Uusimmat

Verbatim Store’n’Go 500 Gb For Mac – mobiilia dataa

03.08.2011 19:30 Miikka Lehtonen

USB-kovalevyt eivät enää ole mikään uusi juttu. Niitä löytyy jokaisen marketin elektroniikkaosaston kulmastakin ja useimmilla on pöydällään ainakin yksi sellainen.

Ainakin minulle USB-levyt ovat kuitenkin olleet yleensä tavallisten 3,5” SATA-levyjen koteloita, joissa on omat ongelmansa. Ne ovat usein äänekkäitä, käyvät kuumina ja vaativat ulkopuolista virtaakin. Miten kiva siis olikaan tutustua kovalevyyn, jossa näin ei ollut!

Heti alkuun pitää tunnustaa, että eihän tässä ole kyse mistään suunnattomasta mullistuksesta teknologian ja ulkoisten kovalevyjen alalla, vaan ihan tavallisesta 2,5” laptop-kiintolevyn ympärille rakennetusta kehikosta. Mutta voin silti todeta, että kun on normaalisti tottunut suurempiin malleihin, pieni ja siro vaihtoehto tuntui aluksi piristävän ihmeelliseltä.

Ja jos Verbatimin Store’n’Go jotain on, niin todellakin siro: koko roska on vain kaksi senttiä paksu! Kun tähän yhdistetään vielä 210 gramman paino, vehje on ainakin sen ”’n’Go” –nimiosansa arvoinen. Kannettavuutta tukee myös se, että koska kyse on vähävirtaisemmasta laptop-kovalevystä, systeemin virrantarpeisiin riittää se samainen USB-portti, jonka välityksellä datakin liikkuu.

Tämä on toki pienemmissä kovelevykehikoissa vakio-ominaisuus, mutta jälleen: minun aiemmat mallini ovat olleet kolhoja 3,5” jättejä, joiden lisäksi mukana täytyy aina raahata virtalähdettä, jolle pitäisi vielä löytää paikkakin. Niinpä minun käytössäni siirrettävät kovalevyt eivät ole ikinä täyttäneet koko potentiaaliaan, vaan ovat korkeintaan siirtyneet pöydällä tai kirjahyllystä toiseen käyttötarpeen mukaan.

Olikin siis melkoinen mullistus, kun huomasin yllättäen, että siirrettävän datan ei tarvitsekaan tarkoittaa vain USB-tikkuja, vaan myös pienikokoinen ja vähävirtainen kovalevy voi kulkea mukana mainiosti.

Hoitaa asiansa

Kuten ehkä alkuosasta voi aistia, en varsinaisesti hengitä ulkoisia kovalevyjä. Kovia testipaketteja ja armotonta benchmarkausta hakevien kannattaa siis suunnata tässä vaiheessa toisaalle ja säästää verenpainettaan, sillä sitä ei ole tiedossa.

Testiin osunut Store’n’Go oli 500 gigatavun Mac-versio, mikä tarkoittaa käytännössä, että levy on formatoitu valmiiksi NFS+-formaattiin. Kytkentämahdollisuuksina ovat Firewire 800 ja USB 3.0, joista varsinkin jälkimmäinen ilahdutti.

Paperillahan USB 3.0 tarjoaa huisin viiden gigabitin siirtonopeuden, jonka mainostetaan olevan kymmenkertainen USB 2.0:aan verrattuna. No, kuten moni on huomannut, käytäntö ja teoria eivät aina kohtaa, mutta USB 3.0 osoittautui silti testissä kiinnostavaksi tuttavuudeksi. Käytännössä saavutimme nopeuksia, jotka olivat hyvin lähellä vertailuarvoja, jotka saatiin kytkemällä kiintolevy suoraan sisäiseen SATA-liittimeen.

Tämä on toki kiva juttu niille, joiden koneista USB 3.0 –liittimiä löytyy. Ja Mac-koneet eivät ole osa sitä pientä joukkoa, eivätkä todennäköisesti tule ikinä olemaankaan: tuoreimmat Macbook Airit hyppäsivät Thunderboltin kelkkaan ja tarjoavat vain USB:n osalta vain 2.0 –liittimiä. Tämä ei toki ole ongelma, sillä USB 3.0 on suunniteltu taaksepäin yhteensopivaksi ja niinpä Store’n’Gokin toimii sellaisenaan aivan tavallisissa USB 2.0 –liittimissä.

Mitä sitten jää käteen? No, sangen asiallinen ja ainakin minua kovasti miellyttänyt ratkaisu suurempien datamäärien siirtelyyn. Eroaako se merkittävästi muista tarjolla olevista 2,5” USB-kiintolevyistä? Se onkin parempi kysymys. Todennäköisesti ei ainakaan tappiokseen, sillä kuten jo totesin, Store’n’Go osoittautui todella mukavan pieneksi ja äänettömäksi vehkeeksi. Se on myös mukavan vähävirtainen, eikä haitannut merkittävästi Macbookin käyttöä luonnossa. Hyvä niin, sillä mukana ei tule mitään virtalähteitä tai muita ratkaisuja, vaan virta on otettava dataliittimestä.

On tavallaan harmi, että sisällä on vain 5400 RPM:n kiintolevy, sillä olisi ollut hauska kokeilla myös levyn käyttämistä ihan aktiivisessa kiintolevykäytössä ja siihen 7200 RPM olisi mukavampi vaihtoehto. Mutta ehkä se ei ole tarkoitus: varmuuskopiointi ja niin sanottujen Linux-ISOjen kuljettelu paikasta toiseen sujuu levyllä mainiosti ja se onkin päätynyt pysyvästi reppuni vakiovalikoimiin.

 

Verbatim Store’n’Go 500 Gb

Valmistaja: Verbatim

Hinta: n. 85,90 euroa

Lisätietoja: Store ‘n’ Go Hard Drive for Macs: FW800 / USB 3.0 500 Gt musta

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Liitännät: USB 3.0 tai FW 800
  • Virta: 5w dataliittimen kautta
  • Siirtonopeus: jopa 4800 Mbit / s (USB 3.0), 800 Mbit / s (FW800)
  • Fyysinen koko: 131 x 80 x 20 mm
  • Paino: 210 grammaa

 

Lue myös

From Dust – haastattelussa Another World -klassikon luojat

Logitech F540 – pelikuulokkeet konsolipelaajille

Real Warfare 2: Northern Crusades -ensikosketus – Total Warit on pelattu, juu

Roccat Alumic – kovan luokan hiirimatto

Roccat Kulo -kuulokkeet ovat epämukavat

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

Testissä kaksi erikoisempaa USB-muistitikkua

Testissä pumpattava ajotuoli – se kesti Kauppisenkin!