UUSIMMAT

Valiant Hearts –ensikosketus – seikkailu ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa

12.05.2014 17:00 | Jukka O. Kauppinen

Ensimmäinen maailmansota on peliksi jopa vähän pelottava aihe. Hirvittävä sota, juoksuhautoja ja miljoonia täysin turhaan menehtyneitä ihmisparkoja. Käsittämättömiä kohtaloja ja dramaattisia maailmanhistorian mullistuksia. Ja sitten tyypit menevät tekevät siitä taidepelin.

Valiant Hearts on jotain hyvin erilaista. Se on pienen 14-henkisen tiimin luoma tarina viiden henkilön kohtaloista ensimmäisen maailmansodan syövereissä. Se on myös rakkaustarina. Ja tarina koirasta.

Valiant Hearts ihastuttaa heti ensinäkemältä. Tämä on jotain muuta. Se on monitasoinen, visuaalisesti piirroselokuvamainen tarina, lähes satu. Se sukeltaa julmuuksien keskelle ja peilaa niitä tavalla, joka ei tunnu ahdistavalta.

Se on tarina viidestä henkilöstä, jotka aloittavat tarinansa kuka kullakin suunnallaan. On urhea ranskalainen sotilas. On ilmojen sankari. On eksynyt, sotaan väsynyt saksalainen sotilas. On kaunis tyttö, juoksuhautojen ruusu, joka hoitaa haavoittuneita sotilaita. On saksalaisten sotavangiksi joutunut ranskalaissotilas, joka saa tilaisuuden pakomatkaan. Ja koira. Tietenkin! Koira!

Jollain tapaa tarina tuo nämä hahmot yhteen ja luo heille yhteisen kohtalon. Millaisen? En tiedä. Mutta toivottavasti koirakin löytää ystävän. Sillä myös lentäjällä on koira.

Point’n’click-seikkailua

Valiant Hearts on pelinäkin viehättävä. Se on kuin yhdistelmä sivusta kuvattua tasoloikkaa, fysiikkapuzzlea ja point’n’click-seikkailua. Pelimekaniikka ei ole itsessään erityistä. Mieleen tulee tusinamiljaardia tasoloikkaseikkailua, joista voisi nostaa esimerkiksi vaikkapa kotimaiset Trine-pelit. Hahmot kuljeskelevat maailmassa, ratkovat erilaisia puzzleja ja vuorovaikuttavat ympäristönsä kanssa. Siinä samalla myös jutustellaan muiden hahmojen kanssa ja hiljalleen edetään tarinassa.

Teemat ja toteutuksen tyyli nostavat Valiant Heartsin kuitenkin omalle tasolleen. Siinä missä Trinet ihastuttavat käsittämättömän kauniilla fantasiamaailmoillaan, Ubin peli rakentaa kokemuksensa piirroselokuvamaisen maailmankuvan ja koskettavien tarinoiden kautta. Hyvin erilaiset hahmot ovat persoonia, jotka elävät raskaassa aikakaudessa, tuhon ja sodan keskellä. Traagisten tapahtumien keskellä rakennetaan erilaisten hahmojen tarinaa ja kohtaloita, kun he ”kamppailevat auttaakseen toisiaan säilyttämään inhimillisyytensä sodan kauhujen keskellä.”

Tarina avautuu hiljakseen monella tasolla. Välillä pelaaja astuu toimintakohtauksiin, joissa mennään enemmänkin 2D-tasoloikan ehdoin, välillä taas ratkotaan kaikessa rauhassa ongelmia. Puzzlet ovat hahmosta ja tilanteesta riippuvaisia, ja toisinaan pelaaja voi vaihtaa hahmoa tai jopa ohjata koiraa niitä ratkoessaan.

Vaikka peli sijoittuukin sinänsä synkkään aikakauteen ja kamaliin tapahtumiin, on toteutuksessa käytetty myös kevyitä värejä ja koomista, sarjakuvamaista lähestymistapaa. Hahmoissa ja ympäristöissä on riittämiin karikatyyrejä, ja eri kansallisuuksien perusominaisuuksia venytellään huolettomasti.

Valiant Hearts näyttää, tuntuu ja kuulostaa kauniilta ja kovin erikoiselta peliltä. Toivon mukaan se myös löytää kohdeyleisönsä, sillä ainakin ennakolta kosketeltuna luvassa on tavanomaista koskettavampaa, tunteikkaampaa ja mieliinpainuvampaa seikkailtavaa.

 

Valiant Hearts: The Great War

Tekijä: Ubisoft Montpellier

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One – 25.6.2014

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://valianthearts.ubi.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lue myös

Alien Isolation –haastattelu: ”halusimme tehdä pelin, jollaista kukaan ei ole vielä tehnyt” [osa 1]

Child of Light -ensikosketus – satumaisen kaunis seikkailu  

Evolve marssii avaruusviidakossa Left 4 Deadin jalanjäljillä

Newtown (lautapeli)

Tom Clandy’s End War Online –ensikosketus – teknomaailmansota riisuttiin äärimmilleen 1

Watch Dogs –ensikosketus: kuin Chicagossa konsanaan [osa 2]

Watch Dogs –haastattelu: teknologiahippaa ja huomispäivän kyberpunkkia

Wiikon wanha: Tom Clancy’s Rainbow Six

 

Muropaketin uusimmat