Uusimmat

Steelseries Siberia 350 Gaming Headset – ajatukset ihan muualla kuin äänenlaadussa

09.06.2016 17:00 Jukka O. Kauppinen

Siberia 350 -kuulokkeet ovat hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun pr-osasto saa vapaat kädet suunnitella kuulokkeet pelaajille, joille tärkeintä on kuulokkeiden ulkonäkö. Tarjoaako ledivalojen tunnelma elämää suurempaa ääntä ja onko virtuaalinen surround-ääni niin hyvä, että sitä kannattaa käyttää?

Aloitetaan sisällöstä. Paketointi on tuttuun tapaan siistin asiallinen ja täynnä tuotekuvia ja speksejä, koska miksipäs ei. Onhan se tärkeää tietää mitä on ostamassa, jos vaikka sattuisi ihmettelevän tuotetta kivijalkaliikkeessä. Sisällöltään pakkaus ei päätä huimaa sillä mukana on vain pienenpieni esite, tarroja ja itse kuulokkeet.

Steelseries Engine 3

Ohjelmiston asennus on mutkaton ja se tukee lähes kaikkia Steelseriesin valmistamia tuotteita, joten jos e  ntuudestaan omistat Steelseriesiä, niin ohjelmistoakaan ei tarvitse erikseen asentaa. Tämä on kieltämättä ihan hyödyllinen ominaisuus saman laitevalmistajan tuotteita hamstraavalle.

Ohjelmiston käyttö ei ole kuulokkeiden osalta pakollista, mutta suotavaa. Sen avulla saat päälle virtuaalisen äänitekniikan sekä voit säätää taajuuskorjaimella ääntä itsellesi sopivammaksi. Tarvittaessa voit tehdä miljoonia eri värivaihtoehtoja kuulokkeittesi ledivaloille, ihanaa!

Kuulokkeet itsessään näyttävät hyvältä, mikä on mielestäni ollut aina Steelseriesin tuotteiden selvä vahvuus. Ledivalot vielä korostavat tätä entisestään. Materiaalivalinta on muutamissa kohdissa hieman kyseenalaista, joskin ymmärrettävää. Kuulokkeiden pääpanta on toimiva ratkaisu ja kuulokkeet on helppo säätää itselleen sopivaksi ilman erillistä kiskomista. Integroitu ja vapaasti taivuteltava mikrofoni painuu kätevästi piiloon kun sitä ei tarvita.

Ainoa miinus tulee pehmusteesta, joka asettuu korvan ympärille. Se tuntuu muovin ja kankaan yhdistelmältä, jota se jossain määrin varmasti onkin. Pehmustus hiostaa päätä ja tuntuu etenkin silmälasien ystävälle hieman epämiellyttävältä, sillä pehmuste vääntää lasit väkisinkin vinoon. Tästä seuraa iloinen leikki, jossa vuoronperään säädetään kuulokkeita ja silmälaseja parempaan asentoon. Veluurilla pehmustetuissa kuulokkeissa ei samanlaista ongelmaa ole.

Steelseries Siberia 350

Keskivertokastia musiikissa, mutta…

Testasin äänenlaatua vertaamalla kuulokkeita ympäri kotoa haalimiini kuulokkeisiin, jotka ovat minun ja lasteni kovassa käytössä. Sainkin aikaan sellaisen johtohelvetin, että oma verenkiertoni oli häiriintyä, kun vaihtelin nopeasti kuulokkeita päässäni toisiin ja sama tietysti tietokoneen puolella. Tovin kierreltyäni kuin kala verkossa pääsin irtautumaan ja seuraava puolituntinen menikin sotkua selvitellessä.

Ensimmäisenä kokeilin miten kuulokkeet taipuvat musiikkiin. Testi alkoi itseoikeutetusti Eaglesin Hotel Californian, koska se on ollut minulle aina vedenjakaja, joka joko toimii äärimmäisen hyvin tai äärimmäisen huonosti. Kappaleessa on riittävästi selkeää laulua sekä soittoa, jota ei yritetä peittää hakkaamalla basareita kuin huomista ei olisi tulossa. Musiikin osalta Siberiat tarjoavat riittävän toimivaa toistoa. Äänimaailma on selkeästi bassovoittoinen, mutta muutkin äänialueet toimivat eikä diskanteissa ole häiritsevää terävyyttä. Koska kyseessä on kuitenkin mikrofonilla varustetut pelikuulokkeet, niin vietin lopputunnit eri pelejä pelaten sekä yksin, että porukassa höpötellen Teamspeakiin.

Ensimmäiseksi peliksi valitsin vastikään uuden äänimoottorin saaneen World of Tanksin sillä sen uudistunut äänimaailma on toiminut uskollisilla sotaratsuillani (Superlux HD-660) lähes täydellisesti luomalla selkeän ja puhtaan toiston, jossa myös kaukaisemmat pamaukset ovat pistäneet pakkia sekaisin. Kytkin kuulokkeet takaisin paikalle ja annoin palaa!

…todellinen sudenkuoppa on pelikäytössä

Ensireaktio heti startista lähtien oli kaoottisen sekava. Onkohan minulla jäänyt jokin virtuaalitila päälle? Tuntuu kuin kuuloke-elementit olisi sijoitettu muoviämpäriin. Haloo?? Kaikuuko muilla?! Tarkastin ohjelmistoasetukset ja ei, ei siellä hemmetti vie ole mitään valittuna. Kokeilin varmuuden vuoksi pistää surround-äänitilan päälle ja olo oli kahta kauheampi. Mitä h*lvettiä täällä tapahtuu?? Yritin päästä tunteesta eroon, sillä omat tankit olivat huristelleet jo sen verran kauas, että botiksi huutelu oli lähellä. Suuntasin siten vasemmalle rintamalla uskollisen neuvostovaununi voimin.

Näin vihollisten lähestyvän ja annoin panssarintorjuntavaununi 152 millisen BL-10 tykkini jyrähtää ensimmäisen kerran. Jestas sentään! Taidanpa pistää äänenvoimakkuutta hieman pienemmälle ja vaihtaa puhtaat alle. Tankkisodassa tuleva matalien äänien voimakas pauke sekä lähempää että kauempaa teki sen verran skitsofreenisen olon, että muutamaa peliä pidempään sitä ei tauotta kestänyt. Äänimaailma oli ylikorostetun bassovoittoinen, ja kaiken sekavuuden keskellä se tuntuu hukkaavan äänien suunnatkin tehokkaasti. Toisaalta sotahan on helvettiä eikä se koskaan muutu, kuten muut pelit opettavat. No, näillä se kyllä muuttuu. Yritin kestää äänimaailman kaoottisuutta ja sekavuutta muutaman ottelun ajan, mutta lopulta oli pidettävä pieni kahvitauko ja vaihdettava Superluxit tilalle.

Pelasin parin ottelun verran huomattavasti rauhallisemmilla Superluxeilla, houkuttelin taistelutoverini Teamspeakkiin ja vaihdoin Siberiat takaisin. Ajattelin, että nyt on sopiva hetki testata mikrofonia. Ensireaktio mikrofonista ja sen saamasta palautteesta ei hetkessä unohdu: onkohan siellä linjalla kenties jokin 12-vuotias eikä mikään raavas mies? Pilailetko? Ei, ei kaveri pilaillut. Mikrofoni on mitä ilmeisimmin optimoitu tekemään äänestä mahdollisimman helposti ymmärrettävää, mutta epäonnistuu koomisella tavalla. Tästä ei ilman traumoja selvitä. Tästä huvittuneena annoin kuulokkeet teini-ikäiselle pojalleni testiin, joka kertoi saaneensa äänestään välittömästi Mikki Hiiri –palautetta.

Pidin muutaman päivän taukoa kuulokkeista ja toivoin sisäänajon helpottavan niiden toistoa, mutta samanlaiselta se kuulostaa edelleenkin. On muuten hieman outoa, että kuulokkeet saavat oman äänen kaikumaan rakenteista niin, että toistettavat äänet häiriintyvät.

Toisena pelitestinä valjastin kuulokkeet Arma 3 -sotasimulaattoriin ja hyppäsin taistelukopteriin pilotiksi. Koneen yskiessä käyntiin kuuntelin kuinka miehistö hyppii kyytiin. Vaikka kuinka pyörittelin pilottini päätä, niin en saanut selvää miltä puolen miehistö kyytiini kömpi. Roottorilapojen päästyä täyteen vauhtiinsa otin korkeutta ja jatkoin äänimaailman ihmettelyä. Kovin on bassovoittoista ja epäpuhdasta. Tuntuu kuin äänimaailma olisi tukkoinen ja ahdistunut. Bassot toistuvat liiankin hyvin, mutta jokin tässä on pielessä. Äänet ovat kuin ne eivät tulisi kuulokkeista raikkaana stereona vaan jonkinlaisena monomixinä, joka on keinotekoisesti käsitelty stereoksi eikä stereokuva näin ollen ole toimiva.

Seuraavaksi kuuntelin millaista taustakohinaa kuulokkeista lähtee, kun toistan ääntä, jossa ei ole mitään sisältöä, siis puhdasta tyhjää. Tämäkin tuotti pettymyksen, sillä jo aavistuksen ääntä lisäämällä taustakohina oli selkeä ja häiritsevä. Kovassa taistelutilanteessa tätä ei luonnollisestikaan huomaa, mutta kun tämän kerran tajuaa olevan läsnä, ei ajatusmaailmasta oikein pääse enää eroon.

Steelseries Siberia 350

Paljon parannettavaa

Kuulokkeista ei jää positiivista kuvaa, sillä kaikessa tuntuu olevan parantamisen varaa runsaasti. Istuvuus ei ole paras mahdollinen, sillä pehmusteet ovat epämiellyttävät ja häiritsevät silmälasien käyttöä. Pehmusteet myös jäävät alhaalta hieman raolleen ja hiostavat. Ylikorostetut matalat äänet luovat tukkoisuuden kera äänimaailman, mitä on raskas kuunnella pidempään. Monen tunnin pelisessioon näitä on hankala suositella. Muutenkin ledivalojen lisääminen kuulokkeisiin tuntuu niin turhalta kuin vain voi olla. Tämäkin budjetti olisi voitu käyttää kunnollisiin pehmusteisiin. Mikrofonikin oli pettymys, samoin kuin epämääräisesti toimiva pyöritettävä äänenvoimakkuussäädin.

Pelikuulokkeiden sarjassa Siberia 350 sijoittuu hinnan osalta perusmallien yläpäähän, mutta laadullisesti häviää selvästi jopa puolet halvemmille kilpakumppaneilleen. Voisin rohkeasti olettaa, että tuotetta myydään lähinnä Steelseriesin nimellä katteiden ollessa pilvissä. Näiden hinnalla saa lähes viisi Superlux HD 681B:tä tai yhdet erittäin laadukkaat AKG:n studiokuulokkeet, joista molemmat pieksevät Siberiat mennen tullen, vaikka vaativatkin rinnalleen erillisen mikrofonin.

Vaan jos ledivalot ovat sinulle välttämättömät ja haluat näyttää tunteesi valoloistolla, niin Siberiat voivat olla hyvä valinta. Jos se sijaan kaipaat hyvää äänenlaatua ja istuvuutta pitkiin pelisessioihin, niin suosittelen katsomaan muualle. PS4-käytössä 1,5 metrinen kaapeli voi olla rajoittava tekijä.

 

Steelseries Siberia 350

Valmistaja: Steelseries

Hinta: 120-140 euroa

Lisätietoja: https://steelseries.com/gaming-headsets/siberia-350

Juha Somby

 

Tekniset tiedot

  • Mikrofonissa kohinanvaimennus sekä automaattinen kompressio: SteelSeries DSP-teknologia, joka optimoi puheäänen
  • Integroitu USB-audioliitäntä PC-, Mac- ja PS4-laitteille
  • Mikrofonin mykistyskytkin
  • Taajuusvaste 20 – 20 000 Hz
  • Impedanssi 35 Ohm
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 – 16 000 Hz
  • Kaapelin pituus: 1,5 m

 

Steelseries Siberia 350

 

Lisää aiheesta

Creative Sound Blaster P5 – testissä napakat ja tasapainoiset nappikuulokkeet

Domessakin ylistetyt huippuhyvät LucidSound-pelikuulokkeet tulivat lopulta kauppoihin

LucidSound LS30 – kuulokemarkkinoiden uusi tulokas räjäytti laatupankin

MSI DS502 Gaming Headset – kaikessa hyvää perustasoa mutta ei minkään mestari

PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0: laadukasta ääntä järkihintaan

Sound BlasterX H7 – ” loistava valinta laadukkaita kuulokkeita etsiville”