Uusimmat

Testissä Logitechin ja HyperX:n uudet pelikuulokkeet: Logitech G433 ja HyperX Cloud Alpha

01.11.2017 20:23 Teemu Purhonen

Muropaketin toimitukseen saapui testattavaksi pari uusia pelikuulokkeita: Logitech G433 ja HyperX Cloud Alpha. Testasimme, kumpi luureista palvelee pelaajia paremmin hinta-laatusuhteen huomioiden.

Logitech ja HyperX ovat tuoneet markkinoille uudet keskitason suljetut pelikuulokkeet, joiden peliominaisuuksia Muropaketti testasi sekä perinteisillä tapposimulaattoreilla että myös sellaisilla peleillä, joiden äänelliset ominaisuudet keskittyvät muuhunkin kuin aseiden ja räjähdysten ääniin. Lähtökohtaisesti Logitechin G433 sekä HyperX:n Cloud Alpha ovat kuulokkeina hyvin erilaiset, sillä G33 keskittyy 7.1-tilaäänen tarjoamiseen, kun taas Cloud Alpha lupaa esitellä erinomaista stereoääntä aivan uudenlaisella äänentoistolla.

Tämän testin ytimessä on, kuinka suuri painoarvo 7.1-tilaäänellä pelaamisessa on, ja miltä stereoääninen kuuloke kuulostaa sen rinnalla. HyperX:n kuulokkeet eivät ole tosin aivan tavalliset stereoääniset kuulokkeet, sillä niissä on panostettu kaksikammioiseen akustiikkaan, jonka pitäisi pitää eri taajuudet poissa toistensa tieltä.

Vertailun ja ominaisuuksien esittelyn lisäksi pyrimme selvittämään myös vielä sen, voisiko pelikuulokkeista olla muuhunkin käyttöön.

Tilaääni, stereoääni ja kaksikammioinen akustiikka

Tilaääni eli ”surround-teatteriääni” tarkoittaa monikanavaista äänentoistoa. Logitechin G433 -stereokuulokkeet mallintavat 7.1-tilaääntä, eli käytännössä matalien äänien toistamisen kanavan lisäksi pelaajan ympärillä on kuusi eri kanavaa, edessä yksi. Tällöin on mahdollista havaita esimerkiksi FPS-peleissä, miltä suunnalta mikäkin ääni oikein kuuluu. Onnistuessaan 7.1-tilaääni vie pelaamisen aivan käsittämättömän hienoille tasoille.

Stereoäänisellä kuulokkeella tarkoitetaan äänentoistoa, jossa käytetään kahta kaiutinta (vasenta ja oikeaa) sekä vähintään kahta äänikanavaa. Sitä käytetään äänentoiston tilavaikutelman lisäämiseen sijoittamalla eri äänet stereokuvan eri kohtiin.

Kaksikammioisella akustiikalla puolestaan tarkoitetaan sellaista kaiutinta, jossa on eri osiot erilaisen äänen toistamiseen. Toinen kammio toistaa matalia ääniä, kun toisesta puolestaan kuuluu pelkästään ylä- ja keskiääniä. Tämän tarkoituksena on estää eri äänenkorkeuksien sekoittumista toisiinsa, mikä aiheuttaa äänen puuroutumista ja muutenkin pahaa mieltä.

Pakettien avaaminen ja ensikosketus

Koska Logitech G433:ssa ja HyperX Cloud Alphassa ei ole kyse aivan halvimmista kuulokemalleista, on myös niiden paketointiin panostettu tavallista enemmän. Tosin Logitechillä paketointiin on panostettu sen verran voimakkaasti, ettei paketin avaaminen ilman pientä, mutta aina niin tarpeellista, väkivaltaa tahdo sujua. Sen sijaan HyperX:n laatikko aukeaa yhden tarran poistamalla.

Logitechin paketista paljastuva G433-mallin kuuloke iskee silmään kutsuvalla muotoilulla, joka on selvästikin kehitetty muutakin kuin pelikäyttöä silmällä pitäen. Nämä luurit korvilla kelpaa tallustella turuilla ja toreilla luureilla lesoillen. Pienen käpälöinnin jälkeen muoviset ja kääntyvät kuulokkeet aiheuttavat kuitenkin pientä huolta, sillä niiden heppoisuus saattaa aiheuttaa ajan kanssa ongelmia.

Logitech G433:n paketista löytyy varsimikrofoni, pc-johdonjakaja, USB-digitaali-analogimuunnin (DAC), 2-metrinen konsoli/pc-johto mykistyksellä ja äänenvoimakkuuden säätimellä, 1,5-metrinen mobiilijohto mikrofonilla sekä vaihdettavat mikrokuitupäällysteiset kuuloketyynyt. Paketin pohjalla lojuu kankainen kantopussi sekä kattavat käyttöohjeet.

HyperX Cloud Alpha -kuulokkeet pistävät silmiin heti laatikkoa avatessa. Tutut punamustat värit ja kuulokkeissa oleva terävä fontti herättävät mielikuvan sellaisesta pelaajasta, jolla a) ei ole tyylitajua tai joka b) omistaa sen verran vankan tyylitajun, että häntä ei kiinnosta pätkän vertaa mitä kateelliset ajattelevat.

Yhtä kaikki, Cloud Alpha -kuulokkeet vaikuttavat ulkoisesti sellaisen pelaajan valinnalta, joka ottaa pelaamisen hyvin vakavasti ja haluaa ilmoittaa sen muille. Toisin kuin G433, Cloud Alphan alumiininen rakenne tuntuu vankalta ja luotettavalta.

Cloud Alphan paketista löytyy varsimikrofonin lisäksi pc-johdonjakaja, 1,5-metrinen konsoli/pc-johto mykistyksellä ja äänenvoimakkuuden säätimellä sekä kankainen kantopussi ja pieni käyttöopas.

Kuulokkeiden istuvuus

Logitech G433:n muoviset kuulokkeet näyttävät todella hyvälle, eikä muotoilussa ole mitään esteettistä vikaa. Musta toimii aina, mutta muitakin värivaihtoja on tarjolla. Kuulokkeet tuntuvat päässä muutoin hyvältä, mutta pidemmän päälle kankaiset kuuloketyynyt alkavat tuntua kovilta korvien ympärystä vasten. Onneksi kuulokkeiden mukana tulee pari mikrokuituista, huomattavasti miellyttävämpää kuuloketyynyä.

Logitechin kuulokkeet saisivat olla pykälän verran tiukemmin päässä. Ne sulkevat ääntä pois maltillisesti, mutta eivät ole aivan sataprosenttisesti suljetut, sillä niissä on takana portti 3,5 mm liittimelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, etteivät kuulokkeet eristä ääntä täydellisesti liittimen vuoksi.

HyperX:n muotoilussa ei ole haettu sitä hillittyä minimalismia mitä Logitechin kuulokkeissa nähdään, mutta kunnon pelimieshän ei tällaisista asioista välitä. Cloud Alpha -luurit istuvat päähän kuin puukko CS-vihollisen selkään. Väritykseltään ne ovat tuttua HyperX:n punamustaa linjaa, ja alumiininen rakenne tuntuu luotettavan vahvalta. Cloud Alpha tuntuu päässä todella pehmeältä ja miellyttävältä pidemmänkin pelisession ajan, eivätkä pumpulisen pehmeät kuuloketyynyt paina päätä. Ne sulkevat hyvin luurien ulkopuolelta tulevat äänen pois, jolloin pelaamiseen voi keskittyä entistäkin paremmin.

7.1 -tilaääni vastaan kaksikammioinen akustiikka

Logitechin mallissa ollaan keskitytty DTS Headphone:X – 7.1 -tilaääneen, kun HyperX:n valttina on 50 mm:n kaksikammioinen akustiikka. Jälkimmäisen ratkaisu erottelee todella hyvin onnistuneesti matalat äänet korkeista ja keskiäänistä, sillä toinen kammio toistaa pelkästään matalia ääniä, kun toinen keskittyy pelkästään korkeisiin ja keskiääniin. Ääni toistuu hyvin kirkkaasti, taajuudet eivät kompastele toisiinsa eikä äänen särkymisestä ole puhettakaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tapposimulaattoreissa räjähdykset paukkuvat kuten pitääkin, kun samalla vastustajien kuolonkirkunat sun muut huudot kuuluvat toisiaan peittämättä. Äänimaisema on erittäin kirkas ja nautinnollinen.

Sama pätee myös musiikin kuunteluun Cloud Alpha -kuulokkeilla. Esimerkiksi viimeisen päälle hiotut miksaukset (myöhempi Nine Inch Nails, Tool, Melvins sekä Cardiacs) kuulostavat todella hyvältä näillä luureilla. Myös matalampiin taajuuksiin keskittyvä musiikki (Run The Jewels, Madlib) kuulostaa siltä kuin pitääkin, eli eri äänitaajuudet sykkivät erittäin hallitusti ja ongelmitta.

Logitech ei yllä samaan, vaan aistittavissa on pientä taajuuksien puuroutumista. Alaäänet kyllä jytkyttävät kuin Kivikylän nakit mukissa, mutta paikoin ne tuntuvat valuvan muille taajuuksille, jolloin lopputulos ei ole aivan niin kirkas kuin se voisi olla. Tämä häiritsee erityisesti sellaisessa musiikissa, jossa matalia ääniä ei ole tarkoitettu korostettavan niin paljon kuin G433 antaa ymmärtää.

Ratkaisu tähän on Logitechin Gaming Software -ohjelma. Sen avulla pc-pelaajat pääsevät säätämään ääntä hyvin kattavasti oman maun mukaan sen erinomaisella taajuuskorjaimella. Jokaista kanavaa voi säätää erikseen mielensä mukaan. Jos taajuuskorjainta ei jaksa itse säätää, on tarjolla valmiita äänimuotoja esimerkiksi FPS-peleihin.

Ohjelman kontrollit ovat intuitiiviset, eli sitä on helppo käyttää. Siihen on mahdollista tallettaa ääniprofiilit kutakin pelaamansa peliä varten, joten joka kerta peliä käynnistäessä ei joudu käymään samaa säätörumbaa lävitse. Tämän avulla G433 nousee aivan uusiin soonisiin sfääreihin.

Etenkin Elite: Dangerous -avaruuspelin parissa Logitechin luurien 7.1-äänentoisto oli niin mainio ja toimiva, että se sai hymyn kasvoille. Tätä ei voi kyllin alleviivata: juuri näin ihanalta pelien äänentoiston tulee kuulostaa. Logitechin pelisoftaa säätäessä lisäiloa aiheutti se, että jokainen kanava oli automaattisesti säädetty valmiiksi yhteentoista.

Spinal Tapia, sitä pitää olla.

Mikki päällä, Minni alla 

Molempien kuulokkeiden mikrofonit ovat ensiluokkaisia, ja ääni välittyy niistä erinomaisen kirkkaasti. Cloud Alphan mikrofoni tuntui käytössä toimivammalta sen häiriöäänen suodattamisominaisuuden ansiosta, jolloin mikrofonista välittyi pelkästään matsin häviämiseen liittyvä kiroilu ilman taustalta kuuluvia muita, häiritseviä ääniä.

Tästä päästäänkin mikrofoniteknologian kehittymisen ainoaan huonoon puoleen.

Siinä vaiheessa, kun tämän tason pelikuulokkeet ovat verkkopelaajien perusvälineistöä, tulee jokainen pelaaja kuulemaan harvinaisen selvästi ja kirkkaasti, kun se 13-vuotias siellä langan toisessa päässä homottelee ja solvaa pelisessioiden jälkeen sydämensä kyllyydestä.

Kummissakin kuulokkeissa mikrofonit ovat irrotettavat, joka on ratkaisuna kaikin puolin hyvä. Ne saa luureihin kiinni ja pois käden käänteessä. Irrotettavuuden ansiosta kuulokkeita voi käyttää ilman häpeää muissakin olosuhteissa kuin pelaamisessa.

Käytännössä kuulokkeiden mikrofoneissa ei ole mainittavaa eroa.

 

Yhteenveto

Logitechin G433-kuulokkeet saa kuulostamaan jumalaiselta, jos niiden äänentoiston säätämiseen jaksaa panostaa. Ja miksei jaksaisi, onhan 7.1-tilaääni kenties se paras mahdollinen tapa saada maksimoitua pelinautinto äänten osalta. Harmillisesti Logitechin kuulokkeiden tilaääntä ei saa toteutettua kuin pc-pelaajat, joten konsolikansa joutuu niiden osalta tyytymään stereoääneen.

Näiden kahden kuulokkeiden osalta Cloud Alpha on stereoäänen toistamisen suhteen huomattavasti kirkkaampi, sillä mainitut kaksikammioiset kuulokkeet onnistuvat hyvin erottelemaan eri taajudet toisistaan, myös musiikkia kuunnellessa. Ne istuvat myös paremmin päässä etenkin pidempien pelisessioiden ajan, toisin kuin hieman epämukavat Logitechit.

Istuvuus on samalla tasolla äänentoiston kanssa kuulokkeita hankkiessa, joten Logitech jää tässä selvästi kakkoseksi.

Logitechit ovat toki tyylikkäämmät, mutta pelatessa (tahi muutenkaan) sillä ei ole juuri mitään merkitystä mihinkään.

Kysymys kuuluukin, haluaako kuluttaja nähdä vaivaa optimointiin, vai tuntuuko helpommalta vaihtoehdolta laittaa luurit päähän ja lähteä näyttämään moninpeliareenoille kuka on kuka? Jos on taipuvainen hifistelyyn ja äänen optimointiin, on noin 50 euroa Cloud Alphaa kalliimmat Logitechit selvä valinta – mutta ainostaan pc-pelaajille.

Sen sijaan jos säätäminen ei maistu, ovat noin sadan euron Cloud Alphat rautaiset peruskuulokkeet, joiden käyttö ei rajoitu niin paljon pelaamiseen kuin Logitechin luurit.

Jos itse seisoisin nyt kaupassa ja karvaisissa käsissä olisivat kummatkin kuulokkeet, olisi valinta hyvin haastava, muttei mahdoton. Vaikka Logitechin G433 -luurit onnistuvat mallintamaan 7.1-tilaääntä hienosti ja näyttävät tyylikkäiltä, ovat Cloud Alphat sen verran erinomaiset ja kirkasääniset yleiskuulokkeet, että rahani menisivät HyperX:lle.

Logitech G433

Valmistaja Logitech
Hinta: noin 150 €

Tekniset tiedot:

DTS Headphone:X – 7.1 -tilaääni
PRO-G -elementti
Verkkokankaiset korvatyynyt
Irrotettava varsimikrofoni ja vaihdettavat kaapelit

Kuulokeosat:

Ohjain: 40 mm
Taajuusvaste: 20 Hz – 20 KHz
Impedanssi: 32 ohmia
Herkkyys: 107 dB / 1 KHz SPL 30 mW / 1 cm
Johdon pituus: 2 m

Mikrofoni:

Mikrofonin äänikuva: herttakuvio (yksisuuntainen)
Tyyppi: takaelektreettikondensaattori
Koko: 4 mm
Taajuusvaste: 100 Hz – 10 KHz

Lisätietoja

HyperX Cloud Alpha

Valmistaja: HyperX
Hinta: Noin 100 €

Tekniset tiedot:

50 mm kaiutinelementit
Kaksikammioinen teknologia
Neodyymimagneetit
Irrotettava varsimikrofoni ja vaihdettavat kaapelit

Kuulokeosat:

13 Hz – 27 kHz kuulokkeiden taajuusvaste
65 Ohm kuulokkeiden impedanssi
98 dB äänenvoimakkuus
130 cm kaapeli

Mikrofoni:

taustahälyn suodatus
50 Hz – 18 kHz mikrofonin taajuusvaste
39 dB mikrofonin herkkyys

Lisätietoja

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat