Uusimmat

uDraw GameTablet on susi lelun vaatteissa

05.03.2012 14:50 Juho Anttila

Ole taiteilija! Ilmaise itseäsi! Luo jotain uutta, avaa ikkuna sieluusi! Piirtoalustat ovat olleet ennen ammattityökaluja, mutta THQ on lanseerannut saman idean pelikäyttöön. Pelaaminen voi siis olla myös taidetta.

Wiillä uDraw-lauta nähtiin jo toista vuotta sitten, mutta nyt isommatkin konsolit ovat liittyneet joukkoon. Tämä olisi iloinen asia, jos laite ja sen mukana tuleva ohjelmisto vakuuttaisi. Valitettavasti THQ:n mielestä oikea taide syntyy tuskasta.

Ammattikäyttöön tarkoitetut piirtolaudat ovat kookkaita laitteita. uDraw sen sijaan ei ole juuri A5-paperia suurempi. Tyylikkään musta – jotain hyvää siis tässäkin – laite koostuu itse laudasta ja siihen lyhyellä kaapelilla yhdistetystä ”kynästä”. Suppeahkon piirtoalueen molemmin puolin on vielä ryhmitelty konsolin, tässä tapauksessa Xbox 360:n ohjaimen vakionappuloita. Kynän kärki toimii vielä omana painonappulanaan.

Mihin sitä taiteilija tarkkuutta kaipaa

Laitteen mukana tulee taiteilua käsittelevä sovellus, uDraw Studio. Ohjelma pitää lupausten mukaan sisällään niin piirtolautaa hyödyntävän piirto-ohjelman, pelejä kuin myös kattavan opetusohjelman aloittelevalle koti-Picassolle.

Hälytyskellot pärähtävät soimaanjo sovelluksen ensimmäistä kertaa käynnistyessä. Se on nimittäin hämmentävän ruma. Voisi kuvitella, että kuvataiteiluun keskittyvä sovellus päräyttäisi edes ulkonäöllään, mutta ei. Harmi kyllä sama linja jatkuu myös varsinaisten toimintojen puolella.

Taidekurssi on looginen paikka aloittaa tutustuminen sovellukseen. Piirrä tomaatti, ihan kädestä pitäen, opastaa pelaajaa ohjastava baskeripäinen mitättömyys. Prosessi käydään läpi vaihe vaiheelta ja työkalu työkalulta niin, että vähän kömpelömpikin oppisi ketsupin esiasteen hahmottelemaan, jos laite ei tekisi kaikkeaan vaikeuttaakseen tehtävää.

Piirtokynän kosketus alustaan on liukas ja kynän päässä oleva nappi tunnoton. Tämä on jo vakavaa, mutta lisäksi piirtäminen on epätarkkaa ja liikkeiden siirtymisessä ruudulle on lyhyt mutta silti suoritusta dramaattisesti häiritsevä viive.

Myönnän, että olen taiteellisesti täysi nolla, jolle suoran viivan piirtäminen viivoittimen kanssa on jo haasteellinen tehtävä. Siitä huolimatta se jälki, jota sain piirtolaudalla aikaiseksi hämmensi surkeudellaan. Miksi, oi miksi tahtoisin harjoitella piirtämistä epätarkalla ja kömpelöllä työkalulla, kun kynä ja paperikin on keksitty?

Kolmen pennin Paint

Antiikkisessa näyttölaitteessa nimeltä A4 on myös puutteensa, joita digitaaliajan lelut ja ohjelmat pyrkivät paikkaamaan. Ehkä peruste piirtolaudan käyttämiseen löytyy sovellusohjelman puolelta. Tai sitten ei, kyseessä on nimittäin sellainen kolmen pennin Paint, että THQ:n puolesta hävettää.

Kiltisti sanottuna rajoitettu työkalupaletti pitää sisällään kourallisen erilaisia kyniä, liituja ja pensseleitä. Tämän lisäksi käytössä on kömpelö ja rajoittunut värien kustomointi ja pari muuta piirto-ohjelmista tuttua perustyökalua. Jostain syystä viimeksi mainittujenkin käytöstä on tehty vaikeaa ja epäselvää.

Kehnon kokonaisuuden kruunaa rajoittunut piirtoalue. Resoluutio lienee perua suoraan sovelluksen Wii-versiosta. Taiteelliselle näkemykselle annetaan tilaa surkean vähän. On vaikea kuvitella kenenkään yrittävän toteuttaa edes alkeellisia taiteellisia ambitioita juuri ja juuri postikortin kokoisella alueella.

uDraw Studio on kuitenkin muutakin kuin pelkkä piirto-ohjelma. Siihen on sisällytetty myös monenlaista pientä puuhaa erilaisten pelien muodossa. Tässä vaiheessa kukaan ei liene yllättynyt, kun kerron, että metsään rysäytetään tälläkin rintamalla.

 Tervetuloa 90-luvulle

Jokainen meistä muistaa vanhat puuhakirjat ja niiden sisältämät väritystehtävät sekä tietenkin omat suosikkini, ”yhdistä pisteet” -tehtävät. uDraw Studio pitää sisällään nipun näistä molempia ja kuinka ollakaan, päin seiniä toteutettuna.

Pisteiden yhdistäminen tarkoittaa käytännössä vain piirto-ohjelman taustalle lätkäistyä kuvaa. Tietotekniikan mukanaan tuomia mahdollisuuksia ei hyödynnetä millään tavalla. Jälleen kerran tämä puuha on piirtolaudalla paljon aitoa asiaa tylsempää.

Väritystehtävissä kuvasta on rajattu valmiiksi numeroituja alueita. Jokaista numeroa vastaa väri. Tarkoituksena on värittää kukin alue määrätyllä värillä. Tämäkin toiminto kompastuu kehnoon toteutukseen. Osa kuvissa olevista numeroista on niin suttuisia ja pieniä, ettei niistä saa yhtään mitään selvää. Tämänkin ongelman olisi voinut kiertää, jos toteutus olisi jotain muuta kuin jostain valmiiksi skannattuja taustakuvia.

Eräs piirtolaudan ominaisuus on jäänyt tähän asti mainitsematta. Se nimittäin sisältää liikkeentunnistusominaisuuksia. Miksi? Järkevää selitystä on vaikea keksiä. Ehkä ominaisuus on perintöä Wii-versiosta, jonka lauta hyödyntää sellaisenaan Wiimoten liikkeentunnistusta.

Piirtämisen kannalta täysin turhaa ominaisuutta hyödynnetään peleissä. Sokkelohaasteessa tavoitteena on ohjata väripallo maaliin läpi sokkelon piirtoalustaa kallistelemalla. Audiovisuaalinen toteutus on kuin suoraan 90-luvun alusta, eikä pelillisilläkään ansioilla juhlita. Toisessa turhakkeessa palloa ohjataan ympäri kenttää kohdealueiden perässä maahan ilmestyviä reikiä väistellen.

Viimeinen peli, muukalaisjahti asettaa pelaajan ulkoavaruuden valloittajia vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa pelialueella liikkuvien ufojen mäiskimistä kärpäslätkällä traagisen surkeasti toteutetussa ympäristössä. Hyi hemmetti, kaikkea sitä julkaistaankin.

uDraw on toteutukseltaan ja ennen kaikkea mukana tulevalta sovellustueltaan sen verran tökerö tapaus, että vältä-peukalokin välkkyi jo mielessä. Armo käy oikeudessa lähinnä sen vuoksi, että laitteelle on tarjolla muitakin sovelluksia kuin vaivaannuttava uDraw Studio. Nettitietojen mukaan suosittuun lautapeliin perustuva uDraw Pictionary olisi oikeasti viihdyttävä julkaisu. Dood’s Big Adventurekin on kerännyt jopa kehuja.

Koska mainittuja pelejä ei arvosteluun saatu, on tuomio kuitenkin annettava laitteen ja sen mukana tulevan ohjelmiston perusteella. uDraw on ihan hyvä idea, jonka toteutus haisee pahasti erityisesti sovelluspuolella. Yllä mainitut erikseen myytävät lisäpelit saattavat pelastaa tilanteen, mutta niitä kokeilematta on pakko suositella laitteen jättämistä kaupan hyllylle.

Tämän kurjuuden toteamisen jälkeen onkin helppo nähdä miksi laite floppasi PS3/Xbox-versiona ja veti THQ:n tuloksen niin pahasti punaiselle…

uDrawilla on silti faninsakin, joita löytää erityisesti Facebookista: World of uDraw

 

Tekijä: THQ

Julkaisija: Pipeworks Software

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360

Lisätietoja: http://www.worldofudraw.com

Juho Anttila

 

Lue myös

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana

Assemblyn järjestäjät saivat suomalaisen pelialan kunniamaininnan

Ion iCade muuttaa iPad-tabletin kolikkopeliksi

Logitech G930 – hurmaavan langattomat pelikuulokkeet

Mass Effect 3 -haastattelu – eeppistä seikkailua ja tykitystä

PS Vita -katsaus – Sonyn uudessa käsikonsolissa kaikki on isoa

Wiikon wanha: Meridian 59