Thrustmaster Y-250C – keskikastin pelikuulokkeet

13.10.2013 20:23 | Kalle Laakso

Peliohjaimistaan tunnettu Thrustmaster yrittää uutta aluevaltausta. Firma on ollut pystyssä jo vuosia, mutta ei silti ole tehnyt aikojen saatossa minkäänlaisia pelikuulokkeita, vaikka firman nimellä onkin brändätty 90-luvulta saakka kaikenlaisia lisälaitteita.

Tilanne kuitenkin muuttui äskettäin urakalla, kun Thrustmaster päräytti markkinoille kuuden pelikuulokkeen malliston.

Kupit vaikuttavat ainakin mainosteksteissä suhteellisen lupaavilta huokeamman hinnan kuulokkeilta. Mainoksista silmiin osuu myös tuttu nimi: Hercules. Se on näet muinainen ja hyvinkin tuttu nimi PC-pelaajille. Thrustmaster ja Hercules kuuluvat nykyään myös esimerkiksi virallisista Ferrari-pelirateista tunnetun Guillemot Corporation Groupin alle, joten hynttyiden yhteenlaitto ei ole yllätys. Toteutus ei kuitenkaan täysin vakuuta.

Kokemus tuo varmuutta?

Testattuja Y-250C -kuulokkeita mainostetaan tosissaan Herculesin maineella. ”Kirkkautta, tehoa ja kokemusta pelaajan korville yli 20 vuoden kokemuksella.” Kupit ovatkin 80 euron hintaisiksi piristävän yllättävät, ainakin äänenlaadun suhteen. Valitettavasti yhteiselämä ei ollut testin aikana pelkästään piikittömillä ruusuilla tanssimista, eikä  ”kunnes kuolema meidät erottaa” -tunteita ole luvassa.

Ensituntuma on muovinen ja aavistuksen heiveröinen. Sangat ja kuppien kiinnikkeet heiluvat yllättävän paljon, eikä jämeryydestä ole tietoakaan. Kokonaisvaikutus on tämän hintaluokan kuulokkeille ikävän lelumainen. Luurien väritys on mustanpunainen, ja materiaali on mattapintaista muovia.

Vaikka kuulokkeet eivät ole jämerät, istuvat ne aluksi hyvin päähän eivätkä paina päälakea tai sivuilta. Löysyyden huono puoli on tosin kuppien kivuliaisuus väärässä asennossa. Ne valuvat jo puolen tunnin session jälkeen hiljalleen huonompaan asentoon painamaan korvalehtiä ja välillä jopa ohimoita, jolloin on lähes pakko pitää tauko. Ei auta,  vaikka kuulokkeita olisi jo yrittänyt korjailla paremmin. Lisäksi äänet vuotavat ikävästi ulos, vaikkakin ulkopuoliset äänet pysyvät kurissa.

Pehmusteet ovat tarpeeksi pehmeät ja hengittävät korville, silloin kun luurien asento on kohdillaan. Ne eivät tosin kestä kulutusta, sillä oikeanpuoleisen kupin pehmusteen ompeleet ratkeilevat. jo parin viikon kolmituntisten päivittäisten pelisessioiden jälkeen.

Ääniensä puolesta Y-250C on passeli. 50 millimetrin elementit antavat peleihin potkua, joskin myös Thrustmasterin Y-sarja potee liiallista basson korostusta ylä- ja keskiäänien kustannuksella useiden muiden pelikuulokkeiden tavoin. Liiallinen basso häiritsee myös musiikinkuuntelua. Äänistä saa siedettävämmät esimerkiksi äänikortin asetuksista, mutta suorilta Y-250C -luurit eivät välttämättä kaikille sovi. Pelatessa pieneen harmoniaan pääsi kuitenkin jo ihan vain volyymiä säätämällä. Musiikki vaatii jo voimallisempia säätönappuloita. Elokuvien katselua en edes harkinnut, jo luurien huonon istuvuuden vuoksi.

Kuulokkeiden säädin ja mikrofoni ovat lelumaisia, sillä varsinkin säädin tuntuu kuin se olisi otettu vanhoista 80-luvun letkuohjattavista autoista. Erittäin kevyt, muovinen ja nappien laadultaan kehnossa kapulassa on toki perusominaisuudet, ääni- ja mikkivolyymit sekä mic on/off. Keveytensä takia säädin ei pysy paikoillaan missään, eikä siinä ole mitään kiinnitystä esimerkiksi paitaan. Pitkä johto myös roikkuu ikävästi. Painoakin on sen verran, että liitoskohdat eivät varmasti kestä pitkällä tähtäimellä.

Mikrofoni on irrotettavaa mallia, eikä se ole paras mahdollinen peliliike Thrustmasterilta. Irtomikin hyviä puolia ovat toki käytännöllisyys ja se, ettei se ole turhaan naamalla, jos sitä ei tarvitse. Mutta taas täytyy miettiä kestävyyttä – jos mikkiä irrottelee parikin kertaa päivässä, niin eihän se kestä loputtomiin. Toinen ongelma on mikin herkkyys. Perusasetuksilla siihen saa lähes huutaa, että pelikaveri kuulee. Tämä ei siis sovi ilta- ja yöpelaamiseen.

Ontuva toteutus

Thrustmaster on tullut markkinoille kuulokkeilla, jotka herättävät ristiriitaisia tunteita. Yritys hyvä kymmenen, mutta perusasioihin kompastutaan. Y-sarjan hintaluokassa on kilpailu markkinoilla kova ja samalla rahalla kun saa parempiakin vaihtoehtoja. Y-sarjan kuulokkeita löytyy sekä PlayStationille että Xbox 360:lle, jotka ovat arvostelun kuppien suhteen käytännössä identtiset. Y-sarja tippuu keskikastiin kokonaisuudessa jopa konsoleiden osalta.

 

Thrustmaster Y-250C

Saatavuus: PC

Vastaavat mallit: PlayStation 3, Xbox 360

Hinta: noin 80 euroa

Lisätietoja: http://www.thrustmaster.com/en_US/products/y-250c

Kalle Laakso

Tekniset tiedot:

  • Elementin koko: 50 mm
  • Taajuusvaste: 10 Hz – 25 kHz
  • Passiivinen äänieristys: -31 dB
  • Mikrofonin herkkyys: -50 dB
  • Maksimi äänenvoimakkuus: 102 dB
  • Paino: 364 g

 

Lisää aiheesta

Creative Tactic 3D Rage Wireless – poikkeuksellisen kestävät pelikuulokkeet

QPAD QH-90 -pelikuulokkeet – laatua järkihintaan

Razer Hammerhead -kuuloke tekee musiikista kuraa mutta jyrisee peleissä

Lue myös

Combat Commander: Europe (lautapeli)

Ducky Shine2 –pelinäppäimistö – luotettavuutta ja laatua

Logitech G100s – vaatimaton mutta pätevä peruspelihiiri

Thief-ensikosketus – Garrett palaa varjoihin [osa 1]

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Wiikon wanha: NHL ’94

 

Muropaketin uusimmat