Uusimmat

Toimituksen suosikkipelit 2014: Juliuksen valinnat

28.12.2014 16:00 Muropaketin toimitus

Vuoden lähestyessä loppuaan mekin palkitsemme suosikkipelejämme. Toimituksen yhteisten valintojen ohella jokainen Domen porukasta sai myös itse osoittaa kunniaa viidelle suosikkipelilleen. Tässä on Juliuksen lista.

Kriteerit olivat taas yksinkertaiset: viisi peliä, jotka on julkaistu Euroopassa vuonna 2014. Alustalla, genrellä, arvostelumenestyksellä tai formaatilla ei ole väliä, joten 5/5 ja suosituspeukun saanut videopeli on yhtä kuranttia kamaa kuin ylägruusialainen lautapeli perunafarmareista, josta kaksi ihmistä on kuullut.

Viiden suosikkipelin ohella jokainen pääsi myös nimeämään vuoden iloisimman yllätyksensä ja nostamaan hattua vanhemmalle pelille, joka on upottanut kyntensä tämän vuoden aikana. Pidemmittä puheitta itse asiaan!

Bayonetta 2/Bayonetta

Uusi asunto, uusi konsoli oli allekirjoittaneen syksyn pelaamisen teema. Uutta konsolia hankkiessa etsin hinta-laatu-suhteeltaan järkevää pakettia ja päätin korjata pitkään kaivelleen loven pelikirjastossani Platinum Gamesin kaksi teosta yhteen nitoneella laatikolla. Pelit ovat nättiä mäiskettä yltiöjapanilaisella sivumaulla: silmäkarkkia riittää monessakin mielessä ja toiminta on sulavaa kuin kermavaahto.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Keräilykorttipelien suurena ystävänä — porttiteorian mukaisesti kaikki suurimmat pahviversiot on käyty läpi — on mukavaa nähdä genren onnistunut lanseeraus myös virtuaalisessa ympäristössä. Toki virtuaalinen keräilykorttipeli on ikivanha konsepti, mutta Blizzard teki sen ensimmäistä kertaa muodossa, jota pahvikortein on vaikea jäljitellä. Hearthstone toi genreen viimeistellyn tuotteen, jossa on tarpeeksi omaa maustetta. Tätä maustetta lisäsi Goblins vs Gnomes -laajennus, joka todisti, ettei kaikkia hihoja ole vielä todellakaan tyhjennetty.

Mario Kart 8

Jos Nintendo jotain osaa, on se samalla sohvalla katkeruutta aiheuttavat moninpelit. Mutta ei liikaa makeaa yhdelle vuodelle, joten Mario Kart 8 on minun valintani vuoden parhaaksi moninpeliksi. Teknisesti heikkoa Mario-nimikettä tuskin on koskaan julkaistu, eikä uusin mikroautoilu ole poikkeus. Pelille voi antaa kunniamaininnan myös vuoden parhaista DLC-paketeista: totisemman autoilun ystäville on tarjolla Mersuja ja maksullinen lisäsisältö tuo suhteellisen suuren määrän lisäratoja.

Child of Light

Olisipa useampikin peli näin täydellinen paketti. Kaunis ulkoasu, nokkela dialogi ja tunnelmallinen musiikki: kaikki nämä tukevat sitä satumaista tunnelmaa, jota Auroran seikkailu huokuu. Tämän herkullisen kuorrutuksen alla piilee loppuunsa viilattu pelimekaniikka, jossa on juuri tarpeeksi kerroksia kevytroolipelin tarpeisiin. Peli, jonka muistan vielä vuosien kuluttua, ja jota povasin vuoden parhaimmaksi kakuksi mutta yksi katkeransuolainen leivos kaappasi palkintonauhan viimemetreillä.

Legend of Grimrock 2

Miten voi turpasauna tuntua näin hyvältä? Lukemattomista tallennusten uudelleen lataamisista huolimatta jokin tässä Vanhojen Hyvien Aikojen HD Remastered –versiossa vain kiehtoo. Jo ensimmäinen osa oli herkullinen pelikokemus, mutta toinen ristiretki mysteerisaarelle on kaikilla mittareilla tuhdimpi, kauniimpi ja koukuttavampi.

Eikä ykkössija listallani johdu nostalgialasien aiheuttamasta vääristymästä, sillä Grimrockin esikuvat sijoittuvat aikaan, jona minulla aikaa vain omien linnojen rakentamiseen ja potkupuvussa pyörimiseen. Tavallaan kyse on siis uutuuden viehätysvoimasta.

 

Vuoden yllättäjä: Heroes of the Storm

Vuoden yllättäjäksi valikoituu Heroes of Storm monestakin syystä: ensinnäkin se yllättää teidät olemalla tämän vuoden listallani, toiseksi se yllätti minut olemassaolostaan ilmoittaneella sähköpostilla. ”Mjaa, en muista edes hakeneeni tähän testaajaksi. No ei kai tuosta haittaakaan ole, hieman taukoa LoLiin, vaikkei varmaan sen kummempi olekkaan.”

Älkää. Koskaan. Aliarvioiko. Blizzardia.

Asennuksen jälkeiset illat kuluivat ruudun loisteessa huolimatta siitä, ettei peli ole vielä edes Betassa. On tajunnan räjäyttävää kuinka ”valmis” peli on ja kuinka vaivattomasti se osoittaa kuinka tehdä MOBA:sta pelaajaystävällisempi ja kaikin puolin miellyttävämpi kokemus. WoWin kaatajasta halutaan aina puhua, ja melkein haluaisin ennustaa LoLin kaatajaa, mutta aivan siitä ei ole kysymys. Heroes of Storm on paikka, johon mennään rentoutumaan hermoja raastaneen kilpailullisen pelityöpäivän jälkeen.

Extra Life: League of Legends

Haluasin kovasti antaa tämän mille tahansa muulle pelille, mutta totuus on, että valehtelisin niin itselleni kuin teillekin. En edes halua tietää millaisia pelitunteja tähän on taas upotettu, mutta niin ovat upottaneet myös ihmiset Riot Gamesilla: uusia hupaisempia pelimuotoja, uusi ulkoasu areenalle ja jokaiselle hahmolle sekä uudet entistä mielenkiintoisemmat hahmokonseptit vetävät tasaisin väliajoin aina puoleensa. Heroes of Storm toimii laastarina mutta vieroitusoireet alkavat jo näkyä.