Vuoden 2012 yllättävin peli: The Walking Dead

24.01.2013 14:00 | Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2012 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja kuka olikaan yllättävin? Yllättäen jokin zombijuttu!

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita, vaikka ne eivät yltäneetkään äänimäärällisesti.

Pelikuvaukset ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

Vuoden 2012 yllättävin peli:

  1. The Walking Dead
  2. Far Cry 3
  3. Dishonored

 

1. The Walking Dead

Lue juttu: The Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead episode 2: Starved For Help (Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 3: Long Road Ahead (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: The Walking Dead Episode 5: No Time Left (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Lue juttu: Nelinpeli Podcast 006: Also, Zombies

Lue juttu: Toimituksen suosikkipelit 2012: Juho 

Lue juttu: Domen pelitoimituksen vuoden peli

Niinpä en lähtenyt The Walking Dead –sarjan ensimmäiseen peliin hirveän positiivisten ennakko-odotusten vallassa. Olisi kannattanut lähteä, sillä jos meno jatkuu tällaisena, kyseessä on Telltalen paras pelisarja.

Kun kirjoitan tätä, The Walking Deadin ensimmäisen episodin lopputekstit pyörivät ruudullani vain muutama minuutti sitten. Ja ihan rehellisesti ensimmäinen reaktioni on miltei sanattomuus. Se ei ole kuitenkaan hyvä lähtökohta peliarvostelulle, joten yritän keksiä sanoja.

 

2. Far Cry 3

Lue juttu: Nelinpeli Podcast 004: Ruudun takaa

Lue juttu: Mulkaisu: Far Cry 3

Lue juttu: Far Cry 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Alkuvideo aiheutti tässä katsojassa lähinnä etääntymisen tunnetta ja vatsanpohjassa kasvavaa pelkoa siitä, että en kai minä vaan joudu pelaamaan ”noilla”. Saatuani ensimmäisen kerran kontrollin pelihahmostani oli päällimmäinen toiveeni, että tämä hahmo ja koko porukka päätyisivät mahdollisimman nopeasti kuuden jalan syvyyteen, ja ”se oikea” peli alkaa alusta.

Lähtökohtani tulevaan seikkailuun oli, että inhosin pelaamaani henkilöä ja olin hiljaa mielessäni jo valmis ottamaan pelattavakseni vaikka Taken-elokuvasarjasta apinoidun kommandoisän kostoretken sen sijaan, mitä peli näistä lähtökohdista pystyisi ikinä eteeni heittämään.

Ja silti onnistuin lopulta rakastumaan peliin. Se on melkoinen suoritus. Ei minulta, vaan peliltä. Paljon auttaa varmasti se, että kyseessä on ensimmäisen persoonan räiskintä, eikä omaa pelihahmoa tarvitse kovin paljoa katsella. Pelihahmo olen ensisijaisesti minä, ja vasta toissijaisesti Jason-poika jenkkilästä.

 

3.  Dishonored

Lue juttu: Mulkaisu: Dishonored

Lue juttu: Dishonored (PC, PS3, Xbox 360)

Dishonored on, kuten nimestäkin selviää, ensisijaisesti petetyn miehen tarina. Kuningattaren tärkeimpänä henkivartijana, Lord Protectorina toimiva Corvo Attano palaa pitkältä diplomaattiressulta suoraan keskelle kuningattaren salamurhaa. Sopivasti hyökkäyksen tielle jäänyt Attano näyttää tekoon syylliseltä, ja luvassa on luonnollisesti sekä kidutusta että julkinen teloitus.

Tai sitten ei. Corvo pakenee vankiselliin lähetetyn ”ystävän” lahjan avulla, ja näin alkaa pakomatka kohti oletettuja liittolaisia. Syrjäisessä pubissa majaansa pitävät lojalistit ovatkin Corvolle herkullinen väylä kunnian palauttamiseen ja pettureille kostamiseen.

 

Reilusti ääniä saivat myös mm. Chivalry, DayZ, Legend of Grimrock, Max Payne 3, Planetside 2, Sleeping Dogs, Spec Ops: The Line ja XCOM: Enemy Unknown.

 

Vuonna 2011 finalistien lista näytti tältä:

  1. Elder Scrolls V: Skyrim
  2. Bulletstorm
  3. Hard Reset

 

Suosikkifailini finalisteista on...

Katso tilanne vastaamatta