UUSIMMAT

Testi | Xbox Series X - Ohjain

05.11.2020 16:00 | Joonas Pikkarainen & Tatu Junni

Uusi Xbox-ohjain ei päällisin puolin tunnu järin uudelta, ja pikaisella vilkaisulla sen sekoittaa todella helposti yhtiön nykyisiin myytäviin malleihin. Vaikka lähempi tarkastelu paljastaa muutamia hienovaraisia muutoksia, ovat ohjaimet käytännössä identtiset. Tämä ei sikäli haittaa, sillä alkuperäinen Xbox One -ohjain oli jo kaikin puolin erinomainen – ja nyt uusittu ohjain on taas sitä hivenen parempi.

Näkyvin ero ohjaimessa on uusi Share-näppäin sekä muutettu D-pad. Nykyisellä konsolisukupolvella yleistynyt kuvien ja videoiden jakaminen on syypää ensimmäiseen lisäykseen, jonka avulla kuvakaappauksen tai klipin voi napsia nopeasti nappia painamalla. Aiemmassa ohjaimessa tämä tapahtui Select-näppäimen taakse piilotettujen komentojen kautta, joten erillisen painikkeen myötä on saatu yksi valikko pois kierrosta. Kaapattavat videot voi määritellä 720p-resoluutiosta aina 4K HDR -laatuun saakka.

D-pad lainaa puolestaan hivenen muotoiluaan yhtiön himopelaajille suunnatusta Elite-ohjaimesta, jonka lautasenmallinen ratkaisu on tuotu Xbox Series X:n vastaavaan. Tämä helpottaa muun muassa viistottaisten toimintojen tekemistä, mutta ymmärtääkseni D-padilla on yhtä monta koulukuntaa kuin on käyttäjiäkin, mikä varmasti näkyy tähänkin kohdistuneissa ylistyksissä/kritiikissä. Omalla kohdallani ärsytystä aiheuttaa lähinnä painalluksista lähtevä nakutus.

Muotoilun osalta ohjaimeen on sen sijaan tehty vain hyvin hienovaraisia muutoksia. Kädensijat, liipaisimet ja olkanäppäimet on teksturoitu tuntuvammalla gripillä, joskaan en nyt omassa kourassani tuntenut tästä olevan hyötyä tai haittaa. Toisaalta pidin myös Xbox Onen ohjaimesta, eikä sekään koskaan liusunut pois käsistä, joten ehkä kämmenkokoni on vain juuri sopiva Xboxin insinöörien mielestä.

Liipaisimia ja olkanäppäimiä on myös aivan aavistuksen verran pienennetty, eivätkä liipaisimet kaarru aivan niin suuresti eteenpäin kuin ennen. Voin kuvitella tämän johtavan joissain käsissä mahdollisiin vahinkoluisuihin pois liipaisimelta – sitä varten ne on teksturoitu! – mutta en omassa käytössäni huomannut eroja useiden kymmenien tuntienkaan jälkeen.

Sama koskee oikeastaan ohjaimen sisään tehtyjä parannuksiakin, jotka lupaavat muun muassa entistä alhaisempaa viivettä. Nämä varmasti hyödyntävät millisekunnitkin taistelupeleistään pois haluavia pelaajia, mutta normaalissa käytössä eroa on vaikea huomata.

USB-C-portti takaa puolestaan nopeammat ja modernimmat liitännät, joskin kannattaa muistaa, ettei myyntipakkauksen mukana tule lainkaan kyseistä johtoa. Toki ohjain toimii alustavasti AA-paristoilla, mutta esimerkiksi nykyiset Xbox-ohjaimiin käyvät akut sopivat myös uuteen malliin, jolloin lataus ei enää onnistu ilman erillistä USB-C-kaapelia. Ohjaimeen on jätetty myös edelleen kuulokeliitäntä.

Xbox-ekoperheessä huomionarvoista on myös se, että kaikki nykyiset Xbox Onen ohjaimet ja lisälaitteet toimivat sellaisenaan myös Xbox Series X:ssä. Toista lisäohjainta ei siis ole välttämätöntä ostaa heti julkaisussa, jos vanha konsoli löytyy taloudesta. Samoin juurikin mahdolliset vanhat akut menevät sellaisenaan uuteen Xbox-ohjaimeen.

Sisältö

  1. Testi | Xbox Series X - Johdanto
  2. Testi | Xbox Series X - Konsoli
  3. Testi | Xbox Series X - Ohjain
  4. Testi | Xbox Series X - Käyttöliittymä ja SSD
  5. Testi | Xbox Series X - Suorituskyky ja pelaaminen
  6. Testi | Xbox Series X - Yhteenveto

Muropaketin uusimmat