UUSIMMAT

Five Nights at Freddy’s: Help Wanted

09.04.2019 20:00 | Joonas Pikkarainen

Valitettavasti neljä tuntia ja kahdeksan testattavaa peliä on aikataulullisesti vähän liian tiivis setti, ettei kaikkea ennättänyt yksinkertaisesti kokemaan. Marvel’s Iron Man VR onnistui vakuuttamaan jo erillisessä artikkelissa, mutta valitettavasti – vai onneksi? – vaihtokalsareilta vältyttiin Five Nights at Freddy’s: Help Wantedin osalta. Muita pelejä testatessani taustalta kuului vähän väliä muita korkeampia kiljahduksia, joten ainakaan säikäytykset eivät ole vähentyneet virtuaalitodellisuuteen siirryttäessä.

Ennätin onneksi juttelemaan peliä esittelemässä olleen Steel Wool Studiosin Rodney Brettin kanssa samalla, kun katselin yhden poloisen pelaavan yhtä kolmesta tarjolla olleista minipeleistä. Kokoversio sisältää yli 40 erilaista peliä, joihin lukeutuu myös alkuperäiset Five Nights at Freddy’s -osat sekä iso liuta täysin uusia kauhukokemuksia. Näiden mekaniikka pyörii kuitenkin Brettin mukaan pelisarjalle tutun yksinkertaisissa askareissa, joiden toteuttamista vain hankaloittaa jatkuva pelko päällekäyvistä robottinalleista ja näiden hätyyttäminen.

Pelisarjan faneja kiinnostanee myös tieto, että Steel Wool Studios ei ole suinkaan lähtenyt FNAF-polulle itsenäisesti, vaan tuotosta on konsultoinut aktiivisesti kulttisarjan luonut Scott Cawthon. Kaikki Help Wantediin päätyneet pelit ovat saaneet hyväksynnän Cawthonilta, minkä lisäksi myös yhteisöä on kuunneltu. Brettin mukaan todella monia viritelmiä jouduttiin leikkaamaan pelistä pois – mukaan lukien Brettin omia lempilapsia – kun ne eivät miellyttäneet joko Cawthonia tai faneja.

Halpojen säikkyjen ja kestosuosion lisäksi FNAF on tullut tunnetuksi myös sen hyvin kryptisestä taustatarinasta, jonka murusia Cawthon on ripotellut pitkin pelisarjaa. Brett kertoi tulevan VR-version jatkavan samalla linjalla ja tarjoavan jopa hyvin avartavaa taustoitusta jo aiemmin tiedossa olleille tapahtumille, mutta sen enempää mies ei suostunut kertomaan. Ehkäpä myös ihan syystäkin, sillä monille juuri FNAF-mysteerien purkaminen on se pelisarjan suurin nautinto, eikä niinkään pelit itse.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Trover Saves the Universe
  3. Blood & Truth
  4. Concrete Genie
  5. Ghost Giant
  6. Everybody’s Golf
  7. No Man’s Sky Beyond
  8. Five Nights at Freddy’s: Help Wanted
  9. Yhteenveto