UUSIMMAT

SteelSeries QcK – ajoiko aika klassikkohiirimaton ohi?

05.12.2012 18:30 | Janne Mikola

Tuotepakkauksen kyljessä SteelSeries QcK ilmoittaa olevansa hiirimatto, jolla on voitettu enemmän eSports-rahaturnauksia kuin millään muulla hiirimatolla. Vaikka tilasto on pahempi kuin emävale, tällä kertaa väitteessä on mukana totuuden siemen. QcK on yksi tunnetuimmista ja peliyhteisöjen eniten suosimista hiirimatoista.

Miksi näin on? Helppohan se on saada tilastoihin turnausvoittoja, jos sponsorisopimusten myötä jonkin satunnaisen turnauksen molemmat finaalijoukkueet pelaavat kyseisellä matolla. Ajatusmallia vääristää myös se, että QcK on yksi vanhimpia yhä markkinoilta löytyviä pelihiirimattoja. Aikaa pokaalien keräämiselle siis on ollut.

Kun ranteeni otti ensimmäisen kosketuksen maton pintaan, ensireaktio oli pieni kavahdus. QcK on poikkeuksellisen karkeapintainen, ja tuntuu kuivalla iholla suorastaan epämiellyttävältä. Tämä karkea pinta on SteelSeriesin tavoittelema tapa erottua kilpailijoista. Niin sanottu tavaramerkki. Signature surface. Mukavuuden kannalta pinta on kamala, mutta helppohan tuo on antaa anteeksi, jos se tarjoilee poikkeukselliset ominaisuudet hiiren tekniselle toiminnalle. Vaan onko näin?

Pinnan erikoislaatuisuuden vuoksi QcK on niitä tuotteita, joita kannattaa ehdottomasti pyrkiä testaamaan jossain ennen hankintaa. Kaverit ja pelitapahtumat nousevat arvoon arvaamattomaan, sillä kaupassa tuote on pakattu tiiviiseen pakkaukseen eikä maton pinnasta ole edes testipalaa tarjolla tuotepaketin päällä Roccatin hiirimattojen tyyliin.

Size does matter

Toisin kuin pelimannit muilla aloilla väittävät, elektronisen urheilun puolella koolla todella on väliä. SteelSeries QcK on pinta-alaltaan jossain keskikokoisen ja pienehkön rajamailla, viedessään tilaa työpöydältä 32*27 senttimerin verran. Vaikka pinta-ala on siis täysin identtinen kohtalaisen paljon käyttämäni SteelSeries 9HD:n kanssa, tuntui QcK alusta asti jotenkin pieneltä. Matto ei missään nimessä sovellu matalalla hiiren herkkyydellä pelaaville pelaajille. Siihen vaadittavat laajat liikeradat eivät onnistu, ennen kuin hiiri tipahtaa maton reunalta alas.

Pudotus ei onneksi ole suuren suuri. Ergonomisesti katsottuna ja kovasti yleistettynä hiirimatto on sitä parempi, mitä ohuempi se on. Aiemmin Domessa arvosteltuun Roccatin kangasmattoon verrattuna QcK:lla on paksuutta alle puolet, eli tarkalleen ottaen kaksi millimetriä. Matalan hiirimaton reuna ei ärsytä tai kutittele rannetta eikä pakota sitä ergonomisesti hankaliin asentoihin. Kepeästä ja mitättömästä olemuksestaan huolimatta hiirimatto pysyy hyvin paikallaan kovissakin hiiren liikkeissä kumisen pohjan ansiosta.

Ohut matto on kuitenkin altis taittumisesta ja kuljettamisesta aiheutuville vaurioille. SteelSeriesin tuotteistuksen ja markkinoinnin ansiosta demonstraatio tästä on nähtävillä jokaisen mattoyksilön kohdalla jo ennen käytön aloittamista. QcK on pakattu todella tiukalle ja tiiviille rullalle ohueen putkimaiseen pakkaukseen. Kun maton poistaa pakkauksesta, näyttää sivuprofiili tasaisella työpöydällä lähinnä siniaallolta.

On ikävää, että uusi tuote ei sellaisenaan ole napattavissa pakasta ja otettavissa käyttöön esimerkiksi johonkin tapahtumaan mentäessä tai entistä, vaurioitunutta mattoa korvattaessa. Käytössä QcK ei sility hetkessä, vaan suoristuminen normaalikäytössä kestää viikkoja. Käytännössä tilanne on se, että mikäli maton haluaa suoraan paketista käyttöön, vaatii se jonkinlaisia suoristavia ja silittäviä toimenpiteitä.

Testatun yksilön hieman pienenpuoleista kokoa paikkaa kuitenkin se tosiasia, että QcK on tuotteen sijasta pikemminkin tuoteperhe. QcK+ ja QcK Mini ovat nimittäin samoilla ominaisuuksilla varustettuja mattoja – eri kokoisina.

Teknisiä ongelmia

 Karheasta tuntumastaan huolimatta testihiiret liukuvat matolla varsin tyypillisesti kangasmatoille. Siinä, missä kovat hiirimatot ovat nopeita ja tietyt kangasmatot kuten Roccat Taito lähentelevät ominaisuuksiltaan muovi/metallimattoja, QcK on selvästi hitaampi ja sijaitsee nopeudeltaan jossain kangasmattojen keskikastissa. Mutta tämän suhteen kannattaa aina muistaa, että nopeus ei ole yksiselitteisesti positiivinen muuttuja mattojen ominaisuuksissa; hitaampi liuku tarkoittaa parempaa kontrollia liikuteltavaan hiireen, siinä, missä nopea taas antaa pelaajalle hengitysaikaa millisekuntien muodossa.

Yllätyin siitä, miten ilmeisiä ongelmia QcK:lla oli suoriutua yhteistoiminnasta lasersensorilla varustettujen hiirien kanssa. Jopa SteelSeriesin oman Sensei-hiiren käyttö ko. alustalla oli riskialtista puuhaa. Satunnaisella esiintymistiheydellä, kuitenkin jokaisen illan aikana, pieni muutamien senttien sivuttaisliike saattoi aiheuttaa kursorissa lyhyen liikkeen sivulle, jonka jälkeen kursori lähti nopeasti joko ylös tai alas. On vaikea sanoa täsmällisesti mistä tässä oli kyse: aaltoilevasta maton pinnasta, hiiren liiallisesta painamisesta mattoa kohti (heikkous, joka jokaisella kangasmatolla on lasersensorien kanssa) vai yksinkertaisesti QcK:n pinnoituksen soveltumattomuudesta laserilla seurattavaksi.

Ongelma ei ole arkipäivää pilaava, sillä kursorin harhailua aiheutuu hyvin harvoin. Toisaalta eSports-tasoisen välineistön tarkoitus on aina pyrkiä minimoimaan ne mitättömätkin laitteistosta aiheutuvat rajoitteet omille kyvyillesi. Kun olet yllättämässä vastustajan viimeistä miestä selän takaa ja juuri antamassa vihulaiselle armolaukausta, ei varmasti ole toivottava tilanne että yhtäkkiä katseesi sojottaakin kohti taivaita, ja vastustaja vie voiton.

Yksinkertaistettuna osto-ohjeena sanoisin, että QcK on huono hiirimatto hankittavaksi, mikäli pelaat laserhiirellä.

Kokonaisuus heikkoon keskikastiin

Vaikka SteelSeriesillä on rohkeutta tehdä väite tuotteensa markkinoinnissa siitä, että sen avulla on voitettu enemmän eSports-turnauksia kuin millään muulla hiirimatolla, löytyi QcK:sta jopa yllättävän paljon valitettavaa. Malliston peruskoon maton pieni koko, pinnan epämiellyttävä karheus ja todella ilmeiset hankaluudet laser-sensoreilla toimivien hiirien kanssa muodostavat kritiikin etunenän.

QcK on ollut markkinoilla jo lähes kymmenen vuotta ja oma arvioni on, että aika on ajanut matosta ohi. En sano, että tuote olisi varsinaisesti huono kun olosuhteet, eli lähinnä pelityyli ja käytössä oleva hiiri, ovat oikeat. Tilanne on paljon yksinkertaisempi: markkinoilla on useita samanhintaisia mutta parempia tuotteita, niin kilpailijoilta kuin SteelSeriesiltä itseltäänkin. Kangasmatoista paremmaksi valinnaksi nostan vaikkapa Roccatin Taito –maton.

 

SteelSeries QcK

Valmistaja: SteelSeries

Koko: 320 mm * 270 mm * 2 mm (L * S * K)

Muuta: Saatavilla testatun yksivärisen lisäksi lukuisilla eriaiheisilla painatuksilla varustettuna.

Käytetyt testihiiret: SteelSeries Sensei, Microsoft SideWinder X8, Logitech MX518

Tuotteen kotisivu: http://steelseries.com/products/surfaces/steelseries-qck

Janne Mikola

 

Lue myös

Logitech F710 – hyvä korvike 360-ohjaimelle

Roccat Kulo 7.1 USB – ristiriitaiset pelikuulokkeet

Roccat Taito -pelihiirimatto kulkee kultaista keskitietä

Roccatin uusi hiiri – ei Savua ilman tulta

Steelseries MMO Gaming Mouse Legendary Edition: laatuhiiri, nimihirviö

SteelSeries Sensei on käsittämättömän tarkka pelihiiri

Tritton Detonator -pelikuulokkeet: johdossa löytyy

 

Keskustelu

QCK:t maksaa tyyliin 7€-13€ riippuen koosta, ei ehkä mitään luksusmattoja.

Rannetuen tarve… noh miten ottaa. Jos on pöytä/tuoli oikealla korkeudella niin ei oikein tarvitse, ja jos ei muuta niin käyttää semmoista kangasranneketta.

Laserhiiret eivät vain yksinkertaisesti tykkää paljon kangaspinnoista, tai pehmeistä pinnoista. Sille ei voi juuri mitään, ja riippuu myös paljon käyttäjästä että huomaako.

Käytössä on Corepad XXXL ja vaikka tämänkin ”pitäisi” toimia laserilla niin ei aivan täydellinen ole. Maksoin joskus jotain parikymppiä tästä, muuten ihan jees matto.

Ihan hyvin toimii hiiret puupöydälläkin, tuppaa vain tassut kulumaan helvetin nopeasti.

Eli näitä SteelSeriesin mattoja on hehkutettu ihan turhaan koko sen ajan kuin niitä on valmistettu? (Itse en ole sellaista ikinä kokeillut, kun tosiaan kaupassa matto oli tiukasta paketissaan, eikä sitä päässyt testaamaan.)

Varsin hämmentävää, että tällaisella ”luksus”matolla esiintyy ohjausta haittaavia fiboja, kun marketin parin euron matolla sellaisia en ole itse havainnut. (Huonolla hiirellä olen kyllä sellaisia ongelmia huomannut.) Mielestäni hyvässä matossa on myös rannetuki, jottei käsi rasitu pidemmän konesession aikana.

Itse käytän hiirtä melko matalalla tarkkuudella, eikä tuota pienemmällä omalla mattollani tila lopu kesken.

Parhaimpia mattoja joita olen omistanut! Erityisesti kiitän tekstilimaton lämpimyyttä verrattuna muovimattoihin.

Käytän Microsoftin 4500 hiirtä, joka toimii kaikilla pinnolla.

Isompaan QcK:hon tullaan ottamaan kantaa tuloillaan olevassa artikkelissa, jossa käydään läpi n+9 hiirimattoa.

”Todella ilmeiset hankaluudet laser-sensoreilla toimivien hiirien kanssa”
Ainakaan omalla G9 laser hiirellä ei minkäänlaista ongelmaa, hyppimistä tai muuta vastaavaa ole tullut vastaan.

Koosta sanoisin, että se on mielestäni huono aihe valittaa kun on olemassa isompi versio ja pienellä senssillä pelaavat valkkaavat isomman maton, itse en käytä tästä kuin vähän yli puolet.

Eikä itseäni ainakaan karheus millään tavalla häiritse :)

En nyt tiedä, että onko mielestäni huonompi matto kuin mitä aikeisemmin on ollut käytössä, mutta en nyt huonommaksikaan menisi sanomaan. Hintansa väärti ollut ehdottomasti.

Kolme viimeistä mattoa jotka on ollut tainnut olla QcK – armotonta kakkaa verrattuna 9HD:hen, yritin vielä parantaa mattoa L sarjan matolla, mutta se ei vain toiminut jotenkin. Paras matto tähän mennessä on vieläkin 9HD, jonka pohjasta on valitettavasti jarrut kulunut pois ja kulmat pyöristynyt ja rispaantuneet :F

Hyvä matto kyllä, en nyt muista onko tämä QcK vai QcK+ mutta hyvin saman näköinen joka tapauksessa, ”kangas”matto joka oli paketissa rullalla, musta väriltään ja kulmassa Steelseries logo.

Tosin ainut syy miksi tätä edes käyttää on se mukavuus että on joku matto, MS Sidewinder X8 kun toimii vaikka tällä lasisella pöydällä ilman ongelmia

Itsellänikin on tällä hetkellä käytössä tämä samainen QcK ja se ei tunnu läheskään yhtä tarkalta kuin edellinen tai edes sitä edellinen matto(molemmat 5-10€ sileäpintaisia kangasmattoja). Saan lisäksi tuota kursorin hyppimis ongelmaa ja maton reuna on vääntynyt ajanmyötä itsekseen rullalle. Olen siis aika samoilla linjoilla tämän arvostelun kanssa.

Muropaketin uusimmat