UUSIMMAT

Testasimme Nintendo Switchin: ”Hyvä, mutta hintava konsoli, joka kaipaa kylkeensä Pro-ohjaimen”

09.03.2017 10:23 | Muropaketin toimitus

Nintendo Switch on näppärä pikku konsoli, mutta Joy-Con ohjaimet ja suunnittelun outoudet jättävät toivomisen varaa.

Ensivaikutelma maaliskuun 3. päivä julkaistusta Nintendo Switchistä on myönteinen. Konsoli vaikuttaa riittävän kevyeltä käsikonsoliksi, vaikka se onkin ohjaimet kiinnitettynä melko suurikokoinen. Switchin pääidea on, että sen voi napata kätevästi mukaansa kotoa lähtiessä, mutta mikään taskukokoinen Nintendo 3DS:n korvaaja se ei todellakaan ole.

Nintendo Switchin toiminta perustuu pitkälti Joy-Con -ohjaimiin. Kukin ohjain koostuu ohjainparista, jotka voi kiinnittää joko konsolin sivuille tai omaan telakkaansa – tai niillä voi pelata sellaisenaan. Mukana tulee myös ”olkaosat”, jotka voi kiinnittää ohjaimiin. Nämä osat sisältävät kaksi lisäpainiketta, sekä ranteeseen kiinnitettävän turvanarun, joka on suunniteltu Wii-tyyliisiä liikkeentunnistuspelejä silmällä pitäen.

Konsolia voi käyttää kolmella tavalla: Perinteinen tyyli on yhdistää Switch lataustelakkaan ja pelata TV-ruudulta. Toinen tapa on kiinnittää Joy-Con -ohjaimet konsoliin ja pelata Switchiä käsikonsolina. Kolmas tapa on pitää Joy-Con -ohjaimia irrallaan Switcistä ja käyttää sitä kuin tablettikonetta. Switchin takaa löytyy kiinteä tukijalka tätä käyttötapaa varten.

Konsolin ja telakan sävy on musta, perusohjaimet taas ovat harmaita. Koko laite on mattapintainen, mutta ohjaimet ja konsoli ovat sileämmät kuin telakka. Näyttö on sekin muovia, ja pelimediassa onkin jo varoiteltu näytön voivan naarmuuntua.

Tarkat tekniset tiedot:

Näyttö: Capacitive touch screen / 6.2” LCD / 1280×720
CPU / GPU: NVIDIA customised Tegra processor
Muisti: 32 Gb
Vapaata tilaa käyttöjärjestelmän ohella: 25,9 Gb (järjestelmäpäivityksen jälkeen)
Yhteysominaisuudet: Wireless LAN, Bluetooth 4.1
Näytön maksimiresoluutio: 1280×720
TV-moodin maksimiresoluutio: 1920×1080
Maksimi kuvataajuus (framerate): 60 fps
Audio-ulostulo: PCM 5.1ch
USB-liitäntä: USB Type-C
Kuulokeliitäntä: 3,5 mm Stereo
Sensorit: Accelerometer / gyroscope / brightness sensor
Pelikasettiliitäntä: Vain Switch-pelien kanssa yhteensopiva
MicroSD-liitäntä: microSD, microSDHC, microSDXC
Akku: Lithium ion battery, kapasiteetti 4310mAh
Toimintaympäristön lämpötila: 5 – 35°C
Toimintaympäristön kosteus: 20 – 80%

Mitat ja paino:

Konsoli Joy-con ohjaimien kanssa: 10,2cm x 23,9cm x 1.39cm
Latausasema: ~10,3cm x ~17,4cm x ~5,2 cm
Korkeus konsolin kanssa ~12,4 cm
Konsolin paino: ~297g
Joy-con -ohjaimien kanssa: 398g
Joy-Con -ohjainten paino yksin: ~50,5 g
Joy-Con -ohjainten paino ohjaintelakkassa: ~199 g
Pro-ohjaimen paino: ~247 g

Nintendo

Switchin lataaminen tapahtuu mukana tulevalla USB-laturilla, jonka voi yhdistää joko suoraan Switchiin tai lataustelakkaan. Telakassa ollessaan itse konsoliin ei tarvitse yhdistää muita johtoja, vaan HDMI-kaapelille on liitäntä latausaseman takana. Takaa löytyvän luukun alta paljastuu HDMI-, USB- ja verkkovirtaliitännät, joiden lisäksi telakan sivussa on vielä kaksi USB-liitäntää. Takana olevan luukun saa siististi kiinni, jolloin johdot kulkevat niille varatusta aukosta.

Switch on telakassa ollessaan oikein siisti ilmestys, mutta sen käyttöä rajoittaa 12,4 sentin korkeus. Toisin kuin PlayStation 4:ää tai Xbox Onea, Switchiä ei voi piilottaa helposti TV-tason lokeroon – etenkin kun konsoli on irrotettava vetämällä se telakasta ylöspäin, ei sivulle.

Lisäksi Nintendo on Joy-Con -ohjaimilla ilmenneiden yhteysongelmien ratkaisemisessa neuvoessaan varoittanut sijoittamasta konsolia television taakse, joten sille voi olla vaikea löytää luontevaa paikkaa olohuoneesta. Dome ei kuitenkaan testijakson aikana havainnut yhteysongelmia.

Pelejä Switchille hankitaan joko digitaalisina latauksina tai fyysisinä kasetteina. Ne ovat Nintendon oma formatti, joka on naurettavan pieni verrattuna myynnissä käytettäviin koteloihin. Fyysisille peleille on varattu konsolin ylälaitaan oma liitäntä. Sen luukku on pehmeää ja taipuisaa muovia. Materiaalin vuoksi luukun kesto pitkällä tähtäimellä huolettaa hieman.

Kuulokkeille löytyy perinteinen 3,5-millinen stereo-liitäntä konsolin yläreunasta. Vaikka konsoli tukee Bluetoothia, eivät Bluetooth-kuulokkeet jostain syystä toimi sillä.

Switchin akun kestoksi on luvattu jopa kuusi tuntia ja latausajaksi kolmisen tuntia. Ohjaimilla on myös omat akkunsa, jotka latautuvat niiden ollessa liitettynä konsoliin, mutta näiden akunkestosta ei ole arviota. Jostain syystä ohjaintelakkaan ei ole tehty mahdollisuutta lataamiseen USB-johdolla, joten jos Joy-Con -ohjaimista loppuu akku, on pakko siirtyä pelaamaan Switchin omalta näytöltä tai lopettaa pelaaminen lataamisen ajaksi.

Sen paremmin konsolin kuin ohjaintenkaan akkuja ei voi vaihtaa itse. Nintendo on kuitenkin ilmoittanut tarjoavansa jatkossa akunvaihtopalvelua ainakin konsolille.

Nintendo Switch -paketin sisältö:

  • Nintendo Switch -konsoli
  • Konsolin latausasema
  • HDMI-kaapeli (pituus 152 cm)
  • USB Type-C -latausjohto (pituus muuntajan jälkeen n. 157 cm)
  • Joy-con -ohjainpari
  • Joy-con -ohjainparin ”olkapalat” + rannehihnat
  • Joy-con -”ohjaintelakka”
  • Turvallisuusohje

Käyttöönotto on nopeaa

Kun Switchin ensimmäisen kerran käynnistää, ei tarvitse varata runsaasti aikaa alkuasetusten tekemiseen. Konsolin käyttöönottoon kuluu nimittäin vain kolmisen minuuttia, jos ohittaa Parental Controls -vaiheen ja pidempien ohjeiden lukemisen. Ensimmäisen järjestelmäpäivityksen lataamiseen ja asentamiseen kuluu toiset kolme minuuttia, minkä jälkeen konsoli onkin jo käyttövalmis.

Myös Switchin käynnistäminen on nopeaa. Virtapainikkeen painamisesta päävalikkoon pääsee ainakin uudella konsolilla alle kymmenessä sekunnissa. Siirtyminen TV-moodista Switchin omalle näytölle käy automaattisesti parissa sekunnissa, kun konsolin irrottaa telakastaan, eikä tämä keskeytä peliä.

Konsolin käyttöjärjestelmä on erittäin yksinkertainen ja sellaisenaan tyylikäs. Konsolin perusnäkymässä näkyvät viimeksi pelatut pelit, sekä päävalikko, jossa ovat peräkkäin News, Nintendo eShop, Album, Controllers, System Settings ja Sleep Mode -valinnat. Controllers -valikosta voi hallita käytössä olevia ohjaimia, vaihtaa ohjainmoodeja ja tarkistaa akkujen tilan.

Muutamat outoudet käyttöjärjestelmässä pistävät kuitenkin silmään. Switchiä ei saa sammutettua lainkaan langattomasti. Pelkillä ohjaimilla konsolin saa vain Sleep Mode -tilaan, virta on katkaistava konsolin fyysisestä painikkeesta. Yhtä erikoista on se, ettei konsolia ilmeisesti voi käynnistää langattomalla ohjaimella, kuten kaikki kilpailijansa.

Tuntuu myös melkoiselta puutteelta, että digitaalisen pelijakelun alati kasvaessa on Switchillä käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen muistia vain 25,9 gigatavua. Jo nyt on tiedossa, että jopa yksittäinen peliasennus voi vaatia enemmän tilaa, joten muistin laajentaminen MicroSD-kortilla on lähes välttämätöntä.

Omituinen pikkuseikka on sekin, ettei uusi Nintendo-käyttäjä voi luoda Nintendolle online-tiliä suoraan konsolilla. Tili on luotava ensin älylaitteella tai PC:llä ja palattava sitten kirjautumaan sisään.

Pro-ohjain on välttämätön

Joy-Con -ohjaimet ovat yhtä aikaa Switchin omaperäisin piirre ja pahin kompastuskivi. Ohjainten kiinnitysmekanismi konsoliin, olkaosaan tai telakkaan on toimiva, vaikkakin hieman turhan tiukka. Erittäin kekseliästä on yhden ohjainparin jakaminen, kuten 1-2 Switch- ja Snipperclips -peleissä tehdään. Kaksinpeli ei Switchillä lähtökohtaisesti edellytä ylimääräisen ohjainparin hankkimista.

Lisäksi yhtä Joy-Con -ohjainta voi käyttää myös vaakasuunnassa, kuten yllä olevassa kuvassa. Ohjainmoodia voi vaihtaa päävalikon kautta, ja esimerkiksi Snipperclipsiä pelataan juuri näin.

Ohjainjärjestelmään totuttelu on myös tehty helpoksi. Konsoli esimerkiksi näyttää valikon alalaidassa, kumpaa Joy-Con -ohjainta kulloinkin käytät. 1-2 Switch opastaa sekin kädestä pitäen: ”Jos ohjaimesi värisee, seiso television oikealla puolella.”

Joy-Con -ohjaimet toimivat mukavasti 1-2 Switchin minipelejä kokeillessa ja Snipperclipsin puzzleja ratkoessa. Heikkoudet tulevat esiin, kun käynnistää uuden Zelda-pelin, jossa tarvitaan jo useampia painikkeita, molempia ohjainsauvoja ja olkanappeja.

Joy-Con -ohjaimet ovat kovin pienet ja niiden painikkeet lähellä toisiaan. Luontevimmin ohjainpari toimii konsoliin kiinnitettynä tai erikseen kummassakin kädessä pideltynä. Ohjainparin yhdistävä ohjaintelakka sen sijaan on aikuiselle pelaajalle rasittava. Sormille ei tunnu olevan tarpeeksi tilaa ohjaimen alla, ja Y/X/B/A-nappeja painava peukalo lepää helposti oikean sauvan varassa ja saattaa epäilemättä painaa sauvaa vahingossa.

Painikkeiden sijoittelu onkin hankala PS4- tai Xbox One -ohjaimeen tottuneelle. Kun Joy-Conit ovat kiinni konsolissa, ei peukalon siirtämiseen painikkeilta ohjaintatille riitä pelkkä sormen liikuttaminen, vaan koko käden asentoa täytyy hieman muuttaa.

Joy-Con -ohjainpaketin sisältö:

 • Joy-Con -ohjainpari
 • Olkapalat ja rannehihnat
 • Ohjevihko
 • Latauskoodi Snipperclips-peliin

Switch

Joy-Conit ovat myös erittäin kevyet verrattuna PlayStationin ja Xboxin ohjaimiin. Telakassaan ne painavat 199 grammaa ja yksittäin vain 50,5 grammaa – siinä missä DualShock 4 -ohjain painaa 210 grammaa ja Xbox Onen ohjain akkuineen 267 grammaa. Kevyempi tuntuma ei auta parantamaan mielikuvaa Nintendosta “lelukonsolina”.

Jos aikoo pelata Switchiä TV-moodissa ja enemmänkin, on tyyriimpi Pro-ohjain ehdottomasti suositeltava ostos, josta ei hinnan lisäksi (n. 70 euroa) paljon pahaa sanottavaa osaa keksiä. Paivavampi (247 grammaa) ohjain on jykevä, luonnollinen kädessä ja painikkeet tuntuvat kiinteämmiltä.

Myös ohjainsauvat liukuvat tasaisemmin, siinä missä Joy-Conin ohjainsauvaa on erittäin vaikea kääntää vain vähän. Pro-ohjaimen mukana tuleva 152-senttinen USB-latausjohto on kuitenkin auttamattoman lyhyt TV-pelaamiseen, joten kannattaa varautua hankkimaan USB-jatkojohto.

Nintendo Switch Pro Controller -paketin sisältö:

 • Pro-ohjain
 • Ohjevihko
 • USB-latausjohto (pituus ~152cm)

Switch

Pätevä käsikonsoli

Muutaman päivän testijakson perusteella Nintendo Switch on parhaimmillaan joko Pro-ohjaimella tai käsikonsolina. Jälkimmäisessä moodissa se onkin omimmillaan, vaikka ohjaimineen lähes 400-grammainen konsoli saattaakin käydä painavaksi, etenkin lapsille.

The Legend of Zelda: Breath of the Wildin kanssa myös Switchin oma näyttö vakuuttaa, sillä peli näyttää oikeastaan paremmalta pienemmällä resoluutiolla. TV-ruudulta pelattuna Zeldan pastellimaailma näyttää männäsukupolvien peliltä, mutta pikkuruudulla se on oikein vakuuttava, eikä pienempi ruutu kuitenkaan tunnu rajoittavan pelaamista millään tapaa.

Joy-Con -ohjainten liikkeentunnistusteknologia vaikuttaa sekin toimivan, mutta 1-2 Switchin nopeasti kyllästyttävät minipelit eivät riitä ominaisuuden todelliseen arviointiin. Lopulta konsolissa huolettaakin eniten pelivalikoima, sillä Nintendon uutukaiselle on julkistettu vasta pari-kolme isompaa peliä. Ilman lisävarusteitakin lähes 400 euroa on kuitenkin iso hinta konsolille, jonka elinkaari saattaa jäädä lyhyeksi, kuten Wii U hiljattain osoitti.

Hyvää:

 • Tehokas käsikonsoli
 • Nopea ja kevyt käyttöjärjestelmä
 • Joy-Con -ohjainten perusidea
 • Pro-ohjain

Huonoa:

 • Suunnittelun outoudet
 • Olematon muisti
 • Liian iso kulkemaan kätevästi mukana
 • Joy-Con -ohjainten suunnittelu
Nintendo Switch
Kaikki jutut aiheesta

Muropaketin uusimmat