UUSIMMAT

Tähdet sotivat – miehet kertovat: Rogue Squadron ja unelmien täyttymys (1998)

07.12.2015 20:00 | Jukka O. Kauppinen

Tähtien sota nousee uuden elokuvan myötä taas väkeväksi puheenaiheeksi. Mutta on Star Warsia nähty peleissäkin, jo monen vuosikymmenen aikaan. Mitkä ovatkaan domettajien rakkaimpia Star Wars -pelejä vuosikymmenten varrella ja miksi? Heikki Mustonen nautti muun muassa Star Wars: Rogue Squadron -räiskinnästä ja etenkin siitä eeppisestä hetkestä, kun Imperiumin kävelijä kaatui lopultakin, vuosien odotuksen jälkeen.

Piiru ennen vuosituhannen vaihdetta, löytyi vielä muutama vapaudenlinnake, joiden isäntiä eivät vaivanneet sen enempää perhe-elämä,työt tai vakituiset tyttöystävät. Yhtä parhaista noista linnakkeista asuttivat veljekset Mikko ja Iikka, joiden residenssin ikkunat avautuivat Oulun keskustaan Letkunpuiston kulmalla.

Siellä pidot jatkuivat aikaiseen aamuun ja yliopistoväki sekoittui ennakkoluulottomasti tapatyöttömiin, kun lukittujen ovien takana keskusteltiin populäärikulttuurin virtauksista. Ilakoinnin lomassa pelattiin luonnollisesti myös videopelejä.

StarWarsRogueSquadron_20151207_1

Veljesten rauta oli kovempaa kuin muilla, joten PC-pelejä pääsi kokeilemaan kaikilla herkuilla. Star Wars tuotannot olivat tykättyjä ja tuttuja, mutta erityisen vaikutuksen teki Rogue Squadron.

Näkökulman vaihtaminen ohjaamosta kolmanteen persoonaan oli piristävää ja pisti rattaisiin reilusti arcadekierrettä. Huippukohtana jäi mieleen AT-AT -kävelijän kaataminen vaijerilla. Siitä Star Wars –lentäjät olivat varmasti haaveilleet jo pitkään.

Noihin aikoihin PC:n peliohjaimet olivat surkeita, joten pelaaminen tapahtui näppäimistö-hiiri-kombolla.

StarWarsRogueSquadron_20151207_2

StarWarsRogueSquadron_20151207_3

GOG.comin ansiosta pääsin testaamaan Rogue Squaronia uudelleen vuosien jälkeen. Toimintapelin tarpeeseen lentely puree edelleen erittäin hyvin, ja mikäpä nykyään on lennellessä Xbox 360 -ohjaimella.

Kuten musiikki, myös pelit kuljettavat meidät tiettyyn aikaan ja paikkaan. Rogue Squadron vie minut nuoruuteni Ouluun, noihin iloisiin päiviin, jolloin kavereita näki päivittäin eikä kellään ollut kalenteria.

 

 

Star Wars: Rogue Squadron

Vuosi: 1998

Tekijä: Factor 5 / LucasArts

Alustat: PC, Nintendo 64

Heikki Mustonen

 

 

Lue myös:

Tähdet sotivat – miehet kertovat: kun Empire Strikes Back (1982)

 

Lisää aiheesta

Grafiikkamodi saa Star Wars: Battlefrontin loistamaan, mutta vain muskelikoneilla

Haastattelussa Star Wars -ummikot osa 1: ”En koe olevani luonnonoikku”

Haastattelussa Star Wars -ummikot osa 2: “Jar Jar Binks kuulostaa hyvältä tyypiltä”

Irtovilauksia suuren maailman pelimessuilla: PGW ja R2D2

Irtovilauksia suuren maailman pelimessuilla: PGW ja TIE Fighter

Kuvat: Uusi Star Wars -pahis on Darth Vaderin fanipoika

Star Wars Battlefront (PC, PS4, Xbox One)

Tutustu Star Wars Battlefrontin planeettoihin upealla turistioppaalla

Muropaketin uusimmat