Toimituksen suosikkipelit 2013: Eric

01.01.2014 14:00 | Jukka O. Kauppinen

Vuosi otti ja vaihtui ja siinä samalla niin Domen toimitus kuin lukijatkin pohtivat ja palkitsevat vuoden suosikkipelejään. Ennen kuin pureudumme toimituksen suosikkivalintoihin ja lukijoiden vuoden peliin, liikumme henkilökohtaisemmalla linjalla. Kullekin toimituksen jäsenelle esitettiin yksinkertainen kysymys: mitkä olivat vuoden suosikkipelisi? Mikä oli vuoden yllättäjä? Ja nousiko pelikokoelman kätköistä jokin muinaisempi peli, jonka parissa viihdyit?

Kriteerit olivat mitä yksinkertaisimmat: jos se ilmestyi vuonna 2013 ja sitä pystyi pelaamaan – oli alusta sitten PC, konsoli, kännykkä tai vaikka lautapeli – se kelpasi listalle.

Mitkä olivat Eric Hartinin suosikit vuodelta 2013?

Rayman Legends

Rayman Origins oli jo itsessään tasohyppelyeuforiaa parhaimmillaan, mutta Rayman Legends on vielä kertaluokkaa parempi. Omaperäiset ja tuhottoman persoonalliset ideat maailmojen suhteen, päivittäiset haasteet – ja silkka sisällön määrä.

Ainoa pieni nillityksen puute on pääkenttien matalahko vaikeustaso, mutta koluttavaa riittää myös niille, joille tarinaosuuden vaikeustaso ei yksinkertaisesti riitä.

Super Mario 3D World

Super Mario 3D World on listan toinen tasohyppely ja monet asiat, mitkä pätevät Raymaniin, pätevät myös uusimpaan Marioon. Se, mikä Marion omaperäisyydestä ehkä puuttuu, korvataan pitkälle silkalla hiotulla pelattavuudella. Vaikka luulisi, että Marioon olisi jo kyllästynyt, se ei haittaa, kun peli on yksinkertaisesti hyvä.

Saints Row IV

Jos Saints Row: The Third oli överiksi vedetty Saints Row 2, niin Saints Row IV on överiksi vedetty Saints Row: The Third. Hauskuutta, yllätyksiä ja aivan uskomatonta perseilyä riittää.

Ainoa kysymys tämän jälkeen lieneekin seuraava: mihin Saints Row voi mennä seuraavaksi? Ainakaan itsellä ei tule mieleen kauheasti vaihtoehtoja ja jos ei kehittäjilläkään, niin ehkä sarja voi pitää ansaitun loman.

The Stanley Parable

Ensimmäisen persoonan kävelypelit ovat nostaneet päätään oikein tarmolla Gone Homen sekä Amnesian kaltaisten pelien muodossa. The Stanley Parable on kokeellinen peli peleistä — ja oikeastaan kaikki kuvaukset sen jälkeen ovat suhteellisen isoja spoilereita. Sanotaan vaikka niin, että yllätyksiä ja salaisuuksia piisaa sekä ihan oivaltavaa analyysiä pelien luonteesta.

Starcraft II: Heart of the Swarm

Niin yllätyksetöntä, niin hiottua… Mutta niin hyvää. Starcraft II on niin kymppiin hiottu versio vanhan koulukunnan reaaliaikastrategiasta, että oikein hirvittää. Heart of the Swarm jatkaa pitkälti Wings of Libertyn poluilla, mutta kuten Marion tapauksessa, hiottu ja yllätyksetön ei välttämättä haittaa, jos kyseessä on niinkin hyvää peliä kuin Starcraft.

Yllättävin peli: Papers, Please

Silkaksi virastosimulaattoriksi Papers, Pleasen leimaaminen on ehkä hieman ilkeää, mutta se on pääasiassa koko pelin juju. Ei sillä, pääasia tässäkin on toteutus: suorastaan tylsältä kuulostavan idean päälle on kasattu hermoja ja keskittymiskykyä vaativa peli sekä tarina, joka pitää loppuun asti otteessaan. Ja ehkä vielä tärkeämpää: peli käsittelee ihan rivikansalaistakin koskettelevaa aihetta näkövinkkelistä, jota ei aina tule ajatelleeksi.

Extra life: Tekken Tag Tournament 2

Viime vuoden Tekken on tämän vuoden ehkä pelatuin taistelupeli. Joka pelikerralla tarkkaavainen löytää uusia jippoja, millä voi nostaa peliään uudelle tasolle. Joinakin viikkoina peliä tulee pelattua viikon jokaisena päivänä vielä nytkin.

Vaikka listalla ei varsinaista pettymystä listata, on pettymykseksi kuitenkin sanottava Tekken-tilastopalvelun WTF:n pikainen sulkeminen. Pysyn siinä kannalla, että kyseinen saitti oli genren edistyksen kannalta ehkä parhaita ideoita. Palvelun sulkeminen harmittaa, mutta enemmän harmittaa, kuinka pikaisesti tämä tapahtui, sillä palvelu ei ehtinyt olemaan vuottakaan netissä.

 

Muuta vuoden peli setitystä:

Vuoden peli -äänestys: Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Lisää toimituksen suosikkilistoja: Pelit / Artikkelit

Osallistu: Vuoden 2013 lukijaäänestykset