Uusimmat

Velvet Sundown -nettiseikkailu panostaa pelaajien väliseen draamaan

08.09.2014 17:00 Jukka O. Kauppinen

Helsinkiläinen Tribe Studios tekee astetta erikoisempaa seikkailupeliä. Se on väkevästi tarinankerrontaan pohjautuva netissä moninpelattava seikkailu, jonka jokainen pelikerta on teoriassa erilainen. Tapahtumat kun etenevät pelaajien temppujen mukaan eri suuntiin, ja pelaajien välinen kommunikaatio ja tulkinnat luovat jokaisesta noin tunnin mittaisesta pelikerrasta omanlaisensa.

Tribeläiset kutsuvat Velvet Sundown -seikkailuaan draamapeliksi. Mutta mitä tämä draamaseikkaileminen oikeastaan on? Dome piipahti kurkistamassa kulissien taa.

Tribe Studiosin historia on startup-yritykseksi sekä lyhyt että pitkä. Nelisen vuotta sitten perustettu yritys julkaisi ensimmäisen kuluttajille suunnatun pelinsä betaan vasta kesällä. Mutta samalla se on jo firman neljäs samalla tekniikalla luotu peli. Draamallisten, ihmisten kesken pelattavien seikkailujen ympärille syntynyttä uutta tekniikkaa kun on käytetty alkuun yrityksille tehtyjen kustomoitujen koulutuspelien tekemiseen. Ja siihenhän pelit tuntuisivatkin sopivan oikein hyvin. Third person -kuvakulmasta toimivat seikkailut monivalintakeskusteluineen ja vaihtelevine tilanteineen tekevät esimerkiksi asiakaspalvelutilanteiden harjoittelusta vähän luonnollisempaa kuin jokin rasti ruutuun -paperi.

Ihmisten välistä interaktiota

Koulutussimulaatioiden jälkeen tuli peli. Nettipelattava seikkailu, jonka tarinat muovautuvat pelaajien kanssakäymisestä ja valinnoista.

”En tiedä olisimmeko lähteneet tekemään tätä, jos olisimme aivan alussa aavistaneet miten vaikeaa se on”, nauraa Triben toimitusjohtaja Elina Arponen.

Skenaariot sijoittuvat paratiisimerellä seilaavalle luksusjahdille. Pieneen pelimaailmaan mahtuu kuitenkin monta tarinaa, jotka on rakennettu noin tunnin mittaisiksi kokemuksiksi.

Kussakin skenaariossa on joukko valmiita henkilöhahmoja, joiden rooliin pelaaja pudotetaan sattumanvaraisesti. Sama tarina näkyy eri hahmojen silmin eri tavoin,  sillä eri henkilöillä on omat tavoitteensa, joihin pyritään joko salaa tai avoimesti. Esimerkiksi murhamysteerissä yksi ihmispelaajista on murhaaja, joka yrittää peitellä syyllisyyttään. Mutta muiden ihmisten tehtävä on selvittää kuka murhaaja olikaan.

Velvet Sundownin idea on sinänsä simppeli. Rakennetaan pieni pelimiljöö. Tällä hetkellä se on paratiisimerellä seilaava luksusjahti. Luodaan erilaisia skenaarioita, kuin tehtäviä tai erillisiä tarinoita, jotka kestävät noin tunnin. Heitetään laivaan joukko hahmoja, joista osaa ohjaavat ihmispelaajat. Katsotaan mitä tapahtuu.

Skenaariot on käsikirjoitettu ennalta seikkailu- ja mysteeripelien perinteiden mukaisesti, mutta ero perinteiseen on siinä, että jokainen skenaario on täynnä vaihtelevia tavoitteita ja valintoja. Kun skenaarioon liittyneet vähintään neljä ihmispelaajaa keskustelevat tarinan edetessä ja suorittavat hahmolleen määräytyviä tehtäviä, rakentuu kustakin pelikokemuksesta hyvin erilainen. Millaisia muita ihmisiä samaan peliin tulee mukaan? Miten he eläytyvät tapahtumiin ja kuinka hyvin he näyttelevät rooliaan? Mitä valintoja eri hahmot tekevät ja mille polulle se vie tarinaa?

Ville-Kalle Arponen avaa osaltaan polveilevan tarinankerronnan haasteita. Kun tarina ei ole yhden pelaajan yksi lineaarinen putki, vaatii se hurjasti sekä käsikirjoittajilta että tekniikalta. Tarinakokonaisuutta ja haarautuvia tarinapolkuja ei enää rakenneta post it -lapuilla seinälle, sillä jo viiden minuutin pelaamisen jälkeen erilaisia toisiinsa vaikuttavia muuttujia on jo kymmeniä. Pian satoja ja tuhansia. Kuka tekee mitä, missä vaiheessa ja miten se vaikuttaa ja mihin? Tämän rykelmän hallitsemiseen tarvitaankin hyvän päänupin lisäksi erityisiä työkaluja ja testausvälineitä. Nämä firma onkin rakentanut opetellessaan aiheen saloja kantapään kautta, elämän kovan koulun opettamana.

Matka pelin julkaisuun onkin ollut pitkä. Tekniikkaa on kehitetty neljän vuoden ajan ja julkaistu versio on jo Velvetin kolmas iteraatio. Nyt homma on kuitenkin käsissä sen verran hyvin, että peliä kehtaa esitellä ja puffata.

Peli on toteutettu third person -tyylisenä seikkailuna. Pelaaja ohjaa hahmoaan hiirellä ja näppäimistöllä, klikkaillen ruutua ja valintoja point’n’click-seikkailujen tyylisesti.

Eläviä tarinoita

”Jokainen skenaario on kuin aihio”, Elina kertoo tehtävistä, joita on tällä hetkellä neljä kappaletta.

Tehtävien määrä kuulostaa vähäiseltä, mutta se ei ole koko totuus. Tehtävissä on 11 hahmoa, joiden rooliin pelaaja voi astua. Jokaiselle hahmolle on valtava määrä erilaisia valintojen vaihtoehtoja, sekä tietenkin erilaisia tapoja näytellä hahmoaan. Pelaaminen on periaatteessa kuin televisiossa näyttelemistä – jokaisen pelin kokemus rakentuu omasta ja muiden pelitavasta, päätöksistä ja roolisuorituksesta. Joku ehkä vetää homman läskiksi, toisella pelikerralla kohdalle sattuu tyyppejä, jotka eläytyvät rooliinsa täysillä.

Ja näin se noin tunnin mittainen tarina etenee, eri tavoilla ja keinoilla kohti vääjäämätöntä lopputulostaan. Loppua, joka voi olla skenaarioista riippuen joko jokin käsikirjoittajien valmistamista päätöksistä tai sitten avoin, antaen jokaiselle mahdollisuuden tulkita loppu omalla tavallaan. Matkan varrella pää- ja sivujuonet risteilevät, päätökset avaavat ja sulkevat sivutarinoita ja pelaajat auttavat toisiaan niin omien kuin muiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Ja koko ajan sosialisoidaan, urakalla. Ja siinä onkin pelin suurin haaste. Jos tarjolla on tarinavetoinen, tuntemattomien ihmisten kanssa pelattava seikkailu, niin kokemuksen laatu riippuu valtavan paljon muista pelaajista. Miten he eläytyvät vai eläytyvätkö lainkaan? Osallistuvatko he tarinaan ja sen henkisiin keskusteluihin vakavasti vai pistävätkö lekkeriksi?

Pelaaminen on turvallisen anonyymiä. Pelaajat astuvat eri roolihenkilöiden sisään ja esiintyvät näinä, eivät omana itsenään. Roolit vaihtelevat eri pelikerroilla ja samaakin roolia voi vetää eri tavoin.

Wink wink nudge nudge.

Pelin jatkonäkymät tuovat mukanaan päivityksiä, parannuksia ja uusia tarinoita. Viilailujen puolella luvassa on muun muassa parempia työkaluja pelaajien yhdistämiseksi ja esimerkiksi hyvien pelikaverien välisiä kaverilistoja. Mikäs sen kivempaa kuin pistää oikein hyvän poppoon kanssa pystyyn kunnon tunnelmikas seikkailuelämys, jota lobbystä löytyvät randomnotkujat eivät tule pilaamaan. Kaikenlaista pientä ja isompaa on jo tehty ja tullaan tekemään. Yksi ehdottoman tärkeä työlistalla oleva päivitys on kunnollisen tutoriaalin tekeminen. Nyt se neuvoo lähinnä käyttöliittymän käyttöä, mutta varsinainen pelimekaniikka on katsottava etukäteen pelikuvista ja trailereista.

Mitäpä jos…

Velvet Sundownin haaste onkin valtava. Olkoonkin seikkailu miten laadukkaasti käsikirjoitettu tahansa. Olkoonkin sen taustalla vaikuttavaa tarinankerrontatekniikkaa tuhansine pelikokemuksen suuntaan vaikuttavine vipuineen. Mutta silti peliin on löydettävä sekä niitä hyviä pelaajia, rooliinsa sukeltavia virtuaalinäyttelijöitä, sekä muutenkin lisää pelaajamassaa. Ensimmäisen kuukauden aikana peliin rekisteröityi 80 000 pelaajaa, mutta lisää tarvitaan, etenkin niitä hyviä tarinaan sukeltavia virtuaalisia näyttelijöitä.

Lisää myös siksi, että Velvet on loppumetreillä free to play -ilmaispeli. Sen voi ladata maksutta ja ilmaiskokeilijoille tarjotaan kokeiltavaksi yksi viikoittain vaihtuva skenaario. Ilmaisskenaario on hieman erilainen ja hieman suppeampi kuin saman tarinan Premium-tilillä pelaaville aukeava versio. Lisäksi Premium-kuukausimaksulliset seikkailijat voivat pelata vapaasti kaikkia julkaistuja seikkailuja.

Keskustelumoottori muuttaa kirjoitetun tekstin hahmojen puheeksi. Mikrofoniin ei siis tarvitse sönköttää ralliautoenglantia.

Tässä kohden mennäänkin vielä vähän muna vai kana -tilanteessa. Rekisteröityneitä pelaajia on kiva kasa, mutta moniko maksaa pelistä? Skenaarioita on vasta neljä, eikä pelin ympärillä näytä olevan vielä kriittistä massaa, että kiinnostuneet kokeilijat löytäisivät peliseuraa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Juttuseuraa pelin lobbyssä kyllä on, mutta välillä uusien pelien alkamista joutuu odottelemaan. Toisaalta, sosiaalinen nettiseikkailu on väkisinkin jotain aivan erilaista kuin mihin on yleensä totuttu. Tässä ei parane hötkyillä, ei edes peliseuraa odotellessa.

Velvet Sundownille toivoo kuitenkin mielellään loistavaa tulevaisuutta. Se on jotain aivan erilaista. Se ei matki muita, ei juokse trendien perässä eikä rakenna f2p-mekaniikkaan mikromaksuhelvettiä. Inspiraatiota on toki haettu maailmalta, sillä jos joku on tehnyt asioita oikein ja juuri niin kuin tekijätkin ne kokevat, niin kyllä niiden vaikutuksen uskaltaa tunnustaa. Etenkin kun esikuviksi tunnustetaan muun muassa Second Life, Monkey Islandit ja Mass Effectit. Jos peli tavoittaa edes osan näiden tunnelmasta ja vetovoimasta, niin olemme jo oikealla tiellä.

Velvetistä tulee etäisellä tavalla mieleen The Ship. Tosin Ship oli enemmänkin moninpelattava murhasimulaattori, mutta molemmissa seikkaillaan laivalla, sosiaalisesti muiden ihmisten kanssa. Velvetissä vain ei tehdä selvää kanssamatkustajista. Lue lisää pelistä: The Ship Online – ei ihan Titanic.

Ja toki lopuksi voimme vähän unelmoida. Jos tarinankerronnasta nauttiva yleisö löytää Velvetin ja peli menestyy, on sen draamalliseen kerrontaan pohjaava tekniikka omiaan luomaan vaikkapa kiintoisia monimediajulkaisuja. Ehkäpä jokin tv-sarja voisi muuntua kekseliääksi transmediaelämykseksi, jossa joukko ihmisiä ottaa tv-sarjan hahmojen roolit ja puuhastelee taikalaatikosta tutuissa ympäristöissä. Ajatus viehättää, sillä Triben Dramagame-tekniikka tuntuisi suorastaan täydelliseltä tähän. Paitsi että näyttelijöiden tutut äänet saattavat olla pikku pulma, mutta ehkä tekstiä puheeksi muuttavan koneen ääntä on mahdollista viilata muistuttamaan oikean näyttelijän ääntä. Tai ehkä sillä ei ole niin merkitystä.

Mutta katsotaan sitä sitten tulevaisuudessa. Mennään nyt sinne luksusjahdille ja selvitetään, että kuka oikein olikaan murhaaja…

 

Osa 1: Mikä Tribe Studios on? Entä peli ja skenaariot?

 

 

Osa 2: Miten pelaajat pystyvät vaikuttamaan tarinan kulkemiseen?

 

Osa 3: Free to play? Pelaajien tuleminen ja opettaminen Velvetin pariin…

 

Osa 4: ”Tribe Studiosin 1. tai 4. peli”

 

 

Velvet Sundown

Tekijä: Tribe Studios

Julkaisija: Tribe Studios

Saatavilla: Mac, PC

Laitevaatimukset: Mac OS 10.7; PC Windows 7

Pelaajia: 4-11

Muuta: Vaatii internet-yhteyden. Ilmainen ladattava, ei sisällä mikromaksuja, Premium-tilistä maksetaan kuukausimaksu.

Pelin kotisivu: http://www.velvetsundown.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Final Fantasy XIV A Realm Reborn (PC, PS3, PS4)

Mr. WoWin testamentti

The Elder Scrolls Online (Mac, PC)

The Ship Online – ei ihan Titanic

Wiikon wanha: Normality

Wildstar (PC)