Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro Pelitestaaja on pelialan näkymätön sankari – Tällaista oli jahdata NHL:n bugeja EA:n palveluksessa

29.11.2022 20:01 Teemu Purhonen

Aurinko, eteläeurooppalainen miljoonakaupunki ja loikkaus pelitoimittajasta pelitestaajaksi tuntui vastustamattomalta yhdistelmältä. Seikkailuun kannatti lähteä pelkän kokemuksen takia, joka oli ainutlaatuinen. Samalla kuitenkin paljastui myös pelialan ongelmakohtia.

On käsittämätöntä, miten vähän pelitestausta arvostetaan, sillä se on yksi kehitystyön tärkeimmistä elementeistä. Hyvä esimerkki tästä on Cyberpunk 2077, jonka julkaisu meni täysin pieleen. Peliä kehittävä CD Projekt Red palkkasi testaamiseen yhtiön, jonka työn jälki oli ala-arvoista. Kokemattomien testaajien piti saavuttaa joka päivä heille osoitettu kiintiö bugiraporteille, minkä seurauksena studiolle satoi ilmoituksia pienistä bugeista.

Testiyhtiö maksoi testaajille niin mitätöntä palkkaa, että sillä oli vaikeuksia pitää palkkalistoillaan tarpeeksi alaisia. Tämän seurauksena CD Projekt Red sai valheellista tietoa esimerkiksi testaajien lukumäärästä. Kehittäjät olivat yhtiöön yhteyksissä monta kertaa huolissaan testaamisen tasosta.

Cyberpunk 2077 ei olisi mitä luultavimmin ollut niin buginen, jos testaajille olisi maksettu tarpeeksi.

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077

Löysin vuoden 2011 talven aikana netistä ilmoituksen, jossa kerrottiin, että Electronic Arts etsii suomalaisia työntekijöitä testaamaan seuraavaa NHL-peliä. Ajatus pelitestaamisesta työnä tuntui absurdilta, ja sitä tunnetta vahvisti työpaikan sijainti, joka oli Madridissa. Sain nopeasti vastauksen tiedusteluuni, ja sen mukana tuli nippu kuvia, joista piti tunnistaa virheet. Puhelinhaastattelun ja muutaman kuukauden jälkeen löysin itseni Madridin metroasemalta.

“Muistakaa, että muut joutuvat painamaan duunia. Me pääsemme tekemään Electronic Artsilla oikeaa työtä”, julisti hollantilainen tiiminvetäjä samaan aikaan, kun kauhoin simpukoita naamaani madridilaisessa ravintolassa.

Todellisuudessa pelitestaajan työ on kovaa ja tarkkaa duunia, sanoi huomattavasti alaisiaan enemmän tienaava tiiminvetäjä mitä hyvänsä. Duuni oli arkista toimistossa puurtamista, jossa mentiin  taulukkolaskennan kaavat edellä. Pelin aivan jokainen osa-alue piti käydä millintarkasti läpi, joten vastuu oli merkittävällä tasolla. Lisäksi testattavia pelejä ei voinut tietenkään valita. Ja vaikka peleihin olisi voinut vaikuttaa, yhdeksän tuntia joka arkipäivä kahden kuukauden ajan vie aivan taatusti pelistä kuin pelistä hohdon. Jopa NHL-pelit alkavat maistua puulta sen jälkeen, kun niiden verkko-ominaisuuksia on kolunnut viikon ajan.

Jos olet eri mieltä, suosittelen käyttämään rutkasti aikaa siihen, että löydät The Sims -pelin lisäosasta mitättömän pienen perhosen toukan, jotta näet, onko siihen kaikki siihen liittyvä suomenkielinen tekstitys kohdillaan. Testattavien ominaisuuksien kimppuun pääsee lähes aina huijauskoodeja käyttämällä, mutta niidenkin kanssa voi joskus tulla ongelmia. Samaan aikaan muu tiimi saattoi edetä jo seuraavaan testialueeseen, mikä ei helpottanut stressiä. Myös viestintä studion kanssa oli usein hidasta, sillä vastaanottaja sijaitsi eri aikavyöhykkeellä. Vastauksen saaminen yksityiskohtaisesti kirjoitettuun bugiraporttiin kesti, ja lopulta vastaus saattoi olla, että “It’s not a bug, it’s a feature”. Tämä tuntui joskus turhauttavalta, mutta kannatti pitää mielessä, että studio tiesi mitä tekee.

The SIms

The Sims

Isossa toimistossa, jossa työskenteli kiireisimpään testiaikaan henkilöitä lähes jokaiselta kielialueelta, oli yksinkertaiset pelisäännöt. Joka aamu jaettiin testattavan pelin tuorein versio levyn muodossa, ja sen kadottaminen ei ole katastrofi ainoastaan EA:lle, vaan testaajalle tulee sen seurauksena irtisanomisen lisäksi lakiongelmia. Luvassa oli välitön irtisanominen myös silloin, jos omaan työkoneeseen sattui epähuomiossa laittamaan puhelimen latautumaan. Tämä ei ollut yleistä, mutta niinkin oli joskus sattunut. Testaamista valvoivat ”sheriffeiksi” kutsutut työntekijät. He vahtivat omassa työtilassaan kameroita, joita oli viljelty testialueiden kattoihin.

Pelialaa riivaavaa niin sanottua crunch-kulttuuria ei esiintynyt, vaikka muutaman kerran oli vapaaehtoisen pakollista tulla töihin viikonloppuna. Erikoisuuksiakin oli, kuten vain espanjaksi tarjottu työsopimus. Lisäksi on sanottava, että peliteollisuutta riivaava seksismi ja rasismi on täysin totta.

Kuten sanottu, testaajille maksettava palkka ei ole kovin suuri. Espanjassa hinnat olivat toki Suomea alhaisemmat, mikä vaikutti siihen, kuinka paljon jäi käteen pakollisten asumismenojen ja julkisen liikenteen käytön jälkeen. Pelitestaajan palkka oli tuolloin suomalaisen vähimmäispalkan tasolla. En ihmettele, että QA-työväki yrittää perustaa ammattiliittoja, sillä muutoin paremmasta palkasta lienee mahdotonta edes unelmoida. EA tosin kompensoi Espanjaan toisesta maasta muuttavan kuluja yllättävän hyvin. Yhtiö tarjosi kielikurssin lisäksi apua vuokrattavan huoneen löytämiseen. EA oli myös muulla tapaa yllättävän hyvä työnantaja, sillä se järjesti eräällä talvikomennuksellani pikkujoulut Real Madridin kotikentän Estadio Santiago Bernabéun VIP-alueella. Lisäksi koettiin myös pienempiä illanviettoja.

CMX

A. W. Yrjänä / CMX (Kuva: Henri Lassander)

Kielitestaajat työkavereina olivat pääosin ihmiskunnan parhaimmistoa. Eräs huvittava yksityiskohta toimistolla oli se, että meikäläiset duunarit pääsivät usein kollegoihin tutustumisen ensiaskelilla vastailemaan kysymyksiin, jotka koskivat suomalaista heviä. Etenkin Impaled Nazarenen lyriikat kiehtoivat monia, mutta myös muut kotimaiset bändit olivat hämmentävän hyvin tiedossa.

“Kulttuurishokki oli melkoinen, kun tiimin puolalainen jäsen lauloi yllättäen CMX-bändin kappaleen Matti ulkomuistista. Kyseinen kappale kuvaa myös yllättävän hyvin Electronic Artsia yrityksenä”, totesi eräs samaan aikaan EA:n konttorilla työskennellyt Seppo (nimi muutettu).

Seppo on oikeutettu mielipiteeseensä, sillä EA on kuuluisa siitä, miten se hankkii arvostettuja pelejä kehittäneitä studioita, jotka se sulkee nopeasti. Onneksi EA ei kohtele ainakaan QA-työntekijöitään yhtä huonosti, vaikka palkkaus ei kohtaa työn vaativuutta ja vastuuta.

Tästä huolimatta suosittelen väkevästi keikkaluonteista pelitestaajan työtä, joka tuntuu hyvin miellyttävältä kokemukselta ainakin yhden komennuksen verran. EA etsii säännöllisesti suomalaisia testaajia väliaikaisen duunin lisäksi myös vakituiseen rooliin.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat