UUSIMMAT

Toimittajan puheenvuoro: Aika ajoi Grand Theft Auto V:n ohi ja yli

22.02.2019 09:00 | Skye Borg

GTA-pelit ovat unohtaneet kritiikin ja hyödyntävät puhtaasti pelaajien halua perseillä ilman seuraamuksia, kirjoittaa Skye Borg Toimittajan puheenvuorossaan.

Grand Theft Auto eli GTA on pelisarjana yksi maailman menestyneimmistä. Eikä mikään ihme, sillä polemiikki myy. Rockstar Games on hyödyntänyt peleistä syntyviä myrskyjä tehokkaalla tavalla, ja pelaajat puolustaneet pelejä innolla.

GTA:n kaltaisia pelejä luotaessa on ymmärrettävä, että sen teemoja tullaan tarkastelemaan kriittisesti, eivätkä kaikki lämpene pelien maailmalle varauksetta. On ollut huvittavaa seurata, miten herkkiä itse pelaajat ovat olleet kyseiselle kritiikille. Pelejä kiivaasti puolustavat fanit ovat nimitelleet kriittisiä mielipiteitä jakavia kirjoittajia herkiksi turhasta mussuttajiksi. GTA V -pelin julkaisun aikoihin nähtiin jopa masinoituja häirintäkampanjoita kriitikkoja kohtaan.

Dan Houser, toinen Rockstar Gamesin perustajista, totesi itse viime vuonna, että GTA:n kaltaista peliä on oikeastaan mahdotonta julkaista Donald Trumpin valtakaudella. Peli tuntuisi nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä kuluneelta kahdessa minuutissa. Houserilla on lausunnossaan palanen totuutta. Kunnon satiiria on hankala tehdä maailmassa, jossa todellisuus on toisinaan tarua ihmeellisempää. Eri asia sitten on, onko GTA-pelien satiiri ollut alkujaankaan onnistunutta.

GTA-peleissä eletään maailmassa, jossa kaikki on mahdollista. Pelien tekijät sekä fanit ovat puolustelleet teemoja vuodesta toiseen. Satiirin verhon taakse on kiva piiloutua, mutta lähemmin tarkasteltuna se ei onnistu vakuuttamaan. GTA-pelien tarinat, niin viihdyttäviä kuin ne voivatkin olla, eivät sukella tarpeeksi syvälle turhan väkivallan syihin. Lisäksi peleistä puuttuu suurelta osin tasapaino päähahmojen ja sivuhahmojen väliltä, tehden satunnaisesta väkivallasta viihteen keinon ilman syitä ja varsinaista uhkaa.

On hyvä ymmärtää, että suurin osa GTA:n keräämästä kritiikistä ei siis kohdistu hampaisiin asti aseistettujen vihollisten listimiseen – jota näkee joka pelissä – vaan nimenomaan harmittomiin sivuhahmoihin. Otetaan esimerkkinä kadulla parittajien pakottamina työskentelevien seksityöläisten kohtelu. Mitä pointtia peli yrittää todistella mahdollistamalla jo valmiiksi heikossa asemassa olevien naisten pahoinpitelyn ja tappamisen?

Satiiri on skenaariosta kaukana, kun pelissä kerta toisensa jälkeen hyväksytään sellaisten ihmisten hyväksikäyttö ja pahoinpitely, jotka tosielämässä ovat kokeneet kovia, joiden arvostus on matala, ja ihmisarvo jo muutenkin yleisen mielipiteen tasolla olematon. Satiirin on tarkoitus olla purevaa pilkkaa, joka kritisoi yhteiskunnan huonoimpia puolia. GTA-pelit ovat unohtaneet kritiikin ja hyödyntävät puhtaasti pelaajien halua perseillä ilman seuraamuksia.

GTA-pelien maailma on miesten maailma. Rockstar Games itse jopa korostaa tätä konseptia; se haluaa kertoa maskuliinisia tarinoita turhia kursailematta. Pari vuosikymmentä pelanneena näin simppeliin konseptiin on jo turtunut siinä määrin, ettei se onnistu enää herättämään tuntemuksia. GTA:n kaltaisten pelien konseptissa kiusaavat niiden kulunut mieskuva, tarinan unohdettavuus ja tyhjyys. Kyllä, GTA V tarjoaa loputtomasti tekemistä ja viihdykettä. Mutta ovatko sen päähahmot muistettavia ja tarina sellainen, joka jää parhaiden nykypelien tapaan muistoihin elämään?

Totuus voikin olla kova pala purtavaksi. GTA kierrättää peli toisensa jälkeen vanhoja kliseitä väkivaltaisesta miesten maailmasta, jota ei pystytä perustelemaan kunnolla ja jossa heikompia lyödään maan rakoon. Peleistä puuttuu tasapaino, jossa useimmilla sen maailmassa asuvilla olisi mahdollisuus pistää vastaan, tehden pelaajasta vain sadistisen sivuhahmojen kiusaajan ilman motivaatiota.

GTA-pelit eivät tunnu osaavan kasvaa ja kehittyä, muuta kuin teknisiltä ansioiltaan ja laajuudeltaan. Tekniset ansiotkin voidaan kyseenalaistaa siihen asti, kunnes peli tarjoaa kunnollisen ampumismekaniikan.

Nykymaailmassa on hankala löytää sijaa peleille, jotka ovat raakoja ilman motiivia ja kertovat tarinoita ilman syvyyttä. Toki niitä tullaan pelaamaan innolla, sillä GTA:n kaltaisille peleille on yleisönsä. On kuitenkin turha hämmästyä, jos jatkossa tiettyjen pelien maailmaa tarkastellaan entistä kriittisemmin ja niiden pelaajalta kysytään, miksi ihmeessä hän haluaa tappaa seksityöläisen, joka elää omaa elämäänsä ketään häiritsemättä. Vähemmistöjen kohtelu on viihteessä (onneksi) nykyisin yhä tarkemman tarkastelun alla. Senkään takia ei GTA:n maailmaa voisi enää sellaisenaan luoda ilman, että siihen kohdistuisi ankaraa kritiikkiä.

Henkilökohtaisesti minulle on yhdentekevää, tehdäänkö GTA:n kaltaisia pelejä lisää, ja kuka niitä pelaa. Nykymaailmassa nämä pelit yksinkertaisesti kuitenkin tuntuvat kuluneilta – ja mikä pahinta, vanhanaikaisilta.

Keskustelu

Otetaan esimerkkinä kadulla parittajien pakottamina työskentelevien seksityöläisten kohtelu. Mitä pointtia peli yrittää todistella mahdollistamalla jo valmiiksi heikossa asemassa olevien naisten pahoinpitelyn ja tappamisen?

Pitäisikö heidän tappaminen tehdä mahdottomaksi? Kaikkia muita hahmoja voisi pamputtaa ja listiä, mutta ei seksityöläisiä. :facepalm:

Mutta ovatko sen päähahmot muistettavia ja tarina sellainen, joka jää parhaiden nykypelien tapaan muistoihin elämään?

Kyllä. Pelasin pelin vuonna 2013 ja edelleen muistelen lämmöllä päähahmoja, että heidän tarinaansa. :think:

Kyllä tuo teksti on sitten täyttä kuraa, hyvinhän red dead redemption 2 myi kanssa, vaikka samankaltainen peli kuin gta. Ei tuota feminismi roskaa ole pakko tyrkyttää joka paikkaan, jos tuon kaltaiset pelit myy niin eiköhän se tarkoita sitä että edelleen pelaajia kiinnostaa.

Sosiaalioikeustaistelu rantautunut muropakettiin..
mikäs on seuraava uutis aihe?
Mahdollisesti captain Marvel ja kuinka loistava se on koska nainen?

Aika jäätävää tekstiä jälleen toimittajalta. Ehkä tämä onkin satiiria? Onko todella niin, että tulevaisuudessa emme pysty peleissä tappamaan/vahingoittamaan esim. vähemmistöjen jäseniä tai muita "heikommassa asemassa" olevia ollenkaan? Valkoisia (miehiä) saa kyllä lahdata mielensä mukaan ilman omantunnontuskia, mutta auta armias, jos vahingossa tähtäät mustaa miestä. Silloin ruudulle pamahtaa varoitusviesti, jossa haukutaan pelaajaa rasistiksi, ja ohjataan kyseenalaistamaan omat ennakkoluulot. Lopuksi peliä ei pysty jatkamaan ennen kuin pelaaja on katsonut kokonaan ponnahdusikkunassa pyörivän "afroamerikkalaisten historia ja syrjintä" – nimisen dokumentin. Onko tämä todellakin suunta johon haluamme yhteiskuntana mennä?

Minua nauratti jo se RDR2-kohu, jossa joku tappoi pelissä feministi-npc:n ja latasi siitä videon YouTubeen. Ihmiset tuntuvat unohtavan, että tässä on nyt oikeasti kyse pikseleistä ruudulla eikä oikeasta väkivallan uhasta ihmistä kohtaan.

Jotenkin veikkaan että pari miljardia dollaria Rockstarin taskussa kertoo toista tarinaa.

Vau, hankala lähteä purkamaan tällaista kirjoitusta, tuntuu että kirjoittaja ei todellakaan ole kotonaan kirjoittaessaan peliteollisuudesta tai GTA-sarjasta. Jostain syystä on vain tosi vihaisen oloista tekstiä, jossa vain pilkataan pelisarjaa pelimekaniikoita myöten.

Voiko kukaan näitä pelejä oikeasti pelannut ihminen tarttua juuri "pelissä tapetaan prostituoituja"-lausahdukseen ja käyttää sitä argumenttina? Kyseisiä sanoja on heitelty ilmoille yli 15 vuotta, käytännössä aina kun pelisarjaa on käsitelty mediassa ja tämä menee samaan sarjaan "D&D kehottaa saatananpalvontaan"-väitteen kanssa. Kyseessä on jo jonkinlainen meemi ja mielestäni jo pelkästään tarttumalla aiheeseen toimittaja viestittää olevansa pihalla. Joo, viattoman NPC:n tappaminen ei välttämättä täytä satiirin kriteerejä, mutta ei kai nyt kukaan voi tosissaan väittää, etteikö pelisarjan maailma pursua satiiria jos vain vähän viitsii keskittyä, katsella ja kuunnella?

Aikoinaan koulussa oli oppiaine nimeltä äidinkieli, jossa oikeinkirjoituksen lisäksi opetettiin lukemista. Oppitunneilla harjoiteltiin myös eri muodoissa esitetyn asian ymmärtämistä ja syvällisempää tarkastelua. On sanomatta selvää että en minäkään ollut mikään tähtioppilas, mutta osaan erottaa tässä jutussa käsitellyn pelisarjan miljöön (väkivaltainen rikosmaailma kaikkine ilmiöineen) ja tarkastella miljöön sisällä kerrottuja tarinoita. Joo, tarinankerronnan taso on ollut vaihtelevaa, onhan tarinoitakin jo muutama tässä kaksikymmentä vuotta pinnalla olleessa pelisarjassa, mutta väittäisin että kokonaiskuvassa jokaisesta tarinasta saa kaivettua kunnollisia syitä hahmojen toiminnalle ja kehittymiselle. Eli siitä vaan kaivelemaan!

Viimeisenä kommenttina: GTA4 mielestäni edustaa pelisarjan syvällisintä tarinankerrontaa ja jos Niko Bellicin elämän käänteet Atlantin tuolla puolen eivät pelaajan näkökulmasta selvitä syitä hahmojen käytökseen, niin jääköhän osaaminen vain siihen oikeinkirjoitukseen ja ääneen lukemiseen?

Mitä juuri luin? Onko toimittaja edes pelannut pelejä vaan lukenut pelkkiä kohu-uutisia vuosien varrenlla? Peli perustuu vapauteen tehdä mitä haluaa.

"Mitä pointtia peli yrittää todistella mahdollistamalla jo valmiiksi heikossa asemassa olevien naisten pahoinpitelyn ja tappamisen?"

Yksiselsitteisesti ei mitään. Jos et halua tappaa niin ei ole pakko. Aina on kumminkin vaitoehto joka perustuu valinnanvapauteen. Se juuri vetää pelaajia puoleensa. "Toimittajan" viimeiset sanat kertovatkin jo kaiken oleellisen. GTA-pelit eivät kiinnosta pätkääkään ja silti piti kirjoittaa tällainen "puheenvuoro". En tiedä onko tuo ylemmän tahon pakosta vai onko muuten vain idioottimainen päähänpisto.

Vapaan maailman peleissä on ollut pitkään ollut ihanteena vapaus tehdä mitä vain. Toki voisi ohjelmoida hahmon sanomaan 'en voi tehdä sitä' jos meinaa tehdä jotain mitä pelintekijä ei halua tai joka ei kuulu tarinaan. Huonompi keino on näkymättömät muurit taikka se ettei ampuminen tehoa. On mahdollista myös poistaa siviilit (ja poliisit) pelistä.

Itse estäisin ennemmin poliisien kuin prostituoitujen vahingoittamisen. Mutta gta ei olisi entisensä enää. Detroit Become Human on hyvä esimerkki onnistuneesta pelistä jossa pelaajan vapautta on rajoitettu. Kuitenkin on hyvä että meillä on gta:n ja skyrimin tapaisia pelejä.

Itse en ole pelannut gta-sarjaa kuin kokeiluna kolmosta, en pitänyt siitä. Silti puolustan vapautta. Toisaalta voidaan ajatella onko suotavaa antaa julkaista pelejä joissa voi harrastaa laitonta toimintaa taikka laajemmin viihdettä jossa rikollisuus tai oman käden oikeus esitetään muutoin kuin negatiivisesti.

Hohhoijjaa. Oon jo pitkään pistäny silmälle tän feminismin rantautumisen lähes joka muropaketin uutiseen. Rupeaa ärsyttämään oikeen kunnolla sellasia ihmisiä joilla ei ole mitään naisia tai ulkomaalaisia vastaan. Ärsyttävää tuputtamista jatkuvalla syötöllä. Varmaan pitää lopettaa tälläkin sivulla käyminen jos uutiset jatkavat tätä linjaa. Feminismi pilaa koko maailman vaikka alunperin oltiin hyvällä asialla.

Mitäs jos toimittaja pitäisi se femakko mielipiteet ihan ominaan tai kirjoittaa niistä me naisiin. jos ei joku peli miellytä niin älä pelää meitä miehiä GTA:t kiinnostaa. vieläkö tulisi peli jossa vois ampua femakkoja.

Jipaa. Muropaketin kolmaskymmeneskuudes kirjoitus lyhyen ajan sisään, jossa valitetaan toksisesta maskuliinisuudesta, ei jumalauta. Minä kannatan tasa-arvoa ja vastustan rasismia, mutta yrittäkää nyt jumalauta pitää tää perkeleen maailmanparannuslinja ja politikointi artikkelien ulkopuolella. Jaksa lukea jokatoisesta artikkelista kuinka feminismi on ihanaa ja maskuliinisuus pahasta. Täytyy alkaa katella mitä muilla vastaavilla julkaisuilla on tarjottavana.

Monstroid

Hohhoijjaa. Oon jo pitkään pistäny silmälle tän feminismin rantautumisen lähes joka muropaketin uutiseen. Rupeaa ärsyttämään oikeen kunnolla sellasia ihmisiä joilla ei ole mitään naisia tai ulkomaalaisia vastaan. Ärsyttävää tuputtamista jatkuvalla syötöllä. Varmaan pitää lopettaa tälläkin sivulla käyminen jos uutiset jatkavat tätä linjaa. Feminismi pilaa koko maailman vaikka alunperin oltiin hyvällä asialla.

Olen itsekin täysin sillä kannalla että vähempiarvoisia ja tasa-arvoa pitää puolustaa, mutta nämä feminismikurat menee nykyään kyllä yli, näillä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Näitä poliittissävytteisiä juttuja julkaistaan, koska näitä luetaan ja kommentoidaan selvästi eniten…

GTA:ssa meikäläistä häiritsee lähinnä satiirin vääntäminen rautalangasta. Mainosten ja radion vitsit ovat välillä niin tökerösti päälleliimattuja, että haittaavat mielestäni immersiota. Tai sitten vain olen liian vanha. Juonianimaatiot ja hahmojen käsikirjoitus ovat sen sijaan onnistuneempia – niissä on välillä todella osuvaa satiiria.

Kuitenkin toimittajan mainitsema tarpeeton väkivalta pistää silmään juuri välianimaatioissa. Niissä verityöt ovat ikään kuin realistisimmillaan – selvästi irrallaan pelimäisestä kulissikaupungista. Mielestäni ei tuo mitään lisää hahmoon, että hänet näytetään polkemassa toisen päätä tohjoksi. Myönnän että tällaiset kohtaukset saivat minut jättämään pelin kesken.

En siis pidä pelin viljelemästä "arkiväkivallasta" mutten myöskään koe sitä toksisen maskuliinisuuden ilmentymäksi. Tietyllä shokkiarvollahan GTA on aina myynyt, ja se kumpuaa kohderyhmän eli nuorison ikuisesta tarpeesta järkyttää aikuisia. Sitä paitsi se alitajunnan synkkä kolkka, joka nauttii väkivaltaviihteestä on biologisesti niin vanhaa perua, ettei sillä ole tekemistä nykyajan kulttuurillisten asenteiden kanssa. Tämä kolkka on myös itse kullakin vaihtelevan laatuinen, joten en todellakaan tuomitse splätterin ystäviä. Ehkä yhteiskunnassa jopa tarvitaan vaarattomia purkukeinoja alitajunnan tietynlaiselle aggressiivisuudelle. Osumaa ottavat NPC:t kuuluvat samaan luokkaan (Sitä paitsi on lopulta pelaajan oma valinta, vetääkö torrakkansa esiin kadulla ilman juonen sanelemaa syytä. Tuskinpa moni teini-iän ylittänyt edes tulittaa sivullisia huvikseen).

EDIT: muutama kirjoitusvirhe yms. Asia pysyi samana.

Muropaketin uusimmat