Uusimmat

Vuoden 2012 paras ladattava peli: The Walking Dead

14.01.2013 14:00 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2012 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita, vaikka ne eivät yltäneetkään äänimäärällisesti.

Pelikuvaukset ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

Vuoden 2012 paras ladattava peli:

  1. The Walking Dead             
  2. FTL: Faster Than Light     
  3. Journey

Tunteita. Kyyneleitä. Vapisevia käsiä ja yöuniin tunkevia pelitilanteita. Niistä on vuoden latauspeli tehty. The Walking Dead jatkaa voittokulkuaan napattuaan niin Domen toimituksen vuoden pelin ja vuoden parhaan pelikässärin pokaalit. Ja montako pokaalia onkaan vielä tulossa?

Muista myös: Äänestä: Valitse vuoden 2012 parhaat pelit

 

1. The Walking Dead

Lue juttu: The Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead episode 2: Starved For Help (Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 3: Long Road Ahead (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 5: No Time Left (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: Nelinpeli Podcast 006: Also, Zombies

Lue juttu: Toimituksen suosikkipelit 2012: Juho 

Lue juttu: Domen pelitoimituksen vuoden peli

Vanaman ja Rodkin ovat onnistuneet kirjoittamaan pelin erinomaisesti täyteen pieniä inhimillisen draaman ja tragedian kohtauksia, joissa vaikka kuunnellaan puhelinvastaajasta sarja viestejä, joissa pienen lapsen äiti tajuaa askel askeleelta, mitä maailmassa on tapahtumassa. Ja sen, että hän ei tule enää ikinä näkemään tytärtään.

Tai kohtauksen, jossa joutuu kasvotusten purruksi tullun ihmisen kanssa, joka tietää jo olevansa kuollut ja haluaisi epätoivoisesti välttää hänen kuolemaansa seuraavan elävän helvetin. Mitä teet ja pystytkö elämään valintasi kanssa? Huonommin kirjoitettuna tällaiset kohtaukset tuntuisivat tragikoomisilta, mutta nyt ne iskivät. Nyrkillä ja suoraan palleaan. Ja kun niitä ei ole vain yhtä tai kahta, vaan jatkuvalla liukuhihnalla. Se perinteinen pelilogiikka, että kun hoitaa kaiken nappiin, kaikki myös päättyy nappiin, kusee jo alkumetreillä. The Walking Deadissa voit hoitaa kaiken prikulleen oikein ja tarinalla on silti surullinen loppu. Ja sitten vain pyyhitään kyyneleet ja jatketaan eteenpäin.

 

2. FTL: Faster Than Light

Lue juttu: FTL: Faster Than Light (Linux, Mac, PC)

Kahden miehen harrastusprojektina alkunsa saanut FTL on todella erikoinen peli. Siinä määrin erikoinen, että perinteisten julkaisukanavien kautta se olisi tuskin ikinä päätynyt ulottuvillemme, sillä kuka pelikustantaja lähtisi maksamaan lautapelin ja roguelike-seikkailun yhdistelmän kehitystä? Ei taatusti kukaan.

Mutta pelaajat maksoivat. FTL oli kevään iloisimpia Kickstarter-yllättäjiä ja keräsi pelaajilta reilusti huomiota ja lahjoituksia. Ilahduttavasti rahat menivät myös hyvään käyttöön, sillä Faster Than Light piti aikataulunsa ja ilmestyi syyskuun puolivälissä, kuten pitikin. Ja sen jälkeen suunnilleen jokainen Steam-kaverini onkin pelannut sitä tasaiseen tahtiin, enkä syytä heitä.

 

3. Journey

Lue juttu: Journey (PS3)

Journey vie seikkailupeligenressä minimalistisen tarinankerronnan aivan uudelle tasolle. Edes Outlandin tai Shadow of the Colossuksen tyylistä puhe- ja tekstikerrontaa ei ole. Journeyn kasvottoman ja kädettömän kaapuveijarin seikkailua ohjaavat lähinnä näyt ohjeita antavasta henkilöstä, sekä tulevaisuuteen ja menneisyyteen katsovat mosaiikit.

Journeyn kauniin mystinen maailma ei yksin pelatessa välttämättä kestäisi yhtä läpipeluukertaa pidempään, mutta moninpelikonsepti tekee jokaisesta pelikerrasta erilaisen. Moninpeli ei tarjoa erillistä tilaa tai peliseuran etsimistä, vaan Journey yhdistää nerokkaasti kaksi samalla alueella seikkailevaa pelaajaa yhteen.

 

Vuoden parhaan ladattavan pelin tittelistä kamppailivat hyvillä äänisaaliilla myös teokset Ace of Spades, Alan Wake’s American Nightmare, Angry Birds Star Wars, Black Mesa, Chivalry: Medieval Warfare, DayZ, Hotline Miami, League of Legends, Legend of Grimrock, Orcs Must Die 2, Planetside 2, Tokyo Jungle, Trials Evolution, Unfinished Swan ja Vessel.

 

Vuonna 2011 finalistien lista näytti tältä:

  1. Trine 2
  2. Outland
  3. Terraria

 

Mikä finalistikolmikosta oli SINUN suosikkisi?

Katso tilanne vastaamatta