Uusimmat

Suoratoistaminen Twitchissä on muutakin kuin pelaamista – Näin pääset alkuun omalla streamaajaurallasi

29.06.2019 09:00 Sauli Partanen

Twitch on monelle tuttu, mutta tuntuvasti harvempi on julkaissut palvelussa omia videoitaan. Nyt Muropaketti laskee rimaa ja esittelee, mitä aloittelevan pelistreamaajan kannattaa ottaa Twitchissä huomioon.

Twitchin edeltäjä Justin.tv perustettiin alun perin vuonna 2007 Justin Kanin ja hänen tiiminsä toimesta. ”Big Brother -tyylinen” tosi-tv-suoratoistopalvelu otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein, mutta yksi sivuston kategoria nousi pian ylitse muiden: pelaaminen. Vuonna 2011 yhtiö julkaisi vanhan päälle uuden sivuston: Twitch.tv oli omistettu yksinomaan pelisisällölle. Sen jälkeen kasvu on ollut kaikilla mittareilla arvioituna tuntuvaa. Suurin näyttö tästä nähtiin, kun Amazon osti Twitchin liki miljardilla dollarilla vuonna 2014.

Nykyään Twitchissä on päivittäin noin 15 miljoonaa katsojaa ja yli kaksi miljoonaa streamaajaa, joista suosituimpien lähettäjien nettoarvoa mitataan miljoonissa.

Ainakaan hiivasta ei ole säästelty, kun puhutaan Twitchin ja muiden suoratoistopalveluiden pullataikinasta. Pelistreamit puhuttelevat etenkin nuorempia sukupolvia ja tämän päivän huippustreamaajat ovatkin verrattavissa entisaikojen televisiopersooniin. Suosituimpia sisällöntuottajia ovat esimerkiksi ulkomailla menestyvä Michael ”Shroud” Grzesiek ja kotimaassa töitä paiskova Justus ”Rauski” Jokinen. Näistä ensin mainittu luukuttaa kymmenille tuhansille yhtäaikaisille katsojille tunnettuja kilpailullisia FPS-pelejä, kun taas jälkimmäinen nauttii noin 1-2 tuhannesta yhtäaikaisesta katsojasta Suomessa.

Twitch-streamaus on suositumpaa kuin koskaan ja sen takia myös kilpailu näkyvyydestä ja katsojista on koventunut. Streamaajan ura on käytännössä sosiaalisen median yrittäjyyttä, sillä kaikki toiminta nojaa näkyvyyteen, ihmisten mielenkiinnon herättämiseen ja lopulta tuotteen myymiseen. Tuote on tässä tapauksessa streamaaja itsessään. Katsojien houkuttelu tuntemattomana käy yhtä kätevästi kuin karhujen kengittäminen, sillä niin moni muu yrittää samaa – joskin suomeksi kilpailua on paljon vähemmän.

Twitch ei ole myöskään kerännyt mainetta ruohonjuuritason tukijana, vaan yhtiö markkinoi palveluaan lähinnä menestyvimmillä tekijöillään.

Laitteet kuntoon

Videokuvan lähettäminen Twitchiin vaatii aina laitteistoa, jonka avulla siirretään haluttu materiaali internetiin. Suositeltu laajakaistan lähetysnopeus on vähintään 5Mt – mielellään vielä enemmän. Streamauslaitteisto on vähimmillään älypuhelin, jolla voi lähettää yksinkertaista kamerakuvaa Twitch-sovelluksen kautta vaikkapa piknikillä ollessaan tai kahvilassa. Oikean elämän striimit (IRL) ovatkin kovassa nosteessa, mikä voi tarjota hyvät mahdollisuudet erottua pelivoittoisella Twitch-sivustolla.

Streamaaminen on ylivoimaisesti helpointa nykykonsoleilla, koska niillä voi lähettää pelikuvaa muutamalla napinpainalluksella laitteeseen sisäänrakennetuilla ominaisuuksilla. Helppous on valitettavasti suoraan verrannollinen kustomointimahdollisuuksien vähyyteen, eli konsoleilla on hankala tehdä mitään standardoitua kummallisempaa. Tässä kohtaa yhtälöön tulee mukaan PC, joka on vielä tällä hetkellä liki pakollinen streamaajan työkalu. PC onkin tämän toiminnan kulmakivi, koska tietokone mahdollistaa muuta laitteistoa laadukkaamman lähetyslaadun, paremmat ohjelmistot, usean toiminnon yhtäaikaisen suorittamisen sekä liki loputtomat muokkausmahdollisuudet.

Huomauttamisen arvoista tosin on se, että streamaus vaatii koneelta todellista suoritustehoa, eli uusimpia AAA-pelejä ei kannata lähteä suoratoistamaan perintökomponenteilla. Edes pelikäyttöön tarkoitetut viimeisimpien sukupolvien komponentit eivät välttämättä taivu yhtäaikaiseen pelaamiseen ja suoratoistamiseen ilman kompromisseja, koska laskentateho jakautuu kahteen työhön. Monet menestyvät streamaajat käyttävätkin työssään kahden tietokoneen kokoonpanoa, jolloin pelitietokone ja streamauskone ovat molemmat omistautuneet omille prosesseilleen. Enkoodaus vaatii komponenteilta tuntuvasti höyryä, ja tähän toimintaan tietokonekopan sisällä soisi jylläävän 4- tai jopa 8-ydinprosessori.

Alkuun pääsee vähällä

PC-puolella ylivoimaisesti käytetyin ilmaisohjelmisto suoratoistamiseen on OBS Studio (Open Broadcaster Software). Syy suosioon piilee siinä, että OBS Studio päivittyy tiheään tahtiin ja tukee uusinta teknologiaa. Lisäksi ohjelmisto mahdollistaa liki loputtomien grafiikkojen ja skriptien lisäämisen livekuvaan. OBS Studiosta on tehty myös kustomoituja versioita, jossa perinteisten kaappausominaisuuksien päälle on rakennettu myös muita apuvälineitä ja liitännäisiä. Näitä viritettyjä OBS-versioita on kahta erilaista. Ne kantavat nimiä StreamElements OBS ja Streamlabs OBS. Molemmat vaihtoehdot ajavat hyvin pitkälle saman asian, eli näyttävät livelähetyksen tapahtumat ja esimerkiksi katsojien kommentit suoraan OBS:n käyttöliittymässä.

Itse OBS Studion työkuntoon laittaminen on melko yksinkertaista, mutta säätövaraa on silti hämmennykseen asti.

OBS Studio tukee useita erilaisia pakkaamiseen tarkoitettuja videokoodekkeja tai enkoodereita, jotka ottavat laskentatehonsa erilaisin tavoin. Yleisimmät näistä ovat NVENC 1 & 2, jotka käyttävät pakkaamiseen näytönohjainta sekä x264, joka sen sijaan käyttää prosessoria. NVENC 1 ja 2 poikkeavat toisistaan lähinnä niin, että kakkosversio on uudempaa teknologiaa ja monin paikoin ensimmäistä tehokkaampi. Paras tapa valita NVENC tai x264 -pakkaajien välillä on nauhoittaa kullakin enkooderilla videokuvaa OBS Studiota käyttäen ja verrata tuotoksia sekä vaikutusta pelin suoriutumiseen.

Enkooderin lisäksi oleellista on käydä läpi OBS Studion asetusten pääkomponentit: ulostulon skaalattu resoluutio, kuvataajuus (FPS) sekä bittinopeus. Yleisimpiä ulostulon skaalattuja resoluutioita ovat 480p, 720p, 900p ja 1080p, joista ensimmäiset kaksi ovat hyviä lähtökohtia aloitteleville streamaajille. Resoluution lisäksi oleellista on myös lähetyksen kuvataajuus, joista yleisimmät arvot ovat 30, 48 ja 60 FPS, sekä bittinopeus, jonka täytyy kasvaa samassa suhteessa, kun halutaan pakata laadukkaampaa videokuvaa. OBS Studion enkooderiasetukset voisivat olla esimerkiksi seuraavat: Ulostulon skaalattu resoluutio 720p, 30 FPS sekä 2500 bittinopeus. Nämä toimivat myös Twitchin päässä katsojien livekuvan laatuna.

Testinauhoitusten tai livelähetysten aikana kannattaa tarkkailla OBS Studion alapalkkia, jossa näkyy enkooderin ylikuormittuminen ja toistettu FPS. Jos enkooderi ylikuormittuu, niin asetuksia on heikennettävä OBS Studion asetuksista tai vaihtoehtoisesti pelin sisäisiä grafiikkasäätöjä on alennettava. Jos kuva sen sijaan rakeilee ja pikselöityy nopeassa toiminnassa niin se kertoo liian pienestä bittinopeudesta. Jos mitään ongelmaa ei ole ja nauhoitettu materiaali näyttää mainiolta, niin laatua voi kokeilla nostaa.

Yleispäteviä lähetysasetuksia on äärimmäisen vaikea sanella, koska kaikki riippuvat laitteiston suorituskyvystä, lähetettävästä pelistä, livekuvan laadusta sekä halutusta pelituntumasta.

Yhden tietokoneen kokoonpanossa pelaamistuntuma ja lähetyskuvan laatu ovat saman köyden vastakkaiset päät, minkä takia ensimmäiseen panostaminen on toiselta pois. Pelituntuman ja lähetyskuvan laadun välille on siis löydettävä paras kompromissi, minkä selvittämiseen kenties ainoa tapa on ”koeta ja voita” -metodi. Tällöin kokeileminen aloitetaan yleisimmillä asetuksilla ja sen jälkeen laatua heikennetään tai parannetaan riippuen siitä, jaksaako OBS Studio pakata videokuvaa ilman ongelmia. Enkooderiasetuksia kannattaa testata OBS Studion nauhoitustoiminnolla, jolloin testilähetyksiä ei tarvitse näyttää muulle maailmalle. OBS Studio käyttää samoja asetuksia lähtökohtaisesti nauhoittamiseen ja suoratoistamiseen.

Suoratoiston avustajat

Ammattimainen Twitch-kanava vaatii taidokkaita grafiikkoja ja koukkuja suoraan lähetykseen, jotta katsojat saisivat ajalleen ja mahdollisille lahjoituksilleen vastinetta.

Monet lahjoittavat lempitekijöilleen merkittäviä summia nähdäkseen nimenomaan värikkäitä ja visuaalisesti miellyttäviä ilmoituksia, jotka hyppäävät ruudulle avokätisyyden kunniaksi. Edellisessä kappaleessa mainitut StreamElements sekä Streamlabs ovat tähän tarkoitukseen räätälöityä apupalveluita, jotka tarjoavat hyvin samantyyppisiä palveluita streamaajille: grafiikkoja, moderointityökaluja, hälytyksiä muun muassa uusista seuraajista ja lahjoituksista, statistiikkoja sekä kirjanpitoa menneistä lähetyksistä.

Streamaus ilman avustajapalvelua on mautonta ja hajutonta, sillä katsojat haluavat huomiota ja reaktioita lempilähettäjiltään. Myös lähettäjän tyyli ja taide nousevat ilmoitusten muodossa mainiosti esiin.

Sekä StreamElementsillä että Streamlabsilla on omat bottinsa, jotka auttavat pitämään jutusteluosiota siistinä. Botit ja moderaattorit ovat kasvavalle kanavalle äärimmäisen tärkeitä, koska Twitch-kulttuuri pitää sisällään myös väkeä, joiden hauskanpitoa ja huomionhakua on aiheuttaa hymiötulvaa keskustelupalstalle.

Antoisaa, mutta myös haastavaa

Twitch on hieno sivusto kaikenlaisille ihmisille, jotka rakastavat videopelejä ja niiden kulttuuria. Allekirjoittaneen (Ameces) kokemukset reilun puolentoista vuoden ja yli tuhannen tunnin suoratoistamisen jälkeen ovat äärimmäisen positiiviset. Parasta Twitchissä on mielestäni se, että kuka vaan voi aloittaa oman kanavansa ja kurkottaa tähtiin.

Kun isoimpia streamaajia katsoo niin ei voi kuin ihmetellä, miten helpolta heidän työnsä vaikuttaa. Tosiasiassa katsojat näkevät vain pienen osan streamaajien uhrauksista ja työpanoksesta, sillä streamaaminen vaatii paljon ajanhallintaa ja kenties jopa uhrauksia harrastuksilta ja muulta rahakkaammalta toiminnalta. Streamaaminen osaa olla myös ajan saatossa henkisesti rankkaa, mutta kasvu ja menestys korvaavat useimmiten kaiken edellä mainituista. Twitchissä on kyse räiskyvien spektaakkelilähetysten sijaan ihmissuhteista, eikä ihmisiä voiteta puolelleen hetkessä, vaan uuteen pärstäkuvaan totutaan hitaasti.

Muista: Twitch.tv:ssä kuka tahansa voi menestyä, mutta se vaatii vuosien omistautumisen.

Alla 10 vinkkiä jokaiselle aloittelevalle Switch-streamaajalle:

1. Tee itsellesi selväksi, mitkä ovat tahtotilasi ja mitä niiden eteen olet valmis tekemään. Vaurastuminen vaatii tiukkaa aikataulua ja lukuisia livelähetyksiä, eikä sekään välttämättä riitä. Muistuta itseäsi tasaisin väliajoin tavoitteistasi, sillä joinakin päivinä myös streamaaminen tuntuu pakkopullalta.

2. Twitchiä ei voi miettiä raha edellä, vaan toimintaa kuuluu ajatella pitkänä matkantekona. Raha tulee vasta siinä kohtaa kuvioihin, kun olet luonut kymmenittäin merkityksellisiä ihmissuhteita. Harva tulee myöskään katsomaan lähetystä kehittyäkseen samaisessa pelissä, vaan he tulevat tutustumaan henkilöön näytön toisella puolen.

3. Twitchissä menestyminen vaatii paljon tietokoneen ääressä istumista, mikä tuo mukanaan terveyshaasteita. Pidä itsestäsi huolta niin fyysisesti kuin henkisesti, sillä kukaan ei tule katsomaan väsähtänyttä streamaajaa. Twitchissä streamaaja viihdyttää katsojia, eikä toisinpäin. Muista myös aidot ihmissuhteet, koska internet-ystävät eivät korvaa naamatusten käytyjä vuorovaikutuksia.

4. Piilota lähettäessäsi katsojanumerot äläkä välitä hiljaisesta keskustelupalstasta. Keskity siihen, että kehität luonnettasi streamaajana: opettele näyttämään tunteesi ja tee niistä viihdettä. Pidä nokkelaa monologia kaikesta mitä teet heittämällä esimerkiksi ilmoille retorisia kysymyksiä, jotka saisivat katsojat mahdollisesti juttutuulelle.

5. Pidä katsojia kuin kukkia kämmenellä ja kun saat tutkimusmatkailijan chattiin, on jokainen sekunti arvokas. Jutustele mukavia ja koeta tehdä tuttavuutta. Luo sisäpiirivitsejä ja ota katsojat mukaan keksimään kanavalle ominaisia meemejä. Ja jos joku raottaa kukkaroaan niin näytä kiitollisuutesi ja muista hänet myös jatkossa.

6. Katso lähetyksiäsi jälkikäteen ja tarkastele niitä kriittisesti. Ovatko äänenvoimakkuudet sopivalla tasolla ja kamera sekä valaistus hyvällä tolalla? Älä kuitenkaan sijoita tuhansia euroja laitteistoihin vaan keskity katsojakokemuksen parantamiseen opiskelemalla OBS Studio sekä StreamElements/-Labs läpikotaisin. Twitchissä voit tehdä kaiken itse, mutta laadukkaiden grafiikkojen teko vaatii ammattilaisen.

7. Valitse peli, josta nautit päivä toisensa jälkeen ja koeta pysyä sen parissa mahdollisimman pitkään. Katsojat hakevat lempipelinsä streamaajia ja jos kanavasi yhdistetään johonkin tiettyyn peliin, niin katsojat ja muut suoratoistajat oppivat tuntemaan sinut ja yhteisöjä pääsee muodostumaan helpommin.

8. Twitchissä on todella vaikea päästä alkuun, koska Twitch.tv ei tee pienien kanavien löytämisestä helppoa. Monet menestyvät streamaajat hyppäävät alkuvaikeuksien yli aloittamalla jollain muulla sivustolla, kuten YouTubella, jotka perustuvat enemmän hakutoimintoihin kuin Twitch. Jos ihmiset tuntevat sinut esimerkiksi YouTubessa niin heidät on helppo saada seuraamaan sinua myös Twitchiin. Harkitse siis myös muita sosiaalisen median kanavia.

9. Opi virheistäsi ja myönnä ne. Kukaan ei aloita uraansa valmiina mestariteoksena, vaan ura streamaajana on pitkä oppimisprosessi. Ota palautetta, katso itseäsi isompia tekijöitä ja pysy avoimena uusille peleille ja yhteistyömahdollisuuksille. Vietä aikaa muiden streamaajien kanavilla niin ihmiset oppivat tuntemaan sinut. Älä kuitenkaan sorru mainostamiseen edes sivulauseissa, vaan keskity siihen, että läsnäolosi tuo mukanaan viihdettä ja huumoria.

10. Viimeisenä kohtana haluan nostaa jalustalle Twitch-kulttuurin, joka on täysin uniikki kokonaisuus Internetin syövereissä. Twitch.tv on erityislaatuinen verkosto, jossa jokainen voi muodostaa merkityksellisiä ihmissuhteita, vaikkei oikeassa elämässä niin pystyisikään syystä tai toisesta tekemään.

Lisää aiheesta:

Haastattelussa Twitchin perustaja Emmett Shear: ”Tulevaisuuden pelikonsolit voivat olla pelkkiä ohjaimia”.

TwitchCon saapui Eurooppaan – Kävimme Berliinissä katsomassa, mistä oli oikein kyse