UUSIMMAT

The Secret World: respecin tarpeessa!

25.07.2012 19:00 | Miikka Lehtonen

The Secret World –matkapäiväkirjamme jatkuu. IRL-kiireiden vuoksi pelaaminen on jäänyt viime päivinä vähemmälle, joten edessä oli tietyllä tavalla paluu pelin pariin tyhjältä pöydältä ja virkistynein mielin. Jatkamme tutuissa tunnelmissa: maailma ja tarina kiinnostavat, mutta ongelmia löytyy.

Edelliskerralla kirosin The Secret Worldin kykysysteemiä ja craftausta pitkään ja hartaasti. Olen hyväksynyt sen, että se craftaus ei tästä mihinkään muutu ja opettelin käyttämään systeemiä. Eikä se niin kamala ole. Turhan työläs ja inventorytilaa vievä kuitenkin. Mutta pakko on silti ollut sissittää, sillä viimeisimmät pelihetkeni olen viettänyt etsien speciä, jolla olisi kiva pelata ja tämähän tarkoittaa, että olen tarvinnut varusteita jos jonkinlaisilla ominaisuuksilla. Ja craftaus on The Secret Worldissa se paras tapa hankkia niitä.

Alkujaanhan tarkoitukseni oli pelata assault rifle + blood magic –komboa, tarkoituksenani olla parantaja. Ja kyllähän se spec siihen tarkoitukseen soveltuukin, mutta grindaillessa se oli aivan liian hidas. Matsit kestivät pienen ikuisuuden ja pelaaminen oli tylsää, vaikka olinkin käytännössä kuolematon. Lisäksi se blood magic –osio tuntui harvinaisen turhalta: heikkoja shieldejä ja heikkoja DoTeja. Ei kiitos.

Seuraavaksi kokeilin assault rifle + fist –komboa. Fist soveltuu myös healaukseen mutta on DPS-henkisempi kuin blood. Mutta siinä oli se ongelma, että assault rifle on tarkoitettu etäältä räiskimiseen, fist taas melee-hutkimiseen. Niinpä en saanut rakennettua kunnon synergioita sellaiseksi kykyvalikoimaksi, että pelaaminen oli kivaa. The Secret Worldissahan voi olla yhtä aikaa käytössä seitsemän aktiivikykyä ja seitsemän passiivia.

Tämäkään ei vielä aivan ollut se, mitä haettiin. Niinpä päätin kokeilla deckejä. Deckit ovat tavallaan ne pelin valmiit classit. Ideana on, että kukin deck sisältää kahdesta aselajista 14 kykyä, jotka kaikki ostamalla saa paitsi taatusti toimivan specin, myös bonusvarusteita. Koska olin jo sijoittanut hirveästi pisteitä assault rifle –kykyihin, valitsin sellaisen deckin, jossa yhdistettiin assault rifle toiseen aselajiin, tässä tapauksessa chaos magiciin.

Innostuinkin chaos magicista siinä määrin, että nyt kykypalkkini ovat käytännössä täynnä sitä ja assault riflestä on käytössä vain pari passiivista buffia ja healia. Tavoite saavutettu, siis? No ei. Deckit kun on rakennettu niin, että niissä on mukana paljon aivan kykypuiden viimeisiä skillejä. Niinpä en todellisuudessa saa deckiäni käyttöön vielä useisiin päiviin, ellei viikkoihin. Siihen asti joudun kikkailemaan omillani ja yrittää arpoa, mitkä buffit stackaavat ja mitkä eivät. Mutta kyllä se siitä.

Koko tämä kykyralli on kuitenkin nostanut esiin yhden melkoisen ongelman. Vaikka pelin fanit ja kehitystiimi väittävät mitä, itse olen vahvasti sitä mieltä, että The Secret World tarvitsee respec-mahdollisuuden.

”Mutta Miikka”, joku huutaa. ”Eikö pelin idea ole juuri siinä, että tarpeeksi pelaamalla saa avattua kaikki skillit? Mihin tarvitset respeciä, laiska paskiainen?” Laiskuus lienee yksi motivaatiotekijä, mutta pelin kykysysteemissä on yksi ongelma, joka ratkeaa oikeastaan vain respecien avulla.

Mainostin jo aiemmin, miten The Secret World ei sisällä lainkaan kokemustasoja. Niiden sijaan pelaajan yleistä voimatasoa mitataan esineiden Quality Levelillä. Mitä suurempi QL, sitä kovempi kama. Tähän instanssiin ei ole asiaa, ellei sinulla ole QL6 – QL8 kamoja, haluamme healerin, jolla on QL5-kamat ja niin edelleen.

QL on kuitenkin sidottu pelaajan skilleihin. Pelattuani The Secret Worldia 20 tuntia olen edennyt alueelle, joka on tasapainotettu noin QL6 – QL8 kamoille. Jotta saisin päälleni tänne alueelle sopivaa kamaa, minulla pitäisi olla viisi ominaisuuspistettä kussakin käytössä olevassa aseessani ja kaikissa kolmessa talisman-luokassa, jotka siis vastaavat MMO-pelien muita varusteita. Questeista palkintona jaettavat esineet ovat tätä tasoa ja hirviöt tuntuvat sen verran kovilta, että juuri tällaista kamaa minulla pitäisi myös olla päällä.

Ongelma on se, että jos on matkallaan harhaillut ja kokeillut muita aseita ja specejä, kyvyt eivät yksinkertaisesti ole näin korkealla. Sen sijaan että minulla olisi nyt tarvittavat vitosen tai kutosen ominaisuudet nykyisissä aseissani, minulla on kakkosta, kolmosta ja nelosta useammassa aseessa. Niinpä en saa päälleni varusteita, joilla peli sujuisi tarinan mukaisilla alueilla, vaan joudun palaamaan takaisin vanhoille alueille ja juoksemaan uudelleen ennenkin pelaamiani tehtäviä, jotta saan nostettua ominaisuuteni vaaditulle tasolle. Se ei varsinaisesti ole hauskaa.

Ymmärrän ja kunnioitan sitä, että The Secret Worldin kehitystiimi ei halua tehdä pelistään liian helppoa pullamössöä. Se on ihan validi lähestymistapa. Mutta väittäisin, että en ole sieltä MMO-yleisön casualimmasta päästä. Jos minullakin V-käyrä kohoaa grindaillessa ja kykyjen kanssa painiessa, voidaan perustellusti pohtia, kuinka moni pelaaja jaksaa lähteä tällaiseen grindiin ja kuinka moni vain sulkee pelitilinsä.

Ja se olisi suunnaton harmi, sillä näistä valituksista huolimatta The Secret Worldin maailma ja tarina ovat yhä todella hyvää tasoa. Joka ilta vastaan tulee todella hienoja ja hauskoja tehtäviä, joissa pelin aavemainen maailma pääsee loistamaan ja joissa saa oikeasti sellaisia elämyksiä, joita muut MMO:t eivät pysty tarjoamaan.

 

Lisää aiheesta

The Secret World: toinen viikko ja maailman huonoin tankki

The Secret World: toinen ja kolmas päivä

The Secret World: ensimmäinen päivä

Lue myös

Wiikon wanha: The Hobbit

Keskustelu

alkup. guild warsissa oli ihan legendaarisen hyödyllinen uudelleenostettava taito, jolla pystyi kaappaamaan kovemmilta vastuksilta näiden käyttämiä uniikkeja kykyjä. ensin bossi kylmäksi, sitten kartuttamaan kykyvalikoimaa. itse ainakin tykkäsin. ei tarvinnut grindata expaa, koska periaatteessa se riitti että tappoi tietyn hirmun. no, ryhmätyötähän se vaati ja taipumista muiden mukana kulkemiseen, mutta sitähän sen mörpin kuuluukin olla.

”Ongelma on se, että jos on matkallaan harhaillut ja kokeillut muita aseita ja specejä, kyvyt eivät yksinkertaisesti ole näin korkealla. Sen sijaan että minulla olisi nyt tarvittavat vitosen tai kutosen ominaisuudet nykyisissä aseissani, minulla on kakkosta, kolmosta ja nelosta useammassa aseessa.

Niinpä en saa päälleni varusteita, joilla peli sujuisi tarinan mukaisilla alueilla, vaan joudun palaamaan takaisin vanhoille alueille ja juoksemaan uudelleen ennenkin pelaamiani tehtäviä, jotta saan nostettua ominaisuuteni vaaditulle tasolle. Se ei varsinaisesti ole hauskaa.”

Ja juuri tämän takia Secret World on vuoden paskin MMO.

2 asiaa: Craftaus ja hahmonkehitys (ja siinä eteneminen) = yksinkertaisesti perse eellä puuhun tehtyjä.

En ymmärrä enkä kunnioita systeemeitä, jotka ovat toteutukseltaan 5 vuotta vanhoja tai muuten vain kankeita, järjettömiä ja toimimattomiksi koettuja.

Vain joku masokisti, jolla ei ole muuta tekemistä kuin hajoilla typerien q2,q3,q4 kamojen kokoamisen kanssa ja lukea foorumilta ”toimivat” skilliyhdistelmät etukäteen, voi itseasiassa jaksaa pelata peliä viikkoa tai paria kauemmin. Eri asia on, kuinka moni menee moiseen lankaan, kun tosiasiassa kaikesta paistaa läpi tekijätiimin osaamattomuus yksinkertaisissakin asioissa.

Ilmeisesti joku ihmisryhmä pitää typeriä suunnitteluvirheitä ja laiskasti mietittyjä yksityiskohtia ”hyvinä ideoina”, tai niin Funcom itse ainakin kovasti haluaa väittää.

Useimmiten instat oli täysin pelikelvottomia, koska ketään ei innosta joko hiilata tai tankata. Useimmat pelaajat ovat kuitenkin näitä perus urpoja jotka panostaa kaiken DPS:n ja ymmärtää/huomaa jälkeenpäin ettei sillä tee mitään ilman asianmukaista varustusta.

Aivan täysin luonnollinen virhe pelissä vieläpä ja siihen ei ole pelintekijöiden mukaan tulossa ratkaisua itsepäisyyden vuoksi.

”no respecs, no respects.”

Kuten sanottu: DPS:ää kyllä kaikilta löytyy, mutta harvempi on jo ensimmäisen instan kohdalla panostanut tankkaamiseen/agroamiseen saatikka parempien kamojen pukemista vaativia item quality skillejä, jotka ovat melko elintärkeitä instan läpäisemiseksi ja muutenkin jatkossa. Instoista kun vielä saa parhaiten niitä ensimmäisiä käyttökelpoisia kamoja.

Hyvillä DPS skilleilläkään et tee mitään, jos ei ole quality leveliä vastaavaa kamaa hallussa, joka johtaa automaattisesti saman alueen uudelleen ja uudelleen grindaamiseen.

Ei auta vielä sekään, että joka SP levelin jälkeen, homma hidastuu entisestään, jolloin grindaus pelialueella pitkittyy ja pelistä ei tule progressiivista vaan samojen questien ja NPC:den lanaamista uudestaan ja uudestaan. Uutuudenviehätys pelistä kuolee viimeistään tässä pisteessä.

Pian pelkkä vitutus estää pelin etenemisen kun XP palkki ei hievahda mihinkään ja seuraavaan quality skilliin on sen verran pitkä matka, että tekisi mieli pirauttaa funcomille ja haukkua firma Sad(ist)comiksi.

Nyt kun sitten kerran saatiin morppi suht bugittomana pihalle (toisin kuin AoC), niin itse peli on täysin päin helvettiä suunniteltu. En usko että Funcom pystyy naama pokkana enää kauaa väittämään omia ratkaisujaan hyviksi, kun pelaajamäärä tipahtaa rajusti tulevien kuukausien aikana. Ainoastaan kirkasotsaisimmat fanipojat jäävät moista sontaketta jauhamaan sen kauempaa.

Asia tosin oli nähtävissä jo pitkällä. Ehkä F2P -malli 10 euron respecceineen pelastaa pelin, mikäli moisesta ”ei respeccejä” -mallisesta paukapäisyydestä ei luovuta.

En kyllä usko, että kukaan huonosta suunnitelusta menisi maksamaan edes 10 euroa saatikka sitten pelin hintaa…

@9 Elä höpise, on täällä paljon meitäkin joita peli varovaisesti kiinnostaa muttei vielä sen perusteella viitsi ennakkotilata. Katsellaan ensin arvosteluja sun muita kun peli julkaistaan

@6 Mielestäni tuo on vaan myöhäistä jo, koska suurin osa kiinnostuneista on ollut jo betassa tai ennakkotilannut pelin. Joku kattava revikka ois kyllä jees, mutta parempi ensiksi pelata ainakin se yksi kuukausi, jotta näkee vähän endgameakin.

En ainakaan haluaisi GW2:n kohdalla nähdä mitään tällaista artikkelia että feature sitä ja balance tätä. Nytkin pelaajat valittaa tuolla GW2Gurun foorumeilla että WvW on yhtä zergiä, lordi tekee liikaa damaa, arrow cartit on op ja pelistä pitäisi suggestionien perusteella tehdä kuin mikäkin UT ajoneuvoineen. Viikon ovat pelanneet, osa ei edes sitäkään ja kyllä ollaan niin proota. Hyvä kun puolet pelaajista ei tiedä edes mikä on combo. :D

5: Todennäköisesti jotain samanlaista. Koodi on hallussa ja odottelen headstartin alkua.

Ite vetelen full pistol/ele, tällä hektellä älytömän korkea DPS mutta 0 defence ja 2k HP. Nopeastihan siinä nitä perusmobeja tappa mutta ärsyttä kuola 2-3 kerta per questi. Instancet mene vaikeaksi kun bossin 1 hitta, se kyllä tuoa vähän jännitystä elämän :)
Erittäin hyvä peli pakko myöntä, vaikka meni pari ensimmäistä päivä sekoilen paikasta toisen ja buildia etsimässä.

Vaihdoin Elementalistista shotguniin ja olen siis hieman pidemmällä pelissä, koko homma kahden instanssi runin ja yhden alueen mainquest ketjun tekemistä. Jonka jälkeen oli 10 tasolla shotgun ja suurin osa deckin taidoista hallussa.

Joten respecciä ei mielestäni kaipaa.

En ole itsekään kovin pitkällä vielä, mutta niitä skill-pointtejahan rupeaa saamaan useita kerrallaan. Eli ei siis mikään ongelma vaihdella aseita, kunhan vaan etenee questeissa ja juoksee aika ajoin parissa instancessa. Itse näen suurimpana ongelmana, ettei healerina yksinkertaisesti pysty sooloamaan questeja. Blue Mountainin eräässä questissa en pystynyt tappamaan kovempaa vihua, kun se heitti itseensä HoT:n ja oma damage ei riittänyt. Tästä opinkin että DPS geari ei mene enää materiaaleiksi/vendorille, eikä skill pointit pelkästään Heal puolelle.

Muropaketin uusimmat