Uusimmat

Virtuaali-ilmailua Ilmailumuseolla

24.10.2006 14:11 Jukka O. Kauppinen

Suomen Ilmailumuseolla järjestetään ensi viikonloppuna 28-29.10.2006 Ilmailuharrastepäivät. Sen yhteydessä museolla on mahdollisuus tutustua myös virtuaalilentämisen maailmaan, sillä Virtuaalilentäjät ry esittelee sotilasilmailuhistoriallista toimintaansa ja tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua lentämiseen internetin verkkomaailmoissa.

Virtuaalilentäjät ry on Suomen vanhin virtuaali-ilmailujärjestö, joka rekisteröitiin vuonna 2001. Yhdistys tukee ja jatkaa 1994 käynnistynyttä suomalaista virtuaalilentotoimintaa.

Virtuaalilentäjät ry on sekä Suomen Sotahistoriallisen Seuran että Suomen Ilmailuliiton jäsenyhdistys. Yhdistys tekee yhteistyötä suomalaisten ilmailumuseoiden ja veteraanijärjestöjen kanssa.

Mikä virtuaalilentäminen?

Virtuaalilentäminen on nykyään jo vakiintunut osa ilmailun kokonaiskenttää. Se on joillekin täydentävä, joillekin pääasiallinen muoto harrastaa ilmailua. Virtuaalinen ilmailu on vanhemmille ilmailijoille edullinen tapa pysytellä kiinni harrastuksessaan myös silloin, kun oma lentokone pysyy hangaarissa esimerkiksi talvisin. Monet harrastus-, ammatti- ja sotilaslentäjät nauttivat virtuaalilentämisestä oikean lentoharrastuksensa täydentävänä osana.

Virtuaalilentäminen on samalla tapa tuoda nuoria ilmailuharrastuksen pariin. Tietokonepelit ja internet ovat tänä päivänä monille nuorille luonnollisempi tapa tutustua asioihin, ja monille kotona pelattava lentosimulaattori voi olla ensimmäinen kosketus ilmailuun. Niinpä simulaattoriharrastuksen kautta on helppo tutustua muiden harrastajien kautta ilmailun muihin osa-alueisiin, kuten lennokkien rakentamiseen ja lennätykseen, purjelentämiseen, laskuvarjohyppäämiseen ja muuhun lentämiseen.

Virtuaalilentäminen, eli lentäminen internetin verkkomaailmoissa toisten ihmisten kanssa, on samalla tapa tutustua suomalaiseen ja laajemmankin maailman ilmailuhistoriaan. Se on myös hieno ja sosiaalinen tapa viettää aikaa toisten samanhenkisten kanssa.

Virtuaalilentäjät ilmailuharrastepäivillä

Virtuaalilentäjät ry esittelee Ilmailuharrastepäivillä virtuaalilentämistä eri tavoin. Molempina päivinä järjestetään muun muassa ilmataistelunäytöksiä, joissa suomalaiset verkkolentäjät nousevat ilmaan kodeissaan yhdessä ilmailumuseolla lentävien kollegojensa kanssa. Ilmataistelu käydään internetin kautta ja kaikki lentäjät ovat ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Sunnuntaina yhdistys tarjoaa esitelmän virtuaalilentämisestä. Esitelmässä kerrotaan harrastuksen historiasta, käytännöstä, ihmisistä ja mitä kaikkea virtuaalilentämiseen voi liittyä – kyse ei ole aina pelkästä lentosimulaattorista, vaan harrastuksen kokonaisuuteen liittyy myös historian opiskelu ja tutkiminen, virtuaalisten pienoismallien rakentaminen ja maalaaminen, sosiaalinen aktiviteetti ja monenlaiset tapaamiset ja retket sekä yhteistyö mm. ilmailumuseoiden kanssa.

Virtuaalilentäminen kiinnostaa. Yhdistyksen jäsenet esittelevät simulaattoreita Junkers 88 -pommikoneella lentäneelle sotalentäjä eversti evp. Martti Uotiselle, joka palveli myöhemmin mm. Satakunnan Lennoston komentajana.

Museolla vierailijat voivat tutustua virtuaalilentämiseen ja Virtuaalilentäjiin myös yhdistyksen ylläpitämillä yleisökoneilla, joita museolla on nykyisellään yhteensä seitsemän kappaletta. Koneilla on muun muassa erilaisia lentosimulaattoreita, joilla vieraat voivat kokeilla niin sotilas- kuin siviililentosimulaattoreita.

Virtuaalilentäjien alustava ohjelma-aikataulu:

Lauantai

1100 Virtuaalilentoesitys Suomenlahden yllä 1943-1944

1230 Virtuaalilentoesitys Karjalan kannaksen taivaalla 1941-1944

Sunnuntai

1100 Virtuaalilentoesitys Suomenlahden yllä 1943-1944

1200 Pommituslento Berliiniin

1600 Esitelmä virtuaalilentämisestä

1700 Virtuaalilentoesitys Karjalan kannaksen taivaalla 1941-1944

Muutoksia voi tapahtua. Tuorein aikataulu aina yhdistyksen sivujen uutisissa, www.virtualpilots.fi.

Virtuaalilentäjät ovat esitelleet virtuaalilentämistä myös liki autenttisessa ympäristössä.

Virtuaalilentäjillä myös yleisökoneita

Ilmailuharrastepäivillä tapahtuvan simulaattori- ja toimintaesittelyn ohella Virtuaalilentäjät ry:llä on myös Ilmailumuseolla vakituinen konepatteristo. Yhdistyksen peliserveritoimikunnan vastuulla on sekä kolme virtuaalilentäjille erilaisia palveluja tarjoavaa palvelinkonetta, että seitsemän Ilmailumuseolle vakituisesti sijoitettua peli- ja esittelykonetta.

Koneet on varustettu joko erilaisilla esitysjärjestelmillä tai simulaattoreilla, joilla vierailijat voivat pelata lentosimulaattoreita. Nykyisellään tarjolla on muun muassa neljä konetta, joilla vierailijat voivat lentää ilmataistelusimulaattoreja toisiaan vastaan kaksinpelinä.

Virtuaalilentäjät ry on järjestänyt yleisökoneet Suomen Ilmailumuseolle vapaaehtoistyönä. Kaikki laitteet ovat lahjoituksia yhdistyksen jäseniltä ja muilta ilmailuharrastajilta.

Tosin suuren konemäärän ylläpitäminen yleisökäytössä on vaativaa. Yhdistyksen mukaan laitteet kuluvat nopeasti ja yleisökäytössä hajoaa keskimäärin kaksi tietokonetta, kolme näyttöä ja useita peliohjaimia vuodessa.

Ilmailuharrastepäivät järjestetään Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla, Tietotie 3,  28-29.10.2006 Museo sijaitsee aivan Helsinki-Vantaan lentoaseman vieressä.

 

Lisätietoja Virtuaalilentäjät ry:stä ja sen toiminnasta

Ilmailuhistoriallinen projekti

Yhdistyksen julkaisutoimintaa

 

Lennätkö simulaattoreita mieluummin...

Katso tilanne vastaamatta