Uusimmat

Turtle Beach Grip 500 – pitoministerin perillinen

21.04.2015 18:00 Kalle Lounela

Hiirtä voi kutitella kädessään kolmella eri tapaa: monet pitävät laitettaan kämmenellä kuin vastasyntynyttä ankanpoikaa, toiset leikkivät haukkaa nappaamalla jyrsijän sormien ja kämmenen alaosan väliin. Kuulun pienimpään vähemmistöön eli sormenpää-joukkoon. Käytän laitetta mahdollisimman vähillä kädenliikkeillä ja suurilla nopeuksilla, jolloin sormet tekevät millintarkan työn. Vai pitäisikö sanoa käytin, koska testasin kämmenhiirtä.

Turtle Beach Grip 500 on firman yritys päästä pelihiirimarkkinoiden osingoille. Siinä on kolme näppäintä peukalolle, vilkkuvia valoja ja lasersensori. Kaikki elintärkeät ominaisuudet löytyvät, mutta kuinka tämä sormenpääelitisti otti uutuuden vastaan?

Miksipä sitä keksiä pyörää uudestaan

Grip 500:aa katsoessa ensimmäisenä mieleen tulevat Razerin hiiret, joiden myrkynvihreä logo on vaihdettu Turtle Beachin punaiseen. Muotoilu on tutun turvallinen ilman mitään ylimääräistä ja extraa on vain valaistuksessa: valoisan rullan lisäksi etuosasta löytyy grilliritilän näköiset valokoristeet. Minulle ei auennut, että miksi lisävalaistusta laitetaan eteen, josta sitä ei näe. Ehkä ajatus oli heijastaa hehkua alustasta, mutta käyttämäni musta hiirimatto on huono siihen tarkoitukseen.

En antanut samankaltaisuuksien häiritä ja siksi keskityin täysillä tuntumaan. Laite sopii isoon kämmeneen kuin naputettu, klikkaustuntuma on loistava ja mattapintaisuus miellyttää. Pinnan materiaalivalinta on myös osittain huono, koska lika pinttyi erityisen selvästi painikkeiden kohdalle. Jäin myös miettimään kuinka kauan mattapinta kestää kulumista päivittäisessä käytössä.

Avago 9800 -lasersensori oli tarkka käytössä, vaikka en osunutkaan tavalliseen tapaan räiskinnöissä. Hutilaukauksista syytän täysin kämmentyyliin vaihtoa ja oman sopeutumiseni hitautta. Peukalon kolmas näppäin korvasi edellisen hiireni rullan sivulleklikkauksen, joten jokainen näppäin pääsi hommiin. Laite oli kaikin puolin miellyttävä niin pelatessa kuin nettiä selatessa.

Asetuksia moneen tarpeeseen

Laitteen mukana tuleva yksinkertaisen näppärä ohjelmisto on vain Windowsille. Säätöohjelman ulkoasua ei ole hiottu viimeisen päälle, mutta se ajaa asiansa. Käyttäjä voi vaihtaa joka ikisen näppäimen toiminnon vaikkapa makroon tai yksittäisen ohjelman käynnistämiseen.

Pofiileja omilla näppäin-, nopeus- ja valoasetuksillaan voi tehdä yhteensä viisi ja ne tallentuvat hiiren muistiin. Moodin vaihtaminen onnistuu pohjassa tönöttävällä näppäimellä, jolloin rullavalon väri ilmaisee senhetkisen tilan. Viisi on iso luku ja soppaan voi hukkua helposti, jos ei muista värejä ulkoa tai ne muistuttavat toisiaan; ylimääräisiä profiileja ei katsos voi poistaa.

Oikea ongelma oli DPI-säädöissä. Nopeutta pystyy vaihtamaan yksittäisellä napilla, mutta mikään hiiren ulkoasussa ei ilmaise päällä olevaa asetusta. Yhteensä neljän omavalintaisen vaihtoehdon erot voivat olla niin pienet, ettei niitä mitenkään pysty tunnistamaan käsipelillä pelin tiimellyksessä. Vanhassa Logitechissäni oli omat ledit kertomassa voimassaolevaa nopeusasetusta, ja samankaltaista ratkaisua jäin kaipaamaan Grip viisisataseenkin. Lopulta päädyin käyttämään yhtä profiilia kahdella eri nopeudensäädöllä sekoilun välttämiseksi.

Eläväkuolleeseen ei voi luottaa

Onko kyseessä luotettava laite? Ei. Arviokappaleeni rupesi temppuilemaan arvaamattomalla tavalla: koneen käynnistyessä hiiren valot palavat tavalliseen tapaan, mutta osoitin ei näy ruudulla. Zombiehiiri täytyy ottaa USB-liittimestä irti ja laittaa takaisin. Ajattelin ongelman johtuvan rikkinäisestä liittimestä tai käyttöjärjestelmästä, mutta ongelmat jatkuivat myös Linuxilla. Hiiri on niin uusi markkinoilla, että en löytänyt ongelmaan järkevää ratkaisua edes internetin syövereistä.

Suomessa hiiren hinta liikkuu 70 eurossa, joka on siedettävä määrä laserhiirestä. En kuitenkaan pysty suosittelemaan laitetta mainittujen ongelmien takia. Moni muu valmistaja on tehnyt hiiriä vuosikausia ja Turtle Beach lähtee mukaan vasta nyt, joten sijoittaisin toistaiseksi mieluummin vanhaan, asiansa osaavaan merkkiin. Grip on kuitenkin hyvä yritys ja toivotan onnea seuraavan tuotteen kehitykseen.

 

 

Turtle Beach Grip 500

Valmistaja: Turtle Beach

Hinta: noin 65-75 euroa

Lisätietoja: Turtle Beach Grip 500

Kalle Lounela

 

Tekniset tiedot:

  • DPI: 8200
  • Omron-kytkimet
  • 3 makropainiketta sivulla, yhteensä 7 ohjelmoitavaa painiketta
  • Hienosäätöohjelmisto, jossa viisi profiilia ja makropainikkeiden asettelutoiminto
  • On-the-fly-painikkeet DPI- ja profiilimuutoksille
  • Luistamaton, pehmeä päällys, ultrataipuisa TPE-johto ja tarranauhahihna johdon asetteluun
  • Asemetallinen etulevy, jossa punainen valaistus
  • Valaistu ja ohjelmoitava rullapainike, jonka valaistuksella voi näyttää esimerkiksi, mikä profiili on käytössä.

 

 

Lisää aiheesta

Logitech G100s – vaatimaton mutta pätevä peruspelihiiri

Logitech G402 Hyperion Fury: lujaa Logitech-laatua 

Razer Ouroboros – laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri 

Roccat Kone Pure Military: karu ulkoasu, asiallinen hiiri

Roccat Tyon pelihiiri tarjoaa myös personoitavan valaistuksen kaamosmasennuksen ehkäisyyn 

Steelseries DeX – tarkan pelaajan tarkka hiirimatto