Uusimmat

Uuden sukupolvin parhaimmat palat: Indiana Jones, Lost Planet, Mass Effect

08.09.2006 16:02 Jukka O. Kauppinen

Xbox 360 ja PlayStation 3 lupaavat paljon pelaajille. Esimerkiksi lätkäkausi jatkuu aivan kohta NHL2K7-kiekkoilun parissa. Mutta todellinen jyryytys alkaa vasta ensi vuonna. Silloin on näet luvassa kokonainen tukku uusia huippupelejä. Kuten:

Indiana Jones on LucasArtsin uuden tulemisen kärkinimike. George Lucasin erikoisefektiyhtiö Indistrial Light & Magic tekee nextgen-pelin tehosteet.

Lost Planet on huikea science fiction –tieteisseikkailu jäisellä planeetalla. Luvassa on raskaan sarjan toimintaa ja uskomattomia visuaaleja.

Mass Effect on BioWare-seikkailupelitalon seuraava huippupeli, j onka tulevaisuudenkuva on kaukana totutusta synkkyydestä ja ruosteesta.

Indiana Jones

Indiana Jones merkitsee LucasArtsin uutta tulemista. George Lucasin perustama yritys on pistänyt peli- ja erikoisefekteihin erikoistuneen Industrial Light and Magicin samaan toimistoon pelintekijöiden kanssa. Synergiaedut ovat selvät: ILM:n graafikot tuovat pöytään huiman visuaalisen osaamisensa, josta pelintekijät hyötyvät.

Uutta Indiana Jonesia esiteltiin Xbox 360:lla. Esiteltävää ei ole vielä hirmuisesti, koska peli julkaistaan vasta kesällä 2007. Niinpä näytillä on vain kaksi kenttää. Ensimmäisessä Indy tappelee San Franciscon Chinatownin syrjäisillä kujilla ja jälkimmäisessä hurjaa vauhtia alamäkeä kulkevan raitiovaunun katolla.

Toiminta muistuttaa tappelujen perusteella Indiana Jones and the Emperor’s Tombia, mutta toteutus on huimasti parempaa. Indyn liikehdintä ja hänelle ominainen tappelutyyli näyttävät ja tuntuvat pelissä todella luonnollisilta.

Hahmot hyödyntävät Euphoriaksi nimettyä teknologiaa, joka mahdollistaa dynaamisen ja elävän animaation. Hahmoilla ei ole useita valmiita animaatiosarjoja, vaan ne mukautuvat Euphorian avulla eri tilanteisiin. Sama pätee muihinkin liikkuviin esineisiin, kuten autoihin, jotka lennähtävät komeissa kaarissa raitiovaunun jyrätessä niiden päälle.

Demotut nyrkkitappelut ovat siistin näköisiä, ja hahmot lennähtävät selälleen iskusarjan jälkeen vaikuttavalla tavalla. Indiana Jonesiin luvataan tietysti myös realistinen fysiikkamallinnus ja dynaamisia ympäristöjä, joissa on valtavasti tuhottavaa.

Peli sijoittuu vuoteen 1939, eli seikkailu alkaa vuosi Viimeinen ristiretki -elokuvan tapahtumien jälkeen. Pelin tarinan on kirjoittanut itse George Lucas.

Esittelyversio näytti ja tuntui Indyltä, mutta onhan lopullisessa pelissä paljon pulmia ja nerokkaita ansoja… Onhan?

 

Tekijä: LucasArts

Julkaisija: Activision

Testattu: PlayStation 3 ja Xbox 360, kesä 2007  

Lost Planet

Aikaisemmin en pitänyt Lost Planetia juuri minään. Ensimmäisissä videoissa peli näytti olevan tyystin tavallista 3d-räiskintää. Kuinka väärässä olinkaan. Lost Planet on nyt yksi eniten odottamistani peleistä.

Piru vie, kun on kaunista. Onpa hyvin toimiva ohjausjärjestelmä – vakuuttavaa. Peli muistuttaa parin vuoden takaista The Thingiä, vaikkakin vain talvisten maisemiensa ja muukalaishirviöidensä takia.

Kääntäessäni kameraa oikealla sauvalla huomaan, että painaessani sauvan puoleen väliin liikkuu vain tähtäin eikä kamera. Kun painan sauvaa enemmän, kamerakin kääntyy. Sulavan liikkeen ansiosta järjestelmä osoittautuu mitä parhaimmaksi. Tulitan ravuilta näyttäviä mutanttihirviöitä kappaleiksi rynnäkkökiväärillä ja kranaateilla. Selviän parkkihallin näköisestä tilasta lumiseen ulkomaailmaan ja huomaan, miten hahmon liike hidastuu jalkojen upotessa hienosti lumeen.

Maassa lojuvat aseet napataan helposti X-napilla. Ulkona varusteet ja aseet voivat kuitenkin lojua lumikinosten alla, jolloin ne kaivetaan esiin X-nappia naputtamalla. Ankarat olosuhteet vaikuttavat muutenkin pelattavuuteen. Hahmo ei kestä jäätävää ulkoilmaa ikuisuuksia, vaan tietyin väliajoin on pakko lämmitellä sisätiloissa.

Hetken ulkona tarvottuani menen toiseen halliin, jossa joudun taistelemaan jättimäiseltä biomekaaniselta hämähäkiltä näyttävän otuksen kanssa. Heittelen sitä kranaateilla ja ammun lippaat tyhjiksi, kunnes huomaan Aliens-elokuvan loppukohtauksesta tutun robottinosturin ja otan sen käyttööni. Mätkin hämistä turpaan laitteen mekaanisilla käsivarsilla.

Suuri yllättäjä. Lost Planet ja Dead Rising vaikuttavat Xbox 360:n todellisilta läpimurtopeleiltä.

 

Tekijä: Capcom

Julkaisija: Capcom

Testattu: Xbox 360, kevät 2007

Mass Effect

BioShockin ohella Mass Effect tarjoaa mielenkiintoisimman peliuniversumin, jonka olen messuilla toistaiseksi nähnyt. Mass Effect on kauas tulevaisuuteen sijoittuva roolipeli, jonka tulevaisuudenkuva on kaukana siitä synkkyydestä ja ruosteesta, johon olemme tottuneet.

BioWaren Casey Hudson näyttää pientä osaa valtavasta eepoksesta, mutta se riittää herättämään tunteita. Upea kuvasuunnittelu luo fiiliksen täysin uudesta muukalaismaailmasta, johon haluaa perehtyä. Pitkät, kaarevat linjat ja vaaleansinisiä värejä suosiva kuvasuunnittelu erottaa Mass Effectin muusta scifi-massasta. Asetelma on tuttu: koneet vastaan ihmiset. BioWaren käsikirjoittajien kyvyt tuntien tästäkin aihepiiristä saadaan varmasti paljon irti.

Casey demoaa monipuolista dialogijärjestelmää, joka tarjoaa maksimissaan kuusi erilaista reaktiota kysymyksiin tai kuusi erilaista kysymystä. Järjestelmä on KOTORissa nähdyn kaltainen, mutta monipuolisempi. Jokainen vastaus edustaa tiettyä moraalista linjausta, jotka vaikuttavat pelin lopputulokseen. Keskusteleminen on toteutettu sulavasti, eikä pelaajan tarvitse odottaa vastauksien loppuun voidakseen jatkaa keskustelua.

En ole BioWaren roolipelien suurin ystävä, mutta jo tässä vaiheessa demoa tuskin maltan odottaa pääseväni pelaamaan Mass Effectiä. Kun pelihahmo – mies tai nainen – on luotu, päästään seikkailemaan valtavassa galaksissa omalla SS Normandy -aluksella, joka näyttää majesteetilliselta. Monet planeetat eivät ole olennaisia tarinan etenemisen kannalta, mutta ne sisältävät paljon tutkittavaa. Hahmon lisäksi voi kustomoida ajoneuvoja, avaruusalusta ja myös muita ryhmän jäseniä.

 

Tekijä: BioWare/Pandemic

Julkaisija: Microsoft

Tulossa: Xbox 360, 2007

NHL2K7

NHL2K7:ssa peruskamera on hiukkasen lähempänä jäätä ja kuvakulma on hieman isometrinen. NHL2K-sarjan pitkäaikainen tuottaja Ben Bishop kertoo ratkaisun johtuvan siitä, että pelaajien halutaan näkevän pelin loistavaa grafiikkaa lähempää.

Näkemäni perusteella muutos on onnistunut. Ero ei ole suuri, mutta uudesta kuvakulmasta pelatessani pohdin, miksei näin ole tehty jo aikaisemmin. Xbox 360 -versio näyttää fantastiselta, ja PlayStation 3 -versiokin on luvassa vielä ennen vuoden loppua.

Kameran lisäksi huomioni kiinnittyy dramaattiseen musiikkiin, joka soi pelaajien astellessa jäälle. Draamaa halutaan rakentaa jo ennen kenttätapahtumia näyttämällä pelaajien valmistautumista ja tsemppaamista pukuhuoneessa. Ben kutsuu tätä Cinemotioniksi. En ole varma siitä, kuinka tarpeellista tämä on, mutta hyvän fiiliksen rakentaminen matseihin on tietenkin tärkeää. Matsien aikanakin soi vaimeasti dramaattista musiikkia, ja keskustelen Benin kanssa ominaisuuden tarpeellisuudesta. Pelaajille tarjotaan joka tapauksessa mahdollisuus pistää musiikit pois päältä.

Luistelujärjestelmä on pistetty täysin uusiksi, ja pelaajilla on erilaisia animaatioita paljon aikaisempaa enemmän. Kaikki eivät luistele tai lämää samannäköisesti. Myös siirtyminen animaatiosta toiseen on aiempaa sulavampaa. Ben myöntää NHL2K-sarjan hävinneen tällä saralla EA:n NHL-peleille aiemmin, muttei enää. Uutta on sekin, että pelaajiaan voi käskeä kuumentamaan sekä varjostamaan vastapuolen pelaajia.

Xbox 360 -versio näytti mahtavalta. PS2/Xbox-versioiden grafiikkaa ja tekoälyä joudutaan karsimaan Xbox 360 -versiosta.

 

Tekijä: Kush Games ja Visual Concepts

Julkaisija: 2K Sports

Tulossa: Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2 ja Xbox, syyskuu 2006