Steelseries MMO Gaming Mouse Legendary Edition: laatuhiiri, nimihirviö

21.09.2012 14:00 | Miikka Lehtonen | 552

Peliohjaimet erikoistuvat jatkuvasti. Aiemmin oli näppäimistö ja hiiri, ehkä myös joystick. Ei niillä enää mihinkään pääse, sillä jos laitevalmistajilta kysytään, hiiri ja näppis pitäisi nyt valita tarkalleen käyttökohteen mukaan.

Mitä ilmeisimmin erikoistuneet peliohjaimet ovat suuri rahanlähde, sen verran aktiivista kyytiä niitä markkinoille puskee. Uusinta uutta ovat MMO-hiiret, joita Domessakin on käsitelty aika negatiivisissa tunnelmissa. Pystyisikö eeppinen WoW-hiiri katkaisemaan putken?

 Steelseriesin valmistama World of Warcraft MMO Gaming Mouse Legendary Edition on ainakin saanut komean nimen, eikä ulkoasukaan paljon jälkeen jää. Leveä ja oikean käden muotoja mukaileva hiiri on todella silmiiniskevän näköinen jo pelkästään sen selässä olevan LED-näytön ansiosta. Lennosta väriään muuttava LED mukailee World of Warcraftin Cataclysm-lisälevyn tunnelmia ja on aika laavaisen oloinen.

Eikä ihmeteltävä siihen lopu, sillä MMO-hiirten kirjoittamattomia sääntöjä mukaillen myös MMO Gaming Mouse luottaa ”pirusti nappeja joka puolella” –designiin. Hiiren peukkupuolella on neljä nappia, jotka on sommiteltu T-kuvion muotoiseksi. Rullaamisen ohella sivuliikettä ymmärtävän rullan ympärillä on pari nappia ja pikkusormea varten suunnitellulla kielekkeellä vielä yksi siihen päälle. Ja todennäköisesti unohdan vielä pari muutakin, sillä nappeja todellakin löytyy yllättävistä paikoista, omien laskujeni mukaan yhteensä 11.

Alusta alkaen on selvää, että MMO Gaming Mouse on tarkoitettu vain ja ainoastaan oikeakätisille. Suunnittelu on sellainen, ettei hiirtä voi teoriassakaan kuvitella käyttävänsä vasemmalla kädellään, eikä se meinaa oikein minun käteenikään mukavasti mahtua. Kuten jo edellistä MMO-hiirtä pohtiessani totesin, luotan itse nykyään simppelimpään designiin. Oma käyttöhiireni on Steelseriesin Xai, joka ei pröystäile muodoillaan, vaan ominaisuuksillaan. Toisaalta myös MMO Gaming Mouse on Steelseriesin tekoa, joten ehkä senkin pinnan alla piilee todellinen peto?

Softassa löytyy

Steelseries on jo pitkään luottanut hiirissään aika laadukkaaseen softaansa. Ideana on, että peliväline sisältää pienen määrän muistia, johon kaikki sen asetukset tallennetaan. Näin rotta toimii juuri kuin sen pitäisikin, vaikka pelaisi sen kanssa naapurilla.

Myös MMO Gaming Mouse jatkaa samalla linjalla, mutta siinä on oma softansa. Softa mahdollistaa kymmenen hahmokohtaisen profiilin määrittelemisen ja tallentamisen, joten halutessaan joka hahmolle voi määritellä omat makrot, herkkyydet, toiminnot hiiren eri napeille ja vaikka eri värin selkämyksen LEDiin, jotta väristä näkee suoraan, mitä hahmoluokkaa varten hiiri on säädetty.

Softa toimii laadukkaasti, kuten toki odottaa sopiikin. Nappuloiden toimintoja määriteltäessä voi mapata sekä yleistason hardistoimintoja, eli vaikka jonkin napin toimimaan ”hiirinappi 4:nä” tai tekemään suoraan jotain pelin sisällä, kuten vaikka kytkemään automaattijuoksun päälle tai pois. Tähän ei minulla ollut tarvetta, sillä hiiri on virallisesti hyväksytty World of Warcraft –lisävempele, jolle löytyy tuki pelin sisältä. Täten nappeja voi bindailla suoraan aivan miten haluaa, joskin hieman huvittavasti niin pystyi monissa muissakin peleissä, vaikka paketissa ei esimerkiksi The Old Republicin virallisia hyväksymistarroja ollutkaan.

Mutta kiva, että toimii. Kuten jo viimeksi puhelin, minä käytän hiirtäni omalla tavallani. Pelaan paljon parantajilla ja käytän parannusloitsujen heittelyyn Clique-ohjelmaa. Peliä tuntemattomille kerrottakoon että se on ns. mouse over –apuohjelma, jonka avulla voin heitellä loitsuja kohteeseen vain viemällä hiiren kursorini tämän nimikyltin päälle ja painamalla jotain hiiren nappia, tarvittaessa vaikka shift tai control pohjassa.

MMO Gaming Mousen peukkunapit osoittautuivat tässä käytössä erinomaisen toimiviksi. Jopa holy-specatulla papillani, jolla loitsuja on kuin kissoja Vilkkilässä, napit toimivat mainiosti. Pienen totuttelun jälkeen pelaaminenkin sujui ihan asiallisesti ja vaikka kookkaampi hiiri ei koskaan sopinutkaan linjavampaan Xaihin tottuneeseen käteeni aivan ongelmitta, yksi asia on selvä: Steelseries on sijoitellut nappinsa fiksummin kuin kilpailijansa.

Viimeksihän testasin Logitechin näkemystä MMO-hiirestä, jossa miltei kaikki hiiren napit, 12 kaikkiaan, oli sijoitettu hirveään ristikkoon suoraan peukun alle. Enkä ikinä onnistunut oikein löytämään luotettavasti sieltä haluamaani nappia taistelun tuiskeessa. MMO Gaming Mousella ongelmia ei tullut, sillä napit on hajasijoitettu pitkin hiirtä ja selvästi ergonomisempiin paikkoihin. Tästä siis peukku.

Laatutyötä, mutta ostaisinko?

MMO Gaming Mouse on muutenkin selvää Steelseries-kamaa. Se lukee tarkasti, ei nyi tai pätki tai muutenkaan oireile. Softan ansiosta sen saa säädettyä juuri niin herkäksi kuin haluaa. Mutta niin saa tietenkin suunnilleen kaikki muutkin hiiret, joten eihän se suunnaton kilpailuvaltti ole. Mutta tämä voi olla: softan saa sellaisenaan myös Macille, joten ompulla WoWittavat eivät jää myöskään bileiden ulkopuolelle.

Hiiren pinnoitus on selkeän muovinen, mutta sen verran kitkaisa, että hiiri pysyy mukavasti kädessä. Syytä onkin, sillä järkäle on sen verran leveä ja painava, että kevyemmän hiiren käyttäjällä kesti hetki totutella. Pohjassa olevat teflon-pinnoitetut tassut taas pitävät huolen siitä, että hiiri rullasi pehmeästi niin pöydällä kuin hiirimatollanikin. Toisin kuin vaikka Xaissa, kaapelia ei ole kätketty minkään punoksen sisään, vaan se on normaalia kitkaista kumia.

Asiallinen hiiri siis. Mutta ei niin asiallinen, että se jäisi pysyvästi aktiivikäyttööni. Se kunnia jää yhä Steelseriesin Xai-hiirelle, joskin nyt on tunnustettava, että tottumussyistä. Logitechin MMO-hiiri tuntui jo alusta saakka niin oudolta ja kolholta tapaukselta, ettei sillä ollut paljon saumaa jäädä aktiivikäyttöön. Mutta MMO Gaming Mouse? Ehkä. Softa toimi mainiosti, nappien sijoittelu oli sen verran fiksua että niitä pystyi käyttämään ja vempele on muutenkin kauttaaltaan laadukas.

Mutta pärjään hyvin nykyiselläkin. Xai sopii käteeni kuin nakutettu ja sen kanssa pelaaminen on niin puhdasta riemua, että kun siitä aika jättää, ostan joko toisen samanlaisen tai saman hiiren kehittyneemmän mallin. Niinpä myös MMO Gaming Mouse joutui tähän kilpailuun altavastaajan asemasta. Jos teillä ei ole näin ennakkoluuloisia ja pinttyneitä mielipiteitä hiiristä, kannattaa kokeilla. MMO Gaming Mouse näyttää oudolta, mutta on oikeasti yllättävänkin laadukas.

 

World of Warcraft MMO Gaming Mouse Legendary Edition

  • Valmistaja: Steelseries
  • Hinta: noin 54 – 79 euroa
  • Ohjelmisto: Windows ja Mac OS X 10
  • Tekniset tiedot:
  • Paino: 115g
  • Nappeja: 11, kaikki ohjelmoitavissa ja makrotettavissa
  • Kaapelin pituus: 2 metriä
  • Optinen sensori: maksimissaan 3200 DPI
Lue myös

FTL: Faster Than Light (Mac, PC)

Borderlands 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

XCOM: Enemy Unknown -ennakko (PC)

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 3: Kehitys kehittyy

Rocksmith -ensikosketus – lopultakin todellista kitarapelaamista

SteelSeries Sensei on käsittämättömän tarkka pelihiiri

Keskustelu

[email protected] Käytän elokuvia ja sarjoja katsoessa 47 tuumasta telkkaria, en 21,2 tuumasta koneen ruutua. Ja tosiaan nojatuolista katson ja on eripaikassa, kuin kone, joten joutuisi aina nousemaan nojatuolista ja kävelemään koneen luo. Ensisijaisesti tietokonekäyttöön ostin sen telkun. Pelit pelaan mielummin pinemmältä näytöltä. Esimerkiksi tuleva HBO palvelu tulee loistavasti toimimaan myös tällä tavalla, turha sen takia on uutta sitä tukevaa telkkaria ostaa.

Siis ainakin mulle aivan 100% tärkeä ominaisuus myäs pelihiiressä on tarvittaessa langattomuus. Tästä syystä ja muutenkin Logitech g700 on ehdottomasti paras valinta. Myös vähintään se vähintään 4 peukaunappia on aika must. Hiiri kun on paitsi peliohjain myös television kaukosäädin. Lähes pelkästään tulee katsottua TV:tä tietokoneen kautta ja aika kömpelöä on jos joutuu aina kävelemään koneen luokse langanpäöähän nojatuolista. Kaiken tulee hoitua myös yhellä hiirellä, ei mitään hiirirumbaa jaksa.

@2
Näyttää tosiaan melko paljon lelulta, en olettaisi että 30-vuotias WoWittaja välittää, vilkkuuko hiiri vai ei. Tuskin siinä listimispuuhassa ehtii kauheasti vilkuilla sitä käden alle jäävää mötiskää muutenkaan.

Onkohan noiden aina ihan pakko olla noin hemmetin lelumaisen tyylittömiä rumiluksia? Kai näitä kuitenkin pääasiassa pitäisi aikuisten käyttää, eikä itselle tulisi mieleenkään tuollaista rotiskoa tietokonepöytäni koristeeksi ottaa puhumattakaan siitä WoW-näppäimistöstä. Toisaalta en kyllä ole koskaan pelannut WoW:iakaan, joten ehkä en vaan ymmärrä.

Itselläni löytyy kyseisen hiiren ilmeisesti aiempi versio, joka on ulkonäköseikkoja lukuunottamatta lähestulkoon samanlainen. Kovasti olen tykännyt, eikä ole aikomustakaan vaihtaa, kun enimmäkseen WoWia tulee pelailtua, ja toimii hyvin myös muissakin pelaamissani peleissä, ”5/5” siis.

Muropaketin uusimmat