Uusimmat

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

07.04.2012 15:00 Janne Mikola

On paljon niitä, joiden mielestä näppäimistöjen kehitys on mennyt vuosien varrella jopa taaksepäin. Tarkasti naksuvista ja satoja grammoja painavista vanhojen aikojen KeyTroniceista on tultu muovirunkoisiin tekeleisiin, joilla ei enää voi edes pelata jaetun ruudun pelejä, koska samanaikaisten näppäinpainallusten määrä lasketaan kirjaimellisesti yhden käden sormen  lukemissa.

Pelaajille suunnitelluista tietokoneiden lisälaitteista tunnettu SteelSeries haluaa palata 6Gv2-näppäimistöllään suunnittelun juurille, ja tarjota pröystäilemättömän, mutta erittäin laadukkaan ja tarkan näppäimistön nykyvenkuloiden kanssa tuskaileville.

6Gv2-näppäimistö on niin sanottu mekaaninen näppäimistö. Näppäimistön mekaanisuus tarkoittaa sitä, että jokaista näppäimistön nappulaa vastaa yksi mekaaninen kytkin sen sijaan, että näppäimistöä avattaessa konehuoneesta paljastuisi se kaikille tuttu lerppu kumiliuska, jossa näppäinpainalluksia rekisteröi kumikaarien alaspäin tapahtuva liike.

Mekaanisesti toteutettuja näppäimistöjä on moneen lähtöön, mutta niiden vertailu jopa eri näppäimistövalmistajien kesken on verrattain helppoa. Tämä johtuu siitä, että suurin osa markkinoilla olevista tuotteista on varustettu yhden ja saman yrityksen valmistamilla kytkimillä. Nämä Cherry MX -kytkimet taas on jaoteltu ominaisuuksiensa, kuten kytkeytymispainon, perusteella eri malleihin. Mikäli kahdessa näppäimistössä on samat kytkimet, on syytä olettaa, että niiden näppäintuntuma on lähes identtinen, vaikka kyseessä olisikin kahden eri yrityksen tuotteista.

On kuitenkin hyvä tehdä kaikille selväksi, että mekaaniset näppäimistöt ovat verrattain tuore ilmiö, eivätkä ole suinkaan rakennetekniseltä kannalta ajateltuna paluu vanhaan. Päinvastoin: myös ne vanhat ja ihanasti naksuvat 386DX:ien näppäimistöt olivat käytännössä aina kumikaarellisia näppäimistöjä, joiden parempi tuntuma oli saavutettu lähinnä materiaaleihin ja kumikaaria yhdistäviin kerroksittaisiin piirilevyihin panostamalla.

Voiko näppäimistö olla liian jämäkkä?

SteelSeriesin testattu näppäimistö on varustettu Cherryn mustilla MX-sarjan kytkimillä, joiden kytkeytymispaino on noin 60 grammaa, siinä missä tavallisten kumikaarellisten näppäimistöjen kytkeytymispaino on yleensä noin 55 gramman paikkeilla. 6Gv2:n naputteleminen tuntuu sormissa näin ollen selvästi raskaammalta kuin useimpien muiden näppäimistöjen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nopea, juoksevan ajatuksen tahtiin kymmensormijärjestelmällä tapahtuva tekstin tuottaminen tuntuu jotenkin epämiellyttävältä ja siltä, kuin käytössä oleva työväline yrittäisi vastustaa tehtävää työtä. Tekstin tuottaminen eroaa kuitenkin keskimääräisestä videopelaamistilanteesta hyvinkin paljon, sillä pelattaessa näppäimistöä ei taota läheskään yhtä kiivaasti kuin kirjoitettaessa. Toisaalta raskaammasta näppäintuntumasta seuraa myös se, että kättä voi lepuuttaa näppäimistön päällä hieman muita näppäimistöjä huolettomammin ilman virhepainallusten pelkoa.

Näppäintuntuma eroaa myös raskautensa lisäksi tavallisista näppäimistöistä siinä, että sen sormeen antama palaute on täysin lineaarinen. Tällä tarkoitetaan sitä, että painettaessa yhtä näppäimistön nappulaa pohjaan, sen antama vastus on jatkuva, eikä selvää painalluskynnystä ole olemassa. Tämä ominaisuus saa 6Gv2:n tuntumaan kumikaarellisiin näppäimistöihin verrattuna erittäin oudolta ja saattaa pidemmissä pelisessioissa tuntua jopa hieman rasittavalta. Näppäimistö ei ikään kuin milloinkaan anna periksi.

Konepellin alla huippu, mutta ei silti täydellinen näppäimistö

Mekaanisten kytkimien lisäksi näppäimistö on teknisesti muutenkin edistynyt. Se tukee jopa joka ikisen näppäimen samanaikaista painallusta, olettaen että näppäimistöä käytetään PS/2-liitännän kautta. Ilman adapteria, USB-liitännällä, voidaan napauttaa yhtaikaisesti vain kuusi näppäintä pohjaan samanaikaista. Tämä on pettymys, varsinkin kun tiedämme, että kilpailijat ovat saaneet tämän jokaisen näppäimen samanaikaisen painalluksen mahdollistavan, niin sanotun NKRO-ominaisuuden, toimimaan myös USB-liitännän kautta.

Ylivoimaisesti suurimmat 6Gv2:n heikkoudet liittyvät näppäinasetteluun. On vaikea keksiä minkäänlaisia järkiperusteita tutun näppäinstandardin  muokkaamiselle. SteelSeriesin laudalla erityisesti englanninkielisen tekstin kirjoittaminen – etenkin mediassa, jossa enterin painallus lähettää viestin eteenpäin – osoittautui täydelliseksi tuskaksi. Enter-näppäintä on nimittäin laajennettu tavallisesta, ja normaalisti enterin vieressä oleva heittomerkin ja tähden sisältävä näppäin on siirretty tavallista kapeamman oikean shift-näppäimen viereen.

Vähemmän tärkeänä muutoksena toinen Windows-näppäimistä on korvattu SteelSeriesin omalla näppäimellä, joka ajaa käytännössä kannettavien tietokoneiden näppäimistöistä tutun FN-näppäimen virkaa. FN-näppäimen ja tavallisten funktionäppäimien yhteistyöllä 6Gv2 tarjoaa perustason mediatoiminnot, kuten äänenvoimakkuuden säädön ja kappalelistalla liikkumisen.

Mekaanisuuden hinta

Eräs toinen mekaanisiin näppäimistöihin liittyvä kirous on niistä kirjoittaessa lähtevä kova meteli. Ääni ei sinänsä ole mitään kytkimen kytkeytymiseen liittyvää naksumista, vaan kyseessä on yksinkertaisesti ääni, joka syntyy kun kytkimen muovinen liikkuva runko joutuu kosketuksiin kytkimen pohjalla olevaan levyyn, jota vasten kytkimen jousi lepää. Ääni on huomattavasti tavallista kumikaarellista näppäimistöä suurempi, ja näppäimistön naputtelu yömyöhään, tai tilassa, jossa liikkuu muitakin, on potentiaalinen hellasärön aiheuttaja.

Mekaanisten kytkimien aikaansaamat erot näppäintuntumassa ovat pääasiassa tottumis- ja preferenssiasioita. On kuitenkin ilmiselvää, että SteelSeriesin tekele on erittäin jämäkkä, tarkka ja nopea näppäimistö. Näppäinpainallus nimittäin aktivoituu jo nappulan ollessa puolivälissä matkalla pohjaan ja jokainen näppäimistön näppäin, jopa kahdessa eri näppäimistössä, tuntuvat tismalleen samoilta. Runko ei jousta ja pelaaja voi olla varma, että näppäinpainallus rekisteröityy, kun pelaaja näppäintä painaa.

Toisaalta 6Gv2 maksaa perinteisen premium-näppäimistön verran, mutta on alla olevasta tekniikasta huolimatta hyvin vähän muuta ekstraa tarjoava perusnäppäimistö, josta on jopa löydettävissä pieniä heikkouksia muokatun näppäinasettelun, kovan näppäilyäänen ja kohtalaisen nopeasti kuluvien näppäinhattujen symbolimerkintöjen muodossa.

Luokattomien halpisnäppäimistöjen perusongelma on kuitenkin validi, ja SteelSeries 6Gv2 tarjoaa siihen yhden ratkaisun. Testin perusteella mekaaniset näppäimistöt ovat korkealaatuisia ja ovat mielenkiintoinen tuoteryhmä – jonka paras tuote kuitenkin luultavasti on jokin muu kuin SteelSeries 6Gv2.

 

SteelSeries 6Gv2

Valmistaja: SteelSeries

Laitevaatimukset: PS/2 tai USB-liitäntä.

Muuta:  Hinta: n. 80 euroa.

Laitteen kotisivu: http://steelseries.com/products/keyboards/steelseries-6gv2

Janne Mikola

 

Toinen mielipide

Mekaaniset näppäimistöt ovat tulleet jäädäkseen. Sen olen jo valmis toteamaan näpyteltyäni Steel Seriesin tiiliskiveä niin peli- kuin kirjoitustarkoituksessa. Tiiliskivestä voidaankin puhua, sillä laitteella voisi kompaktista koostaan huolimatta lyödä tajun kankaalle vaikka pieneltä norsulta.

Kanssaeläjät ovat vähemmän kiitollisia kirjoittaessa kaikuvasta kauheasta rolinasta, mutta sormien alla kunnon kolahdus tuntuu hyvältä. Jokainen painallus on tasalaatuinen ja napakka herkäksi säädetystä tuntumasta huolimatta. Joissain tilanteissa herkkyys tosin käy ongelmaksi. Se on nimittäin ollut enemmän kuin yksi tai kaksi kertaa, kun tottumattomat sormet ovat painaneet välilyönnin tai shift-nappulan pohjaan väärässä paikassa.

6GV2 on tarkoitettu selvästi mukana kulkevaksi työkaluksi. Se on kompaktin kokoinen ilman ylimääräisiä ulokkeita tai tilaa vieviä lisäherkkuja. Kätevää toki, mutta on vaatimattomasta koosta haittaakin. Näppäintuntuma on varsinkin tottumattomalle hitusen ahdas, mikä heijastuu helposti ranteiden väsymiseksi. Rannetuen puuttuminen ei myöskään juuri helpota tilannetta.

Kaiken huipuksi ahtaus on pakottanut tekemään pieniä mutta ah niin häiritseviä muutoksia näppäinkarttaan. Puhun nyt heittomerkin sijainnista. Olisihan sen nyt voinut yrittää mahduttaa siihen enterin viereen, etenkin, kun rivinvaihtonäppäintä on venytetty aivan turhaan heittomerkin paikalle.

Laitteen mutkattomuus miellyttää myös kovasti. Kun käsissä on käynyt jos jonkinlaista hallintasovellusta, makroviritelmää ja lisänäppäimiä, tuntuu yksinkertainen perusnäppäimistö piristävän suorasukaiselta tuttavuudelta. Medianäppäinten verran nyt sentään annetaan myöten, joskin vain näppäinyhdistelmän muodossa.

Hienoisesta ahtaudestaan johtuen SteelSeries 6GV2 ei ole aivan se unelmieni näppäimistö. Tästä kun saisi vähän ilmavamman version rannetuella, voitaisiin jo puhua siitä oikeasta. Nytkin laite on suorastaan erinomainen ja valtaa oman pelipöytäni ainakin siihen saakka, kunnes tarjolle tulee vielä nohevampi näpytin.

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Logitech G13 -pelinäppäimistö – onko mininäppiksestä hyötyä?

Roccat Isku -pelinäppis puhuu hiiren kanssa

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

Lue myös

Far Cry 3 -ensikosketus osa 1 – terveisiä täältä paratiisisaarelta, painajaissaarelta

Ion iCade muuttaa iPad-tabletin kolikkopeliksi

PS Vita -katsaus – Sonyn uudessa käsikonsolissa kaikki on isoa

Resident Evil: Operation Raccoon City -haastattelussa tuottaja Masachika Kawata

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelussa räiskintäpelin pääsuunnittelija

uDraw GameTablet on susi lelun vaatteissa

Witcher 2 Enhanced Edition -haastattelussa pelisuunnittelija Marek Ziemak