Uusimmat

Steelseries Spectrum 7XB – langatonta kuulokelaatua Xbox-pelaajalle

18.09.2011 15:00 Muropaketin toimitus

Kymmenettä toimintavuottaan juhlistava tanskalainen Steelseries tunnetaan ennen kaikkea PC-pelaajille suunnatuista lisävarusteistaan, kuten hiiristä, näppäimistöistä ja kuulokkeista. Spectrum 7XB –kuulokkeet ovat iso osa yhtiön laajentumista konsolimarkkinoille, sillä kyseessä on Steelseriesin Xbox 360 –lippulaivamalli.

7XB ei ole muutenkaan ihan perinteinen pelikuuloke, vaan se erottuu valtavirrasta myös langattomuutensa ansiosta. Langattomia kuulokkeita kun on pidetty perinteisesti äänenlaadultaan johdollisia virkaveljiään heikompina.

7XB:n antama ensivaikutelma huokuu laatua. Kuulokkeiden rakenne on kauttaaltaan jämerä ja mustanharmaa mattapinta näyttää tyylikkäältä. Vakiovarusteena tulevat kuppien nahkapehmusteet tuntuvat päässä  hyvältä pidempienkin käyttöjaksojen aikana. Kuulokkeet on mahdollista myös purkaa parilla helpolla toimenpiteellä näppärämmin kuljetettaviin osiin, mikä lienee etenkin verkkopeli-iltamiin matkustamisen kannalta mainio ominaisuus.

Laadukas tuntuma jatkuu myös kuulokkeita käytettäessä. Äänenlaatu on erinomainen, eikä langaton signaali tunnu häviävän laadussa ollenkaan johdollisille kuulokkeille. ExactSND-toiminnon avulla voi vaihtaa napinpainalluksella kolmen erilaisen taajuuskorjaimen esiasetuksen välillä. Valmistajan mukaan esiasetuksilla on pyritty korostamaan eri ominaisuuksia, kuten suunnan tunnistamisen helpottamista räiskintäpelejä varten. Eri asetukset tuntuivatkin sopivan selvästi erilaisiin peli- ja viihdeäänimaisemiin. Myös peliäänten tasoja pelitovereiden keskusteluiden aikana laskeva LiveMix-toiminto on varsin hyödyllinen etenkin verkkoräiskinnöissä.

Langattomuus ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton ratkaisu. USB-liitännästä virtansa ottava, vahvistimen tai television ulostuloihin liitettävä lähetin voi olla laitteistokokoonpanosta riippuen epäkäytännöllinen liitettävä, etenkin mikäli liitännät ovat etäällä toisistaan. 2,6 GHz -taajuudella toimivaa mötikkää ei kannata myöskään sijoittaa konsolin välittömään läheisyyteen, sillä ainakin konsolin päälle sijoitettuna laite sotki Xbox 360:n langattoman verkkoyhteyden, eikä internetyhteys toiminut tällöin ollenkaan. Pienen säätämisen jälkeen ääni toistui kuitenkin mallikkaasti, vaikka satunnaisia pätkimisiä ilmentyikin pidempien peliputkien aikana.

Kuulokkeiden painikkeiden käyttäminen vaatii aluksi melkoisesti totuttelua. Kaikki napit sijaitsevat oikean kupin ulkopinnalla, ja ainoastaan ExactSND-painikkeessa on selvästi näppituntumalla erotettava koroke,. Niinpä painikkeita saattaa joutua etsimään sormilla hetkisen, mikäli ei halua ottaa kuulokkeita päästään säätämisen ajaksi.

Mikrofoni on sijoitettu kätevästi kuulokkeiden vasemman kupin sisään, josta sen voi tarvittaessa vetää ulos ja työntää taas sisään taukojen ajaksi. Puheviestintää varten kuulokkeet liitetään Xbox 360 –ohjaimeen mukana toimitetulla MicroUSB-kaapelilla. Valitettavasti mikrofoni soveltuu käytettäväksi vain Xbox 360:n kanssa, sillä vaikka johdon saa 3,5mm adapterilla liitettyä esimerkiksi pc:n kuulokeliitäntään, jää äänentaso muiden laitteiden kanssa käyttökelvottoman alhaiseksi. Pelkkään kuulokekäyttöön 7XB soveltuu kuitenkin erinomaisesti myös muiden laitteiden kera.

Langattomat kuulokkeet vaativat tietysti myös virtaa, ja etenkin aktiivisen pelaajan kannattaa varustautua ladattavilla AAA-paristoilla. Täydet paristot kestävät suurin piirtein luvatut 20 tuntia aktiivista käyttöä. Kuulokkeet on varustettu virransäästötoiminnolla, joka sammuttaa kuulokkeet automaattisesti viiden minuutin hiljaisuuden jälkeen.

Steelseries Spectrum 7XB:t ovat huippulaadukkaat langattomat kuulokkeet. Laatu ja langattomuus näkyvät myös hinnassa, sillä Steelseriesin omassa kaupassa 7XB:n hinta on 179,99 euroa, mikä tekee niistä yhtiön kalleimmat kuulokkeet yli 40 euron erolla seuraavaksi kalleimpaan 7H-malliin.

7XB:n selkein heikkous on mikrofoniliitännän yhteensopivuus vain Xbox 360:n kanssa, mutta aktiiviselle 360-pelaajalle 7XB tarjoaa todennäköisesti parhaan langattoman viestintäkokemuksen.

 

Steelseries Spectrum 7XB

Valmistaja: Steelseries

Hinta: Noin 179 euroa

Lisätietoja: http://steelseries.com/products/audio/steelseries-spectrum-7xb

Jukka Moilanen

 

Tekniset tiedot:

 • Kuulokkeet
 • Taajuusvaste: 18 – 28 000 Hz
 • Impedanssi: 32 Ohmia
 • Kaapelin pituus: 1 m (ohjaimen ja kuulokkeen välillä)
 • Liitännät: 3,5 mm
 • Mikrofoni
 • Taajuusvaste: 50 – 16 000 Hz
 • Herkkyys: -38 dB
 • Lähetin
 • Toimintataajuus: 2,6 GHz
 • Kantama: 9 m
 • Mitat: 83mm x 83mm x 26mm

 

Lue myös

Asura’s Wrath – WTF vieköön, mitä tämä on?

Diablo 3 – pahuksen hauskaa luolarymistelyä

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

Roccat Kulo -kuulokkeet ovat epämukavat

Silverlit Heli Blaster – kauko-ohjattavaa kopterihupia

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

Testissä kaksi erikoisempaa USB-muistitikkua

Verbatim Store’n’Go 500 Gb For Mac – mobiilia dataa