Testissä Microsoft Lifecam HD-6000

24.09.2010 13:30 | Eric Hartin

Nettikameramarkkinoilla on suhteellisen vähän valinnanvaraa, mikäli haluaa hyvillä ominaisuuksilla varustellun kameran, mutta ei kuitenkaan halua maksaa kunnon videokamerasta likimain kolminumeroista summaa. Siksi uusi Lifecam onkin mielenkiintoinen vaihtoehto. 

Microsoftin HD-5000- ja -6000 malliset nettikamerat ovat periaatteessa sama kamera pienillä muutoksilla. Siinä missä HD-5000 on tarkoitettu kotikäyttöön, 6000-mallin kamera on tarkoitettu suunniteltu eritoten läppäreille. Tosiasiassa ainoat erot ovat lähinnä kompaktimmassa muotoilussa ja HD-6000:n mukana tulevassa kantopussissa. 

Hintaansa nähden uusi Lifecam on yllättävän toimiva. Väritasapaino on automaattiasetuksillakin siedettävä ja säädettäviä asetuksia riittää, jos haluaa värit juuri oikeiksi. Valitettavasti samaa ei voi sanoa automaattikohdennuksesta. Kohdennuksen toimivuudessa on ongelmia, lisäksi kamera tekee sitä luokattoman pitkään. Automaattikohdennus yrittää korjata kuvaa sinnikkäästi vähäisenkin liikkeen aikana, jolloin luvassa on sumeata soppaa. Kuvan tuntuu saavan teräväksi vain, kun kuvattavat ovat täysin liikkumattomia. 

Onneksi edes kameran mukana tuleva ohjelmisto on helppokäyttöinen, eivätkä tärkeät asetukset ole piilossa.  

Pökkelö nauhoituslaite 

Sikäli mikäli kohdennuksen saa toimimaan, kuvanlaatu on hintaluokkaan nähden erittäin hyvä. Tosin tästä joutuu myös vähän maksamaan, sillä web-kamera on pökkelö nauhoituslaite ja korkeammilla videotarkkuuksilla koneelta vaaditaan runsaasti tehoa. Jos koneesta löytyy puhtia prosessoripuolelta, on kameran nauhoittama ja lennossa pakkaama materiaali sulavaa. Omalla tuplaydinraudallani täyden teräväpiirtoresoluutioisen kuvan nauhoittaminen imaisi prosessorin tehoista noin 60 prosenttia..  

Lifecam HD-6000:n mikrofoni on web-kameraksi paremmasta päästä, mutta kyseessä on silti nettikameran mukana tuleva minimikrofoni. Bassoa ei melkeinpä ole laisinkaan, vaikka mikki välttääkin perusjutusteluun. Ihan tavallisella kuulokemikkisetillä jutustelu on kuitenkin huomattavasti selkeämpää. 

Lopputuloksena Lifecam HD-6000 on ristiriitainen. Toisaalta se on hintaluokkaansa nähden erittäin toimiva paketti, mutta siinä on paljon parannettavaa. Silti, noin viiteenkymppiin saatava teräväpiirtoa tuuppaava kamera web-kamera helppokäyttöisellä ohjelmistolla on varteenotettava paketti. 

 

Laite: Microsoft Lifecam HD-6000
Julkaisija: Microsoft
Kotisivu: http://www.microsoft.com/hardware/digitalcommunication/productdetails.aspx?pid=018

Eric Hartin

 

Lue myös

Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)

Professor Layton and the Lost Future -ennakko (DS)

Kymmenen vuotta Sosiaalista rajoittuneisuutta

Dead Rising 2 -haastattelussamme legendaarinen Keiji Inafnue

Muropaketin uusimmat