Uusimmat

SteelSeries Shift – mukautuva näppäimistö tosipelaajille

13.12.2010 15:45 Juho Anttila

Tanskalainen SteelSeries on noussut kahden hengen nyrkkipajasta ehkä jopa maailman johtavaksi vakavaan pelaamiseen tarkoitettujen laitteiden ja apuvälineiden valmistajaksi. Xai-hiiri ja Siberia V2 -kuulokkeet todettiin Domessakin jo päteviksi laitteiksi, mutta miten pärjää vertailussa hurjasti muokattava Shift-näppäimistö?

Shift perustuu pohjimmiltaan samaan konseptiin kuin aiempi ZBoard-näppäimistö . Varsinainen myyntipointti on mahdollisuus vaihtaa standardinäppäimistön tilalle yksi monista myynnissä olevista erikoisnäppäimistöistä. Wowittajien tarve poikkeaa Starcraft 2 -bottien ja räiskijöiden vastaavista, joten on vain luonnollista tarjota eri tarkoituksiin erilaista näppäinkarttaa. Mutta Shift on paljon muutakin.

Laatikosta paljastuva tuote on muotoilultaan varsin kulmikas. Verrattuna pahimpiin pelinäppäimistökolosseihin laitteen koko on kuitenkin maltillinen, vaikka mukaan laskettaisiin irrotettava rannetuki. Tuki muuten on yllättävänkin mukava, vaikka kyse on pelkästä kovasta muovijatkeesta. Ranteet asettuvat mukavasti loivaa kaarta vasten eivätkä kädet kipeydy pidemmissäkään sessioissa.

Paksut piuhat ja saranoita

Shiftin liitäntäjohto on tavallista paksumpaa tavaraa. Tähän löytyy selitys piuhan toisesta päästä. Tavallisen USB-liitännän lisäksi saman kumin sisään on mahdutettu nimittäin myös toinen USB-kaapeli sekä omat liittimet mikrofonille ja äänelle.

Itse näppäimistön puolella käytettävissä on kaksi USB-porttia, joista toinen käy myös sähköahneille laitteille. Myös kuulokkeet ja mikrofonin voi liittää suoraan näppäimistöön, mikä on helpotus ainakin niille pelaajille, joiden laitteisto on haudattu hankalaan paikkaan esimerkiksi pöydän alle. Toisaalta surround-kaiutinjärjestelmien käyttäjille ominaisuudesta ei ole juuri hyötyä, kyse kun on pelkästä yksittäisestä stereoliitännästä.

Ehkä erikoisin piirre liittyy kuitenkin jo aiemmin mainittuihin vaihdettaviin näppäinkarttoihin. Nappulat irtoavat kolmeen osaan haitarin tavoin taittuvana levynä, jonka alta paljastuu rivi kumitatteja kuin pienenä vilauksena laitteen sisuksiin. Saranat on saatu häivytettyä kohtuullisen hyvin niin, etteivät sormet osu niihin laitetta käytettäessä, mutta välilyönti on ollut pakko jakaa kahdeksi erilliseksi näppäimeksi. Tämä ei kuitenkaan haittaa itse laitteen käyttöä, peukalot osuvat luonnollisesti kumpainenkin omalle välilyönnilleen.

Testiin ei valitettavasti saatu vaihtoehtoisia näppäinkarttoja, joten jouduimme turvautumaan kuivaharjoitteluun. Näppäinkartta irrotetaan avaamalla laitteen oikealla laidalla oleva kuminen salpa ja taittamalla levy kasaan. Toimenpiteeseen menee vain muutama sekunti ja näppäimistön palauttaminen toimintakuntoon onnistuu yhtä vaivattomasti.

Paketti pysyi testin aikana hyvin kasassa, joskin takaraivoon jäi kummittelemaan pieni pelko siitä, kestääkö liitäntä kymmeniä, ellei satoja vaihtoja löystymättä. Toisaalta irrotettavuudelle löytyi myös odottamaton hyötynäkökohta: kolajuomapohjaisten näppäimistökatastrofien korjaaminen on tuskin koskaan aiemmin ollut näin helppoa.

Tuntuma kohdillaan, ainakin pelinäppäimistöksi

Näppäimistön käyttötuntuman kohdalla on hifistelty oikein kunnolla. Näppäinten liikerata on 4 millimetriä, mikä on SteelSeriesin käsitys etäisyydestä, jolla käyttömukavuus on parhaimmillaan ilman, että tuntuma menetetään. Kumitateille luvataan myös 15 miljoonan painalluksen elinikä, mikä on kolmesta viiteen kertaa perinteisten kumitattimallisten näppäinten vastaavaa pidempi.

Jotta tässä ei olisi vielä kaikki, vaihtelee näppäinten vastus käyttötarkoituksen mukaan. Paljon käytetyt näppäimet vaativat 60 gramman painalluksen, kun harvemmin käytetyille vastaavat lukemat ovat sijainnista riippuen 70 tai 85 grammaa. Tiedä sitten, mennäänkö tässä kohden jo turhan hienosäädön kohdalle, mutta ainakin ominaisuudella kelpaa kehuskella.

Oli miten oli, Shiftin näppäimistötuntuma on onnistunut. Painallukset ovat pehmeitä, ilman minkäänlaista lonksumista, mutta vastusta riittää kuitenkin riittävästi. Pelatessa näppäimistöä ei edes ajattele, mikä on merkki mainiosta tuntumasta. Kirjoittaessani suosin yhä hieman loksahtelevampaa näppäimistöä, mutta epäilen kyseessä olevan tottumiskysymyksen sen sijaan, että Shift soveltuisi jotenkin huonommin tekstin suoltamiseen.

Teknisellä puolella oikeastaan ainoa suurempi harmin aihe olivat yläreunan makronäppäimet ja vasempaan laitaan sijoitetut medianäppäimet. Ne kun on upotettu alustaansa niin, että pelkällä sormituntumalla osuu helposti vahingossa väärään nappiin. Lisäksi makronäppäimet jäävät vielä hieman liian ylös, jolloin niihin on vaikea ylettyä nopeasti.

Makroja ja lastentauteja

Ohjelmistopuolella SteelSeriesin uutukaisen matka ei alkanut aivan parhaissa mahdollisissa merkeissä. Ensimmäinen, automaattinen ja pakollinen firmware-päivitys ilmoitti onnistuneensa, minkä jälkeen koko näppäimistö mykistyi tyystin. Onneksi firman tuki toimi esimerkillisesti myös viikonloppuna ja korjaus saatiin käyttöön viiveettä.

Sovelluksen keskiöön nousee ilman muuta ohjelmoitavuus. Erilaisia profiileja voi määritellä haluamansa määrän, mutta muokattavuutta riittää huimasti myös profiilin sisällä. Lähes jokaiselle näppäimelle voi määritellä neljä eri toimintoa riippuen siitä, mikä lennosta vaihdettavissa olevista käyttöliittymäkerroksista on valittu. Ylälaidan kahdeksalle makronäppäimelle on taas varattu kolme toimintopaikkaa näppäintä kohden. Lisäksi makronäppäinten toiminnot voi äänittää vaikka kesken pelin.

Makrojen hallinta on helppoa ja myös painallusten väliseen viiveeseen pääsee vaikuttamaan. Olisin silti kaivannut vielä Xai-hiirestä tuttua graafista käyttöliittymää, joka olisi selkeyttänyt monimutkaisempien makrojen hahmottamista. Tästä huolimatta on vaikea kuvitella tilannetta, jossa Shiftin tarjoama säätövara loppuisi tyystin kesken. Lisämaininnan ansaitsee myös hauska mutta varsin turha toiminto, jonka avulla voi mitata eri näppäinten käyttötiheyttä esimerkiksi pelitilanteessa.

Monimutkaiseen ohjelmistoon on valitettavasti jäänyt pieniä virheitä. Testauksen alkuvaiheissa hallintasovellus saattoi kaatua alta pois varoittamatta, jolloin osa näppäimistä lakkasi toimimasta. Päivitykset ovat korjanneet tämän vian, mutta ohjelmiston saa yhä halutessaan kaatumaan tietyillä toiminnoilla. Onneksi kaikki aidosti tärkeät ominaisuudet tuntuvat toimivan jo tyydyttävällä tavalla.

SteelSeries Shift vakuutti hyvällä käyttötuntumalla ja monipuolisilla säätömahdollisuuksilla. Sen ydinominaisuus, vaihdettavat näppäimistökartat, rajaavat kuitenkin osaltaan kohderyhmää. Laitteen hinta, perusnäppäimillä 80-90 euroa, ei ole aivan mahdoton, mutta jos ei tarvitse vaihtonäppäimiä, löytyy samasta hintaluokasta jo varteenotettavia kilpailijoitakin. Vaihtonäppäimistöt taas nostavat hintaa entisestään. Tekniseltä toteutukseltaan laite on kuitenkin hyvä, ellei jopa erinomainen, ja sellaisenaan mainio lisäys SteelSeriesin valikoimaan.

 

SteelSeries Shift

Valmistaja: SteelSeries

Hinta: noin 80-90 euroa

Lisätietoja: http://steelseries.com/products/keyboards/steelseries-shift

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Korkeus: 40 mm
  • Leveys: 490 mm
  • Pituus: 190 mm, rannetuen kanssa 240 mm
  • 2 USB 2.0-porttia
  • Audio- ja mikrofoniliitäntä
  • Kolme korkeustason säätöä
  • Ohjelmoitavat media- ja pikanäppäimet

 

Lue myös

Cutthroat Caverns (Lautapeli)

Death Star -planetaario loitsii Tähtien sodan tähtitaivaan vaikka vaatekomeroon

FragFX Shark – PlayStation-pelihiiren paluu

Gran Turismo 5 – katso videoreportaasit ja Kazunori Yamauchin haastattelu pelin julkaisujuhlasta

Logitech G35 -pelikuulokkeet tarjoavat toimivaa surroundia

Paddytek Vibe -kaiutin tekee pahvilaatikostakin rock-klubin

Vuoden 2010 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!