Uusimmat

Testi Xbox Series X - Suorituskyky ja pelaaminen

05.11.2020 16:00 Joonas Pikkarainen & Tatu Junni

Xbox Series X -konsolia mainostetaan historian tehokkaimpana konsolina, ja sitä se lukujen varjossa myös on. Käytännön erot esimerkiksi muistin ja SSD:n lukunopeuksien suhteen on sitten asia erikseen, kun astumme Xbox Series X vs. PlayStation 5 -taistelurintamalle.

Konsolin speksit ovat kuitenkin seuraavanlaiset:

Suoritin: Kustomoitu Zen 2 -kahdeksanydinsuoritin, 3,8 GHz
Näytönohjain: Kustomoitu RDNA 2 -pohjainen, 1,825 GHz (12 TFLOPS)
Keskusmuisti: 16 Gt GDDR6
Tallennustila: 1 Gt (2,4 Gt/s lukunopeus)
Optinen asema: Ultra HD Blu-ray
XSX-pelilevyt: Ultra HD Blu-ray
Videolähtö: HDMI 2.1, tuki 4K 120 Hz -televisioille, 8K-televisioille ja VRR:lle
Liitännät: 3x USB Type-C
Verkko ja yhteydet: Ethernet (802.11ac dual band, 802.3 10/100/100, Bluetooth)

Nämä speksit yhdistettynä SSD-aseman lukunopeuksiin takaa luonnollisesti hekumallisia hetkiä pelien parissa – tai ainakin luultavasti. Xbox Series X:n testaus ennen konsolin virallista julkaisua oli sikäli hivenen kummallisessa tilassa, että vaikka uutuuspelejä pääsi pelaamaan, näihin kaikkiin ei oltu tuotu vielä Xbox Series X/S -konsoleille lisättäviä optimointeja. Toisin sanoen pelit näyttivät jo nyt upeilta, mutta ne näyttävät ja pyörivät mahdollisesti entistä paremmilta heti julkaisupäivänä.

Siten vaikka pääsin pelaamaan Dirt 5:tä ja Watch Dogs: Legionia jo ennakkoon, näiden todellinen Xbox Series X -kokemus poikkeaa kokemastani, joten en kommentoi niitä tämän enempää tässä testissä. Legioniin esimerkiksi lisätään konsolin julkaisussa heti säteenseuranta, joka on yksi uusien konsoleiden mainostermeistä, mutta jota en vielä päässyt testaamaan.

Xbox Series X:lle jo optimoituja pelejä saatiin testausvaiheessa pelattavaksi Forza Horizon 4, Gears 5, Gears Tactics, Sea of Thieves ja The Touryst. Ja nämä näyttävät yksinkertaisesti sanoen silmiähivelevän kauniilta ja sulavilta – ja latausajoiltaan lyhyiltä, mutta SSD:n edut käsittelin jo aiemmin.

Viisikosta näyttävimmät ovat Gears-kaksikko Tactics ja vitonen, joista jälkimmäinen saa näyttävän dynaamisen 4K-syleilyn lisäksi vakaan ruudunpäivityksen peräti 120 kuvataajuuteen asti moninpelissä. Yksinpelissä tyydytään tosin kuuteenkymmeneen, mutta päästään samalla nauttimaan säteenseurannan hienouksista. Tämän päälle vielä parannellut valaisu- ja varjoefektit sekä tarkemmat tekstuurit saavat jo entuudestaan näyttävän pelin näyttämään entistä upeammalta. Ja jos nyt vielä hieman niitä latausnopeuksia hehkutetaan, niin Xbox One X:n reilun 40 sekunnin latausajoista päästään Series X:llä alle kymmeneen sekuntiin.

PC:ltä konsolille saapuva Gears Tactics on samaan tapaan vakuuttavaa jälkeä, vaikka kyseessä onkin räiskintäpelin sijaan isometristä strategiaa. Tekstuurit, hahmomallit, animaatiot ja erinäiset efektit on kuitenkin viety aina yhteentoista saakka, eikä peli häpeile lainkaan isommalta ruudulta pelatessa.

Ehkä yllättävimmät ihailut syntyivät silti parin vuoden takaisesta Forza Horizon 4:stä sekä Sea of Thievesin merellisissä tunnelmissa, jotka molemmat pyörivät sulavan 60 ruudun kuvataajuudella 4K-resoluutiossa. Monet peleistä ovat yltäneet samoihin lukemiin jo Xbox One X:llä, mutta harvemmin sekä 4K-resoluutioon että 60 ruudun kuvataajuuteen, mikä on Series X:llä vakioasetus. 120 ruudun kuvataajuudessa koetaan sen sijaan kompromisseja, jolloin usein 4K-resoluutiota joudutaan tiputtamaan luvatun sulavuuden takaamiseksi – toistaiseksi 120 fps -tilaa tukevia pelejä ei tosin ole hirveän montaa.

Vaan kuten esimerkkitapauksista voi päätellä, ovat nämä kaikki vanhaa perua, eivätkä siten kuvasta kunnolla Xbox Series X:n todellisia kykyjä. Hivenen uudempaa tuotantoa testipenkissä edustivat Madden NFL 21, Marvel’s Avengers sekä jo mainittu Yakuza: Like a Dragon, mutta nämä pyörivät taaksepäin yhteensopivasti Xbox Onen asetuksilla, enkä päässyt testaamaan niiden Series X:lle optimoituja versioita.

Yksi asia kävi tosin testeissä ilmi ja se on Xbox Series X:n hiljaisuus. Konsoli ei käytännössä pidä minkäänlaista selkeästi havaittavissa olevaa ääntä, mikä on varmasti iloinen uutinen kaikille pölynimur… anteeksi, siis Xbox Onea tai varsinkin PlayStation 4:ää kuuntelemaan joutuneelle. Pisimmät pelisessiot kestivät lähemmäksi kahdeksan tuntia, mutta tästä huolimatta konsoli ei pihissyt missään vaiheessa sen vertaa, että olisin asian huomannut peliäänien alta – edes yöllä, jolloin volyymi oli likempänä nollaa.

Itse asiassa unohdin alkuvaiheessa jopa jättäneeni konsolin ylipäätään päälle asentamaan pelejä, sillä en kuullut siitä lähtevän minkäänlaista ääntä – ja istuin aivan konsolin vieressä!

Lämmöntuoton osalta konsoli tosin lämpenee hivenen pelatessa, mutta ei kuitenkaan hälyttävästi tai edes poikkeuksellisesti. Enkä havainnut sillä olevan minkäänlaista vaikutusta pelien suorituskykyyn, joskin pelit eivät jälleen edustaneet sitä kaikkein vaativinta kärkeä. Lämpö myös karkaa melko nopeaan konsolista pelailun loputtua, mutta kannattaa huomioida, että lämmin ilma puhalletaan ulos pääasiallisesti konsolin päällä olevista ritilöistä.

Harmillisesti Xbox Series X:ltä puuttuu heti julkaisussa julkaisijan omat hitit, nyt kun Halo Infinite jouduttiin siirtämään ensi vuoden puolelle. Toki konsolille tuodaan muun muassa Watch Dogs: Legion, Assassin’s Creed: Valhalla, Call of Duty: Black Ops Cold War ja Cyberpunk 2077 julkaisun tietämillä, mutta näiden suorituskyvyn arviointi jää toiseen kertaan. Oikeastaan sekä PlayStation 5:n ja varsinkin Xbox Series X:n ongelma julkaisussa onkin paitsi niiden heikon saatavuuden lisäksi jokseenkin köyhä valmistajien sisäinen tarjonta pelien osalta, eikä se tunnu muuttuvan vielä useaan kuukauteen.

Xbox Series X:llä on tosin pari isoa etua kilpailijaansa nähden: Xbox Game Pass ja huomattavasti kattavampi taaksepäin yhteensopivuustuki. Ensiksi mainittu tarjoaa mitätöntä kuukausimaksua vastaan lukemattomia pelejä pelattavaksi jo heti julkaisussa, jos ei ole välttämätön saada juuri uusinta uutta AAA-tuotantoa. Valikoimaan lukeutuu muun muassa näyttävä Doom Eternal, jolle Bethesda on luvannut jo tuovan ilmaisen Series X -päivityksen. Pelattava ei siis uusilla konsoleilla lopu, mutta konsolitehoja maksimaalisesti hyödyntävät vaihtoehdot ovat valitettavan harvassa – eritoten Xbox Series X:llä.

Taaksepäin yhteensopivuus on sen sijaan hieman mielenkiintoisempi tuttavuus kaikille vanhempien pelien ystäville. Xbox Series X tukee heti julkaisussa yli tuhatta alkuperäiselle Xboxille, Xbox 360:lle ja Xbox Onelle julkaistua peliä. Tuki ei tosin jää ainoastaan siihen. Peleihin lisätään automaattisesti värimaailmaa ja kontrastia parantavat HDR, mutta tätäkin suurempi etu on Heutchy-metodilla luotu teknologia, jolla vanhat pelit pystytään nostamaan jopa 4K-resoluutioon ja saamaan pyörimään peräti 120 ruudun kuvataajuuksilla. Tämä kaiken lisäksi toimii!

Testasin muutamia yksittäisiä pelejä omasta pelivalikoimasta ja valitsin eritoten sellaisia tuotoksia, joiden muistin kärsineen huonosta ruudunpäivityksestä. Xbox Onen julkaisussa saapunut Dead Rising 3 oli esimerkiksi mallitapaus huonosti optimoidusta julkaisupelistä, mutta Series X:llä peli paitsi näyttää paremmalta, myös pyörii tasaisesti ilman minkäänlaista havaittavaa ruudunpäivityksen notkahdusta. Keinotekoinen resoluution korotus on johtanut tosin outoihin artefakteihin, jotka vaivaavat etenkin hahmojen ääriviivoja.

Remedy Entertainmentin Controlia edeltänyt Quantum Break ei sen sijaan ainakaan tässä vaiheessa tarjonnut sen parempaa suorituskykyä, vaan tuntui pyörivän alle 30 ruudun kuvataajuudella myös Series X:llä. Vanhemmista peleistä Fable Anniversary puolestaan näytti paremmalta ja pyöri sulavammin. Monet viime sukupolven takkuilevista peleistä yltää vastaavasti tasaisempaan 60 ruudun kuvataajuuteen, mikä tekee näiden pelaamisesta entistä nautinnollisempaa.

Vaan kuten esimerkkitapauksistakin käy ilmi, nämä vaihtelevat aivan varmasti tapauskohtaisesti, eikä kaikkiin taaksepäin yhteensopiviin peleihin ole välttämättä saatu merkittäviä parannuksia. Niitä voi kuitenkin pelata, mikä tekee Xbox Series X:stä oman ekosysteeminsä sisällä merkittävän laitteen, koska sen rinnalla ei tarvitse enää pitää melkein yhtäkään vanhempaa Xbox-konsolia – ok, tuki ei ole täydellinen, mutta se kasvaa koko ajan.

Silti suurinta osaa pelaajista kiinnostaa nimenomaan Xbox Series X:n suorituskyky tulevien pelien suhteen, mutta siihen joudumme odottamaan vielä valitettavasti vastausta. Paperilta katsottuna Microsoftilla on sukupolven voittava konsoli kädessä tehojen osalta, mutta todellisuus voi lopulta olla toinen.

Sisältö

  1. Testi | Xbox Series X - Johdanto
  2. Testi | Xbox Series X - Konsoli
  3. Testi | Xbox Series X - Ohjain
  4. Testi | Xbox Series X - Käyttöliittymä ja SSD
  5. Testi | Xbox Series X - Suorituskyky ja pelaaminen
  6. Testi | Xbox Series X - Yhteenveto

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat