Uusimmat

Tracon 8 – roolipelejä, pukuja, pelailua ja shoppailua

20.09.2013 13:31 Muropaketin toimitus

Tampereella äskettäin järjestetty Tracon 8 -tapahtuma on jotain hyvin erilaista, samalla jotain hyvinkin tuttua. Siellä näet kohtaavat muun muassa japanilainen populaarikulttuuri, fantasia ja mitä monenlaisimmat pelit.

Tracon on suunnattu kahden erilaisen, osittain päällekkäisen harrastuspiirin harrastajille.

 Toisessa päässä laitaa on kaikki japanilaisteemainen, kuten  anime eli japanilaiset animaatiot, manga eli japanilainen sarjakuva, cosplay, J-rock ja J-pop.

Toiselta puolen keskinäistä ymmärtämystä lähestyvät muun muassa pöytä- ja liveroolipelit, lauta-, kortti-, miniatyyri- ja strategiapelit. Varsinkin JRPG-genre oli todella hyvin edustettuna erilaisten cosplay-hahmojen, konserttien ja pelihankintojen muodossa.

Allekirjoittaneen ensimmäinen Tracon- kokemus oli sangen positiivinen. Iloinen yllätys oli erilaisten peleihin liittyvien ilmiöiden seuraaminen. Cosplay-kisassa oli paljon hahmoja eri peleistä, ja olin erityisen yllättynyt  länsimaisten pelihahmojen suosiosta.  Varsinkin komea kahden henkilön  muodostama Silent Hill: Homecoming -pelistä tuttu Siam-hahmo, joka sai kisassa kunniamaininnan, sai henkäilemään ”I’m impressed, most impressed”.

Mukana olivat myös Final Fantasy X:n Yuna, Tales of Vesperia, Mass Effect 2, League of Legends,  Dynasty Warriors 7, Ar Tonelico II, Shining Hearts, Xenoblade Chronicles, Sengoku Arashi: Nobunaga No Shou (pachinko!), Final Fantasy VI, Kingdom Hearts: Birth by Sleep, Kingdom Hearts 2, Dragon Age II,  Resident Evil: Operation Raccoon City, La Tale, ja Trinity Universe.

Ohjelmassa oli myös paljon roolipelailua, bofferointia ja jousiammuntaa pihan puolella sekä Suomen Tanssipelaajat ry:n piste, missä sai verrytellä lihaksiaan tanssipelien tahtiin. Bongasin sisätiloista myös  Hatsune Miku –vocaloid -pelin. Edustettuina olivat myös perinteiset lautapelit ja roolipelailut. Ropeconeista tuttuun tapaan lautapelejä sai lainata pelattavakseen Tampere-talon alakerrassa.  RPG-showssa seurasin kuinka Hero Questin – pikapeli versiossa yritettiin avata ovea 20 minuuttia, joka sekin onnistui lopuksi  eeppiset mittasuhteet saaneella operaatiolla, johon osallistui 20 000 talonpoikaa, kirkonmies ja soturi.

Iloiset juontajat Janne Kemppi sekä Pekka ”Sandi” Wallendahl

Heroquest

Pelailemaan itse en hirveästi kerennyt ja tanssipeliinkin oli sen verran jonoa, että jouduin jättämään sen välistä ajanpuutteen ja työvuorojen takia. Tapasin myös Youtube-suosikkini ja NES-pelien Twitch-striimajan NesRetkun. :)

Onnistuin myös löytämään itselleni pienen Link-figuurin The Legend of Zelda: The  Phantom Hourglass- pelistä Urumin ständiltä sekä Boo/Teresa-lampun Super Mario-peleistä. Kauppiailla pelit olivat esillä eri tavoilla ja muodoissaan, ja ostettavaa löytyi aina  pelihahmo-doujinsheista Touhou-bullethellien soundtrackkeihin. Puolenkuun Pelien  ständille oli viritetty erilaisia anime-tyylisiä roolipelejä, joita harvemmin näkee näin paljon samalla kertaa.

Krääsää olikin tarjolla niin runsaasti, että lompakossa olisi saanut olla mukana enemmänkin riihikuivaa, mitä moni muukin vierailija harmitteli. Olisin kuitenkin kaivannut enemmän jenkkilämäistä markkinahenkeä, kuten muhkeita messualennuksia.  Eräs ulkomainen herra yllätti positiivisesti luomalla hiukan  markkinahumun tuntua paikanpäälle huutelemalla tuotteistaan avoimesti, vaikka osa  suomalaisista tuntuikin punastelevan mekastuksesta. Minua lähinnä nauratti, kun myyjä heilutteli sateenkaari-lippuja ja kiljui ”Get your rainbow-yaoi flags here!”.

Erilaisia cosplay- ja peliteemaisia asusteita oli tarjolla yllättävän paljon. Onkin kiva nähdä miten suomalainen käsityö ja taide olivat edustettuna. Harmikseni taidekujalla käynti oli sangen pikainen,  mutta onnistuin bongaamaan ainakin todella upean näköistä Link/Zelda- fanitaidetta kaiken animen/ponien/mangan seassa.

Tapahtumassa oli myös konsertteja, joista ehätin suoriutumaan The Legend Zelda – pianokonserttiin. Konsertti koostui kahdesta osasta. Alussa teemana oli pirteämpi Light, valo,  josta tyyli muuttui loppua kohden synkempään pimeyden puoleen, Darkiin. Samalla valkokankaalla esitettiin kohtauksia eri The Legend Of Zelda peleistä.

Esitys alkoi eräänlaisesta potpurista, johon oli yhdistelty jokaisen Zelda-pelin alkuanimaatioita.  Mukana oli myös erilaisia tahattomia Linkin ja Zeldan ja muiden hahmojen välisiä hassutteluita.

Pelimusiikkikonsertit jatkuivat edelleen lauantaina Akateemisen puhallinorkesterin voimin, jossa soitettiin VIlle Kompan teos Final Fantasy Sonata for Symphonic Winds. Teos sisältää Nobuo Uematsun ja Hitoshi Sakimoton ikimuistoisia teemoja peleistä Final Fantasy I, IX ja XII.

Kingdom Hearts –pelikonsertissa puolestaan hypättiin  loistavasta musiikistaan ja juonestaan tunnetun pelisarjan maailmaan pianomusiikin ja videoiden kera.

Traconissa oli paljon muutakin tekemistä ja nähtävää, johon yhden ihmisen aika ei vain riittänyt. Näistä mainittakoon muun muassa  Ross Watsonin haastattelu. Watson tunnetaan mm. semmoisista pikkupeleistä kuten Warhammer 40,000 ja Darksiders II. Hän on myös  kirjoittanut yli 50 roolipelikirjaa.

Muista ohjelmanumeroista mainittakoon esimerkiksi Suomen Virallisin Dead or Alive 5- turnaus, jossa oli hienoja limited edition -palkintoja voittajille. Turnaus oli ilmainen eikä vaatinut aiempaa kokemusta, sillä peli on hyvin aloittelijaystävällinen. Lisäksi tapahtumassa oli Bujinkan Budo Taijutsu -kamppailunäytös, AMV- eli AnimeMusicVideo- kilpailu, pelinjohtamisen ABC ( kuinka suunnitella ja johtaa roolipelikampanja -luento) , Mensan virallinen älykkyystesti, Tales -pelisarjan fanitapaaminen sekä luento Grandiasta, tuosta kirkkaan karamellinsävyisestä vanhasta PSone-JRPG:stä.

Tämmöisinä hetkinä sitä toivoisikin omaavansa jonkinnäköisen ninjakloonaustaidon, jotta pieni ihminen ehtisi ratketa joka paikkaan. Mukavaa kuitenkin oli ja tulen tänne myös ehdottomasti uudestaan. Tracon onkin kokemus, jota voin lämpimästi suositella kaikille peleistä, animesta/mangasta, roolipeleistä,  musiikista, vaatteista ja muutenkin aasialaisista tuulahduksista kiinnostuneille.  Uupunut mutta onnellinen toimittaja päättäkin raporttinsa sanoihin: 

”To truly know the spirit of the Tracon, you must be become one with it.”

Ensivuoteen ja halataan kun nähdään!

Teksti ja kuvat: Eve Pukero

 

Lisätietoja: http://2013.tracon.fi

Voit jo merkitä tulevat Traconit kalenteriisi:

  • Tracon 9 13.-14. syyskuuta 2014
  • Tracon X 5.-6. syyskuuta 2015
  • Tracon 11 3.-4. syyskuuta 2016

Aikaisempien vuosien materiaaliin voi tutustua Traconin omalla Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/user/TraconFI

Nes-Retkua voi seurata täällä: http://www.twitch.tv/retku