Uusimmat

Testissä CD Projekt Redin pelipalvelu GOG Galaxy 2.0: ”Tämähän vaikuttaa lupaavalta”

13.01.2020 20:30 Joonas Pikkarainen

GOG Galaxy 2.0 on nyt betavaiheessa. Muropaketti otti alustan testattavaksi, ja löysi siitä lähinnä vain positiivista sanottavaa.

Origin, Uplay, Epic, Steam, Bethesda, Rockstar – rakkaalla lapsella on monta nimeä ja vähintään yhtä monta alustaa. PC-pelaajien riesaksi nousseita launchereita on nykyään joka lähtöön, kun käytännössä kaikki julkaisijat keskittävät yhä enenevissä määrin omat tuotokset omiin palveluihin. Muutoksen myötä kuvioihin ovat saapuneet myös konsoleilta tutut palveluiden yksinoikeusjulkaisut, sekä jatkuva uudelleenopettelu käyttöliittymästä toiseen hyppiessä.

Puhumattakaan siitä ettei enää riitä, että ylipäätään muistaa mitä pelejä omassa tuhannen nimikkeen katalogissa on, vaan nyt pitäisi vielä muistaa, mistä palvelusta ne oikein löytyvät.

Vanhojen hyvien pelien uomasta on ongittu kuitenkin mahdollinen pelastaja, josta enteili jo sittemmin iäisyyteen kadonnut muinainen loitsu:

Yksi launcheri löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee.

The Witcher -pelisarjasta parhaiten tunnetun CD Projekti Redin digitaalisen pelikauppa GOG.comin hiljattain avoimeen betaan saapunut GOG Galaxy 2.0 lupaa olla tuo palvelut yhteen tuova ratkaisu. Uuden versionumeron myötä kauppapaikan vanha launcheri on uusittu entistä avoimemmaksi, muokattavammaksi sekä ennen kaikkea kaikki muut alustat lähes tarpeettomaksi jättäväksi kokonaisuudeksi, joka toimii samalla näiden kaikkien yhtenä yhteisöllisenä tilana.

Ja ensimmäisten viikkojen perusteella alku vaikuttaa lupaavalta.

GOG Galaxy 2.0 on vaivaton pistää alulle. Vanha tai uusi tili tuodaan avoimeen betaan, jonka jälkeen palvelulle annetaan lupa päästä muihin alustoihin käsiksi. Pelejä voi lisätä manuaalisestikin, jos kaikki nimikkeet eivät jostain syystä siirry automaation mukana. Esimerkiksi Steamin perhejaossa olevat pelit eivät siirry automaattisesti, mutta muutoin Galaxy löysi omalla kohdallani reilu 550 nimikettä suoraan.

PC-launchereiden lisäksi se tukee myös Xbox Liveä ja PlayStation Networkia, joten saman katon alle saa myös omat konsolipelit ja -ystävät. Näiden pelejä ei voi tietenkään pelata tietokoneella muutoin kuin Xboxin osalta Play Anywhere -nimikkeiden osalta. En näe kuitenkaan mahdottomana esimerkiksi PlayStation Now -integraation lisäämisestä joskus tulevaisuudessa – tai jotain muuta pilviratkaisua tekniikan kehityttyä.

Suurempi kysymys useammalle voikin olla siinä, miksi konsolipelit haluaisi ylipäätään samaan näkymään PC-pelien rinnalle. Jos jätetään ylläoleva spekulaatio mahdollisista tuista väliin, GOG Galaxy 2.0:n tarkoituksena on tosiaan olla myös yksi iso yhteisö. Tällä hetkellä palveluun saapuvat pelikirjaston lisäksi myös useimmissa tapauksissa saavutukset sekä ystävälistat. Galaxyn kautta voikin siis tiirailla, mitä ystäväsi puuhailevat parhaillaan PlayStationin tai Xboxin ääressä ilman, että omia konsoleita tarvitsee käynnistää.

Tällä hetkellä konsolituki koskee ainoastaan PlayStation 4:ää ja Xbox Onea, mutta avoin integraatio ja tuki antavat ainakin teoreettisen mahdollisuuden sille, että palveluun voitaisiin lisätä aikanaan Nintendon ja muita vanhempia konsoleita, mobiilialustoja tai jopa emulaattoreita.

Lähiaikoina mukaan on tarkoitus lisätä tuki alustojen väliselle keskustelulle, jolloin Galaxyn kautta voi keskustella vaivattomasti konsolilla tai muilla launchereilla paraikaa pelaavien kavereiden kanssa. Toivottavasti tätä seuraa piakkoin mahdollisuus liittyä suoraan kavereiden peleihin. Palvelun potentiaali onkin helppo nähdä juuri tätä silmällä pitäen. Jos alustojen välinen pelaaminen on seuraavan sukupolven uusi kuuma trendi, lukuisat peli- ja launcher-alustat yhdistävälle palvelulle on todella kysyntää.

Nämä odottavat kuitenkin mahdollisuuksien tulevaisuudessa, eivätkä ole nykyisyyttä.

Tällä hetkellä GOG Galaxy 2.0:n suurin etu on siinä, että se tuo oman pelikirjaston yhdelle alustalle. Tähän lukeutuvat varsinaisten pelien lisäksi myös saavutukset sekä peleihin käytetyt tunnit, joten oman elämättömyyden voi todistaa uudelleen entistä suuremmin lukemin. Palvelu ei pysty kuitenkaan ihmeisiin, joten esimerkiksi PlayStation 4:n kitsaus metatietojen, kuten pelituntien, osalta ei maagisesti täydenny Galaxyyn siirtyessä. Sama koskee muiden alustojen mahdollisia DRM-suojauksia, jotka eivät maagisesti katoa GOG.comin DRM-vapaudesta huolimatta (omien yksityistietojen luvataan kuitenkin olevan visusti yksityisiä).

Omaa pelikirjastoa voi sen sijaan muokata laajalti omanlaisekseen.

Vakioasetuksilla pelejä voi rajata muun muassa launcherin, genren, käyttöliittymän tai sen mukaan, ovatko ne ylipäätään asennettuja koneelle. Listaus voi puolestaan olla trendikkäästi koon puolesta säädettävinä kuvakkeina tai otsikkotasolla, minkä lisäksi niiden kyljessä voi näyttää tai jaotella esimerkiksi julkaisuvuoden, kriitikoiden keskiarvon, edellisen pelikerran tai kerättyjen saavutusten määrän mukaan. Usealla alustalla omistetut pelit niputetaan puolestaan päällekkäin, ja eri versioita voi selailla pelien yksittäisten tuotesivujen kautta.

Tuotesivut itsessään esittelevät pelistä oman ja kavereiden aktiivisuussyötteen, saavutukset ja näiden ympärille rakennetun kilpailullisen tulostaulukon, peliesittelyn sekä trailereita ja kuvakaappauksia. Mielenkiintoisesti yksittäisten pelien tuotetietoja voi muokata nimestä, kansikuvista ja julkaisupäivästä lähtien, joten väärän tiedon voi korjata nopeasti oikeaksi. Tällä hetkellä merkittävin puute muun muassa tulostaulukon osalta on se, että Galaxy osaa seurata ainoastaan palvelun kautta luotuja ystävyyksiä. Joten vaikka PlayStation- ja Steam-ystävät näkyvät palvelussa, heidän saavutukset, peliajat, jne. eivät näy tilastoissa, elleivät he ole myös rekisteröityneet GOG Galaxy 2.0:n käyttäjiksi ja hyväksyneet erillistä ystäväpyyntöä.

Toisin sanoen, jos et saa houkuteltua kavereita Galaxyn piiriin tai jos he eivät tänä päivänä omista jostain syystä minkäänlaista tietokonetta tai mobiililaitetta, et näe tai pysty vertailemaan myöskään heidän saavutuksiaan. Tämä on mahdollisesti korjattavissa tulevaisuudessa saapuvilla paremmilla ystävälistan integraatioilla, jos ne ovat suinkaan teknisesti mahdollisia.

Jos ennalta määritetyt lajittelumahdollisuudet eivät riitä, palveluun voi luoda omia kirjainmerkkejä esimerkiksi itse tehtyjen tagien ympärille. Surullisenkuuluisan backlogin voi nyt esimerkiksi viimein siivota sellaiseksi, että siellä näkyy oikeasti ainoastaan ne pelit, jotka on aikeissa pelata läpi vielä seuraavan vuosisadan aikana (*tirsk* -toim. huom.). Kirjainmerkit antavat käytännössä rajattoman mahdollisuuden lajitella kokoelmansa vaikkapa lapsille sopivien pelien, sohvamoninpelejä tukevien, kilpailullisten ja henkilökohtaisten suosikkien nipuiksi.

Pelit itsessään käynnistetään suoraan GOG Galaxy 2.0:n kautta, mikä johtaa alkuperäisen alustan käynnistämiseen taustalla ja pelin avaamiseen. Tämä toimii toisilla palveluilla huomattavasti huomaamattomin kuin toisilla. Auki oleva Galaxy ei tietenkään myöskään päivitä automaattisesti muita launchereita tai näissä olevia pelejä, joten pikaista pelisessiota voi edeltää useiden minuuttien latausrumba. Asetuksista voi kuitenkin määrittää, että taustalla pyörivä alkuperäinen softa sulkeutuu pelistä poistuttua, mikä luo ihan hyvän illuusion yhdestä kaikkivoipaisesta alustasta – mutta vain illuusion.

GOG Galaxy 2.0 on lisäksi luonnollisesti integroitu osaksi GOG.comin kauppapaikkaa, joten pelivalikoimaa voi kasvattaa suoraan launcherin sisäisestä kauppapaikasta. Steamin, Uplayn ja muiden vastaavien kauppapaikkoihin ei ole sen sijaan Galaxyn kautta asiaa. GOG:n omat pelit tarjoavat myös asteen täyteläisemmän pakkauksen lisämateriaalien, pilvitallennusten, automaattisten päivitysten sekä mahdollisuutena palata takaisin vanhempien päivitysversioiden piiriin.

Ensiaskelistaan huolimatta GOG Galaxy 2.0:n vetovoima on helppo nähdä.

Kymmenien erillisten launchereiden sijaan Galaxy hoitaa yksinään jo lähes kaiken tarvittavan, vaikka ominaisuuksien osalta kyseessä on tässä vaiheessa betaa vain käytännössä pelkkä katalogi. Jos/kun tulevaisuudessa siihen saadaan lisää uusia ominaisuuksia, alustarajat rikkovia toimintoja sekä kattavampi yhteisöllisyys, voin jo nyt kuulla monen PC-pelaajan kollektiivisen huokaisun helpotuksesta.

Huipulle on kuitenkin vielä pitkä ja työläs matka, mutta onneksi Galaxy 2.0 onnistuu jo lähtökuopissaan helpottamaan PC-pelaajan arkea merkittävästi.