Toimituksen suosikkipelit 2013: Simon

28.12.2013 18:00 | Jukka O. Kauppinen

Vuosi lähestyy loppuaan ja niin Domen toimitus kuin lukijatkin pohtivat ja palkitsevat vuoden suosikkipelejään. Ennen kuin pureudumme toimituksen suosikkivalintoihin ja lukijoiden vuoden peliin, liikumme henkilökohtaisemmalla linjalla. Kullekin toimituksen jäsenelle esitettiin yksinkertainen kysymys: mitkä olivat vuoden suosikkipelisi? Mikä oli vuoden yllättäjä? Ja nousiko pelikokoelman kätköistä jokin muinaisempi peli, jonka parissa viihdyit?

Kriteerit olivat mitä yksinkertaisimmat: jos se ilmestyi vuonna 2013 ja sitä pystyi pelaamaan – oli alusta sitten PC, konsoli, kännykkä tai vaikka lautapeli – se kelpasi listalle.

Mitkä olivat Simon Elon suosikit vuodelta 2013?

The Last of Us

The Last of Us löi ällikällä. Olin häkeltynyt siitä miten paljon välitin karskin Joelin ja lapsuutensa menettäneen Ellien selviytymistarinasta. Varsinkin kun peli on paljon raaempi kuin mihin olen yleensä tottunut. The Last of Usissa väkivalta ja kaikki muukin tuntuu vain palvelevan laadukasta tarinaa. Silmitön väkivalta on osa sitä maailmaa, jossa Joel ja Ellie elävät. Siltä ei voi sulkea silmiään tai muuten tarina menettää osan voimastaan.

Kaikki ei kuitenkaan lepää vain tarinan päällä, vaan kyseessä on myös häkellyttävän upea visuaalinen elämys, jossa on selviytymistä ja rauhallisia suvantoja lähes täydellisessä tasapainossa. On aivan oikein, että The Last of Us on voittanut useita Vuoden peli -äänestyksiä.

Rayman Legends

Rayman, pidin sinua 90-luvulla aivan turhana kaverina. Olet kädetön jätkä vailla sen suurempaa sielua. Voi kuinka väärässä olinkaan. Sinähän olet legenda, minkä olet nyt todistanut värikkäällä, mielikuvituksellisella ja humoristisella seikkailullasi. Ja olen vakuuttunut, että olet ranskalainen. Sen näkee kaikessa, positiivisella tavalla. Merci!

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Hayao Miyazaki on animaatiojumala, jonka japanilaista animetaikaa olen nauttinut erityisesti Henkien kätkemässä ja Naapurini Totorossa. Ni No Kuni lainaa visuaalisen ilmeensä Miyazakin elokuvista ja kun itse pelikin on parasta mitä japsiroperintamalla on nähty pitkään aikaan, ei tällaisesta herkkupalasta voi olla pitämättä kuin Totoro sateenvarjoista. Jos Ni No Kunia pitää kuvailla yhdellä sanalla, se on helppoa – taianomainen.

Sonic All-Stars Racing: Transformed

Olen Sonic-fani, joten minulla oma siili ojassa kun pohdin Sonicin viimeisintä, mutta All-Stars Racing: Transformed on hämmentävän mainiota autoilua. Vauhtia riittää yhtä paljon kuin perinteisessä Sonic-pelissä. Kaiken kukkuraksi menopeli voi muuttua lennosta veneeksi tai lentokoneeksi, joten koko ajan täytyy olla kieli keskellä suuta. Tarkka ajettavuus ei anna mitään anteeksi. Mario Kart on kohdannut voittajansa.

Super Mario 3D World

Wii U:lla on mennyt kehnosti. Edes minun, ikänsä Nintendoa kyykyttäneen Sonic-niilon, lämpeneminen Nintendolle ei ole pelastanut konsolia heikoilta myyntiluvuilta. Jos jokin Nintendon luottohenkilö sen voi tehdä, Super Marion kolmea deetä parempaa esitystä on vaikea kuvitella. En ole mikään Mario-asiantuntija, mutta tässä on paras ja mielikuvituksekkain Mario-peli mitä minä olen koskaan pelannut. Tämä Sonic-fanilta ja kaikella rakkaudelle, oi putkimiehet.

Yllättävin peli: Lego Lord of the Rings.

Ajattelin että tarjolla on samaa jo tylsäksi käynytta legohippaa kuin aiemmissakin muoviukkopeleissä. Niin onkin, mutta se ei olekaan enää tylsää, kun äänessä ovat Aragorn, Frodo ja kumppanit. Olen parantumaton Taru sormusten herrasta -ystävä, joten legot saivat aivan uuden elämän Keski-Maassa.

Extra life: Assassin’s Creed  -sarja

Pelaan edelleen Assassin’s Creed 2:ta, Brotherhoodia, Revelationsia ja kolmatta osaa. Miksi ihmeessä, kun Mustalippu, tuo huikea merirosvoeepos, on jo julkaistu? Vanha ei jaksa ja ehdi, joten olen jäänyt pahasti jälkeen. Yritän ottaa kiinni ja pelata vanhemmat osat ensin. Siinä on sarkaa joululomalle.

 

Muuta vuoden peli setitystä:

Vuoden peli -äänestys: Vuoden 2013 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!

Lisää toimituksen suosikkilistoja: Pelit / Artikkelit

Muropaketin uusimmat