Uusimmat

Vaihtoehtoista käyttöä PSP:lle

22.09.2006 12:34 Miikka Lehtonen

Perinteet kunniassa myös PSP:lläPSP:n laihan pelitarjonnan johdosta monet laitteen ostajista ovat joutuneet pettymään mustan ihmevehkeensä tarjoamiin viihteen mahdollisuuksiin. Eivät kuitenkaan kaikki, sillä PSP-tarjonnan karun pinnan alla sykkii innokas ja aktiivinen virittelyskene, joka tekee itse oman hupinsa.

Kynnys päästä mukaan kotipolttoisen softan riemuihin voi olla kuitenkin monelle turhan kova, sillä omat viritykset eivät sellaisenaan toimi PSP:ssä, paitsi laitteen vanhimmissa versioissa. Hätä ei ole suuri, sillä nokkelat koodarit ovat myös kehittäneet keinot palauttaa laitteen ohjelmistoversion näihin aiempiin, oman softan salliviin versioihin. eDome tutustuu PSP-säätäjäskenen luomuksiin ja kertoo mitä kaikkea laitteella voi tehdä pelaamisen lisäksi.

Emme pureudu konsolin firmwaren säätämisoperaatioihin tässä artikkelissa sen tarkemmin. Etsivä löytää yksityiskohtaiset ohjeet ja softat netistä etsimällä vaikka Googlella hakusanoja PSP ja downgrade. Operaatio vaatii perustason tietämystä laitteen toiminnasta ja voi pahimmassa tapauksessa päätyä elottomaan PSP:hen. Noviisien kannattaa siis harkita kahteen kertaan ennen tälle tielle lähtemistä. Oman softan ajaminen PSP:llä ei ole jokapojan hommaa, etenkään kun pelit vaativat uusimman ohjelmistoversion ja vaativat PSP:n päivitystä, ennenkuin peli hurahtaa käyntiin..

Jos operaatio onnistuu ja PSP:n ohjelmistoversio, firmware, hyrrää aiemmassa versiossa, mahdollisuuksien maailma on avoin. Tässä muutamia ideoita uuden elämän löytäneen PSP:n hyödyntämiseksi.

Emulaattorit

Kuten voisi kuvitellakin, vanhojen pelikoneiden emulointi on ehkä suosituinta käyttöä viritetylle PSP:lle. Alkuaikojen pätkivät ja nykivät emulaattorit ovat kehittyneet ja nykyään lähes jokaisen retrokoneen uskollinen emulointi onnistuu sujuvasti. Pieni sipaisumme ei luonnollisesti riitä kattamaan edes murto-osaa laitteelle saatavista emulaattoreista, joten lisäsoftasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata alaan keskittyneelle saitille.

Emulaattoripelien hankinta jää luonnollisesti jokaisen omalle vastuulle.

NesterJ – NES

Kirjoitushetkellä versioon 1.11 ehtinyt NesterJ on NES-emuloinnissa kirkkainta kärkeä. Ei ihme, sillä se on myös miltei ainoa NES-emulaattori, jota vielä päivitetään säännöllisesti. Sujuvan ja pehmeän emuloinnin lisäksi NesterJ tukee ruutukaappauksia, reaaliaikaisia talletuksia ja muita modernin emulaattorin vaatimuksia.

Kotisivu: http://rukapsp.hp.infoseek.co.jp/PSPSoftware/NesterJ.htm

SNES9X TYL – SNES

Kryptisesti nimetty SNES-emulaattori perustuu suuremmilla koneilla suosituksi tulleen SNES9x-emulaattorin lähdekoodiin, joskin se on luonnollisesti emuloitu PSP-käyttöön sopivaksi. Vaikka PSP:lle löytyy pari muutakin SNES-emulaattoria, SNES9x on selvästi kehittynein. Normaalit pelit pyörivät ongelmitta, mutta StarFoxin kaltaiset ihmeviritelmät tuottavat vielä vaikeuksia.

Kotisivu: http://yoyofr92.free.fr/psp/snespsp.html

DGEN for PSP – Megadrive

SNES9X:n tavoin myös DGEN for PSP perustuu olemassaolevaan ja hyväksi havaittuun lähdekoodiin. Se on myös selkeästi kehittynein Megadrive-emulaattori ja ainoa, joka pystyy pyörittämään useimpia pelejä pehmeästi.

Kotisivu: http://syn-k.sakura.ne.jp/dgen_psp/

PSPVice – Commodore 64

Ehkä se legendaarisista kotimikroista legendaarisin? Commodore 64 oli ensimmäisiä emuloituja kotitietokoneita, eikä syyttä. Lähes jokainen vähänkään varttuneempi ATK-harrastaja lienee puuhaillut Commodoren matolaatikon parissa ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Suosittuun Vice-emulaattoriin perustuva PSPVice tarjoaa alkuperäiselle uskollista emulaatiota ja vaikuttavan ominaisuuslistan.

Kotisivu: http://perso.numericable.fr/~ckckck/C64_PSPVice.html

ScummVM – Lucasartsin seikkailupelit

Kukapa ei olisi joskus pelannut The Secret of Monkey Islandin, Loomin tai Day of the Tentaclen kaltaisia, legendaarisia seikkailupelejä? Mainio ScummVM-emulaattori on kääntynyt myös PSP:lle ja siirtää Guybrush Threepwoodin, Indiana Jonesin ja muiden elämää suurempien sankarien seikkailut kannettavaan muotoon. Lucasartsin pelien lisäksi myös Simon the Sorcererin ja Legend of Kyrandian kaltaiset seikkailuhelmet pyörivät sujuvasti ScummVM:n avulla.

Kotisivu: http://www.scummvm.org/

Muut viritelmät

Emulaattorit eivät suinkaan ole PSP-skenen ainoaa tarjontaa. Laitteelle löytyy vino pino alkuperäistä softaa, joilla onnistuu kaikki sähköisten kirjojen lukemisesta aina Euroopan suurkaupunkien navigoimiseen.

Pixie – eBook-lukija

Lukeminen on mukavaa ajanvietettä, varsinkin jos matkustaa pitkiä matkoja. Toisaalta kirjapinon raahaaminen on rasittavaa puuhaa ja jättää valikoiman laihansorttiseseksi. Ratkaisu on helppo: siirretään kirja sähköiseen muotoon. Pixie on mainio eBook-lukija, joka tukee kirjanmerkkejä, kuluttaa vähän virtaa ja näyttää miellyttävältä.

Kotisivu: http://www.nightmode.org/pixie/

Laillista luettavaa voi ladata vaikka Project Gutenbergin valikoimista, joista löytyy yli 17 000 copyrightvapaata teosta.

Follow the Sign 4 – demo

Demoskene on rantautunut myös PSP:lle. Koodivelhojen multimediataiteeksi haukutut produktiot ottavat pääasiassa kaikki tehot irti kohdealustastaan. Suomalaisen Byterapers-groupin Follow the Sign 4 osallistui kesällä Assembly 2006:n mobiilidemokilpailuun ja on mainio esimerkki PSP-skenen tuotoksista.

Kotisivu: http://www.byterapers.scene.org/ware-pc.htm#fts4

Trigonometry Wars – peli

Geometry Wars on kiistatta Xbox 360:n suosituimpia pelejä. Yksinkertainen, Robotron-tyyppinen pelattavuus yhdistettynä komeaan grafiikkaan onkin kiehtova paketti. Kannettava Geometry Wars on vain PSP-hakkeroinnin päässä, sillä Trigonometry Wars on laadukas klooni pelistä.

Kotisivu: http://www.easy-monkey.co.uk/TrigWars/

PSP Radio – Shoutcast-soitin

Jos kotoa löytyy langaton verkko ja mahdollisuus kuunnella Shoutcast-radiolähetyksiä kiinnostaa, PSP Radio on mainio freeware-ratkaisu. Mikä sen juhlavampaa kuin kuunnella valtaistuimella jenkkihörhöjen mielipiteitä maailmanpolitiikasta tai vaikka uusimpia videopeliuutisia?

Kotisivu: http://rafpsp.blogspot.com/2006/01/pspradio-037-final-build-is-out.html

Epävirallista hupia

Kuten pintapuolinen raapaisumme PSP-skeneen osoittaa, laitteella menee epävirallisesti sangen hyvin. Vaikka viralliset pelijulkaisut ovat harvassa löytyy konsolille enemmän kuin riittävästi käyttöä, kiitos innokkaiden bitinviilaajien. Suuri muistikortti ja ripaus seikkailunhalua avaavat aivan uudenlaisia PSP-maailmoja.

Mikäli kotikutoinen softa alkaa kyllästyttää tai joku julkaisee PSP:lle ostamisen arvoisia pelejä, laitteensa voi palauttaa ennalleen yksinkertaisesti ajamalla pelien mukana tulevan, virallisen firmware-päivityksen. Netistä löytyy myös softaa, jolla firmware-rajoitukset pystyy kiertämään. Monet niistä liikkuvat tosin vaarallisen lähellä piratismin mustia vesiä, joten emme puutu niihinkään.

Vaikka PSP-skene ei välttämättä kiinnostakaan kaikkia, se antaa monille paljon PlayStation 2 -käännöspelejä kiinnostavampaa käyttöä käsikonsolilleen. Kenties jonain päivänä Sony julkaisee laitteelleen jonkinlaisen virallisen kehitysohjelmiston, jolloin aidot kotiohjelmoijat voivat siirtää julkaisunsa pois harmaalta vyöhykkeeltä. Siihen saakka voimme kuitenkin hämmästellä bittirintaman pioneerien oma-aloitteisia aikaansaannoksia.