napeista meni käytössä pian ikävästi tukkoon siitä huolimatta, ettei ohjainta annettu lasten käsiin. Jokin toteutuksen rakenteessa falskaa, tai sitten testissä kävi vain huono tsäkä. Alun perinkin tahmainen tuntuma kielii suunnitteluvirheestä.

Vertailuohjaimesta erottavana tekijänä Xbox 360 -ohjaimelle aina ongelmallinen D-pad on esikuvaansa korkeampi ja helppokäyttöisempi. Oikea suunta painallukselle löytyy helposti, mutta tämänkin nappulan kohdalla käyttötuntuma on liiankin hutera. D-pad tuntuu heiluvan holtittomasti minne sattuu.

Tuttujen nappien lisäksi laite sisältää päälle ja pois yhdestä napista kytkettävän rapid fire -toiminnon. Ilmeisesti tällaisesta on jotain iloa räiskintäpeleissä, itse en moisesta ole koskaan innostunut. Toiminnon laukaisemiseen tarkoitettu nappi on sijoitettu suhteellisen hankalaan paikkaan D-padin ja oikean tatin väliin, mikä tekee sen käytöstä vielä entistä hankalampaa.

Kyseenalaista yhteensopivuutta

XEOX Pro Analog Gamepad -ohjainta myydään kahtena mallina. Testiin saatua SL-4446-BK-padia mainostetaan PlayStation 3- ja PC-yhteensopivana laitteena. Ohjaimen mukana tuleekin USB-väylään asetettava vastaanotin, joka voidaan asettaa joko PS3- tai PC-tilaan.

Vastaanotin itsessään toimii hyvin ja nopeasti. Ohjain löytyy sekä PC:llä että PlayStation 3:lla nopeasti, eikä yhteydessä ole ongelmia. Pulmat löytyvät sen sijaan PC-yhteensopivuuden puolelta.

SL-4446-BK-malli nimittäin tukee ainoastaan DirectInput-rajapintaa. Tämä on PC-yhteensopivan laitteen kohdalla huutava puute, sillä XInput-rajapinta on vallannut PC-puolella alaa ja moni nykypeli tukee ainoastaan XInputia. Toisin sanottuna SL-4446-BK-malli ei toimi lainkaan esimerkiksi Darksiders II:n ja monen muun pelin kanssa, ellei turvaudu kolmannen osapuolen emulaattorisovellusten apuun.

Speedlinkin sinällään ystävällinen ja nopea asiakastuki pahoitteli kysyttäessä tilannetta, mutta totesi, että kyse on DirectInput-laitteesta, joka on tarkoitettu ensisijaisesti PlayStation 3 -käyttöön. PC-käyttöön suositeltiin ohjaimen sisarmallia SL-6566-BK, joka puolestaan toimii ainoastaan PC:llä.

Tarpeellisen rajapintatuen puutteen vuoksi XEOX Pro Analog Gamepad ei sovi siihen käyttöön, johon sitä mainostetaan. Siitä ei ole täysipainoiseksi PlayStation 3 ja PC -padiksi, vaan pelaajan on pohdittava, kummalle alustalle on ohjainta hankkimassa ja valita laite kahdesta vaihtoehdosta tämän perusteella. Sääli, sillä varsinkin useamman laitteen talouksissa pöydillä pyörivien ohjainten määrää rajoittaisi mielellään monikäyttöisillä laitteilla.

Vaikka puutteellinen rajapintatuki unohdettaisiinkin, ei XEOX Pro Analog Gamepad silti nouse huippulaitteeksi. Sen käyttötuntumassa on liikaa pienenpientä lonksuntaa ja lelumaisuutta, puhumattakaan peukalonappien jumiutumisesta. Toivottomasta laitteesta ei toki ole kyse, sillä osa toteutusratkaisuista toimii jopa esikuviaan paremmin.

Akkukestoa langattomalle laitteelle luvataan kymmenen tuntia, USB-johdon kauttatehtävä lataaminen puolestaan 2-3 tuntia. Ohjaimen keskinappula tosin välkkyy ikävästi ainakin PC:n kautta ladattaessa. Outo ratkaisu.

Yhteensopivuusongelmat ja tietynlainen viimeistelemättömyys jättävät XEOX Pro Analog Gamepadin pettymykseksi. Se on alkuperäistä PlayStation 3 -ohjainta paremmin käteen sopiva palikka, mutta itse toiminnoilta ja pelituntumalta odottaisi enemmän. Toisaalta laitteen hintakaan ei ole aivan hirmuinen, sillä se irtoaa jo selvästi alle neljällä kympillä. Ostaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana siitä, kumman mallin hankkii, sillä testilaitteeseen luvattu PC-tuki jää auttamattoman torsoksi.

 

Speedlink XEOX Pro Analog Gamepad

Valmistaja: Speedlink

Hinta: hieman alle 40 euroa

Lisätietoja:http://www.speedlink.com/?p=2&cat=4315&pid=25493&paus=1

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Call of Duty Modern Warfare 3 Xbox 360 Wireless Headset With Bluetooth

Logitech F710 – hyvä korvike 360-ohjaimelle

Mad Catz MLG Pro Circuit Controller (Xbox 360)

SteelSeries QcK – ajoiko aika klassikkohiirimaton ohi?

Wii U – testissä Nintendon uutuuskonsoli

Lue myös

Vuoden 2012 huutavin vääryys: The War Z

Vuoden 2012 paras ladattava peli: The Walking Dead

Vuoden 2012 paras pelihahmo: Vaas Montenegro (Far Cry 3)