Uusimmat

Testissä kaksi erikoisempaa USB-muistitikkua

10.07.2011 15:00 Miikka Lehtonen

Verbatim tunnetaan kaikennäköisistä tallennusvälineistään ja myös satunnaisista muista tietokonetarvikkeista. Tallennusvälineisiin luonnollisesti luetaan nykyaikana myös USB-tikut, jotka ovat näkyvä osa firman tuotevalikoimaa. Vaikka USB-tikut ovatkin sinänsä peruskauraa, eivät Verbatimin laitteet ole ihan niitä kaikkein tavanomaisimpia kaupasta löytyviä bulkkituotteita. Eiväthän ne ole kooltaan maatamullistavan suuria, vaan pikemminkin päinvastaisia. Ja hyvällä tavalla.

Verbatimin uusista USB-tikuista kokeilemamme parivaljakosta toinen on näet todella pikkuruinen, siis fyysiseltä kooltaan. Toisen taas väitetään kestävän jos jonkinlaista kuritusta. Sehän nähdään!

Verbatim muisti meitä kahdella USB-tikulla: neljän gigan Micro USB -tikulla ja kahdeksangigaisella Executive-tikulla. Näistä ensimmäisen suuri myyntiargumentti on tietenkin sen koko. Pikkuruinen tikku on niin pieni, että sen voi kätkeä vaikka mihin. Testattu juttu, ja vielä ihan vahingossa! Se ei ehtinyt olemaan käytössä päivääkään, ennen kuin se oli hävinnyt jo pöytäni romujen sekaan. Sitä saikin sitten etsiä jonkin aikaa.

Mukavan pikkuinen tikku on kuin tarkoitettu matkakäyttöön ja siihen sen myös valjastin, kun siis olin penkonut sen ensin esiin pelilaatikoiden seasta. Pieni metallinen klipsu sujahti kuin heittämällä avainnipun lenkkiin ja siinä se sitten killui reilun viikon ajan mukana. Ennakkoon huolestutti suuresti se, että tikun pienestä koosta johtuen USB-liittimen kupariosat ovat aivan paljaallaan, mutta eipä tuo tuntunut matkassa miksikään menevän.

Micro USB:n testijakso osui vielä ajallisesti keskelle pyöräilykauden korkkausta, joten hikisten housujen taskussa tuli samalla testattua sekin, että tikku ei pienestä kosteudesta paukahda. Sopii siis mainiosti kulkemaan mukana mailla ja mannuilla.

Ja eikun pesukoneeseen

Toisen tikun testaaminen aiheutti enemmän päänvaivaa. Päätoimittaja Kauppinen kehui tikkua luovuttaessaan, että Verbatimin mukaan sen yli pystyy ajamaan vaikka autolla. Itse en autoa omista ja asun sen verran arveluttavalla seudulla, että jos lähtisin kykkimään testimielessä tikkuni kanssa keskelle Varissuon autoteitä, tulisi testattua baitsi Verbatim Executiven, myös minun yliajo-kestävyyteni.

Niinpä piti keksiä vaihtoehtoisia testejä, joista ensimmäisessä tikku heitettiin alas neljännen kerroksen parvekkeelta. Se selvisi matkastaan ilman ongelmia, mutta tätä riemua lannisti hieman se toteamus, että parvekkeen alapuolella on nurmikkoa. Testimielessä mukaan heitettiin myös toinen tikku, joka selvisi niin ikään ongelmitta, joten Executiven ylivertaiset kestävyys-ominaisuudet olivat vielä vain hypepuhetta.

Heitto asfaltille olisi ollut mahdollinen, mutta koska lähin asfaltti-alue sijaitsee noin 50 metrin päässä parvekkeelta, emme luultavasti olisi ehtineet hakemaan tikkua takaisin, ennen kuin joku tunnetusti vapaamielisesti esineiden omistajuuteen suhtautuvan lähiön asukkaista olisi lunastanut sen omaan käyttöönsä. Ja koska hän tuskin olisi suostunut testaamaan tikkua Domea varten, päätimme jättää toisen heittotestin väliin.

Niinpä jäljelle jäi vain yksi järkevä vaihtoehto: pesukone. Sijoitimme tikun sukkaan ja sukan pesukoneeseen, joka pistettiin ajamaan läpi erityisen tehokas linkous-ohjelma. Reilun puolen tunnin kuluttua testi oli ohi ja tulos ilahduttava: tikku oli ihan kunnossa! Sukka vaimensi metallisen kuivausrummun kolahduksia vieläpä sen verran, että paljaalla silmällä on edes vaikea erottaa mitään suurempia nirhauksia tai lommoja. Kaikki tikulle tallennetut, sanokaamme vaikka ”Linux-ISOt”, olivat myös testin jälkeen lukukelpoisia.

Paikkansa arvoisia

Verbatim yllätti iloisesti. Kumpikin USB-tikku toimii, kuten USB-tikun voisi olettaa: niihin voi kirjoittaa tiedostoja, jotka sitten kulkevat mukana mahdollista tikulta lukemista varten. Tämä toki onnistuu aivan millä tahansa USB-tikulla – poislukien ne entisissä kommunistimaissa valmistetut, joista tiedostojen lukeminen onnistuu tuurilla ehkä noin puolet ajasta.

Mukavasti molemmat tikut kuitenkin täyttivät vielä ne omat, erikoistuneemmat lokeronsa. Micro USB on niin mukavan pieni ja kestävä, että se kulkee ilahduttavasti mukana. Executive taas lunasti puheet kestävyydestään ja selvisi ainakin pesukoneen voimakkaasta kuivauslingosta. Väittäisin, että tämä riittää useimmille, sillä jos joudut esimerkiksi testaamaan, miten tikku kestää housujen taskussa pudotuksen kalliolta tai auton alle jäämisen, sinulla on todennäköisesti tärkeämpääkin mietittävää, kuin tiedostojesi kohtalo.

Jos kaipaat USB-tikkua, molemmat testissä ovat oikein hyviä ratkaisuja, varsinkin jos haluat kuljettaa dataasi avaimenperässä tai pistää sen pesukoneeseen.

Tekniset tiedot

Verbatim Micro USB
– Paino: 1,2 g
– Mitat: 30 (P) x 2 (K) x 12 (L) mm
– Kapasiteetti: 4 – 16 gigatavua
– Lukunopeus vähintään: 10 Mt/s
– Kirjoitusnopeus vähintään:  4 Mt/s

Verbatim Executive
– Paino: 32 grammaa
– Mitat:  70,5mm x 23mm x 11mm (PxLxK)
– Kapasiteetti: 4 – 64 gigatavua
– Lukunopeus vähintään:  25 Mt/s
– Kirjoitusnopeus vähintään:  25 Mt/s
– Liitäntä: USB 2.0 (myös USB 1.1 -yhteensopiva)

Lue myös

Red Faction: Armageddon (PC, PS3, Xbox 360)

F.E.A.R 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Frozen Synapse (PC, Mac)

Theatre of War 3 Korea (PC)

Hunted: The Demon’s Forge (PC, PS3, Xbox 360)

Avadon: The Black Fortress (PC, Mac, iPad)