UUSIMMAT

Concrete Genie

09.04.2019 20:00 | Joonas Pikkarainen

Ratkiriemukkaan ja viihteellisen jälkeen oli aika pistää hieman chillimpi vaihe päälle. Vuorossa oli PixelOpusin jo pari vuotta sitten julkistama toimintaseikkailu Concrete Genie, jossa kiusattu Ash-poika ryhtyy maalaamaan hylätyn kotikaupunkinsa synkkiä katuja värikkäämmäksi taianomaisella sutimella. VR-kokemus ei kuitenkaan toisinna yksinpeliä virtuaalitodellisuuteen, vaan toimii täysin erillisenä pelitilana.

Emopelistä lainataan tosin maaginen sudin, jota päästään hyödyntämään virtuaaliympäristössä – noh, sutimen lailla. Vapaamuotoisessa maalailussa maalataan vapaasti, mutta testattavana olleessa Experience-tilassa sama hoituu suloisen hengen johdattelemana. Idea on yksinkertaisuudessaan roiskia aluksi seinille haluamaa graffitia pelin omaa kuvakirjastoa hyödyntäen, kunnes seinät katoavat ja pelaaja astuu täysin kolmiulotteiselle kankaalle.

Kyseessä on hyvin meditatiivinen kokemus, jossa ei ole tarkoitus kiirehtiä mihinkään, vaan antaa mielen ja sutimen lennellä vapaasti paikasta toiseen. Maalailu tapahtuu yksinkertaisesti valitsemalla lehtiöstä sopiva elementti, kuten ruoho, tuli, tähdet tai puu, jonka jälkeen niitä voi maalata ympäristöön. Täysin vapaan piirtelyn sijaan pelaaja loihtii siis virtuaaliympäristöön ennalta toteutettuja asioita, joiden muotoon tai sijaintiin voi jossain määrin vaikuttaa.

En ole rehellisesti sanottuna tällaisten kokemusten suurin ystävä, mutta huomasin silti hieman innostuvani luomaan omasta pikkukodostani pientä viihtyisää puutarhaa, jossa iloisesti ääntelehtivä henki talsi äimistyneenä ympäriinsä. En silti jaksa uskoa, että kosken pelin VR-kokemuksiin enää parinkymmenen minuutin testisession jälkeen.

Tekijöiden mukaan VR-osuuden ei ole tarkoituskaan olla täysiverinen kokemus, vaan nimenomaan vaihtoehto, johon paeta aina silloin tällöin todellisuutta ja päästämään oma luovuus vapaaksi. Pääkattaus on edelleen Concrete Genien varsinainen ja perinteiseltä ruudulta pelattu kampanja, joten pelkkää VR-kokemusta kaipaavien kannattanee kääntää visiirinsä ennemmin Dreamsin tykö. Ihan jo pelkästään sen takia, ettei Concrete Genie anna täyttä vapautta omalle luovuudelle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Trover Saves the Universe
  3. Blood & Truth
  4. Concrete Genie
  5. Ghost Giant
  6. Everybody’s Golf
  7. No Man’s Sky Beyond
  8. Five Nights at Freddy’s: Help Wanted
  9. Yhteenveto