Toimituksen suosikkipelit 2015: Kalle Lounela

27.12.2015 16:00 | Kalle Lounela

Vuosi 2015 lähestyy loppuaan ja Dome hiljentyy joulun ajaksi miltei kokonaan. Ei kuitenkaan täysin, sillä välipäivinä juhlimme vuoden parhaita pelejä.

Pyysimme jokaista Domen kirjoittajaa listamaan vuoden viisi suosikkipeliään yksinkertaisilla kriteereillä: kaikki pelit, jotka julkaistiin Euroopassa vuonna 2015, olivat kelvollisia. Sillä ei ollut mitään väliä, oliko kyseessä digipeli tai vaikka lautapeli. Myöskään pelin yleisellä arvostuksella tai Domen sille antamilla pisteillä ei ollut mitään merkitystä: nämä ovat henkilökohtaisia listoja.

Viiden suosikkipelin lisäksi jokainen sai nimetä vuoden 2015 suurimman yllätyksen — positiivisen tai negatiivisen — sekä kertoa, mitä odottaa eniten seuraavalta pelivuodelta. Sen suuremmitta puheitta päästetään ääneen Kalle Lounela oman suosikkilistansa kera.

 

The Witcher 3 (PC, PlayStation 4, Xbox One)

The Witcher3HeartsofStone_arv-gall-0013

The Witcher 3 omaa maailman, jonka suuruutta ja mahtavuutta en kykene vieläkään ymmärtämään. Tehtävävuoren selvittämistä hidastavat vastaantulevat hirviöiden vartioimat aarrekätköt, tiellä pulaan joutuneiden kyläläisten auttamiset ja sen jälkeen vaikkapa hevoskisat.

Huomaan tuntien vierähtäneen harharetkien ansiosta yksinkertaisella matkalla sinne ja takaisin. Mikä parasta: nautin jokaisesta hetkestä kuin noituri jäljittämänsä pedon nirhaamisesta!

Varma merkki mestariteoksesta on tieto halusta palata pelin pariin useaan otteeseen tulevien vuosien saatossa. The Witcher 3 kuuluu heittämällä siihen kastiin, hyvää työtä CD Projekt Red.

 

Steins;Gate (PlayStation Vita)

steinsgate_arv_galleria- (8)

Steins;Gate ei teoriassa ole peli, vaan lukunautinto. Usean tavutustuokion arvoinen tieteisseikkailu alkaa leppoisasti, mutta sitten alkaa tapahtumaan ja kakkaa on kaikkialla. Genrelleen uskollisena tässäkin visuaalisessa kirjassa on useita loppuja, joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän romanttisia.

Tummaa tieteisseikkailua kaipaavalle varma valinta. Jos lukeminen ei nappaa, voi kääntyä animeadaptaation puoleen. Se on todistettu alkuperäisteoksensa arvoiseksi, vaikkakin sarjassa käydään vain yksi pelin tarinapoluista läpi.

 

The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (Nintendo 3DS)

majoras_mask_3ds

Majora’s Mask 3D ei sen suurempia esittelyitä kaipaa. Esimerkillinen remake ei jätä moittimisen varaa 3DS:n puskiessa nätit visuaalit ruudulle ongelmitta. Alkujaan 15 vuotta vanhasta pelistä riittää iloa roppakaupalla niin ensikertalaiselle kuin vanhalle veteraanillekin.

Majora’s Mask on Zelda-perheen outolintu ja sille kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka olisikin saanut jo yliannostuksen vihreästä hiippalakista. Todettu toimivaksi.

 

Prison Architect (Linux, Mac, PC)

Prison Architect

Prison Architect on vihdoin virallisesti ulkona. Vankilanpitosimulaattori on kasvanut alfa-ajoistaan mahtavaksi kokonaisuudeksi, jonka syleilyyn uppoaa ilman tietoa kuluneesta ajasta. Jylhät muurit nousevat pystyyn hiiren napsautuksella, pitäen linnan asukit siellä, mihin kohtalo on heidät määrännyt – kylmissä selleissä ja pakkotyöpisteisissä. Aina välillä on hyvä tarkastuttaa epäilyttävimmät yksilöt keittiöstä varastettujen veitsien tai muiden salakuljetettujen esineiden varalta.

Helppo oppia, mutta vaikea hallita. Ainakin, jos ei ole ennestään vankilanjohtajan pelisilmää. Ilman epäilystäkään jokaisen rakentelija-manageroijan pakkohankinta.

 

Suikoden 2 (PlayStation 3, PlayStation Vita)

suikoden_2

Huijaan pikkuisen, koska viimeiseksi suosikikseni valitsen Suikoden 2:n. Kyseessä on vuonna 2000 ilmestynyt peli, josta julkaistiin tänä vuonna käännös PlayStation-konsoleille.

Kyseessä on massiivinen JRPG, jota en ole vielä ehtinyt pelaamaan tarpeeksi tietääkseni edes puolia kaikista pelin tarjoamista jipoista. Tiedän kuitenkin jo nyt, että kyseessä on kokeilemisen arvoinen loistoteos.

PlayStation Storessa pyydetty 10 euron hinta ei kaada roolipelifanin taloutta, vaikka aikanaan uraauurtava peli ei lopulta testauksen jälkeen nappaisikaan. Latailemaan siis!

 

Vuoden yllättäjä: Animal Crossing: Happy Home Designer (Nintendo 3DS)

animal_crossing_happy_home_designer

Odotin rahastusta, huonoa spinoffia ja muuta Saatanan suomaa, mutta sainkin rentouttavan sisustuspelin ilman rahallisia rajoja. Vaikka teos ei loista kirkkaana pelitaivaalla, on se nyrkkeilysäkin jälkeen toiseksi paras tapa rauhoittaa mieltä känkkäränkkäpäivänä.

En olisi kokeilematta uskonut!

 

Ensi vuodelta odotan: Fire Emblem Fates (Nintendo 3DS)

Fire Emblem, lompakkoni pahin vihollinen Herran vuonna 2016.

Uusin lisäys Fire Emblem –sarjaan tulee olemaan kolmeen versioon jaettu Fire Emblem Fates. Paloittelu mahdollistaa monen eri näkökulman kokemisen sotaisassa tarinassa, joten kaiken näkemisestä kiinnostunut pääsee kokemaan pelin kolmena eri elämyksenä. Pelattavat kartatkaan eivät kuulemma ole kierrätettyjä, vaan jokainen pelin kolmesta painoksesta on oikeasti oma pelinsä.

Jos Fatesin versiot eivät rokota tarpeeksi ajallisia ja rahallisia resursseja, tulee Genei Ibun Rokun käännös olemaan kovan työn alla. Shin Megami Tensein ja Fire Emblemin risteytys on videokuvan perusteella silmänkarkkia Wii U:lla. Vuoropohjaista Shin Megami Tensei -taistelusysteemiä tähdittävät Fire Emblemeistä tunnetut hahmot uusissa vermeissä nykyajan kaupunkimaisemissa.

Minulla on jo VIP-liput hypejunien parhaille paikoille, entäs sinulla?