UUSIMMAT

The Secret World: respecin tarpeessa!

25.07.2012 19:00 Miikka Lehtonen

The Secret World –matkapäiväkirjamme jatkuu. IRL-kiireiden vuoksi pelaaminen on jäänyt viime päivinä vähemmälle, joten edessä oli tietyllä tavalla paluu pelin pariin tyhjältä pöydältä ja virkistynein mielin. Jatkamme tutuissa tunnelmissa: maailma ja tarina kiinnostavat, mutta ongelmia löytyy.

Edelliskerralla kirosin The Secret Worldin kykysysteemiä ja craftausta pitkään ja hartaasti. Olen hyväksynyt sen, että se craftaus ei tästä mihinkään muutu ja opettelin käyttämään systeemiä. Eikä se niin kamala ole. Turhan työläs ja inventorytilaa vievä kuitenkin. Mutta pakko on silti ollut sissittää, sillä viimeisimmät pelihetkeni olen viettänyt etsien speciä, jolla olisi kiva pelata ja tämähän tarkoittaa, että olen tarvinnut varusteita jos jonkinlaisilla ominaisuuksilla. Ja craftaus on The Secret Worldissa se paras tapa hankkia niitä.

Alkujaanhan tarkoitukseni oli pelata assault rifle + blood magic –komboa, tarkoituksenani olla parantaja. Ja kyllähän se spec siihen tarkoitukseen soveltuukin, mutta grindaillessa se oli aivan liian hidas. Matsit kestivät pienen ikuisuuden ja pelaaminen oli tylsää, vaikka olinkin käytännössä kuolematon. Lisäksi se blood magic –osio tuntui harvinaisen turhalta: heikkoja shieldejä ja heikkoja DoTeja. Ei kiitos.

Seuraavaksi kokeilin assault rifle + fist –komboa. Fist soveltuu myös healaukseen mutta on DPS-henkisempi kuin blood. Mutta siinä oli se ongelma, että assault rifle on tarkoitettu etäältä räiskimiseen, fist taas melee-hutkimiseen. Niinpä en saanut rakennettua kunnon synergioita sellaiseksi kykyvalikoimaksi, että pelaaminen oli kivaa. The Secret Worldissahan voi olla yhtä aikaa käytössä seitsemän aktiivikykyä ja seitsemän passiivia.

Tämäkään ei vielä aivan ollut se, mitä haettiin. Niinpä päätin kokeilla deckejä. Deckit ovat tavallaan ne pelin valmiit classit. Ideana on, että kukin deck sisältää kahdesta aselajista 14 kykyä, jotka kaikki ostamalla saa paitsi taatusti toimivan specin, myös bonusvarusteita. Koska olin jo sijoittanut hirveästi pisteitä assault rifle –kykyihin, valitsin sellaisen deckin, jossa yhdistettiin assault rifle toiseen aselajiin, tässä tapauksessa chaos magiciin.

Innostuinkin chaos magicista siinä määrin, että nyt kykypalkkini ovat käytännössä täynnä sitä ja assault riflestä on käytössä vain pari passiivista buffia ja healia. Tavoite saavutettu, siis? No ei. Deckit kun on rakennettu niin, että niissä on mukana paljon aivan kykypuiden viimeisiä skillejä. Niinpä en todellisuudessa saa deckiäni käyttöön vielä useisiin päiviin, ellei viikkoihin. Siihen asti joudun kikkailemaan omillani ja yrittää arpoa, mitkä buffit stackaavat ja mitkä eivät. Mutta kyllä se siitä.

Koko tämä kykyralli on kuitenkin nostanut esiin yhden melkoisen ongelman. Vaikka pelin fanit ja kehitystiimi väittävät mitä, itse olen vahvasti sitä mieltä, että The Secret World tarvitsee respec-mahdollisuuden.

”Mutta Miikka”, joku huutaa. ”Eikö pelin idea ole juuri siinä, että tarpeeksi pelaamalla saa avattua kaikki skillit? Mihin tarvitset respeciä, laiska paskiainen?” Laiskuus lienee yksi motivaatiotekijä, mutta pelin kykysysteemissä on yksi ongelma, joka ratkeaa oikeastaan vain respecien avulla.

Mainostin jo aiemmin, miten The Secret World ei sisällä lainkaan kokemustasoja. Niiden sijaan pelaajan yleistä voimatasoa mitataan esineiden Quality Levelillä. Mitä suurempi QL, sitä kovempi kama. Tähän instanssiin ei ole asiaa, ellei sinulla ole QL6 – QL8 kamoja, haluamme healerin, jolla on QL5-kamat ja niin edelleen.

QL on kuitenkin sidottu pelaajan skilleihin. Pelattuani The Secret Worldia 20 tuntia olen edennyt alueelle, joka on tasapainotettu noin QL6 – QL8 kamoille. Jotta saisin päälleni tänne alueelle sopivaa kamaa, minulla pitäisi olla viisi ominaisuuspistettä kussakin käytössä olevassa aseessani ja kaikissa kolmessa talisman-luokassa, jotka siis vastaavat MMO-pelien muita varusteita. Questeista palkintona jaettavat esineet ovat tätä tasoa ja hirviöt tuntuvat sen verran kovilta, että juuri tällaista kamaa minulla pitäisi myös olla päällä.

Ongelma on se, että jos on matkallaan harhaillut ja kokeillut muita aseita ja specejä, kyvyt eivät yksinkertaisesti ole näin korkealla. Sen sijaan että minulla olisi nyt tarvittavat vitosen tai kutosen ominaisuudet nykyisissä aseissani, minulla on kakkosta, kolmosta ja nelosta useammassa aseessa. Niinpä en saa päälleni varusteita, joilla peli sujuisi tarinan mukaisilla alueilla, vaan joudun palaamaan takaisin vanhoille alueille ja juoksemaan uudelleen ennenkin pelaamiani tehtäviä, jotta saan nostettua ominaisuuteni vaaditulle tasolle. Se ei varsinaisesti ole hauskaa.

Ymmärrän ja kunnioitan sitä, että The Secret Worldin kehitystiimi ei halua tehdä pelistään liian helppoa pullamössöä. Se on ihan validi lähestymistapa. Mutta väittäisin, että en ole sieltä MMO-yleisön casualimmasta päästä. Jos minullakin V-käyrä kohoaa grindaillessa ja kykyjen kanssa painiessa, voidaan perustellusti pohtia, kuinka moni pelaaja jaksaa lähteä tällaiseen grindiin ja kuinka moni vain sulkee pelitilinsä.

Ja se olisi suunnaton harmi, sillä näistä valituksista huolimatta The Secret Worldin maailma ja tarina ovat yhä todella hyvää tasoa. Joka ilta vastaan tulee todella hienoja ja hauskoja tehtäviä, joissa pelin aavemainen maailma pääsee loistamaan ja joissa saa oikeasti sellaisia elämyksiä, joita muut MMO:t eivät pysty tarjoamaan.

 

Lisää aiheesta

The Secret World: toinen viikko ja maailman huonoin tankki

The Secret World: toinen ja kolmas päivä

The Secret World: ensimmäinen päivä

Lue myös

Wiikon wanha: The Hobbit