Uusimmat

Testi Xbox Series X - Konsoli

05.11.2020 16:00 Joonas Pikkarainen & Tatu Junni

Microsoft on panostanut Xbox Series X:n esillepanoon jo myyntipakkauksesta alkaen. Yhtiön tutun vihreän ja mustan vuorottelemaa värimaailmaa hyödyntävä pakkaus avautuu simpukan lailla varsin näyttävään näkyyn. Mustien pehmusteiden reunustaman paketin keskellä makaa rauhallisena valtava pehmusteisiin kääritty konsoli, jota komistaa tätä ympäröivä Power Your Dreams -saatetekstillä varustettu pahvinen rusetti.

Vaikka näky ei välttämättä yllä aivan Applen tuotepakkausten tyydyttävään ilmeeseen, se on reilu parannus aiemmista konsolipakkauksista: kokemus tuntuu arvokkaalta jo ennen kuin konsoliin on edes koskenut.

Konsolin lisäksi pakettiin kuuluu maltillisesti uusittu Xbox-peliohjain, 4K/120 Hz -yhteensopiva HDMI 2.1 -johto, virtapiuha sekä pakolliset turvallisuus- ja takuuohjeet ja pikakäynnistysopas. Nämä on piilotettu erilliseen lokeroon, joten ne eivät näy päällepäin.

Xbox Series X on sen sijaan varsinainen möhkäle. Ulkoisesti se muistuttaa pienikokoista PC-tornia, jonka mitat ovat 15,1 x 15,1 x 30,1 senttimetriä. Painoa konsolilla on puolestaan muhkeat 4,45 kilogrammaa.

Värimaailmaltaan konsoli on tyylikkään mattamusta ja pelkistetty. Matta pitää myös huolen siitä, ettei konsoliin (tai ohjaimeen) jää sormenjälkiä. Etuosa ja kyljet ovat käytännössä ilmeettömät, ja edessä on ainoastaan vasemmassa yläkulmassa oleva Xbox-virtanäppäin, vasemmalla alhaalla oleva 4K Blu-ray-soitin sekä oikeassa alakulmassa USB 3.1 -liitäntä ja ohjaimen paritusnappi.

Takapuoli näyttää sen sijaan aavistuksen elävämmältä ja sisältää kaiken tarvittavan konsolin kytkemiseen. Toisin sanoen takana on vielä kaksi ylimääräistä USB 3.1 -liitäntää, HDMI 2.1 -ulostulo, LAN-portti ja virtaliitin sekä oma paikka Microsoftin patentoidulle ja erikseen ostettavalle tallennuskortille, jolla konsoliin saa kätevästi – joskin vielä kalliisti – lisätilaa.

Erinomaisena pienenä yksityiskohtana kunkin liitännän viereen on tehty saavutettavuus edellä pienet erimuotoiset kohoumat, joiden avulla liitännät tunnistaa helpommin ilman suoraa näköyhteyttä tai jos käyttäjällä on jonkinasteinen näkövamma.

Konsolin sijoittelu on tarkoitettu pääasiallisesti juuri tornimaisesti pystysuuntaisesti, jolloin sen päällä olevat tuuletusreiät pääsevät puhaltamaan konsolin kuuman sisäilman huoneeseen. Jälleen pienenä näyttävänä yksityiskohtana tuuletusreiät on sävytetty vihreällä, jolloin ne muodostavat viistosti katsottuna Xbox-logoa muistuttavan pallon kehikon päälle.

Tuuletussuunta poikkeaa luonnollisesti kuitenkin täysin aiemmista konsolimuotoiluista, mikä voi aiheuttaa ongelmia muun muassa TV-tason säilytyslokeroiden osalta. Onneksi konsolin voi asettaa kyljelleen sivussa olevien pienten muovitassujen varaan, mutta tällöin kannattaa huomioida nyt sivuun jäävät tuuletusreiät. Myös konsolin pohjassa on pystyasentoon tarkoitetun jalustan lisäksi omat tuuletusaukot.

Xbox Series X:n muotoilusta voidaan olla montaa mieltä, joskaan ei onneksi aivan yhtä montaa mieltä kuin PlayStation 5:n kohdalla. Microsoftin uusi konsoli on sanalla sanoen torni, josta joko pitää tai ei. PC-pelaajien näkökulmasta se muistuttaa tosiaan enemmän nykyisiä pöytäkoneita kuin konsoleita, ja on sikäli melko ilmeetön. Toisaalta sen voisi siten uskoa katoavan myös entistä paremmin muun irtaimiston sekaan.

Sisältö

  1. Testi | Xbox Series X - Johdanto
  2. Testi | Xbox Series X - Konsoli
  3. Testi | Xbox Series X - Ohjain
  4. Testi | Xbox Series X - Käyttöliittymä ja SSD
  5. Testi | Xbox Series X - Suorituskyky ja pelaaminen
  6. Testi | Xbox Series X - Yhteenveto

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat