Vuoden 2011 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

26.01.2012 15:00 | Jukka O. Kauppinen

Domen suuri Vuoden peli 2011 -äänestys on päättynyt – ja vuoden 2011 parhaat pelit valittu. Kahden äänestysvaiheen tuloksista selviää mitä lukijat pitivät kunkin pelikoneen parhaimpana pelinä – ja mikä on vuoden 2011 ylivertaisesti paras peli.

Kansa on puhunut. Vuoden 2011 paras peli oli… The Elder Scrolls V: Skyrim. Viime vuonna Vuoden peli oli BioWaren juhlaa, mutta tällä kertaa valtikka siirtyi Bethesdalle. Kolminkertaisena. Muita eri pelikoneiden vuoden peli -valintoja olivat Minecraft, Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, Legend of Zelda: Skyward Sword ja Uncharted 3: Drake’s Deception.

Vuoden peli -äänestys tapahtui kahdessa vaiheessa joulu- ja tammikuun aikana. Ensin lukijat päättivät jokaisen pelikoneen ja vuoden peli -sarjan top 10 -finalistit. Seuraavassa äänestysvaiheessa lukijat äänestivät finalistien lopullisen marssijärjestyksen.

Mitkä siis olivatkaan parhaat pelit eri alustoille? Millaiseksi top 3 -listat muodostuivat? Ja mitä finaalissa oli ylipäätänsäkään.

 


Vuoden Microsoft Xbox 360 -peli: Elder Scrolls V: Skyrim

Vuoden parhaan Xbox-pelin voittajasta ei ollut missään vaiheessa varsinaista epäilystä, joskin äänestäjät tekivät silti yllättäviä ratkaisuja. Battlefield 3 putosi kärkikolmikosta jo yllättävän varhain, minkä jälkeen Forza 4 ja Batman painivat tiukasti kakkossijasta. Jokseenkin hämmentävää oli kuitenkin seurata miten Gears of War 3 putosi kärkikolmikosta, niukalla mutta selvällä erolla.

 1. Elder Scrolls V: Skyrim
 2. Forza Motorsport 4
 3. Batman Arkham City

Finaalissa olivat mukana myös: Battlefield 3, Call of Duty: Modern Warfare 3, Dark Souls, Deus Ex: Human Revolution, Gears of War 3, L.A. Noire ja Warhammer 40K: Space Marine.

 

Lainaus Domen arvostelusta:Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Kuten jo todettua, Skyrim on peli jolla on omat ongelmansa. Ongelmien tiedostaminen on kuitenkin eri asia kuin se, antaako niiden häiritä. Koko paketti on kuitenkin rakennettu ja tuotu esiin tavalla, joka huokuu tekijöidensä intoa ja rakkautta peliään kohtaan.

Se huokuu sitä lähes ajatonta seikkailun tuntua, jossa kartalle selkeästi asetettuun kohteeseen pääseminen voi kestää tuntikausia ihan vain siksi, että kartoittamattomasta maastosta yksinkertaisesti sattuu löytymään niin paljon jännittävää tehtävää ja tutkittavaa.

 


Vuoden mobiili/iOS/Android-peli: Minecraft

Vuoden mobiilipeli -sarjaa uusittiin tänä vuonna tuntuvasti. Perinteiset kännykkäpelit pudotettiin täysin ja mobiilisarja päivitettiin modernien mobiilipelien aikakauteen. Lopullinen äänestys oli tiukkaa kiriä, sillä megalomaaninen indiehitti Minecraft sai tiukan vastuksen Rockstar Gamesin GTA3-pelin uudelleenjulkaisusta.

Finaalissa oli samalla myös vahvaa suomalaisen pelialan juhlaa, sillä kymmenestä teoksesta neljä oli suomalaista tekoa. Bike Baronin, Death Rallyn ja Draw Race 2:n lisäksi myös King of Dragon Passin iOS-versio oli näet suomalaista käsialaa.

 1. Minecraft (Android, iOS)
 2. Grand Theft Auto III Anniversary (iOS)
 3. Death Rally (iOS)

Finaalissa olivat mukana myös: Bike Baron (iOS), Dragon Fly (Android, web), Draw Race 2 (iOS), Game Dev Story (Android, iOS), King of Dragon Pass (iOS), Majesty: The Fantasy Kingdom Sim (Android, iOS) ja Where’s My Water? (Android, iOS).

 

Lainaus Domen jutusta:Matkalla Minecraftin maailmassa

Tervetuloa uuteen kotiini! Minecraftin ihmeellisestä maailmasta löysin pienen palan paratiisia: saaren, jossa aurinko paistaa, ruoho on vihreää ja iloiset kanat kävelevät kukkuloilla paistattelemassa päivänvalossa. Kun aurinko laskee, edessä on ikävä yllätys.

Pimeys tuo mukanaan yön kauhut: zombit nousevat esiin haudoistaan, luurangot tähtäävät minua jousillaan ja räjähtävät kaktukset tuhoavat kaiken, mitä olen vaivalla rakentanut. Eihän tämä olekaan paratiisi, tämä on maanpäällinen helvetti!

 


Vuoden Nintendo DS/3DS-peli: Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

DS/3DS-sarja oli vähemmän yllättäen massiivista Nintendon juhlaa. Kärkikolmikko sieppasi leijonanosan äänistä, mutta muistakin finalisteista täytyy olla silti tyytyväinen. DS ja 3DS tarjoavat yllättävän paljon hyviä pelejä, kunhan ne vain jaksaa etsiä sieltä prinsessapelien seasta. Kaikkia DS/3DS-finaalin pelejä kehtaakin suositella mielellään taskupelattavaa etsiville.

 1. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
 2. Super Mario 3D Land
 3. Mario Kart 7

Finaalissa olivat mukana myös: Ghost Trick: Phantom Detective, Golden Sun: Dark Dawn, Pokémon Black and White, Resident Evil: The Mercenaries 3D, Sonic Generations ja Tom Clancy’s Ghost Recon Shadow Wars.

 

Lainaus Domen arvostelusta:Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS)

Vanhaa Nintendo 64 -klassikkoa on vuosien saatossa uudelleenlämmitelty niin GameCubella kuin Wiin Virtual Consolessakin. Nyt vanha klassikko siirtyy 3D-aikakauteen Nintendon uutuuskäsikonsoli 3DS:llä.

Alkuperäinen Ocarina of Time on peli, jonka jokaisen pelaajan olisi syytä kokea. Nyt se on saanut vieläpä ansaitsemansa kasvojenkohtotuksen.

Ocarina of Time 3D on puutteistaan ja ylikonservatiivisuudestaan huolimatta 3DS:n rajallisen pelivalikoiman ehdoton valopilkku. Pohjimmiltaan se on kuitenkin edelleen toimintaseikkailu vuodelta 1998, eikä pelkkä tarinan ajattomuus ikävä kyllä vielä nettoa suositusleimaa.

 


Vuoden Nintendo Wii -peli: Legend of Zelda: Skyward Sword

Wii-pelien voittajasta ei ole minkään valtakunnan epäilystä. Äänestys meni melkein Neuvostoliiton malliin, sillä Zeldalla oli enemmän ääniä kuin muilla peleillä yhteensä. Toinen ja kolmas sija herättää kuitenkin hyvää mieltä, sillä ainakin omasta mielestäni ne menivät ehdottomasti oikeille peleille.

 1. Legend of Zelda: Skyward Sword
 2. Rayman Origins
 3. Xenoblade Chronicles

Finaalissa olivat mukana myös: Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn, de Blob 2, FIFA 12Kirby’s Epic Yarn, MotoHeroz, Need for Speed: The Run ja Skylanders: Spyro’s Adventure.

 

Lainaus Domen arvostelusta:Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)

Uuden seikkailun keskipisteenä on taivaalla, paksun pilvikerroksen peittämässä ylämaailmassa leijuva Skyloftin kaupunki. Sankarimme Link on tällä kertaa kokelas paikan turvallisuudesta vastaavien ritarien riveissä. Zelda on paikallisen pääjehun tytär, joka suhteellisen rauhanomaisen ja veijarimaisen alun jälkeen ajautuu mystisen myrskyn sieppaamana alas maan pinnalle.

Skyward Sword lupaa kyllä hyvää seuraavaa isoa Zeldaa silmällä pitäen, sillä Aonuma on tiimeineen selkeästi onnistunut rakentamaan henkilöllisesti syvällisimmän ja koherenteimman tähänastisen Zelda-maailman. Valitettavasti maailman tutkimisessa ei tällä kertaa ole läheskään samaa fiilistä kuin vaikkapa Ocarina of Timessä. Varsinainen pintamaailmakin kun tuuppaa olemaan puolilineaarista sokkeloa.

 


Vuoden PC-peli: Elder Scrolls V: Skyrim

Vuoden PC-pelin äänestys oli loppuun saakka erittäin, erittäin tiukka. Vaikka Skyrim veikin voiton, ei lopputulosta voinut ennustaa. Battlefield 3 näet oli välillä muutaman äänen johdossa. Lopullinen voitto ratkesikin vain 16 äänen erolla. 16!

Pronssitilan lankeaminen Witcher 2:lle tuntuu myös mukavalta, sillä alkuvuodemmasta saapunut roolipeli on erittäin laadukas teos, joka jäi kuitenkin loppuvuoden äänestyksissä pahasti Skyrimin jalkoihin.

 1. Elder Scrolls V: Skyrim
 2. Battlefield 3
 3. Witcher 2

Finaalissa olivat mukana myös: Batman Arkham City, Deus Ex: Human Revolution, Minecraft, Portal 2, Star Wars: The Old Republic, Trine 2 ja World of Tanks.

 

Lainaus Domen arvostelusta:Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Kuten jo todettua, Skyrim on peli jolla on omat ongelmansa. Ongelmien tiedostaminen on kuitenkin eri asia kuin se, antaako niiden häiritä. Koko paketti on kuitenkin rakennettu ja tuotu esiin tavalla, joka huokuu tekijöidensä intoa ja rakkautta peliään kohtaan.

Se huokuu sitä lähes ajatonta seikkailun tuntua, jossa kartalle selkeästi asetettuun kohteeseen pääseminen voi kestää tuntikausia ihan vain siksi, että kartoittamattomasta maastosta yksinkertaisesti sattuu löytymään niin paljon jännittävää tehtävää ja tutkittavaa.

 


Vuoden Sony PlayStation 3 -peli: Uncharted 3: Drake’s Deception

Uncharted 3 piti äänestyksessä kärkisijaa koko ajan, mutta Skyrimin menestys tälläkin alustalla yllätti hieman. Peli kun ei ollut ilmestyessään mikään pelattavuuden tai bugittomuuden juhlatapaus.

 1. Uncharted 3: Drake’s Deception
 2. Elder Scrolls V: Skyrim
 3. Battlefield 3

Finaalissa olivat mukana myös: Batman Arkham City, Dark Souls, Deus Ex Human Revolution, Killzone 3, LA Noire, LittleBigPlanet 2 ja NHL 12.

 

Lainaus Domen arvostelusta:Uncharted 3: Drake’s Deception (PS3)

Uncharted-pelit ovat aina olleet hyviä tempaisemaan pelaajan mukaansa todelliselle pelaamisen vuoristoradalle, ja niin tapahtuu nytkin. Lyhyt intro pohjustaa tarinan: Nathan Drake yhdessä ystävänsä ja opettajansa Sullyn kanssa ovat saapuneet hämärään brittiläispubiin myymään Draken kaulassa roikkuvaa sormusta vielä hämärämmälle ostajalle.

Itselleen Sir Francis Drakelle kuulunut sormus on kuulemma avain uskomattomiin rikkauksiin, joten ei ole ihme, että ostajalla on mukanaan suunnaton salkku käteistä. Mutta voi näitä kelmejä, sillä kaupat tietenkin menevät pieleen, ja sitten ollaankin keskellä pelihistorian tyylikkäintä ja rempseintä kapakkatappelua.

 


Vuoden peli: Elder Scrolls V: Skyrim

Vuoden peli -äänestyksen kirkkain mitali, se koko vuoden 2011 upein ja uskomattomin teos, meni selvästi Skyrimille. Battlefield 3 tuli selväksi kakkoseksi, mutta Skyrimin kaksinkertainen äänimäärä ei jättänyt epäilystä. Vuoden paras peli, vuoden yllättävin peli, vuoden paras pelihahmo… Skyrim on kansan suurin suosikki.

 1. Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360 – Bethesda)
 2. Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360 – DICE / EA)
 3. Batman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360 – Rocksteady Studios / Warner Bros)

Finaalissa olivat mukana myös:

 

Lainaus Domen arvostelusta:Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

Kuten jo todettua, Skyrim on peli jolla on omat ongelmansa. Ongelmien tiedostaminen on kuitenkin eri asia kuin se, antaako niiden häiritä. Koko paketti on kuitenkin rakennettu ja tuotu esiin tavalla, joka huokuu tekijöidensä intoa ja rakkautta peliään kohtaan.

Se huokuu sitä lähes ajatonta seikkailun tuntua, jossa kartalle selkeästi asetettuun kohteeseen pääseminen voi kestää tuntikausia ihan vain siksi, että kartoittamattomasta maastosta yksinkertaisesti sattuu löytymään niin paljon jännittävää tehtävää ja tutkittavaa.

 


Lisäksi lukijat äänestivät vuoden huonoimmuuksia seuraavasti:

Vuoden 2011 epäonnistujat: Flatout 3 oli huonoin peli

Vuoden 2011 epäonnistujat: Duke Nukem Forever oli pahin pettymys

 

Muita vuoden valintoja:Lukijoiden valinnat 2011: paras pelihahmo, latauspeli, suomipeli, moninpeli jne…

2011 aliarvostetuin peli: Duke Nukem Forever

 1. Duke Nukem Forever
 2. Dark Souls
 3. Gray Matter

2011 huutavin vääryys: Bulletstorm

 1. Bulletstorm
 2. Call of Duty: Modern Warfare 3
 3. Battlefield 3

2011 paras indiepeli: Pohjanmaan Valtias

 1. Pohjanmaan Valtias
 2. Bastion
 3. Minecraft

2011 paras ladattava peli: Trine 2

 1. Trine 2
 2. Outland
 3. Terraria

2011 paras ladattava pelisisältö:Battlefield 3: Back to Karkand

 1. Battlefield 3: Back to Karkand
 2. Fallout New Vegas: Old World Blues
 3. Deus Ex: Human Revolution – The Missing Link

2011 paras moninpeli: Battlefield 3

 1. Battlefield 3
 2. World of Tanks
 3. Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad

2011 paras pelihahmo: Dovakhiin, The Dragonborn

 1. Dovakhiin, The Dragonborn (Elder Scrolls V: Skyrim)
 2. Nathan Drake (Uncharted 3)
 3. Geralt of Rivia (Witcher 2)

2011 paras pelikäsikirjoitus: Portal 2

 1. Portal 2
 2. Deus Ex: Human Revolution
 3. Uncharted 3

2011 paras suomipeli: Trine 2

 1. Trine 2
 2. Outland
 3. Rochard

2011 yllättävin peli: Elder Scrolls V: Skyrim

 1. Elder Scrolls V: Skyrim
 2. Bulletstorm
 3. Hard Reset

Aiemmat vuoden pelit:

2007: Super Mario Galaxy (Wii – Nintendo) 

2008: Fallout 3 (Bethesda) (PC, PS3, Xbox 360)

2009: Dragon Age: Origins (BioWare/EA) (PC, PS3, Xbox 360)

2010: Mass Effect 2 (BioWare/EAPC, Xbox 360)

Muropaketin uusimmat