Toimituksen suosikkipelit 2013: Juho

02.01.2014 18:00 Jukka O. Kauppinen

Vuosi otti ja vaihtui ja siinä samalla niin Domen toimitus kuin lukijatkin pohtivat ja palkitsevat vuoden suosikkipelejään. Ennen kuin pureudumme toimituksen suosikkivalintoihin ja lukijoiden vuoden peliin, liikumme henkilökohtaisemmalla linjalla. Kullekin toimituksen jäsenelle esitettiin yksinkertainen kysymys: mitkä olivat vuoden suosikkipelisi? Mikä oli vuoden yllättäjä? Ja nousiko pelikokoelman kätköistä jokin muinaisempi peli, jonka parissa viihdyit?

Kriteerit olivat mitä yksinkertaisimmat: jos se ilmestyi vuonna 2013 ja sitä pystyi pelaamaan – oli alusta sitten PC, konsoli, kännykkä tai vaikka lautapeli – se kelpasi listalle.

Mitkä olivat Juho Anttilan suosikit vuodelta 2013?

Vuosi 2013 oli pelaamisen kannalta hankala. Ei niinkään siksi, etteikö tarjolla olisi ollut hyviä pelejä vaan siksi, että päivätyö ja muut aktiviteetit haukkasivat kohtuuttoman suuren siivun käytettävissä olleesta peliajasta. Tämä tarkoitti väistämättä myös sitä, että etenkin syksyn puolella iso osa potentiaalisista pelitapauksista jäi rästilistalle odottamaan parempia aikoja. Tälläkin kertaa niistä peleistä, joihin syventymiseen riitti aikaa, nousi kuitenkin esille muutama suosikki.

Starcraft 2: Heart of the Storm

Toistan saman, minkä sanoin jo Starcraft 2:n ensimmäistä episodia arvostellessani: en edes juuri pidä perinteisestä reaaliaikastrategiasta. Starcraft 2 on kuitenkin malliesimerkki siitä, että laatu ja viimeistely rikkovat genrerajat ja vievät mukanaan. Jatko-osa ei enää ollut yllätys, mutta silti yhtä lailla iloinen kokemus. Siitä huolimatta, että trilogian keskimmäinen osa on vaikea ja tarina ei siksi napannut mukaansa aivan edellisen osan lailla.

Tomb Raider

Tomb Raider -sarja rämpi vuosia keskinkertaisuuden suossa ja vaikka Crystal Dynamicsin viimeisimmät tuotokset väläyttivät välillä lupausta paremmasta, ei yksikään nuoli vain tärähtänyt maaliinsa. Ei ennen kuin mukaan värvättiin Rhianna Pratchett, jonka käsikirjoitus teki sen, mihin ei aiemmin pystynyt yksikään Tomb Raider -sarjan peli sen paremmin kuin Angelina Jolien tähdittämät elokuvatkaan.

Uuden ajan Lara Croft on aidossa epätoivossa ja pelossa keitetty selviytyjä, jonka matka pelästyneestä nuoresta naisesta tuntemaksemme seikkailijaksi kuuluu oikeastaan pelialan yleissivistykseen. Uusi Tomb Raider on, jos ihan alkupeärisen pelin legendastatusta ei oteta huomioon, sarjan paras peli.

Rayman Legends

Viimeisten vuosien retropelihuuman ja indieruuhkan jäljiltä tasohyppelypeleistä ei ainakaan ole pulaa. Joukosta erottumiseen tarvitaan paljon enemmän kuin vain rutiinitason suoritus. Rayman Legends on kaikkea muuta.

Voin vain kuvitella, kuinka paljon tuskaisia työviikkoja painanutta tiimiä harmitti, kun julkaisija päätti siirtää pelin ilmestymispäivää eteenpäin puolella vuodella. Joku olisi voinut masentua, mutta Raymanin tekijät päättivätkin käyttää ajan hyväkseen. Uskon, että Rayman Legends olisi ollut peukun arvoinen suoritus jo alkuvuodesta, mutta lisäaika antoi tiimille mahdollisuuden ladata paketti niin täyteen laadukasta sisältöä, että voidaan puhua yhdestä kaikkien aikojen parhaista tasohyppelypeleistä.

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Myönnän jo nyt, että en ole tätä kirjoittaessani ehtinyt upottamaan Assassin’s Creed -sarjan uutukaiseen kuin vajaat kymmenen tuntia tehokasta peliaikaa. Tiedän myös, että odotettavissa on tuttuja pelisarjan hölmöyksiä, turhauttavia hiiviskelytehtäviä ja muuta tylsää. En välitä kummastakaan asiasta, sillä syystä tai toisesta sydämessäni on ollut aina paikka Assassin’s Creed -peleille.

Ehkä kyse on huimasta määrästä historiallista tietoa, visuaalisesta loistosta tai hiotusta pelattavuudesta. Ehkä tarina vie mukanaan. Tiedä häntä, sillä syystä tai toisesta pidän jopa monien karsastamista nykyaikaan sijoittuvista osioista. Jos ja kun tiedän viettäväni pelin parissa vielä useamman kymmentä tuntia, olisi outoa olla nostamatta sitä myös tämän vuoden suosikkipelieni listalle.

Bioshock Infinite

Huikea pelattavuus, huimaava taidesuunnittelu ja hieno, syvällinen ja ajatusta vaativa tarina. Siinä tekijät, joista syntyy moderni peliklassikko. Bioshock Infinite uskaltaa laajentaa niitä teemoja, joita sivuttiin jo alkuperäisessä Bioshockissa, ja haastaa pelaajan ajattelemaan. Pelin voi räiskiä läpi puolihuolimattomasti ja loppua kohden itseään hieman toistavaa taistelua kiroten, mutta silloin missaa koko pointin. Pelin lopetus, siinä vaiheessa, kun varsinainen aktiivinen pelaaminen on jo ohi, on yksi historian hienoimmista.

Yllättävin peli: Rift

Ennen pelikriitikoksi ryhtymistäni vietin jokusen vuoden elämästäni pelaten pääasiassa World of Warcraftia. Kun kyllästyminen vihdoin iski, jäi päällimmäiseksi tunne: ei enää ikinä, maailmassa on muitakin pelejä. Melkoinen yllätys olikin se, että oikeastaan ensimmäinen World of Warcraftin jälkeen kunnolla innostanut morppi onkin samalla kaikista kokeilemistani lähinnä esikuvaansa.

Pelinähän Rift on jo vanha, mutta ilmaiseksi se muuttui vasta tämän vuoden puolella. Ilmaisuus houkutteli kokeilemaan ja sen jälkeen tunteja upposikin peliin useita kymmeniä. Mikäpä siinä pelatessa, kun esikuvasta on nyysitty häpeilemättä kaikki mikä toimii, ja päälle on liimattu tukku hyviä omia ideoita. Mainio morppi, joka ei edes käy kalliiksi.

Extra Life: Elder Scrolls V: Skyrim

On todennäköistä, jopa lähes varmaa, että en tule pelaamaan Skyrimiä ikinä läpi saakka. Sen sijaan palaan pelin pariin aina säännöllisin väliajoin ja vietän jokusen tusinan tunteja haahuillen ympäri pelimaailmaa satunnaisia tehtäviä tähden. Jossain vaiheessa kiire katkaisee putken ja peli päätyy taas hyllylle odottamaan seuraavaa kierrosta.

Tänä vuonna kimmokkeen uudelle jotokselle antoi PC-laitteiston täysremontti. Kun konehuoneeseen saatiin kunnolla uutta rautaa, oli seuraava askel ladata Skyrimiin hirveä läjä grafiikkamodeja ja katsoa, mihin uusi muskeli pystyy. Hyvältähän se näytti ja hieman yllättäen myös tuntui. Lyhyt kokeilu kasvoi, jälleen kerran, kymmeniksi tunneiksi ennen kuin peli palasi tauolle. Ehkäpä joululomalla ehtisi taas…

 

Muuta vuoden peli setitystä:

Vuoden peli -äänestys: Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Lisää toimituksen suosikkilistoja: Pelit / Artikkelit

Osallistu: Vuoden 2013 lukijaäänestykset